top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

MANIPULATIE STOPPEN. EMOTIONELE EN GEESTELIJKE VOORBEELDEN.Manipulatie hebben we niet altijd door. Vaak denken we dat we dan iets goeds doen voor de ander, maar het gaat ten koste van onszelf en dat is niet goed. We kunnen wel helpen, maar laat jezelf niet manipuleren.


Wat is manipuleren precies, welke verschillende soorten manipulatie zijn er en hoe kun je dit voorgoed laten stoppen? In dit artikel geef ik je enkele voorbeelden van manipulatie en geef ik aan hoe je dit voorgoed kunt stoppen.


Wil jij niet meer gevoelig zijn voor manipulatie en meer zelfvertrouwen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.

Inhoudsopgave 

Wat is manipuleren?


Manipuleren is iemand iets proberen te laten doen terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Een manipulator probeert van elke nee een ja te maken. Vaak worden de mensen die voor iedereen altijd goed willen zijn het meeste gemanipuleerd.


Het gevaar van manipulatie is dat het in de loop van de tijd erger wordt en dat het ten koste gaat van jezelf. Manipuleren kan in vele situaties voorkomen. Zo kan het op je werk gebeuren of bijvoorbeeld in relaties en vriendschappen.


Hoe kun je een manipulator herkennen?

Een manipulator kun je herkennen aan de onderstaande punten die ik je ga geven. Weet wel dat een manipulator soms niet eens weet dat hij of zij manipuleert. Zodra je merkt dat je gemanipuleerd wordt, geef het dan aan de ander aan.


1. Niet oprechte complimentjes geven


Hoeveel complimentjes je ook krijgt, blijf wel opletten of dit oprecht is bedoeld van de andere persoon of dat er iets achter zit. Een manipulator geeft complimentjes om uiteindelijk zijn of haar eigen zin te krijgen.


Ze doen het om iets terug te verwachten. Wanneer je twijfelt over complimentjes, vraag het dan gewoon. Natuurlijk mag je wel complimentjes aannemen van de ander, maar blijf wel alert op oprechtheid.


2. Gedragsverandering na verloop van tijd


Een manipulator kan na verloop van tijd ander gedrag vertonen. Zeker wanneer hij of zij voor elkaar hebben gekregen wat ze wilden. Het kan zo zijn dat je dacht een hechte vriendschap te hebben, maar dat dit ineens vervaagd is bijvoorbeeld.


Wees alert als dit gebeurt en vraag de persoon ernaar. Blijf niet bij iemand hangen die alleen maar dingen van jou nodig heeft. Kies dan voor jezelf, want jij bent het waard.


3. Eigen zin doordrammen


Bij manipulaties zijn personen hun eigen zin aan het doordrammen wat ten koste gaat van jou als persoon. Je merkt het snel genoeg als anderen dingen van je gaan verwachten waar jij niet op zit te wachten.


Voor je gevoel doe je dan iets goeds voor de ander, maar het risico dat je loopt, is dat dit steeds vaker en heftiger gaat worden. Kies altijd voor jezelf! Na 1 keer hoeft dit niet per se manipulatie te zijn, maar als het vaker gebeurt wees dan alert.


Hoe ga je om met manipulatie?


Ik wil er wel bij vermelden dat manipulatie in verschillende soorten voorkomt. De een doet het erger dan de ander. We manipuleren allemaal wel eens omdat we iets voor elkaar willen krijgen voor onszelf.


Zie het absoluut niet als een enorm slecht persoon, ga er op de juiste manier mee om en geef het aan de ander aan als het voorkomt. Het zou zonde zijn als je relaties en vriendschappen gelijk verbreekt doordat je denkt dat je gemanipuleerd wordt.


Dit is ook een leerschool voor de andere persoon. We kunnen niet allemaal in een keer perfect zijn, dat gaat niet. Ga er respectvol mee om.


Verschillende soorten manipulatie

Er zijn verschillende soorten manipulatie. Denk aan emotionele chantage, psychologische of narcisme. Hieronder zal ik de verschillende soorten wat verder voor je toelichten. Wat is het precies en hoe herken je het?


Emotionele manipulatie voorbeeld


Emotionele manipulatie is een lastige vorm om te herkennen. Deze manipulators weten hoe ze je op gevoel kunnen bekritiseren en daar maken ze misbruik van.


Het is wel goed om jezelf kwetsbaar op te stellen, maar laat geen misbruik maken van je kwetsbaarheid. Door emotionele chantage kun je een schuldgevoel overhouden.


De ander speelt in op jouw gevoelens, waardoor het lijkt dat je altijd alles verkeerd doet en dat je niet aan de ander denkt. Het is vaak jouw schuld als ze zich slecht voelen en er wordt misbruik gemaakt van je zwakke plekken.


