Je hebt vast wel eens van vitamines en mineralen gehoord. Wat zijn mineralen precies? Je hebt ze nodig om jouw lichaam goed te kunnen laten presteren. Waar zitten welke mineralen in en wat is eigenlijk de functie van de verschillende soorten mineralen? In dit artikel duik ik wat verder in op mineralen, wat is het, waar is het goed voor en waar kun je het in vinden?
Wil jij aan een gezond lichaam werken onder begeleiding inclusief benodigde supplementen? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan!
Inhoudsopgave
Wat zijn mineralen?
Naast vitamines heb je ook mineralen. Mineralen kun je in de aarde en de zee terugvinden. Dit zijn voedingsstoffen die je in al jouw eten en drinken terug kunt vinden. Het soort mineralen is verschillend in de voeding die je binnenkrijgt. Jouw lichaam heeft het nodig om goed te kunnen blijven functioneren en kan mineralen zelf niet aanmaken. Van de spoorelementen heeft je lichaam het minste nodig.
Welke mineralen heb je nodig?
In principe hebben we alle soorten mineralen nodig. De essentiële mineralen heeft ons lichaam meer nodig dan spoorelementen. Wanneer je een goed uitgebalanceerd voedingspatroon hebt, dan krijg je al aardig wat binnen van de dagelijkse behoefte.
Verschillende soorten mineralen
Hieronder een overzicht van de verschillende soorten mineralen die er zijn. Er zijn 16 verschillende soorten mineralen. Hieronder een onderverdeling tussen essentiële mineralen en spoorelementen.
Essentiële
Essentiële mineralen bestaan onder andere uit:
Calcium
Chloor (chloride)
Fosfor
Kalium
Magnesium
Natrium
Spoorelementen
Spoorelementen bestaan onder andere uit:
Chroom
Fluoride
IJzer
Jodium
Koper
Mangaan
Molybdeen
Selenium
Herkennen van een mineralen tekort
Hoe kun je een mineralen tekort precies herkennen? Misschien voel je jezelf al een tijdje slap en futloos. Dit kan natuurlijk vele andere oorzaken hebben, maar jouw voedingspatroon kan daar ook een grote rol in spelen. Misschien heb je een tekort aan mineralen en vitamines die ervoor zorgen dat je jezelf nu zo voelt. Hieronder zie je een van de meest voorkomende mineralen tekorten en de symptomen.
IJzertekort: duizelig, vermoeid, hoofdpijn en een bleke huid. Dit leidt tot bloedarmoede.
Magnesiumtekort: moeilijk herkenbaar, maar over het algemeen vermoeidheid, stress, depressie, darmklachten en hartkloppingen. Bij zwangere vrouwen en intensieve sporters komt dit vaak voor. Daarnaast kunnen stress en chronische ziekten dit ook veroorzaken
Calciumtekort: op langere termijn loop je risico op botontkalking.
Kaliumtekort: bij diarree en overgeven loop je risico. Je hebt een verminderde eetlust, misselijkheid en je voelt jezelf slap. Ook plaspillen kunnen een oorzaak zijn. Let hierbij dus op.
“Je kunt bij de dokter laten testen of je een mineralen tekort hebt. Neem nooit zomaar extra mineralen!”
* Voor vrouwen die menstrueren is de aanbeveling 16 mg/dag, voor vrouwen na de overgang 11 mg/dag ** De Gezondheidsraad heeft onderscheid gemaakt tussen sterker onderbouwde normen en zwak onderbouwde normen. Zwak onderbouwd betekent dat er te weinig gegevens beschikbaar zijn om een goede norm te kunnen afleiden. De voedingsnormen met een zwakke onderbouwing moet je niet gebruiken als streefwaarde, maar slechts als richtinggevend. ***Bron voedingscentrum
Welke groeperingen hebben extra nodig?
Zoals hierboven zie je dat verschillende tekorten diverse symptomen kunnen veroorzaken. Ik som hieronder op waarmee diverse groeperingen extra rekening dienen te houden voor tekorten. Het gaat hier over een ijzertekort en magnesiumtekort.
Zwangere vrouwen
Menstruatie
Vegetariërs en veganisten
Intensieve sporters
Jongeren onder 22 jaar
Waar zitten veel mineralen in?
In al ons drinken en eten vind je mineralen. Het soort is afhankelijk van de voeding die je binnenkrijgt. Hieronder in een tabel van het voedingscentrum zie je welke mineralen en spoorelementen er zijn en wat de functie is voor je lichaam.
***Bron voedingscentrum
Wil jij aan een gezond lichaam werken onder begeleiding inclusief benodigde supplementen? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan!
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Meer blogs over fit worden:
Meer blogposts over voeding:
Comentarios