top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

NEGATIEVE GEDACHTEN LOSLATEN? 10 TIPS!Negatieve gedachten kunnen een grote invloed hebben op hoe jij je dagelijks voelt. Hoe kun je negatieve gedachten loslaten?


Door hier bewust mee om te gaan, kun je kijken of het echt waar is wat je denkt. Dagelijks hebben we vele gedachten die voorbijkomen.


Gedachten zijn geen feiten. Ze zijn bij de meeste mensen grotendeels negatief, ook al zijn we hier niet altijd van bewust. Vaak is het een beeldvorming in ons hoofd gebaseerd op angst vanuit ervaringen of voor het onbekende.


In deze blog geef ik je meer uitleg over waar ze vandaan komen en 10 tips over hoe je negatieve gedachten kunt loslaten.

Inhoudsopgave


 

Waar komen negatieve gedachten vandaan?


Negatieve gedachten ontstaan vanuit ervaringen vanuit ons verleden en door onze overtuigingen. Misschien hebben we iets meegemaakt wat niet zo fijn was.


Elke keer als er een soortgelijke situatie is, dan schieten er gedachtes in je hoofd die denken dat er hetzelfde gaat gebeuren.


Daarnaast kan een tekort aan zelfvertrouwen er ook voor zorgen dat je tegen bepaalde dingen negatief aan gaat kijken. Ook voor het nieuwe en onbekende kunnen negatieve gedachten ontstaan.


Misschien moet je hiervoor uit je comfortzone stappen en heb je last van faalangst. Wat als dit? Wat als dat? We schetsen onszelf een onrealistisch toekomstbeeld.


Negatieve gedachten loslaten en het stemmetje in je hoofd

Ken je het stemmetje in je hoofd? Je wilt iets nieuws gaan doen. Iets spannends. Ineens schiet er een stemmetje in je hoofd. Maar wat als dit gebeurt of als het zo is? Dit stemmetje mogen we gaan leren accepteren.


Druk het absoluut niet weg, hierdoor kan het alleen maar erger worden. Het wegdrukken ervan helpt niet met negatieve gedachten loslaten.


Leer het stemmetje te accepteren en omarm het met liefde. Kijk ernaar en leer te begrijpen waar het vandaan komt. Vervolgens kun je jezelf gaan richten op de feiten.


Gedachten zijn geen feiten. Is het ook echt waar wat ik denk? Kijk naar wat jij graag wil, niet naar wat je tegenhoudt.

Dagelijks hebben we gemiddeld zo’n 40 tot 60 duizend gedachtes per dag!

Je bent niet je gedachten, je bent zoals je denkt


Ook al lijkt het soms alsof het wel zo is. Je bent van oorsprong niet je gedachten, maar je bent zoals je denkt. Gedachten kunnen wel invloed hebben op hoe jij jezelf dagelijks gedraagt.


Dit kan een grote invloed hebben op jouw leven. Wijzelf staan buiten onze gedachten. Ze zijn nuttig om ons te helpen dingen te creëren. Gedachten komen en gaan.


Besteed geen aandacht aan negatieve gedachten. Observeer ze alleen en laat ze weer voorbijgaan. Gedachten kunnen geen controle over jouw handelen nemen, behalve als je dat toelaat.


Blijf onthouden dat je niet je gedachten bent. Dit zal al meer helpen om negatieve gedachten los te laten.


De kracht van negatieve gedachten loslaten

Nu je weet wat negatieve gedachten voor invloed kunnen hebben op jouw dagelijkse leven, gaan we eens kijken naar de kracht van je gedachten. Gedachten zijn geen feiten, maar wat kan er in jouw leven veranderen als je grotendeels positief denkt?


De ene persoon is gelukkiger dan de ander. Dit heeft grotendeels te maken met hoe die persoon denkt en tegen het leven aankijkt. Positieve gedachten kunnen dus zorgen voor meer geluk, welvaart en gezonde relaties in jouw leven.


Gedachten en gevoelens


Gedachten zijn de bron van ons leven, omdat ze bepalen hoe je jezelf dagelijks voelt. Hoe je jezelf dagelijks voelt bepaald weer jouw gedrag en jouw gedrag bepaald tenslotte jouw eindresultaat.


Wanneer je positief denkt, dan kan dit dus leiden tot een positief eindresultaat als je daar ook de benodigde actie op zet. Kies er dus bewust voor om jouw dagelijkse gedachten te filteren op gebaseerd op feiten, niet op angsten.


