top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

ZELFAFWIJZING: STOP HET VOORGOED MET DEZE 4 TIPS!



Iedereen denkt wel eens wat negatiever over hem- of haarzelf, maar als dit voor een langere tijd aanhoudt en als je dit echt gaat geloven, dan komt zelfafwijzing om de hoek kijken.


Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je jezelf afwijst en daarnaast heeft dit vele negatieve gevolgen voor je. Hoe kun je zelfafwijzing voorgoed stoppen? Daar ga ik je bij helpen in dit artikel.


Wil jij zelfafwijzing stoppen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.




Inhoudsopgave


 

Wat is zelfafwijzing?


Zelfafwijzing betekend jezelf afwijzen, jezelf omlaag praten, slecht over jezelf denken en jezelf niets waard vinden.


Je gelooft oprecht dat je niet goed genoeg bent en niets kunt, maar daarnaast kun je ook andere belemmerende overtuigingen hebben waardoor je jezelf continu aan het afwijzen bent.


Zelfafwijzing is in principe het tegenovergestelde van zelfliefde. Je bent erg streng voor jezelf. Soms kan het zo heftig zijn dat je in een depressie belandt.


Hieronder enkele voorbeelden van zelfafwijzing:

  1. Ik ben niet goed genoeg

  2. Dit kan ik toch niet

  3. Ik ben slecht

  4. Hier ben ik te dom voor

  5. Ik verdien dit niet

  6. Mensen haten mij

  7. Ik ben veel te dik


Zelfafwijzing oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je jezelf op dit moment afwijst. Dit komt vaak voort uit verschillende gebeurtenissen uit je verleden, maar er zijn ook genoeg andere redenen te vinden. Hieronder zal ik een aantal mogelijke oorzaken kort toelichten.


Zelfafwijzing door je ouders


Jouw ouders kunnen een grote rol hebben gespeeld bij jouw opvoeding. Vaak gebeurt dit door de ouders onbewust, omdat ze je iets bij willen dragen vanuit hen eigen ervaringen. Soms lijkt het allemaal een grapje, maar dan zit er een verborgen waarheid in die je gaat geloven.


Wanneer er bijvoorbeeld tegen je wordt gezegd dat je niet op voetbal mag gaan omdat je daar toch niet goed in kan worden of omdat je daar agressief van wordt, dan ga je dat op jonge leeftijd geloven.


Dit zorgt ervoor dat je op een latere leeftijd last kunt gaan krijgen van zelfafwijzing als dit in het verleden keer op keer door je ouders is gezegd.


Jezelf afwijzen door social media


Social media speelt een hele grote rol bij mensen die zichzelf niet goed genoeg vinden. Dat komt doordat ze zichzelf continu vergelijken met perfecte afbeeldingen en een lifestyle op social media.


Vaak op social media wordt alleen het perfecte plaatje getoond, maar in de werkelijkheid is het heel anders. Wanneer je hier gevoelig voor bent, dan wijs je jezelf continu af.


Stop met jezelf vergelijken met een afbeelding of video op social media. Het enige waarmee je jezelf moet vergelijken is met jezelf.


De maatschappij waarin je jezelf afwijst

In de maatschappij van tegenwoordig wordt de prestatiedruk steeds groter. Mensen willen zichzelf kunnen bewijzen tegenover anderen. Daarnaast wordt er gewerkt met een beloningssysteem als je goed hebt gepresteerd. Fouten worden keihard afgestraft.


Doordat je verblind bent in dit systeem kun je veel aan zelfafwijzing doen, want er is altijd wel iets te vinden wat beter kan. Stop met het geloven dat je niet goed genoeg bent als je ergens niet tussen past.


Je kunt beter gaan geloven dat als je niet met de menigte meegaat, dat je succesvol bent. Echte succesvolle en gelukkige mensen vind je helaas niet midden in het systeem waar we in leven.


Jezelf afwijzen doordat je gepest bent


Ben je vroeger op school veel gepest door andere kinderen? Dit kan een grote oorzaak zijn, waardoor je jezelf op dit moment aan het afwijzen bent. Helaas komt pesten op school nog steeds voor.


De kinderen beseffen alleen nog niet wat voor effect dit kan hebben voor de rest van je leven. Je bent misschien vaak uitgelachen, puur omdat je gewoon jezelf was. Hierdoor ben je gaan geloven dat de echte jij niet goed genoeg is.


Wees jezelf ervan bewust dat je juist bijzonder en goed bent! Stap niet buiten jezelf om binnen bepaalde kaders te vallen. Zet je masker weer af en wees wie je diep van binnen bent.


Ik wees mezelf ook af

Door mijn verleden deed ik aan zelfafwijzing. Door de gebeurtenissen verdiende ik het in het heden niet om geliefd te worden of om mezelf te kunnen zijn. Ik was altijd op zoek naar mezelf en wilde het perfecte plaatje, maar dit was niet wie ik echt wilde zijn.


Door middel van prestaties die ik leverde, zocht ik een bevestiging naar mezelf dat ik wel goed genoeg was. Ik wilde altijd goed zijn voor anderen zodat ik te horen kreeg dat ik ook goed was, maar zelf geloofde ik het niet. Zodra ik alleen was voelde ik mezelf niet goed genoeg.


Ik droeg een masker, had een negatief zelfbeeld en vond het moeilijk om mijn kwetsbaarheid te tonen. Verdriet liet ik niet toe, boosheid bestond voor mij niet en een glimlach hield ik vaak in.


Ik zette mezelf vaak op de tweede plaats. Ik vond dat ik zelf niets waard was, dus ik zorgde goed voor de ander.


