top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

PRESTATIEDRUK VERMINDEREN? OORZAKEN, GEVOLGEN EN TIPS!



Iedereen kent het wel; je moet een presentatie houden of je hebt een belangrijke sportwedstrijd en ineens heb je het gevoel alsof je niets meer weet en niets meer kan. dit wordt ook wel prestatiedruk genoemd.


Dit kan te maken hebben met prestatiedruk wat zich kan uiten in black-outs, onnatuurlijk veel zenuwen en overmatig zweten.


Het ervaren van prestatiedruk is heel vervelend, maar gelukkig zijn er diverse tips & trucs om met prestatiedruk om te gaan.


Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in de oorzaken van prestatiedruk onder verschillende groepen.


Vervolgens zullen we ingaan op de tips die je kan uitvoeren om prestatiedruk te verminderen. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.


Wil jij prestatiedruk verminderen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.



Inhoudsopgave



 

Wat is prestatiedruk?

Prestatiedruk ervaren is heel vervelend. Maar wat is prestatiedruk nu precies? Prestatiedruk is de druk die ontstaat wanneer mensen vinden dat ze moeten presteren. Dit kan zich uiten op school, op het werk maar ook tijdens het uitvoeren van sportwedstrijden.

De druk om te presteren kan van buitenaf worden opgelegd, maar de druk kan ook van binnenuit komen. Vooral jongeren en jonge sporters hebben last van enige vorm van druk, al komt het ook veelvuldig onder volwassenen voor.


Omgaan met prestatiedruk is soms erg lastig omdat het diverse oorzaken kent. Ook is het herkennen en erkennen van de druk soms een grote opgave. Heb je last van prestatiedruk en wil je de prestatiedruk verminderen? Kijk dan snel naar onderstaande tips.


Leer omgaan met prestatiedruk


Wanneer je last hebt van een bepaalde druk om te presteren dan kan dat erg vervelend zijn.


Wanneer de druk van buitenaf wordt opgelegd kan je proberen met deze personen in gesprek te gaan. Leg je de druk bij jezelf te hoog? Dan wordt dat natuurlijk een stuk lastiger.

Het is dan verstandig om te leren omgaan met de prestatiedruk zodat je de klachten voor jezelf kan verminderen.


Erken dat er een bepaalde druk ontstaat wanneer je goed presteert. Herken de signalen en gevolgen en probeer de negatieve kanten zo veel mogelijk te elimineren.


Prestatiedruk onder verschillende doelgroepen


De druk om te presteren komt voor onder alle doelgroepen in de samenleving. Toch zijn er een aantal groepen die er bovenuit springen. Zo komen de gevolgen voornamelijk naar voren bij jongeren, studenten en bij jonge sporters.


Hoewel dit de doelgroepen zijn die soms zichtbaar last hebben van de druk om te presteren, kan prestatiedruk ook bij volwassenen voorkomen.


Prestatiedruk onder jongeren

Jongeren kunnen last hebben van prestatiedruk op school of door het gebruik van social media. Zeker wanneer ze in groepen opgroeien waar prestaties belangrijk zijn kan er zich een bepaalde druk ontwikkelen om ook ‘zo goed’ te zijn.


Jongeren zijn gevoelig voor hetgeen ze zien op social media, waardoor zeker deze groep gevoelig is voor de prestaties die zij zien of zelf willen ervaren.


Prestatiedruk onder studenten


Een studie moeten afronden binnen een bepaalde tijd. Dat is geen eenvoudige opgave en zeker niet wanneer er naast de studie ook nog veel van je wordt gevraagd.


Denk bijvoorbeeld aan het uitvoeren van een bijbaantje, het deelnemen aan commissies of het uitvoeren van bestuurswerk bij een studievereniging.


Wanneer je alle ballen in de lucht wilt houden zonder gezichtsverlies te lijden ontstaat er een bepaalde druk om te presteren. Deze druk kan worden opgelegd door ouders, medestudenten of door de studenten zelf.


Prestatiedruk onder kinderen


Hoewel je het soms niet verwacht zijn ook kleine kinderen gevoelig voor prestatiedruk. Ze willen graag alles goed doen voor hun ouders, ook wanneer ze zelf nog vrij onzeker zijn of net aan een bepaalde activiteit beginnen.


