Wanneer je geen eetlust hebt, dan is het normaal om je af te vragen of er iets mis is. Misschien denk je dat je ziek bent of dat er iets anders aan de hand is. In veel gevallen is er niets ernstigs aan de hand en is het normaal om af en toe geen honger te hebben.
In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende oorzaken van geen eetlust hebben en geven we je verschillende tips om het op te lossen!
Wil jij aan een gezond lichaam werken onder begeleiding inclusief benodigde supplementen? Vraag dan nu gratis informatie aan!
Voor: afvallen/gezond gewicht/spiermassa aankomen/vetverbranding/gezonde levensstijl
Inhoudsopgave
10 oorzaken van geen eetlust hebben
We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je hebt geen honger. Soms is er een duidelijke reden voor, maar vaak is het simpelweg een kwestie van een verstoorde eetlust. Hieronder lees je 10 mogelijke oorzaken waardoor je geen eetlust kunt hebben.
1. Je bent gestrest
Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van een verstoorde eetlust. Wanneer je lichaam in de stressmodus staat, dan maakt het minder serotonine aan.
Serotonine is een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in je humeur, eetlust en slaap. Bovendien kan stress ervoor zorgen dat je maagzuurresistentie vermindert, waardoor je minder honger hebt en je eten moeilijker kan verteren.
Wil jij stress verminderen? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout.
2. Geen eetlust door het coronavirus of een andere infectie
Een van de verschijnselen van een virus of infectie is een verminderde eetlust. Dit komt doordat je lichaam in deze periode extra energie nodig heeft om te herstellen, en het kan ervoor zorgen dat je je eten moeilijker kan verteren.
Sommige mensen ervaren bovendien misselijkheid en braken, waardoor ze nog minder eten binnenkrijgen. Wanneer je bijvoorbeeld het coronavirus hebt, dan kan dit je eetlust verstoren.
3. Je bent zwanger
Zwangerschap is een andere fase in het leven waarin je eetlust verandert. Dit komt doordat je lichaam in deze periode extra energie en voedingsstoffen nodig heeft om je kindje te kunnen dragen en laten groeien.
Veel vrouwen ervaren in de eerste weken van de zwangerschap misselijkheid en braken, waardoor ze minder eten binnenkrijgen.
4. Geen eetlust door hormonale veranderingen
Hormonale veranderingen kunnen ervoor zorgen dat je eetlust vermindert. Dit komt doordat hormonen een belangrijke rol spelen in het reguleren van je eetlust en humeur.
Sommige voorbeelden van hormonale veranderingen die het kunnen verminderen, zijn de overgang, zwangerschap en menopauze.
5. Je hebt een depressie
Depressie is een stemmingsstoornis waarbij je een verminderde eetlust ervaart. Dit komt doordat depressie ervoor zorgt dat je je minder interesseert in activiteiten die je eerder plezier gaven, waaronder eten.
Bovendien kan een depressie ervoor zorgen dat je je eten moeilijker kan verteren, waardoor je niet hongerig bent.
6. Geen eetlust door een operatie en bepaalde medicijnen
Een van de vele redenen waarom een operatie je eetlust kan verstoren, is omdat het lichaam tijdens een operatie in een stressvolle toestand is. Dit kan leiden tot een vermindering ervan.
Ook pijnmedicatie en andere medicijnen die je tijdens of na de operatie krijgt, kunnen het verminderen. Soms is er ook een verband tussen een operatie en een depressie, wat ook de eetlust kan verminderen.
7. Je hebt een eetstoornis
Een eetstoornis is een aandoening waarbij je een verminderde eetlust hebt. Er zijn verschillende soorten eetstoornissen, zoals anorexia nervosa en boulimia nervosa.
Eetstoornissen kunnen ervoor zorgen dat je je eten moeilijker kan verteren, waardoor je niet hongerig bent.
8. Geen hongergevoel door een maag- of darmstoornis
Maag- en darmstoornissen kunnen ervoor zorgen dat je minder honger hebt. Sommige voorbeelden hiervan zijn maagzweer, irritable bowel syndrome (IBS) en celiac disease (coeliakie).
9. Je hebt een chronische aandoening
Chronische aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat je minder eetlust hebt. Sommige voorbeelden hiervan zijn diabetes, chronische vermoeidheid en fibromyalgie.
10. Geen eetlust bij ouderen
Ouder worden is een andere oorzaak van een verminderde eetlust. Dit komt doordat je metabolisme langzamer wordt wanneer je ouder wordt. Hierdoor kun je je eten moeilijker verteren.
