top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

VERLATINGSANGST OVERWINNEN? UITLEG EN SYMPTOMEN. 5 OEFENINGEN



Wanneer je bang bent om verlaten te worden, dan heb je last van verlatingsangst. Wat kun je ertegen doen? Dit kan je erg beperken in een relatie of vriendschap. Wat is het precies en wat zijn de symptomen van scheidingsangst?


In dit artikel duik ik wat verder in op de oorzaak en hoe je verlatingsangst kunt overwinnen. Bekijk de 5 oefeningen!


Wil jij verlatingsangst overwinnen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.




Inhoudsopgave



 

Wat is verlatingsangst?


De naam zelf geeft het in principe al aan. Wanneer je last hebt van verlatingsangst, dan ben je bang om verlaten te worden door mensen die voor jou belangrijk zijn, zoals je ouders, je partner, kinderen, familie en/of vrienden.


Verlatingsangst wordt ook wel scheidingsangst of separatieangst genoemd. Wanneer je verlaten wordt door iemand, dan voel je jezelf vaak erg verdrietig. Iedereen kan er last van hebben.


Het zijn in principe normale emoties. Van peuters tot kinderen, volwassenen en ouderen. Wanneer je angst hebt om alleen te zijn, dan kan dat heel jouw leven beperken.


Overwin jouw scheidingsangst


Het is belangrijk om jouw scheidingsangst te overwinnen als je verder wilt komen als persoon in het leven. Scheidingsangst kan je persoonlijke groei erg beperken. Het kan zo zijn dat je jouw ouders niet durft te verlaten, waardoor je thuis blijft wonen bijvoorbeeld.


Vanuit separatieangst kan ook bindingsangst ontstaan. Misschien vind je het maar lastig om jezelf open te stellen voor een nieuwe relatie omdat je bang bent om verlaten te worden.


Is separatieangst erfelijk?


Over het algemeen hebben ongeveer 6,6% van de mensen last van separatieangst. Dit komt over het algemeen meer voor bij vrouwen dan bij mannen.


Het is nog niet bewezen dat separatieangst erfelijk is, maar het kan wel zo zijn dat als jouw ouders hier last van hebben, dat je dit ook in meer of mindere mate ervaart.


Bindingsangst en verlatingsangst


Verlatingsangst en bindingsangst hebben een relatie met elkaar. Bindingsangst kan dus ontstaan als je wel eens verlaten bent door iemand waar je het niet van verwachte.


Daarnaast kan het zo zijn dat je bent bedrogen of misleid door iemand, waardoor je een angst hebt gecreëerd om nieuwe mensen te ontmoeten.


Mogelijke oorzaak van verlatingsangst

Hoe ontstaat verlatingsangst? Dit kan al in jouw vroege jeugd zijn ontstaan. Misschien heb je bepaalde jeugdtrauma’s opgelopen waardoor je nu last hebt van verlatingsangst.


Daarnaast kan een liefdevol persoon zijn overleden. Jouw ouders kunnen een grote oorzaak hierbij hebben gespeeld.


Helaas komt het wel eens voor dat ouders er niet altijd voor hun kinderen zijn. Dit kan je een gevoel van onveiligheid hebben gegeven en een tekort aan verbinding met je vader en moeder.


Vaak verdwijnt dit soort angst wel als je ouder wordt, maar je kunt hieruit ook een belemmerende overtuiging hebben gekregen. Je bent hierdoor bang dat alle belangrijke mensen in jouw leven je zullen verlaten vroeg of laat.


Hierdoor ga je niet snel de verbinding aan met anderen en blijft het vaak oppervlakkig, waardoor geen hechte relaties of vriendschappen kunnen ontstaan.


Ook kan het zo zijn dat je de gebeurtenissen nog niet goed hebt verwerkt van het weg gaan er weer terugkomen van je ouders, waardoor je emotioneel onzeker bent geworden. Bij kinderen ontstaat verlatingsangst vaak in de hechtingsfase.


Over het algemeen is er niet een specifieke oorzaak waardoor je verlatingsangst kan hebben. Dit is vaak een combinatie van verschillende gebeurtenissen.


Scheidingsangst in een relatie



Het kan zo zijn dat je als volwassene bent verlaten door voorgaande liefdespartners. Misschien waren ze niet te vertrouwen en gingen ze vreemd. Hierdoor kun je op dit moment scheidingsangst ervaren bij jouw huidige partner.


Je hebt nog iets te verwerken uit het verleden. Zorg ervoor dat je leert omgaan met angst voor afwijzing.


Separatieangst in een vriendschap


Misschien ervaar je veel separatieangst als je onder je vrienden en vriendinnen bent. Dit heeft mogelijk te maken met gebeurtenissen uit jouw verleden.


Misschien vertrouwde je iemand volledig, alleen is de vriendschap op een onprettige manier verbroken, waardoor je tegenwoordig moeite hebt om jezelf te binden met mensen.

Hierdoor heb je separatieangst bij je huidige vriendschap, omdat je bang bent dat dit opnieuw zal gebeuren.


Verlatingsangst symptomen


Niet iedereen weet dat hij of zij last heeft van verlatingsangst. Daarom zet ik hieronder een aantal symptomen neer, zodat je dit kunt gaan herkennen en overwinnen.


De ene persoon heeft er meer last van dan de andere persoon. Separatieangst kan zich op verschillende manieren bij je uiten. Hieronder zet ik de symptomen voor je neer.