De prestatiedruk bij kinderen kan zich eenvoudig omzetten naar faalangst, waardoor het belangrijk is om bij kleine kinderen extra alert te zijn op prestatiedruk.


Prestatiedruk onder sporters


De druk om te presteren onder sporters is misschien wel de meest bekende vorm van prestatiedruk. Wanneer sporters eenmaal goed presteren en misschien zelf het nationale team bereiken, dan worden de verwachtingen ineens een stuk hoger.


De druk bij sporters kan worden opgelegd door het publiek, de ouders of trainers maar ook door de sporters zelf. De angst om te verliezen kan soms zo groot zijn dat het plezier in de sport op een negatieve manier beïnvloed wordt.


Oorzaken prestatiedruk

Het ervaren van een druk om te presteren kan diverse oorzaken hebben. Deze oorzaken zijn vaak afhankelijk van de doelgroep en de mate waarin social media een rol speelt.


De belangrijkste oorzaken van het ervaren van prestatiedruk kunnen zowel extern als intern georiënteerd zijn. De interne oorzaken zijn soms lastig aan te pakken omdat deze druk door jezelf wordt opgelegd.


Maar kijken we naar de externe oorzaken, dan zijn er zeker tips die kunnen helpen om de prestatiedruk te verminderen.


De oorzaken van de druk om te presteren zijn:


Prestatiedruk door ouders


Een van de grootste oorzaken van het ervaren van een druk om te presteren is de invloed van de ouders. Deze druk kan bewust of onbewust worden uitgeoefend wanneer de kinderen het graag goed willen doen.


Ze zijn bang om te falen voor hun ouders of willen hun ouders geen schuldgevoel geven. Voor kinderen en jongeren is het lastig om daarmee om te gaan.


Prestatiedruk door de middelbare school


Wanneer kinderen naar de middelbare school gaan dan hebben ze een bepaald niveau toegewezen gekregen.


Het is normaal dat kinderen dat niveau willen nastreven, maar wanneer dat streven omslaat in faalangst of ongezonde spanning dan kan er een druk zijn om te presteren.


Kinderen willen niet afgaan voor hun leeftijdsgenootjes en soms speelt de druk van ouders of leraren ook een belangrijke rol.


Prestatiedruk door de basisschool

Hetzelfde speelt zich eigenlijk af op de basisschool, maar dan moeten kinderen nog een bepaald niveau halen. Zeker wanneer dit eindniveau bepalend is voor de schoolkeuze kan een kind een bepaalde druk ervaren.


Wanneer het kind een bepaalde score nodig heeft op de eindtoets om samen met zijn of haar vriendjes naar de middelbare school te mogen dan zorgt dit voor spanningen.


Dit kan gezond zijn, maar wanneer deze spanning te veel naar de voorgrond treedt heeft dit juist negatieve gevolgen voor de leerprestaties.


Prestatiedruk door het gebruik van social media


Op social media wordt eigenlijk alles gedeeld, maar het is belangrijk om naar de social media berichten te kijken met een speciale bril. Niemand deelt graag zijn mislukte pogingen of fouten op social media. Dus wat je ziet zijn voornamelijk de mooie en leuke verhalen.


Dit kan een bepaalde druk opleveren bij kinderen en jongeren omdat die bepaalde influencers zien die doelen behalen. Het doel wordt dan om hetzelfde te kunnen, terwijl de weg naar het doel toe vaak niet op social media getoond wordt.


De invloed van de publieke opinie bij sporters


Sporters, en met name jonge sporters, hebben vaak een bepaalde drang om te presteren. Zeker wanneer ze een keer eerste zijn gewonnen op een groot toernooi hebben sporters te maken met bepaalde verwachtingen van de publieke opinie.


De drang om te presteren en de angst om te verliezen worden dan steeds groter. De kunst is om met deze druk om te gaan. Benieuwd hoe je met deze druk kan omgaan? Dat lees je in de volgende paragrafen.


Gevolgen prestatiedruk

gevolgen van prestatiedruk

De druk om te presteren kan zich uiten in gezonde spanningen, maar vaak loopt de druk zo hoog op dat er black-outs ontstaan, er ongezonde stress naar voren komt en dat er bijvoorbeeld sprake is van hoofdpijn.