  1. Emotionele manipulatie voorbeeld: “Wat is er toch aan de hand met jou? Waarom ben je zo negatief? Het lijkt wel alsof je altijd problemen hebt. Je moet echt wat aan je houding doen.”

Psychologische, geestelijke of mentale manipulatieBij psychologische, geestelijke of mentale manipulatie worden er vaak voorbeelden en vergelijkingen bij gehaald uit het verleden of heden. Er wordt bijvoorbeeld verwezen naar iets wat je tot nu toe nog niet is gelukt.


Dit zorgt ervoor dat de manipulator het alsnog voor elkaar gaat krijgen dat je iets gaat doen waar je geen zin in hebt. Dit komt doordat je dan denkt dat dit voor jou nodig is. Je kunt prima voor jezelf beslissen of je iets wel of niet nodig hebt.


Je mag natuurlijk wel openstaan voor de adviezen van een ander waarvan zij denken dat goed voor je is, maar beslis altijd zelf of je daarmee akkoord gaat of niet. Jij mag het op je eigen manier doen.


  1. Geestelijke manipulatie voorbeeld: iemand die je probeert te beïnvloeden of te controleren door middel van bedrog, chantage of dwang. Het kan emotioneel erg verwarrend en pijnlijk zijn, en je kunt je machteloos voelen.

Narcisme manipulatie


Narcisme manipulatie kun je herkennen aan dat een ander jou continu omlaag loopt te praten om zichzelf boven jou te plaatsen. Het ene moment ben je de beste vriend of vriendin en het andere moment ben je niet goed genoeg.


Zaken worden vaak omgedraaid en het kan zelfs zo zijn dat het uit de hand loopt en dat de narcist agressief wordt. Een narcist is erg claimend en wilt jou graag voor henzelf hebben.

Ze verdraaien vaak de werkelijkheid, geven jou de schuld voor hun gedrag en gevoelens en ze tonen onvoorspelbaar gedrag.


  1. Narcisme manipulatie voorbeeld: “Ik ben beter dan iedereen. Ik verdien het om boven iedereen te staan en te worden gerespecteerd. Mensen zijn dom en simpel. Ze zijn niet in staat om mijn complexiteit te begrijpen. Ze zullen altijd in mijn schaduw leven.”

Zelfmanipulatie


Je kunt jezelf ook manipuleren door belemmerende overtuigingen die je jezelf hebt aangepraat. Zorg ervoor dat je zaken van de positieve kant gaat bekijken. Zeg in plaats van dat je iets niet kunt, dat je er alles aan gaat doen om het te kunnen.


Je weet dat je het wel kunt met de juiste skills. Denk in oplossingen in plaats van in tekorten. Wees lief voor jezelf. Zeg in plaats van: ik durf dit niet, ik ben moedig genoeg om het te doen. Zie je het verschil? Het glas is halfvol, niet half leeg.


  1. Zelfmanipulatie voorbeeld: “Als ik dit niet doe dan zal ik nooit slagen. Ik ben het toch niet waard. Dit is niets voor mij. Ze gaan me dom vinden . Hier ben ik te oud voor.

Waar komt manipuleren voor?

Manipulatie komt overal voor. Of het nu op je werk, in je relatie of bij vrienden en familie is, er wordt altijd wel ergens gemanipuleerd. Dat betekent niet dat je dit ook altijd door hebt.

Dit artikel heb ik geschreven om het te leren herkennen. Zeker omdat ik hier voorheen erg gevoelig voor was, wil ik jou nu ook helpen.


Manipulatie in je relatie


Wanneer je gemanipuleerd wordt in je relatie, dan duidt dit op een eenzijdige relatie. Zeker wanneer je verliefd bent op iemand, dan is het moeilijk om manipulatie te herkennen. Je gaat er namelijk van uit dat jullie altijd het beste met elkaar voorhebben.


Meestal komt dit pas later in een relatie voor. Je partner kan je van alles beloven of geven om voor elkaar te krijgen dat je iets gaat doen waar je geen zin in hebt.


Wanneer het erger wordt, dan kan je partner zelfs gaan dreigen om toch zijn of haar zin te krijgen. Als je dit niet doet dan … Wanneer je jezelf machteloos voelt in een relatie, dan zul je waarschijnlijk gemanipuleerd worden.


Manipulatie op het werk


Ik zal hieronder een voorbeeld noemen van gemanipuleerd worden op het werk. Dit kan in de vorm van salarisverhoging zijn. Als je dit gaat doen, dan krijg je van mij opslag of een bonus. Je wordt beloond voor je harde werk, terwijl ondertussen jouw gezondheid steeds slechter en slechter wordt.


Kies alsjeblieft wat je leuk vindt en je gezondheid boven wat extra geld. Jouw collega’s kunnen je ook manipuleren om zaken voor hen gedaan te krijgen.


