top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

PERFECTIONISME: LEER HET LOSLATEN. IS HET EEN VALKUIL? 10 TIPS!Perfectionisme. Is dit nu wel of niet goed? In welke situaties kun je het beter loslaten en wat zijn de kenmerken? In dit artikel duik ik wat verder in op perfectionisme. Wat is dit precies en wat is de mogelijke oorzaak? Is dit nu werkelijk een valkuil? Ook geef ik je 10 tips om ermee te leren omgaan en om perfectionisme uiteindelijk te overwinnen!

“Wanneer je kunt inzien dat fouten maken niets te maken heeft met wie je als persoon bent, maar met wat je doet, dan gaat perfectionisme niet meer ten koste van jouw zelfliefde en zelfvertrouwen.” — Kaz Willer

Inhoudsopgave


 

Wat is perfectionisme?


Perfectionisme is het altijd perfect willen uitvoeren van iets. Het is nooit goed en het kan je zelf tegenhouden om überhaupt ergens aan te beginnen. Wie perfectionistisch is heeft vaak ook last van faalangst. Je bent bang om fouten te maken.


Het kan zo zijn dat taken niet snel afkomen, omdat je maar blijft aanpassen. Veel bevestiging van buitenaf is nodig om jezelf goed genoeg te voelen.


Daarnaast vergelijk je jezelf misschien vaak met anderen en wil je altijd de beste zijn en winnen. De lat leg je erg hoog en je bent te streng voor jezelf. Door perfectionisten wordt deze eigenschap vaak als goed gezien, terwijl het je heel erg kan tegenhouden.


“Ik heb in het verleden enorm geworsteld met perfectionisme. Hieruit was faalangst ontstaan en durfde ik niet meer zo snel uit mijn comfortzone te stappen. Ik ben nog steeds een perfectionist, alleen ik heb de negatieve kanten ervan leren loslaten.” – Kaz Willer

De mogelijke oorzaak van perfectionisme


Perfectionisme kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder bespreek ik een van de meest voorkomende oorzaken.


De maatschappij van tegenwoordig


Een oorzaak van perfectionisme kan voortkomen uit de maatschappij waar we tegenwoordig in leven. Fouten worden overal waar we komen zo goed als afgekeurd en gaan ten koste van jouw successen op school of het werk. De prestatiedruk wordt steeds groter en we willen onszelf te veel bewijzen tegenover anderen.


Social media


Daarnaast speelt social media ook een belangrijke rol. Het lijkt allemaal perfect te zijn, maar in werkelijkheid is het anders. We vergelijken onszelf te veel met het perfecte plaatje zoals overal wordt afgebeeld.


Jouw ouders als oorzaak


Jouw ouders kunnen tijdens je opvoeding ook een rol hebben gespeeld. Misschien hadden ze bepaalde verwachtingen van jou die je niet hebt kunnen waarmaken. Als er continu tegen jou werd gezegd wat je allemaal niet goed deed, dan kan daaruit perfectionisme zijn ontstaan.


De topsport


Mijn oorzaak van perfectionisme kwam vanuit mijn topsport verleden. Ik mocht niet vaak fouten maken. Op wedstrijden moest ik altijd presteren. De prestatiedruk was hoog. Fouten maken werd afgekeurd en daardoor liep ik het risico om niet het gewenste resultaat te boeken. Ook had ik een sterke bewijsdrang tegenover anderen.


Is perfectionisme een valkuil?


Perfectionisme is zeker te weten ook een goede eigenschap! Je hebt zo de positieve en negatieve kanten van perfectionisme. Wanneer dit uit balans is, dan kan perfectionisme wel een valkuil zijn. Zorg er altijd voor dat de positieve kenmerken sterker zijn dan de negatieve kenmerken.Een van de grootste valkuilen van perfectionisme is faalangst. Zodra je hiermee leert omgaan, dan zal perfectionisme je alleen nog maar kunnen ondersteunen in plaats van tegenhouden.


Dus wanneer je niet bang bent om fouten te maken en jezelf ervan bewust bent dat dit nodig is om te groeien, dan is perfectionisme absoluut een positieve eigenschap!


Positieve kenmerken en symptomen


 1. Doorzettingsvermogen en discipline

 2. Doelgericht werken

 3. Ambitieus en gedreven

 4. Neemt de verantwoordelijkheid


Negatieve kenmerken en symptomen


 1. Vaak veel stress

 2. Last van faalangst

 3. Depressie

 4. Fouten maken koppelen aan: ik ben niet goed

 5. Het werk komt niet af

 6. Alles alleen willen doen

 7. Niet genieten van de reis, maar focussen op het eindresultaat

 8. Een tekort aan zelfliefde en zelfvertrouwen

 9. Altijd willen winnen van anderen

 10. Bang voor afwijzing en last van zelfafwijzing

 11. Focussen op wat fout gaat

 12. Last van negatieve gedachtes


Leer omgaan met perfectionisme


Wanneer je veel negatieve kenmerken ervaart van perfectionisme, dan dien je hiermee te leren omgaan. Dit gaat ten koste van jezelf. Door perfectionisme kun je namelijk een burn-out of depressie oplopen en ervaar je regelmatig veel stress. Niet alleen jijzelf kan ervan last hebben, maar anderen ook. Dit geld vooral als je met meerdere mensen wilt gaan samenwerken.


Leer omgaan met faalangst. Daarnaast kan jouw perfectionisme zelfs uitstelgedrag veroorzaken, waardoor je niet eens meer ergens aan durft te beginnen.

Perfectionisme loslaten en overwinnen met deze 10 tips!


De onderstaande tips heb ik deels zelf gebruikt om meer bewustwording te creëren over mijn perfectionisme. Ik heb de negatieve kant leren loslaten en uiteindelijk overwonnen.


