top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

FOUTEN MAKEN MAG. 7 REDENEN OM NIET MEER BANG TE ZIJN!Fouten maken mag. Het is menselijk en het moet zelfs om te kunnen groeien! Wees niet bang om fouten te maken. Zorg dat je ervan kunt leren en dat je ze niet ontloopt.


In dit artikel leer ik je om anders tegen fouten aan te kijken. Daarnaast geef ik je 7 redenen waarom het juist goed is om fouten te maken. Lees snel verder waarom!


Wil jij het positieve leren inzien van fouten maken? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.

Inhoudsopgave 

Fouten maken is menselijk


Natuurlijk is fouten maken menselijk. Waarom zouden we ze niet mogen maken? Er zijn wel bepaalde uitzonderingen. Het moet niet zo zijn dat het flink ten koste gaat van een ander.

Je dient wel altijd je best te doen en er niet met de pet naar te gooien. Als je het uiterste eruit hebt gehaald zonder al te perfectionistisch te zijn, dan zou het raar zijn als fouten niet gemaakt mogen worden.


Ze zijn zelfs nodig om van te leren en om de volgende keer beter te zijn dan je al was. Iedereen maakt fouten. De meest succesvolle mensen hebben zelfs vaak de meeste en grootste gemaakt.


Wees niet bang om fouten te maken

Wanneer je last hebt van faalangst, dan is het goed om te kijken hoe je hiervan af kunt komen. Dit beperkt namelijk jouw eigen persoonlijke groei en ontwikkeling. Vele mensen zijn bang om fouten te maken. En ergens is het natuurlijk ook wel te begrijpen.


Het is niet leuk om te horen als je iets niet goed hebt gedaan. Het ligt er alleen aan hoe je omgaat met deze feedback. Wanneer je niet bang bent om fouten te maken, dan zul je er het meeste van leren en dan zul je vaker uit je comfortzone stappen.


Bang om fouten te maken. Waar komt het vandaan?


Als klein kind mocht je nog zoveel fouten maken als je wilde. Het werd niet hard afgestraft en je ontwikkelde snel als kind. Er werd op een positieve manier mee omgegaan en dit is een onderdeel van je ontwikkeling als kind.


Naar mate je ouder werd en voor het eerst naar school ging, begon je te merken dat fouten maken niet zo leuk gevonden werd.


Misschien heeft een leraar of lerares je een keer hard gestraft of hebben andere kinderen je uitgelachen omdat je een fout maakte. Je kreeg een laag cijfer bijvoorbeeld. Hierdoor kon je voor het eerst bang zijn om de volgende keer weer een fout te maken.

Fouten maken mag, maar hoe ver kun je gaan?


Er zijn bepaalde uitzonderingen. Fouten maken mag, maar hoe ver kun je gaan? Wanneer je jezelf bewust bent dat je ze maken mag, dan is het niet de bedoeling dat je er met de pet naar gaat gooien. Je kunt het niet als excuus gebruiken om te stoppen met je best doen.


Zorg er wel voor dat je altijd de motivatie en discipline hebt om ergens mee aan de slag te gaan. Heb je dan alsnog een fout gemaakt? Dan is dit een mooi leermoment voor je geweest.


“Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je nu expres fouten gaat maken. Je dient wel altijd je best te doen en er niet met de pet naar te gooien. Wees alleen niet bang om fouten te maken.”

Leren van fouten is noodzakelijkLeren van fouten is noodzakelijk voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Sta je open voor kritiek van anderen? Als je hier niet voor open staat, dan zul je ook niets leren. Probeer jezelf in te leven in de andere persoon. Wat zou jij zeggen als je aan de andere kant stond?


Zou je zeggen dat het niet uitmaakt of vertel je diegene op een vriendelijke manier wat hij of zij beter kan doen? Wil je deze persoon juist helpen in het ontwikkelen van zichzelf of hou je ze tegen om te kunnen leren van hun eigen fouten?


Waarom fouten maken mag en moet. 7 redenen

Inmiddels weten we wel dat fouten maken goed is, maar hoe komt het dan toch dat we bang zijn om fouten te maken? Zijn we bang voor de reactie van anderen?


Hebben we bevestiging nodig van de buitenwereld om onszelf goed te voelen? Hieronder zie je 7 redenen waarom het goed is om ze te maken. Wees niet meer bang en start vandaag met het ontwikkelen van jezelf.


1. Persoonlijke groei en ontwikkeling


Fouten maken is goed voor jouw persoonlijke groei en ontwikkeling. Keer op keer leer je weer iets bij. Hierdoor blijf je jezelf ontwikkelen als persoon. De volgende keer weet je hoe iets wel moet en jouw kennis zal verbreed worden.


2. Je wordt zelfverzekerder


Door keer op keer fouten te maken zul je steviger in je schoenen gaan staan. Dit komt doordat je jezelf begint te realiseren dat je steeds verder komt in je leven. Je zult minder bang zijn om de volgende keer fouten te maken, dus je loopt ook nergens meer voor weg.

Jouw zelfverzekerdheid zal hierdoor toenemen. Niets kan jou nog stoppen.


3. Het is waardevol voor anderen


Je kunt je voorstellen dat de fouten die jij hebt gemaakt zeer waardevol kunnen zijn voor andere mensen. Misschien staat iemand op dit moment in zijn leven op een punt waar jij vorig jaar stond.


Deze persoon kun je helpen om hetzelfde te voorkomen. Daarnaast moet deze persoon wel zelf weten wat ze doen. Je hoeft ze niet in bescherming te nemen, want ze zullen dan alsnog leren van hun fouten.


4. Leer jezelf beter kennen

Wanneer je fouten maakt, dan leer je jezelf ook beter kennen. Misschien heb je bepaalde belemmerende overtuigingen die keer op keer terugkomen waardoor het fout gaat.

Na vele fouten gemaakt te hebben, zul je jezelf misschien toch beseffen dat de meeste problemen vaak bij jezelf liggen en niet bij een ander.


Je hebt altijd het heft in eigen handen om het op een andere manier te doen die wel voor je werkt. Sta daar ook voor open om het een keer op een andere manier te proberen, want dan zul je ook andere resultaten krijgen.


5. Behaal meer successen


Gaandeweg leer je van alles wat niet werkt. Er komt een moment dat je wél weet hoe het werkt. Hieruit kunnen jouw eerste successen behaald worden. Dit kan in jouw werk, bedrijf of in jouw relaties zijn.


De grootste successen komen vaak voort uit de grootste tegenslagen. Wees jezelf daarvan bewust. Zonder dieptepunt geen hoogtepunt. Zonder fouten geen successen.


6. Vind de ware liefde


Wees niet bang voor afwijzing. Hierdoor zul je uiteindelijk wel de juiste persoon tegenkomen. Door fouten te maken in de liefde leer je jezelf en anderen beter kennen. Zo leer je beter inschatten of een relatie met deze persoon geschikt zal zijn.


Daarnaast neemt jouw kennis over mensen toe, waardoor je steeds meer personen om je heen verzameld die op hetzelfde niveau zitten als jou. Neem afscheid van negatieve mensen.


7. Het bespaart je stress


Bang zijn om fouten te maken creëert een hoop stress. Elke keer als je iets spannends met gaan doen komt het angstige gevoel weer naar boven. Hierdoor ga je misschien juist de mist in, want je kunt het wel.


De stress houd je alleen tegen om te kunnen zijn wie je bent. Leer omgaan met stress en wees niet bang om fouten te maken. Fouten maken mag, moet en het is menselijk.


Wil jij het positieve leren inzien van fouten maken? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Gerelateerde artikelen:


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments


bottom of page