top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

DIT IS HOE JE FAALANGST KUNT OPLOSSEN. BEKIJK DE SYMPTOMEN EN TIPS!



Iedereen heeft wel eens last van faalangst. Wees je ervan bewust dat falen niet erg is.


Fouten maken brengt nieuwe mogelijkheden en lessen met zich mee. In deze blog ga ik je helpen om anders tegen falen aan te kijken en hoe je het kunt oplossen. Lees snel verder voor de 10 tips!.

“Ik zelf was ook vaak bang om fouten te maken. Daarnaast had ik last van een hoge prestatiedruk en ik was bang voor de reactie van anderen. Gelukkig zie ik falen nu als nieuwe mogelijkheden die kunnen ontstaan.” — Kaz Willer

Inhoudsopgave


 

Wat is faalangst?


Faalangst is de angst om fouten te maken. De angst om te falen. Wanneer je hier last van hebt, dan kan dat jouw leven heel erg beperken.


Ik spreek uit ervaring door mijn topsportverleden. Daar mochten namelijk geen fouten gemaakt worden. Dit had ik in mijn dagelijkse leven meegenomen waardoor ik te perfectionistisch werd. Dit heeft mij erg tegengehouden in het doen en ontwikkelen van nieuwe projecten. Het was nooit goed genoeg.


Door de hoge prestatiedruk durfde ik geen fouten meer te maken.


Mogelijke oorzaak van faalangst


Faalangst kan ontstaan door verschillende gebeurtenissen in jouw leven. Wanneer er in het verleden tegen je gezegd is dat je geen fouten mag maken, dan kan het zo zijn dat je hier nu nog steeds last van hebt.


Het kan zo zijn dat je een trauma-ervaring hebt gehad met een fout die je had gemaakt. Dat de reactie van een ander zo vervelend was dat je geen fouten meer durft te maken. Zeker als je nog een jong kind was, dan kan dit in jouw geheugen gesleten zijn.


Ook de maatschappij is hier natuurlijk op gebaseerd. Als we fouten maken dan wordt dat afgestraft door een laag cijfer te geven op school of door een boze baas aan jouw bureau of zelfs ontslag. Wanneer de prestatiedruk hoog ligt, dan kan faalangst om de hoek komen kijken.


Tenslotte kun je last hebben van bepaalde beperkingen zoals autisme of dyslexie, waardoor de angst om te falen of afgewezen te worden hoger is.

Faalangst symptomen


Er zijn verschillende faalangst symptomen waaraan je kunt zien dat je er last van hebt. Wanneer je last hebt van een van onderstaande symptomen, dan kan dit betekenen dat je faalangst hebt.


Ik maak hieronder een onderscheid tussen gedragsmatige faalangst symptomen en fysieke faalangst symptomen.


Gedragsmatige faalangst symptomen


Gedragsmatige faalangst symptomen zijn kenmerkend aan jouw gedrag.


1. Ik ben niet goed genoeg


Je blijft maar bezig om jouw werk te verbeteren en aan te passen. Steeds zie je weer iets dat beter kan. Hierdoor besteed je veel tijd aan het aanpassen en verbeteren van zaken.


Daarnaast denk je nog eens dat je niet goed genoeg bent. Dit soort belemmerende overtuigingen kunnen jou tegenhouden om verder te komen.


2. Je vraagt vaak om bevestiging


Zodra je iets wilt doen of gaat doen, dan blijf je maar vragen hoe het moet en of het goed is zoals jij het wilt gaan doen. Je zoekt naar bevestiging van buitenaf, omdat je zelf niet kunt beslissen of het goed genoeg is.


3. Je gaat het niet doen door angst


Het kan zelfs zo zijn dat je iets niet gaat doen, omdat je bang bent dat het fout gaat en dat je voor gek staat. Misschien zeg je pas op het laatste moment iets af, omdat de angst erger wordt naarmate het dichterbij komt.


4. Uitstelgedrag


Wanneer je continu maar zaken blijft uitstellen, dan kan het zijn dat je last hebt van faalangst. Misschien vind je het moeilijk om te doen en ben je bang voor het resultaat.


5. Last van stress en piekeren


Het kan zijn dat je door je faalangst veel negatieve stress ervaart. Je kunt niet slapen en je bent altijd druk in je hoofd en je loopt veel te piekeren. Misschien ben je continu zenuwachtig, maar weet je niet hoe dit komt. Dit kunnen allemaal tekenen van stress en faalangst zijn.


Fysieke Faalangst symptomen


Naast deze gedragsmatige faalangst symptomen kun je ook last hebben van fysieke symptomen die ik hieronder kort voor je zal opsommen.