Negatieve gedachten loslaten? 10 tips!


Negatieve gedachten loslaten tips

Nu je weet wat voor invloed positieve en negatieve gedachten op jouw leven kunnen hebben, is het tijd om ermee aan de slag te gaan. Zoals ik altijd blijf zeggen: theorie alleen zorgt niet voor verandering.


Je dient er de benodigde zaken voor in gang te zetten. Onderneem actie en pak verantwoordelijkheid over jouw eigen leven.


1. Gedachten opschrijven


Wat mij helpt, is om dagelijks te schrijven. Onbewust draag ik dagelijks vele gevoelens met mezelf mee. Vrolijke, maar ook minder vrolijke gevoelens.


Minder vrolijke gevoelens stopte ik vaak weg waardoor er een moment kon zijn dat ik niet lekker in mijn vel zit zonder dat ik wist wat er aan de hand was.


Een dagboek bijhouden kan helpen meer bewustzijn te ontwikkelen. Daarnaast helpt schrijven mij om meer bewust te zijn van mijn dagelijkse gevoelens. Het stimuleert mijn vrolijke gevoel en helpt me om vervelende gebeurtenissen en gedachtes te verwerken.

2. Negatieve gedachten loslaten door een positieve omgeving


In de blogpost: Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Vertelde ik al eerder over wat voor een effect een positieve omgeving kan geven. Dit kan ook helpen bij het stimuleren van jouw positieve gedachten. Zoek de personen op die jou stimuleren en motiveren.

3. Negatieve gedachten loslaten door meditatie

Door middel van meditatie kun je in een bepaalde staat van zijn terechtkomen en negatieve gedachten loslaten. Het helpt bij het loslaten van jouw dagelijkse gedachten en om meer bewustzijn te creëren. Zelf gebruik ik de Meditation Moments App van Michael Pilarczyk.

4. Kom tot rust met yoga


Door het beoefenen van yoga ga je bewuster met jezelf om en ben je bewuster van jouw fysieke en mentale staat, waardoor je meer in contact komt met jezelf.

5. Praat er open en eerlijk over


Praat je wel eens over wat er allemaal in jouw hoofd omgaat? Probeer eens een keer open en eerlijk te zijn naar jouw naasten over je dagelijkse gedachtes en gevoelens, maar doe dit wel vanuit positiviteit en leg geen negatieve lading op de ander.

Focus jezelf op een rustig open en eerlijk gesprek.

6. Negatieve gedachten doorbreken door ontwikkeling

Door jezelf te blijven ontwikkelen leer je op verschillende manieren te denken en ervoor open te staan. Kijk van verschillende kanten naar situaties en denk meer out of the box. Dit kan door het lezen van boeken en het meedoen aan fysieke en online trainingen en cursussen.
7. Omgaan met negatieve gedachten door positieve affirmaties


Allereerst kunnen affirmaties helpen om jouw onderbewustzijn te programmeren. Daarnaast helpt het ook bij het creëren van een positieve staat van zijn. Door het herhalen van deze teksten versterk je jouw positieve overtuigingen.


8. Kom in beweging


Ga lekker sporten. Dit zorgt voor een goed gevoel doordat het stofje endorfine vrijkomt in je lichaam. Daarnaast is het een afleiding, omdat je jezelf dient te focussen op de activiteit.


9. Besteed even aandacht aan jezelf

Neem een lekker warm kopje thee of koffie. Je kunt ook onder een warme douche gaan staan of in een lekker warm bad liggen, waardoor je het jezelf comfortabel kunt maken en even tot rust kunt komen.


Geniet van het moment zelf. Een koude douche nemen kan je daarentegen ook helpen om de gehele dag fitter, productiever en positiever te zijn.

10. Accepteer en omarm met liefde


Zoals al eerder genoemd heeft het geen zin om negatieve gedachten weg te drukken. Leer te accepteren dat ze erbij horen en niet waar hoeven te zijn. Omarm ze met liefde en druk ze niet weg. Kijk naar de feiten.

Cursus Grip op je Gedachten


Heb je vaak last van negatieve gedachtes? Dan is deze cursus Grip op je Gedachten zeker iets voor jou! Ontdek een manier van omgaan met alles wat in je hoofd zit op een andere manier dan vaak verkondigd wordt.


✓ Stappenplan voor meer rust in je hoofd ✓ Negatieve gedachten gaan naar de achtergrond ✓ Praktisch, concreet en makkelijk uitvoerbaar in je dagelijks leven


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen over gedachten:2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

댓글