top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

PIEKERSTOORNIS: OORZAKEN, SYMPTOMEN EN TIPS!



We leven in een tijd waarin we steeds meer worden geconfronteerd met stress. We hebben het druk op het werk, thuis en ook in onze sociale levens. Soms kan dit ervoor zorgen dat we starten met piekeren. Sommige van ons hebben last van een piekerstoornis.

In dit artikel duik ik wat verder in op wat dat precies is.

Wil jij leren hoe je kunt stoppen met piekeren? Bekijk dan de PiekerSTOP Methode!







Inhoudsopgave



 

Wat is een piekerstoornis?


Een piekerstoornis is een aandoening waarbij iemand zich voortdurend zorgen maakt over allerlei dingen. Het kan gaan om zaken die in het ver zijn gebeurd, maar ook over toekomstige gebeurtenissen.


Deze zorgen kunnen ervoor zorgen dat iemand zich slecht kan concentreren, moeite heeft met slapen en zich geïsoleerd voelt.


Een piekerstoornis is niet hetzelfde als een normale angststoornis. Piekeren is een veelvoorkomend probleem, maar bij een angststoornis gaat het om een ​​irrationele angst die niet in verhouding staat tot de omvang van het probleem.


Een piekerstoornis kan een ernstige aandoening zijn die iemand in zijn dagelijkse leven belemmert.


Symptomen van een piekerstoornis

Mensen die last hebben van een piekerstoornis, ervaren vaak een verhoogde mate van angst en onrust. In sommige gevallen kan dit zelfs leiden tot paniekaanvallen of een burn-out.


Piekeren komt vaak voor bij mensen die ook last hebben van depressieve gevoelens of een angststoornis. Het kan echter ook voorkomen bij mensen die geen andere stoornis hebben.


Symptomen van een piekerstoornis kunnen onder andere zijn:


  1. Constante angst en onrust

  2. Gedachten die maar blijven doorrazen in het hoofd

  3. Last van slapeloosheid

  4. Moeheid

  5. Geïrriteerdheid

  6. Concentratieproblemen

  7. Spierkrampen

  8. Hartkloppingen

  9. Pijn in het hoofd of in de rug

  10. Hyperventilatie, tranen, een gevoel van machteloosheid of wanhoop.


5 oorzaken van een piekerstoornis

We kunnen allemaal wel eens piekeren, maar soms kan piekeren uit de hand lopen en kan het een echte piekerstoornis worden. Hieronder bespreken we 5 mogelijke oorzaken van een piekerstoornis.


1. Perfectionisme


Veel mensen piekeren omdat ze denken dat alles perfect moet zijn. Ze zijn bang om fouten te maken of om iets verkeerd te doen. Dit kan leiden tot veel stress en angst.


2. Angst voor verandering


Sommige mensen hebben moeite om te gaan met veranderingen. Ze kunnen piekeren over wat er zou kunnen gebeuren als er iets verandert in hun leven. Dit kan bijvoorbeeld angst veroorzaken voor een nieuwe baan, een verhuizing of een nieuwe relatie.


3. Emotionele problemen


Emotionele problemen zoals depressie, angst en stress kunnen ook leiden tot piekeren. Iemand die veel piekert, kan zich negatief voelen over zichzelf en de toekomst.


4. Externe druk


Sommige mensen voelen zich onder druk gezet door anderen. Ze kunnen bijvoorbeeld denken dat ze moeten voldoen aan de verwachtingen van anderen, of dat ze bepaalde dingen moeten bereiken. Dit kan veel stress veroorzaken en uiteindelijk leiden tot piekeren.


5. Traumatische gebeurtenissen


Mensen die een traumatische gebeurtenis hebben meegemaakt, kunnen hierdoor ook gaan piekeren. Ze kunnen bijvoorbeeld piekeren over wat er is gebeurd, of over wat er had kunnen gebeuren. Dit kan leiden tot angsten en stress.


Piekerstoornis medicatie en behandeling

Veel mensen die lijden aan een piekerstoornis hebben het gevoel dat ze niet in staat zijn om de controle over hun leven te krijgen. Ze voelen zich machteloos en denken dat alles altijd slecht zal aflopen. Dit kan leiden tot een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en emoties.