Ze lijken op het eerste gezicht heel aardig en charmant, maar later kom je erachter dat ze dit alleen doen voor hen eigen belangen. Ze zijn geïnteresseerd in hun eigen succes wat ten koste gaat van jou.


Manipulatie door familie en vrienden


Gemanipuleerd worden door je familie of vrienden kan ook gebeuren. Misschien geeft je familie redenen waarom je iets niet zou moeten doen, omdat je dan buiten de familie zou vallen.


Ze gebruiken het woord familie als excuus om er altijd voor elkaar te zijn en dingen voor elkaar te krijgen die ze graag van je willen zien. Een bekende is bijvoorbeeld: dat doe je toch wel voor je familie …


Natuurlijk kun je er voor elkaar zijn, maar als iemand je gaat manipuleren met als excuus het woord familie, dan mag je dat best aangeven en gewoon voor jezelf kiezen. Dit geld precies hetzelfde voor je vrienden en vriendinnen.


Zo stop je manipulatie voorgoed

Wanneer je niet doorhebt dat je gemanipuleerd wordt, dan gaat het ten koste van jouw geluk, succes en zelfvertrouwen. Hieronder heb ik een aantal tips voor je om manipulatie vanuit een ander tegen te gaan.


1. Zeg wat vaker nee


Begin eens om wat vaker nee te zeggen als je het niet wilt. Je dient niet elke keer over je heen te laten lopen om het een ander goed te maken. Zeg eens nee en kies voor jezelf. Jij hebt je eigen leven en wees geen slaaf van iemand.


Als een ander daar boos om wordt, dan weet je al genoeg. Deze persoon doet het alleen om er zelf beter van te worden. Zorg ervoor dat je dit soort mensen zo snel mogelijk uit je leven verwijderd.


Je kunt elkaar wel helpen, maar manipulatie is toch net wat anders. Zorg voor positieve mensen in je leven.


2. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn


Niet iedereen is je vriend, en sterker nog, dat zou je niet eens moeten willen.

Je kunt beter een handjevol goede vrienden om je heen hebben en goede banden opbouwen dan 100 mensen waar je niet eens een goede band mee hebt. Stop met het aardig gevonden willen worden door iedereen.


Hoe vaker je dit wilt hoe slapper je zelf zult worden en hoe meer je achter iedereen gaat aanrennen. Anderen merken op dat je graag iets voor hen doet, dus er kan makkelijk misbruik van je worden gemaakt.


Uiteindelijk heb je alleen je zelf en zul je in een neerwaartse spiraal terecht komen.


3. Zet jezelf altijd op nummer 1


Kies voor jezelf als je meer geluk wilt gaan ervaren in het leven. Je kunt anderen natuurlijk helpen vanuit liefde, maar laat geen misbruik van je liefdevolle bedoelingen maken.


Zodra je gaat merken dat mensen veel van je vragen en willen zonder zelf ooit iets te doen, dan dien je hier zo snel mogelijk afscheid van te nemen. Kies voor jezelf vanuit zelfliefde en respect. Dit is niet egoïstisch, dit is zelfliefde.


4. Stop met het erbij willen horen

Wil je graag bij de massa horen? Dan zul je ook leven zoals een groot gedeelte van de bevolking. Overgewicht, weinig geld en soms mentale problemen.


Als je verandering wilt, dan dien je voor zaken te gaan die je echt wilt. Maak geen beslissingen op het feit dat je dan buiten het gemiddelde zult vallen. Het is jouw leven en niet die van een ander.


5. Zeg alleen wat je wél wilt


Tegen jezelf kun je continu zeggen: dit wil ik niet en dat wil ik niet, maar wat wil je dan wel? Stop eens met zo negatief doen en kijk eens naar de mogelijkheden die je wel hebt.

Door alleen maar aan de tekorten te denken zul je lekker blijven hangen in alle onrust en een depressief leven leiden. Is dat wat je wil? Zeg eens dit wil ik doen en ik ga ervoor. Ik ga mijn droomleven achterna. Stop met klagen en denk in oplossingen.


6. Volg een training voor meer assertiviteit


Je kunt alleen last hebben van manipulatie als je te weinig zelfvertrouwen hebt. Door hieraan te werken zul je op de langere termijn beter voor jezelf kunnen opkomen.

Niemand gaat het ooit nog lukken om deze liefdevolle persoon te manipuleren, want jij bent sterk en krachtig. Je leert daadwerkelijk voor jezelf te kiezen en om op te staan voor jezelf.


Start met het werken aan je zelfvertrouwen en stop manipulatie voorgoed.


Wil jij niet meer gevoelig zijn voor manipulatie en meer zelfvertrouwen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen & pagina’s over zelfvertrouwen:


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Commentaires