Bovendien ervaren oudere mensen vaak een verminderde smaak- en reukzin, waardoor ze minder honger hebben.
Tips om je hongergevoel te stimuleren. Wat eten als je geen eetlust hebt?
Als je geen honger hebt, dan is het belangrijk om toch voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit kun je doen door je eetlust te stimuleren. Hoe kun je dat doen en wat kun je eten als je geen eetlust hebt?
Hieronder geven we enkele tips om je eetlust te stimuleren:
1. Eet kleine maaltijden en snacks
Kleine maaltijden en snacks helpen je lichaam om door de dag te komen en geven je energie. Ze zorgen ervoor dat je niet uitgehongerd raakt en je eetlust verliest.
Bovendien zijn kleine maaltijden en snacks makkelijker te verteren dan grote maaltijden. Dit betekent dat je lichaam ze beter kan gebruiken voor energie en dat je je minder moe voelt.
Kleine maaltijden en snacks zijn dus een goede manier om je hongergevoel te stimuleren. Probeer ze daarom regelmatig te eten en let goed op je lichaam. Op die manier weet je zeker dat je gezond en fit blijft!
2. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en vezels
Wanneer je je eetlust wilt stimuleren, dan is het belangrijk om de juiste voedingsmiddelen te eten. Eiwitten en vezels zijn hier perfect voor! Eiwitten zorgen ervoor dat je lichaam langer een vol gevoel heeft, waardoor je minder snel honger krijgt.
Vezels zorgen er dan weer voor dat je spijsvertering soepel verloopt en je darmen gezond blijven. Bovendien zorgen vezels ervoor dat je lichaam minder snel suikers opneemt, waardoor je bloedsuikerspiegel niet snel stijgt en daalt.
Dit is ideaal wanneer je op dieet bent, of gewoon je eetlust onder controle wilt houden!
3. Drink voldoende vloeistoffen
Drink voldoende vloeistoffen, zoals water, thee en vruchtensappen. Dit komt doordat vloeistoffen je helpen je eten makkelijker te verteren, waardoor je meer honger krijgt.
4. Meer eetlust door minder stress
Hoewel stress afhankelijk is van verschillende factoren, zoals je genetische aanleg en je levensomstandigheden, is het belangrijk om te weten dat je de mate waarin stress invloed heeft op je eetlust (en dus je gewicht) kan beïnvloeden.
Er zijn bepaalde dingen die je kunt doen om stress te verminderen en je honger te stimuleren. Een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om stress te verminderen is regelmatig te bewegen. Je kunt ook ontspanningsoefeningen doen, zoals yoga of meditatie.
5. Slaap voldoende
Wanneer we slapen, maakt ons lichaam ghreline aan. Ghreline is een hormoon dat ervoor zorgt dat we honger krijgen. Dus wanneer we niet voldoende slapen, kunnen we een verminderde eetlust hebben.
Onderzoekers hebben ook ontdekt dat wanneer we minder slapen, we een verhoogde eetlust hebben voor voedsel met veel suiker en vet. Dit komt doordat ons lichaam op zoek is naar energie wanneer we moe zijn.
Dit betekent dat we door weinig slaap ook een ongezond eetpatroon kunnen ontwikkelen wat ten koste gaat van onze gezondheid.
6. Eetlust opwekken door voldoende beweging
Beweeg voldoende om je metabolisme te stimuleren. Gelukkig is het niet moeilijk om voldoende beweging te krijgen. Er zijn allerlei manieren waarop je je eetlust kunt stimuleren.
Zorg ervoor dat je elke dag minimaal een half uur aan lichaamsbeweging doet. Dit hoeft niet per se een work-out te zijn. Een wandeling in het park of een fietstochtje naar je werk doen ook al wonderen.
Om je hongergevoel verder te stimuleren, kun je ook een aantal eenvoudige oefeningen doen. Op deze manier kun je meteen na het opstaan je bloedcirculatie stimuleren en je spieren laten wennen aan beweging.
Maak bijvoorbeeld een aantal kniebuigingen, ga op je tenen staan of rek je uit.
7. Ga naar de dokter
Als je een verminderde honger hebt en je weet niet wat de oorzaak is, raadpleeg dan je dokter. Dit is vooral belangrijk als je gewicht bent verloren of je eetgewoonten zijn veranderd.
Wil jij aan een gezond lichaam werken onder begeleiding inclusief benodigde supplementen? Vraag dan nu gratis informatie aan!
Voor: afvallen/gezond gewicht/spiermassa aankomen/vetverbranding/gezonde levensstijl
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Comentarios