  1. Hartkloppingen

  2. Hyperventilatie

  3. Rood worden

  4. Hoofdpijn

  5. Vermoeidheid

  6. Zenuwachtig

  7. Droge mond

  8. Veel zweten

Verschillende soorten faalangst


Er zijn verschillende soorten faalangst waar je last van kunt hebben. Denk aan jouw sociale vaardigheden of aan jouw kennis van bepaalde zaken. Daarnaast kan het ook in de sport voorkomen. Hieronder leg ik kort de verschillende soorten faalangst uit en wat je eraan kunt doen.


Sociale faalangst



Wanneer je het eng vindt om nieuwe mensen te ontmoeten en als je bang bent wat anderen van je vinden, dan kan het zo zijn dat je last hebt van sociale faalangst.


Misschien zijn jou communicatievaardigheden niet zo goed. Daarnaast ben je bang om afgewezen te worden en je wilt graag aardig gevonden worden.


Misschien kun je niet goed tegen drukke ruimtes, omdat je het gevoel hebt altijd in de spotlight te staan.


  1. Daag jezelf uit en stap uit jouw comfortzone

  2. Spreek mensen aan als je het moeilijk vindt

  3. Zoek vaker drukke omgevingen op

  4. Zorg expres voor afwijzing om jezelf te trainen

“Ikzelf heb ook last gehad van sociale faalangst en ik zal je eerlijk vertellen dat op sommige momenten dit nog steeds voorkomt. Hoe ik hier aan werk is door expres drukke ruimtes op te zoeken, vaker uit mijn comfortzone te stappen en daarnaast werk ik aan mijn zelfbeeld, zelfliefde en zelfvertrouwen. Je bent goed zoals je bent.” — Kaz Willer

Cognitieve faalangst


Dit komt vaak voor op werkgebied en op school. Misschien heb je niet zo goed geleerd of ben je bang wat anderen over jouw kennis zeggen.


Thuis gaat alles prima, maar zodra het moment daar is, dan klap je dicht en weet je niet meer wat je hebt geleerd. Het gevoel om te presteren ligt hoog bij jou en je bent bang om te falen voor een opdracht.


  1. Bereid jezelf goed voor en toets jezelf meerdere malen

  2. Oefen het in jouw directe omgeving

  3. Begin op tijd en niet op het laatste moment

Motorische faalangst


Wanneer je last hebt van motorische faalangst, dan ben je bang om te falen in de sport of bijvoorbeeld bij het maken van verschillende bewegingen. Al is het dansen, een handtekening zetten of op hoog niveau sporten, jouw lichaam doet niet wat je wilt, omdat je onder druk staat.


  1. Onderzoek waar de angst vandaan komt. Misschien ligt het eerder bij sociale angst die zich motorisch uit?

  2. Train jezelf fysiek en werk aan een gezonde leefstijl.

  3. Doe wat actieve bewegingen van tevoren. Schud je armen los, ga opdrukken of spring een aantal keren.

Hoe kun je faalangst oplossen?


Het oplossen van faalangst gaat niet van de een op de andere dag. Het kan zo zijn dat dit al van jongs af aan erin gesleten is. Dan duurt het langer om er weer vanaf te komen.


Je kunt het gaan oplossen door bepaalde gewoontes aan te leren en door bewustzijn te creëren. Begin stapje voor stapje zaken aan te pakken waar je last van hebt. Probeer niet in één keer alles op te lossen, want dan zul je het op langere termijn niet volhouden. Je dient er een gewoonte van te maken.


Dit boek raad ik aan voor faalangst


Het boek het obstakel is de weg leert je om anders tegen obstakels aan te gaan kijken. Fouten maken is niet erg. Het is zelfs nodig om persoonlijk te kunnen groeien. Wees niet langer bang om te falen, maar zie falen als iets positiefs waar je weer van hebt kunnen leren.


boek faalangst obstakel is de weg

Het obstakel is de weg

  1. Leer anders omgaan met obstakels

  2. Ga inzien dat je door fouten maken gaat groeien

  3. Wees dankbaar voor de blokkades die je tegenkomt omdat het nieuwe wegen zal openen

  4. Stop met opgeven

  5. Leer unieke kansen in te zien






10 tips om faalangst te overwinnen


Er zijn verschillende manieren die kunnen helpen om jouw faalangst te overwinnen. Hieronder zal ik je 10 tips geven die kunnen helpen om het te overwinnen.