Er zijn verschillende behandelingen voor piekerstoornissen. Sommige mensen merken dat ze baat hebben bij gesprekstherapie, waarin ze leren hoe ze met hun negatieve gedachten om moeten gaan.


Anderen merken dat ze baat hebben bij medicijnen, zoals antidepressiva. Het is belangrijk om hulp te zoeken als je merkt dat je steeds vaker aan het piekeren bent. Het kan een lastige aandoening zijn om alleen mee om te gaan.


10 tips om van een piekerstoornis af te komen

man die is gestopt met piekeren

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je piekerstoornis te verminderen of zelfs helemaal te genezen. Hieronder geven we je 10 tips die je kunnen helpen.


1. Probeer je gedachten te verzetten


Wanneer je aan het piekeren bent, probeer dan je gedachten te verzetten. Dit kan door bijvoorbeeld een boek te lezen, een film te kijken of een wandeling te maken. Je moet proberen je gedachten af te leiden van wat je dwarszit, zodat je rustiger kunt worden.

2. Maak een lijst van je zorgen


Als je je zorgen opschrijft, kun je ze beter overzien en uitzoeken. Als je ze opschrijft, kun je ook beter nadenken over wat je kunt doen om ze op te lossen. Dit kan je helpen om je zorgen beter te verwerken en minder te piekeren.


3. Vermijd cafeïne


Cafeïne kan ervoor zorgen dat je sneller en harder gaat piekeren. Het is dus verstandig om cafeïne houdende producten, zoals koffie en cola, te vermijden.


4. Ga op tijd naar bed en sta op hetzelfde tijdstip op


Door een vast slaapschema aan te houden, kun je ervoor zorgen dat je beter slaapt en minder piekert. Probeer iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en iedere dag op hetzelfde tijdstip op te staan.


5. Ontspanningsoefeningen

Door ontspanningsoefeningen te doen, kun je je lichaam helpen ontspannen. Dit kan je helpen om beter te slapen en minder te piekeren. Probeer bijvoorbeeld een paar keer per dag wat diep in- en uit te ademen of te mediteren.


6. Doe aan lichaamsbeweging


Lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Als je je beter voelt, pieker je minder. Probeer elke dag minimaal 30 minuten te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, hard te lopen of te fietsen.


7. Eet gezond


Een gezonde voeding kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Als je je beter voelt, pieker je minder. Probeer dus gezond te eten en voldoende groente en fruit binnen te krijgen.


8. Drink voldoende water


Het is belangrijk om voldoende water te drinken. Water helpt je lichaam goed te functioneren en kan ervoor zorgen dat je je beter voelt. Als je je beter voelt, pieker je minder. Probeer dus elke dag minimaal 8 glazen water te drinken.


9. Neem contact op met een professional


Als je je niet goed voelt en je niet weet hoe je je piekerstoornis kunt verminderen of genezen, is het verstandig om contact op te nemen met een professional. Een professional kan je helpen om je problemen beter te begrijpen en je te leren hoe je ermee kunt omgaan.


10. Zoek steun bij vrienden en familie


Vrienden en familie kunnen je helpen om je beter te voelen. Ze kunnen je steunen en helpen als je het moeilijk hebt. Probeer dus contact te houden met je vrienden en familie en zoek steun bij hen als je het moeilijk hebt.

PiekerSTOP Methode


De PiekerSTOP Methode is een online training van 4 weken waarin je stap voor stap wordt meegenomen om zelf je piekeren aan te pakken. Volledig online te volgen wanneer het jou uitkomt.


Aan de hand van de video’s word je 4 weken lang begeleid (28 dagen) om je piekergedachten te verminderen.


Door het volgen van de PiekerSTOP Methode:


  1. Verminder zelf je piekergedachten

  2. Meer rust in je hoofd

  3. Meer energie

  4. Kom tot actie

  5. Geen psycholoog nodig

  6. Handvatten als je piekergedachten terugkomen

  7. Kom tot oplossingen van problemen waar je al jaren mee rondloopt

  8. Meer controle over je problemen

  9. Minder stress

  10. Weer genieten 


Wil jij leren hoe je kunt stoppen met piekeren? Bekijk dan de PiekerSTOP Methode! 








Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


2 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page