  1. Alleen rustig zijn bij mensen die je kent

  2. Je bent alleen bij mensen die je belangrijk vindt en gaat hierdoor niet graag weg

  3. Angstgevoelens als je alleen bent

  4. Je kunt diverse nachtmerries over separatieangst hebben

  5. Veel bij anderen plakken en stelt jezelf afhankelijk op

  6. Lichamelijke klachten kun je last van hebben

  7. Continu bezorgd zijn over de mensen die je liefhebt

  8. Bevestiging vragen of anderen je nog wel leuk vinden

  9. Jaloers zijn omdat jouw geliefden ook andere vrienden of vriendinnen hebben

  10. Last hebben van heimwee en niet ergens anders slapen


Verlatingsangst overwinnen? 5 oefeningen

Wat te doen tegen verlatingsangst? Weet dat dit niet binnen enkele dagen weggaat. Dit kan een proces van jaren zijn. Hieronder geef ik je een aantal oefeningen die je gaan helpen om dit proces te versnellen.


Oefening 1 voor verlatingsangst – Bewustwording door te schrijven


Pak een pen en papier bij de hand en schrijf op wat voor angst je voelt, wanneer je het voelt en schrijf letterlijk op wat jouw gedachten en gevoelens tegen je zeggen. Misschien hoor je een zinnetje zoals: ja, maar als hij of zij weg is, dan sta ik er helemaal alleen voor.


Door dit soort gedachten op te schrijven ga je meer bewustwording creëren. Want dit zinnetje heeft niets te maken met verlatingsangst, maar met dat jij niet genoeg zelfvertrouwen hebt. Je weet nu dat je aan je zelfvertrouwen dient te werken om de angstgevoelens weg te krijgen.


Oefening 2 voor separatieangst – Geef je angstige gedachten een naam


Wat ook kan helpen is om jouw angstige gedachten een naam te geven. Dit klinkt misschien heel gek voor je, maar het zal je echt helpen als je dit meerdere malen doet! Jouw onderbewuste zal hierdoor geprogrammeerd worden.


Oefening 3 voor verlatingsangst – Praat erover met deze mensen


Vaak als je verlatingsangst hebt, dan zeg je dit niet tegen mensen. Je zult überhaupt eerst bewust moeten worden van het feit dat je hier last van hebt, want ook dat weten velen niet.

Daarvoor heb ik dit artikel geschreven dat je kan helpen om erachter te komen. Praat met de persoon waarbij je deze verlatingsangst voelt.


Zeg tegen hem of haar dat je hier last van hebt en dat je het moeilijk vindt om dit gevoel weg te krijgen of om er op de juiste manier mee leren om te gaan. Praat open en eerlijk over jouw gevoelens.


Zeg wat je denkt en voelt, maar vraag niet of ze je bevestiging kunnen geven of dat ook zo is.


Oefening 4 voor verlatingsangst – Werk aan je zelfvertrouwen


Vaak is een tekort aan zelfvertrouwen een mogelijke oorzaak die voor verlatingsangst kan zorgen. Je bent namelijk bang om alleen te komen staan. Dit betekent dat je niet genoeg op jezelf kunt vertrouwen om alleen verder te gaan.


Je stelt jezelf afhankelijk op van deze andere persoon. Wanneer deze persoon er niet meer is, dan weet je niet meer wat je moet. Werk dus aan jouw zelfvertrouwen.


Oefening 5 voor scheidingsangst – Creëer meer rust in lichaam en brein


Je kunt door verlatingsangst zelfs na verloop van tijd lichamelijke spanningsklachten ervaren, zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of een onrustig gevoel. Dit gevoel lijkt niet weg te gaan. Het is een cirkel waar je niet uit lijkt te komen.


Het probleem is dat als jij je focus op deze klachten legt, dat ze alleen maar erger worden. Je dient met dit soort klachten op de juiste manier om te gaan en jouw focus te verleggen.


Wat te doen bij extreme verlatingsangst?


Wanneer je extreme verlatingsangst hebt, dan kun je eens kijken naar Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Je gaat dan samen met een psycholoog in gesprek. Er wordt onderzoek gedaan naar alleen zijn.


Je gaat hier meer bewustwording creëren over jouw gedachtepatronen en gedrag. Daarnaast kijken ze ook naar hoe je jouw gedrag ander kan beïnvloeden.


Hoe ga je om met scheidingsangst bij een peuter?

Bij een baby of peuter is het heel normaal als ze gaan huilen als de ouders weg zijn. Dit is een ontwikkelingsfase van de mens. John Bowlby omschrijft in zijn hechtingstheorie dat dit heel normaal is bij kinderen.


Dit is een natuurlijke reactie van het kind vanuit noodzaak. Want als het kind alleen in de natuur zou zijn, dan zou het niet overleven. Het is nog afhankelijk van de ouders.


Er dient nog geleerd te worden dat de ouders ook weer terugkomen. Naar mate dit vaker gebeurt, zal deze reactie vanzelf verdwijnen, omdat de peuter nu weet dat je altijd snel terugkomt. Hoelang deze hechtingsfase duurt, is weer per peuter verschillend.


Het is dus belangrijk om vroegtijdig terug te komen bij de peuter, want als je meerdere malen te langdurig weg bent, dan zal de peuter je nooit kunnen loslaten.


Wanneer de symptomen na verloop van tijd niet weggaan bij de peuter, dan is het handig om advies te vragen bij een psycholoog.


Wil jij verlatingsangst overwinnen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.






Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

153 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page