Mijn leven was zogenaamd altijd leuk, maar de slechte gevoelens van binnen accepteerde ik niet. Ik verdiende simpelweg geen goed leven, want kijk naar wat ik in het verleden had gedaan. Pijn en hard werken voor niks verdiende ik.


Ik offerde mezelf op met de gedachte dat ik dan goed zou zijn. Ik durfde niet te vragen, want ik had het gevoel dat ik dan te veel was voor een ander. Een drukke omgeving, oei, alle aandacht op mij, ik ben het niet waard dus je ziet me niet staan.

Ik had geen liefde voor mezelf ik liet mezelf gaan.


Gevolgen en herkennen van zelfafwijzing

Wat zijn nu precies de gevolgen van jezelf regelmatig afwijzen? Soms kan het zo zijn dat je niet eens doorhebt dat je jezelf aan het afwijzen bent. Dan gaan onderstaande gevolgen ervoor zorgen dat je het wel gaat herkennen.


Bevestiging vragen aan de buitenwereld


Je zult veel bevestiging van de buitenwereld nodig hebben om jezelf van binnen goed te voelen. Continu ben je aan het checken bij anderen wat ze van jou vinden. Dit geeft je steeds een stukje zelfvertrouwen, waardoor je weer in jezelf gaat geloven.


Echter heb je deze bevestiging wel steeds opnieuw nodig om dit te kunnen ervaren. Als dit wegvalt, dan kun je jezelf ineens heel depressief gaan voelen.


Herkennen van zelfafwijzing door faalangst


Je bent bang om te falen, omdat je dit koppelt aan dat je niet goed genoeg bent. Steeds wanneer je een fout maakt wijs je jezelf af door tegen jezelf te zeggen dat je niet goed genoeg bent. Je zegt bijvoorbeeld: zie je wel dat het zo is. Je dient te leren omgaan met faalangst.


Fouten maken dien je los te koppelen van wie je bent als persoon. Het heeft te maken met iets wat je doet. Daarnaast zorgt het ervoor dat je verder komt in het leven. Zonder fouten is er geen groei.


Bang voor afwijzing

Als je last hebt van zelfafwijzing, dan ben je ook bang voor afwijzing door andere mensen. Als dit gebeurt, dan komt het gevoel van zelfafwijzing namelijk weer in jezelf naar boven.

Steeds draait het weer om dat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Wanneer een ander dan feedback aan je geeft op een normale manier, dan wijs je jezelf toch af.


Een hoge bewijsdrang


Ook hier draait het weer om het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Je hebt een extreem hoge bewijsdrang, omdat je wilt voorkomen dat dit gevoel naar boven komt bij je. Je wilt graag bewijzen dat het niet zo is.


Wees jezelf ervan bewust dat je dit gevoel van zelfvertrouwen alleen binnen in jezelf vindt. Dit ga je ook niet krijgen door jezelf te bewijzen naar anderen toe, want je dient dit steeds opnieuw te doen om hetzelfde gevoel te ervaren.


Zelfafwijzing stoppen met deze 4 tips

vrouw die aan zelfafwijzing doet

Je hebt nu een inzicht gekregen over of je aan zelfafwijzing doet en waar het mogelijk vandaan kan komen. Dan is het nu tijd om te kijken hoe je het kunt gaan oplossen. Hieronder zet ik een aantal tips neer die je gaan helpen om zelfafwijzing voorgoed te stoppen.


1. Zelfafwijzing stoppen begint bij bewustzijn


Het begint allemaal bij het bewustzijn over dat je jezelf afwijst. Dit kun je alleen doen door jouw gedachtes en emoties op papier te zetten. Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden waarin je dagelijks opschrijft wat je deze dag denkt en voelt en waar dat mogelijk door komt.


Je dient jouw gedachtepatronen goed te onderzoeken.


2. Stoppen met piekeren


Wanneer je veel blijft piekeren, dan kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Je belandt in een slachtofferrol en je klaagt zonder het daadwerkelijk op te lossen of te omarmen. Dingen waar je geen invloed op hebt, dien je te leren omarmen met liefde.


Als je wel invloed erop hebt, dan dien je oplossingsgericht te denken. Stoppen met piekeren is makkelijker dan je denkt en hier heb je geen psycholoog voor nodig.


3. Werk aan jouw zelfvertrouwen


Wanneer je aan jouw zelfvertrouwen gaat werken, dan kun je gelijk alle gevolgen van zelfafwijzing schrappen. Je gaat hierdoor weer in jezelf vertrouwen, waardoor je geen bevestiging meer nodig hebt van buitenaf.


Je zult meer zelfliefde gaan ontwikkelen en je bent niet meer bang voor de mening van anderen. Jouw bewijsdrang zal afnemen en je weet waar je voor staat en dat je goed genoeg bent.


Fouten maken zie je als mogelijkheden om te kunnen groeien en je zult jezelf daarom niet meer afwijzen.


4. Leer omgaan met gedachtes


Zodra je jouw gedachtepatronen goed in beeld hebt, dan die je met deze negatieve gedachten te leren omgaan. Het grootste gedeelte van ons leven zitten we in ons hoofd. Ik zeg zelf altijd dat je een 2e leven in je hoofd leidt die je zelf verzint.


Deze gedachtes kunnen dus een grote invloed hebben op hoe jij jezelf dagelijks voelt en wat je gaat bereiken in je leven. Jouw handelingen zijn het gevolg van hoe je denkt en voelt en dit zorgt uiteindelijk voor de resultaten die volgen.


Wil jij zelfafwijzing stoppen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.



 

 



Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

103 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page