Daarnaast ben ik gaan inzien dat iets fout doen helemaal niet te maken heeft met wie je bent, maar met wat je doet. Het gaat niet meer ten koste van jouw zelfliefde en zelfvertrouwen als je dit kunt inzien.


1. Zie de kracht van fouten maken


Fouten maken is niet altijd prettig, maar probeer hier de kracht van in te zien. Geen enkel succes ontstaat door foutloos te werken. De grootste successen komen voort uit de meest heftige tegenslagen. Leer in te zien hoe waardevol een fout voor de rest van je leven kan zijn. Ze brengen je op het juiste pad en geven je kracht.


2. Goed is goed


Hoe lang ben jij meestal bezig om iets af te ronden? Goed is goed. Natuurlijk dien je jouw werk wel een keer na te lopen op fouten voordat je het afrondt. Blijf daarnaast niet te lang zoeken en piekeren, omdat je bang bent dat er een fout in staat en omdat dat je dan kritiek krijgt.


Dit zal je een hoop tijd en stress schelen.


3. Stap uit je comfortzone


Door uit je comfortzone te stappen, zul je in het begin gegarandeerd fouten maken. Hierdoor zul je merken dat dit op de langere termijn bij gaat dragen aan jouw ontwikkeling en groei. Jouw angst om fouten te maken zal uiteindelijk verminderen en misschien zelfs verdwijnen.


4. Schrijf je gevoelens en gedachtes op


Door dagelijks te schrijven in bijvoorbeeld een dagboek, kun je meer bewustwording creëren. Wat voel en denk je dagelijks. Je kunt het later nog eens teruglezen en kijken naar de feiten. Vaak verzinnen we van alles wat niet waar is.


We hebben onze eigen waarheid die ons tegenhoudt om verder te komen. Vraag jezelf af of het echt waar is wat je denkt en voelt. Jij bent niet je gevoelens en gedachtes. Jij bent veel groter dan dit.


5. Lees boeken over perfectionisme


Door verschillende ontwikkelingsboeken te lezen waarin perfectionisme naar voren komt, zal jouw kijk op bepaalde situaties verbreed en veranderd worden. Het boek Hoezo perfect van Sharon Martin, kan je wellicht helpen om de negatieve kant van perfectionisme te overwinnen.


6. Werk aan je zelfbeeld


Wat vaak gebeurt bij perfectionisten is dat ze kritiek koppelen aan wie ze zijn. Dat gaat ten koste van je zelfbeeld, zelfliefde en zelfvertrouwen. Je bent nooit goed genoeg en je hebt het gevoel dat je het altijd beter kunt.


Trots op jezelf zijn is misschien het laatste wat in je opkomt. Door meer de verbinding met jezelf op te zoeken zul je meer zelfliefde gaan creëren.


De verbinding met jezelf opzoeken kan een proces van jaren zijn. Je leert hierin het verleden te omarmen en jezelf te accepteren zoals je bent. Daarnaast mag je ZIJN wie je bent en je bent goed genoeg! Je kunt dit bijvoorbeeld doen door verschillende persoonlijke ontwikkeling trainingen te volgen.


7. Stel jezelf open om te leren van anderen


Het kan zo zijn dat je jezelf niet openstelt om te leren van anderen. Jij bent perfectionistisch, dus wat jij doet, is altijd goed volgens jou. Probeer ervan bewust te zijn dat er meerdere wegen naar Rome zijn. Hoe iemand anders iets doet, daar kun je van leren. Doe niet alles zelf, maar durf ook om hulp te vragen.


Sta ervoor open om taken op een andere manier te doen. Het kan zijn dat je hier uiteindelijk de vruchten van gaat plukken.


8. Stop met zoeken naar bevestiging van buitenaf


Misschien zoek je vaak naar bevestiging van buitenaf om jezelf goed te voelen. Je wilt graag weten wat anderen van jou en van je kennis en kunnen vinden, want jezelf kun je geen voldoening geven. Probeer om bevestiging van buitenaf achterwege te laten.


Ja, dit kan heel lastig zijn en je kunt jezelf heel vervelend gaan voelen, maar dit proces is echt nodig om in jezelf te kunnen gaan vertrouwen. Werk aan je zelfvertrouwen en weet wat jij te bieden hebt.


9. Sta even stil bij negatieve gedachtes


Negatieve gedachtes komen en gaan. We kunnen ze niet stoppen, maar de manier waarop je hiermee omgaat kan al een hele hoop verandering brengen in jouw leven. Misschien heb je jezelf wel veel belemmerende overtuigingen lopen aanpraten die helemaal niet waar zijn. Sta even stil bij bepaalde gedachtes en bekijk of dit ook echt waar is.


10. Bewustwording en oefening


Het loslaten van perfectionisme begint bij bewustwording. Het erkennen van het probleem dat perfectionisme jou tegenhoudt in het dagelijkse leven. Keer op keer dat je merkt dat perfectionisme je tegenhoudt, dien je jezelf eraan te herinneren dat fouten maken niet erg is, dat je goed genoeg bent en dat je niemand nodig hebt om jezelf goed te voelen.


Door herhaling zul je op de langere termijn alleen nog maar de positieve kenmerken van perfectionisme ervaren!


Conclusie over perfectionisme


Tot slot als antwoord op de vraag: is perfectionisme wel of niet goed? Ja, perfectionisme is goed om jouw successen te behalen als je geen last hebt van de negatieve eigenschappen.


De positieve kenmerken, zoals doorzettingsvermogen helpen je verder te komen. Nee, perfectionisme is niet goed als je te veel negatieve kenmerken ervaart, zoals faalangst, uitstelgedrag en stress.Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Gerelateerde artikelen:1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comentarios


bottom of page