De meest voorkomende gevolgen van prestatiedruk zijn:


Prestatiedruk en faalangst


Wanneer gezonde spanning omslaat in de angst om te falen, dan spreekt men van faalangst. Dit uit zich doorgaans in overmatig zweten, hartkloppingen en het proberen te omzeilen van de activiteiten waarbij gefaald kan worden.


Faalangst is moeilijk te voorkomen, maar er zijn wel tips beschikbaar om met faalangst om te gaan.


Prestatiedruk en stress


Het ervaren van stress sluit aan bij het ervaren van faalangst. Wanneer de druk om te presteren zo hoog is kan je continu stress ervaren. Dit is vervelend en kan je prestaties ook zeker in de weg gaan zitten.


Probeer daarom goed te ontspannen om de stress het hoofd te kunnen bieden.


Het ervaren van hoofdpijn


Wanneer je last hebt van prestatiedruk dan kan je last krijgen van hoofdpijn. De prestatiedruk verminderen kan je helpen om van je hoofdpijn af te komen. Probeer stressvolle situaties te vermijden en geniet van de activiteiten die je uitvoert.


Het plezier in sport verliezen


Wordt de druk om te presteren tijdens het sporten zo hoog? Dan kan je alleen maar bezig zijn met trainen om te voorkomen dat je faalt. Je verliest dan het plezier in je sport wat je resultaten niet ten goede zal komen.


Prestatiedruk verminderen kan helpen om het plezier weer terug te vinden.


Je ziekmelden op werk of school


In extreme gevallen ga je je ziekmelden op je werk of op school. Je bent dan zo bang om te falen of om niet goed te presteren dat je de situatie uit de weg gaat. Mocht dit het geval zijn, dan is het belangrijk om je de prestatiedruk aan te pakken.


Prestatiedruk verminderen? 5 tips

Wanneer je last hebt van prestatiedruk en de symptomen die daarbij horen is het belangrijk om de prestatiedruk te verminderen. Prestatiedruk verminderen is echter geen eenvoudige oplossing, maar onderstaande vijf tips zullen je er bij kunnen helpen.


Tip 1: zorg voor ontspanning


Prestatiedruk verminderen door te ontspannen is misschien wel de belangrijkste tip. Ga eens een dagje shoppen voor een wedstrijd en probeer niet aan falen te denken.

Of kijk een film in de bioscoop voor dat ene belangrijke tentamen. Ontspanning is belangrijk en helpt je om stress te verminderen.


Tip 2: neem voldoende pauze tussen wedstrijden


Heb je net een wedstrijd gespeeld en ben je tevreden? Neem dan eens een pauze voorafgaand aan de volgende wedstrijd. Sla eens een training over en probeer op deze manier de prestatiedruk te verminderen en het plezier terug te krijgen in het sporten.


Tip 3: kijk eens terug naar wat je hebt bereikt


Wanneer je een bepaalt doel nastreeft, vergeet je vaak achterom te kijken. Prestatiedruk verminderen kan je doen door juist wel achterom te kijken. Kijk eens naar hetgeen je al hebt bereikt en hoever je al gekomen bent. En het belangrijkste; wees trots op jezelf!


Tip 4: praat erover!


Hoewel prestatiedruk verminderen soms lastig is wanneer deze wordt veroorzaakt door externe factoren, kan het soms helpen om over de ervaren druk te praten.


Praat eens met je ouders, trainers of docenten en zie of de ervaren druk wel reëel is. Grote kans dat dit niet zo is en dat jij het heel anders ervaart dan dat je ouders of leraren het bedoelen.


Tip 5: zoek hulp als het teveel wordt


Wordt de stress en de druk je echt teveel? En lukt het prestatiedruk verminderen je maar niet? Dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken die jou voorziet van handvatten om de druk de baas te kunnen zijn.


Sommige problemen kan je niet in je eentje oplossen en een beetje hulp is dan altijd welkom.


Wil jij prestatiedruk verminderen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.



 

 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Gerelateerde artikelen:


35 weergaven0 opmerkingen

Comments