WAT ZIJN DE SYMPTOMEN VAN HOGE BLOEDDRUK DOOR STRESS?
- info651985
- 5 jun
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 jun

Symptomen van hoge bloeddruk door stress zijn vaak subtiel maar herkenbaar. Veelvoorkomende klachten zijn een bonzend of drukkend gevoel in het hoofd, hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, slaapproblemen en een gespannen gevoel in nek en schouders.
Deze signalen ontstaan doordat het lichaam langdurig onder spanning staat, wat de bloeddruk tijdelijk of blijvend verhoogt.

Herken je deze signalen van stress in je lichaam? In het No Stress Programma leer je hoe je weer grip krijgt op spanning, je energieniveau herstelt en je bloeddruk tot rust laat komen.
Inhoudsopgave
Symptomen die vaak over het hoofd worden gezien
Wat een hoge bloeddruk tricky maakt, is dat het meestal geen duidelijke symptomen geeft. Het wordt niet voor niets de ‘stille sluipmoordenaar’ genoemd.
Maar als stress je bloeddruk tijdelijk of langdurig verhoogt, kun je wél signalen ervaren. Alleen... die link leg je vaak niet meteen.
Dit zijn de symptomen die we het vaakst horen:
Drukkend of bonzend gevoel in het hoofd: Niet echt hoofdpijn, maar een soort spanning die blijft hangen. Alsof je hoofd “vol” zit.
Hartkloppingen of een gejaagd gevoel: Je zit stil, maar je hart voelt alsof je net vijf trappen hebt gerend. Dit wordt vaak verward met een paniekaanval, terwijl het ook een stressreactie met verhoogde bloeddruk kan zijn.
Duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd: Bij plotselinge pieken in de bloeddruk kun je je kort even duizelig voelen. Het is vaak subtiel, maar je merkt dat er ‘iets’ niet klopt.
Vermoeidheid of een zwaar gevoel in je lijf: Niet zomaar moe, maar een soort loomheid die niet past bij je dag. Je lichaam draait overuren op de achtergrond.
Slaapproblemen: Moeilijk inslapen, vaak wakker worden, onrustige dromen, stress verstoort je zenuwstelsel, en daarmee ook je bloeddruk en slaapritme.
Tintelingen of een strak gevoel in nek en schouders: Spanning trekt vaak naar de spieren. Maar als je bloeddruk ook stijgt, kan dit gevoel heftiger of hardnekkiger zijn dan je gewend bent.
Waarom deze symptomen verwarrend zijn
Wat het lastig maakt: al deze klachten kunnen óók bij andere dingen horen. Angst. Overprikkeling. Slechte nachtrust. Een drukke dag. En precies daarom worden ze vaak niet gekoppeld aan een verhoogde bloeddruk.
Toch is die link belangrijk. Zeker als de klachten steeds terugkomen, of als je je ‘gewoon niet jezelf’ voelt zonder duidelijke aanleiding.
Hoe weet je of je bloeddruk echt te hoog is?

Alleen meten is weten. En nee, één meting zegt niet alles. Je bloeddruk schommelt gedurende de dag, en piekt makkelijk door spanning of zelfs door het feit dat je überhaupt gemeten wordt.
Wil je serieus weten of stress invloed heeft op je bloeddruk, meet dan op meerdere momenten, thuis en in rust.
Nog beter: houd het een paar dagen bij met een goede bovenarmbloeddrukmeter of via een app zoals Omron Connect of Bloeddruk Dagboek.
Wanneer moet je aan de bel trekken?
Als je regelmatig bovengenoemde symptomen ervaart én weet dat je onder druk staat, is het verstandig om je bloeddruk serieus te nemen.
Zeker als je:
vaak gespannen wakker wordt
nauwelijks nog kunt ontspannen, ook niet in je vrije tijd
een geschiedenis hebt van hart- en vaatziekten in de familie
boven de 40 bent en je bloeddruk nooit laat meten
Dat betekent niet dat je meteen aan de medicijnen moet. Maar wel dat je stress niet moet wegwuiven als iets ‘dat er nou eenmaal bij hoort’.
Wat kun je zelf doen?
We gaan hier niet zeggen: “ga wandelen, eet gezond en adem diep in”. Dat weet je al. Wat we wel willen meegeven, is dit:
Sta stil bij wat jouw stresssysteem activeert. Is het werkdruk, perfectionisme, zorgen voor anderen, het niet kunnen zeggen van ‘nee’? Hoge bloeddruk is geen op zichzelf staand probleem. Het is vaak een signaal. Een wake-up call van je lichaam.
Luister naar wat je lichaam je wil zeggen
De symptomen van hoge bloeddruk door stress zijn zelden schreeuwerig. Ze fluisteren. En als je ze blijft negeren, gaan ze steeds harder praten.
Neem ze serieus. Niet uit angst, maar uit respect voor je lijf. Het wil je iets vertellen.
En soms begint gezondheid niet bij méér doen, maar bij even stilstaan.

Herken je deze signalen van stress in je lichaam? In het No Stress Programma leer je hoe je weer grip krijgt op spanning, je energieniveau herstelt en je bloeddruk tot rust laat komen.
Meer lezen over stress symptomen? Bekijk ook deze blogs over specifieke klachten die kunnen ontstaan door stress:
Emotionele & mentale stress symptomen: | Fysieke stress symptomen: |
Specifieke doelgroepen: | Langdurige & chronische stress: |
Vermoeidheid & slaapproblemen: | |
Comentarios