1. Wees bewust van jouw gedachtes en emoties


Dagelijks hebben we vele gedachtes waar we niet altijd bij stilstaan of bewust van zijn. Wanneer je bewust bent van jouw dagelijkse gedachtes, dan zul je faalangst beter herkennen en dan zul je zien dat dit komt door de gedachtes die je jezelf aanpraat. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door het bijhouden van en dagboek.


2. Laat jouw perfectionisme los


Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Fouten maken is niet erg. Zet jezelf niet te lang vast door het te perfectionistisch te willen doen. Wees niet bang voor de reactie van anderen.

“Als het niet goed is zeg je gewoon. Oké, dankjewel voor je feedback. Ik zal er even opnieuw naar kijken.”

3. Doe het direct als je wilt gaan uitstellen


Wanneer je merkt dat je taken aan het uitstellen bent, doe het dan direct. Vraag jezelf af waarom je het wilt uitstellen. Wat is de echte reden? Pak jouw uitstelgedrag aan en zorg ervoor dat je belangrijke zaken direct afhandelt.


4. Stap uit jouw comfortzone


Buiten jouw comfortzone ligt echte groei. Wanneer je iets spannend vindt, zorg er dan voor dat je het alsnog zult doen. Achteraf zul je erg blij zijn en het moment van angst is maar voor even.


Het maakt niet uit wat anderen van je denken. Dit zegt meer over die andere persoon dan over jou namelijk. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? You can do it!


5. Stop met bevestiging vragen aan anderen


Bevestiging heb je niet nodig als je weet dat je goed genoeg bent. Werk daarnaast aan jouw zelfvertrouwen en bereid je goed voor op taken die je wilt gaan doen. Stop met vragen aan anderen of het goed genoeg is. Vertrouw op jezelf en op jouw kunnen. Je bent goed genoeg!


6. Maak kleine stapjes


Wanneer je grote doelen en dromen hebt, dan is het goed om deze op te delen in kleine stapjes. Zeker wanneer er geen deadline op zit, heb dan geduld. Uiteindelijk zal het je zeker lukken als je consistent de taken uitvoert om jouw doelen te gaan behalen. Ook wanneer er een deadline op zit, zorg dan dat je de taak in kleine stapjes opdeelt.


7. Let op jouw ademhaling


Wanneer we extreme faalangst ervaren, dan kan het zelfs zo zijn dat je verstijft en jouw adem gaat in houden. Let op jouw ademhaling als dit gebeurt. Adem 1 × overdreven diep in en langzaam weer uit. Ga daarna rustig door met de ademhaling.


8. Observeer wat er gebeurt


Observeer jezelf, wanneer je merkt dat je last hebt van faalangst. Welke negatieve gedachten schieten er door je hoofd? Schrijf het meteen op en kijk naar of dit waar is.


Welke gevoelens komen er bij je op? Krijg je het warm, koud of begin je te trillen? Observeer dit en kijk er vervolgens naar met liefde.

“Zeg tegen jezelf: Het is goed. Alles komt goed. Ik accepteer dat dit gebeurt. Het is niet erg. Ik hou van je. Je bent goed zoals je bent”

9. Praat erover met jouw naasten


Door over jouw faalangst te praten met jouw omgeving, zul je zien dat je niet alleen bent. Faalangst is niet gek. Er zijn vele mensen die er last van hebben. Dit geeft een gevoel dat je niet alleen bent en dat je het kunt oplossen door er met elkaar over te praten.


10. Maak een lijst met angsten en voordelen


Door een lijst te maken met wat dit je kan opleveren, zul je al anders tegen bepaalde situaties gaan aankijken. Schrijf aan de linkerkant al jouw gedachtes, emoties en angsten. Aan de rechterkant de feiten en de voordelen. Vergelijk deze twee kanten dan eens met elkaar. Wanneer je jezelf focust op de feiten en voordelen als het wel goed is, dan zal dat helpen om jouw faalangst te verminderen.


Volg een cursus rust in lichaam en brein


Wanneer je al langere tijd lichamelijke spanningsklachten ervaart, wordt de lading van die klachten steeds groter voor je. Het is een cirkel waar je moeilijk zelf uit komt. Wanneer je langere tijd deze klachten ervaart, gaat automatisch steeds meer aandacht en focus naar die klachten toe.

Cursus Rust in lichaam en brein


Spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel o.a. lijken te verergeren naarmate de tijd vordert. Je hebt al van alles ingezet om deze te verminderen, maar helaas slechts voor korte tijd resultaat.

De best verkochte en populairste cursus binnen Bureau Breinfijn!


Bewezen effectief Lange termijn resultaat Pak de regie terug Stap voor stap methode






Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogposts over angsten:



1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

bottom of page