top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

DANKBAARHEID: DE KRACHT DIE ONS HELPT GELUKKIGER TE ZIJNDankbaarheid is een krachtige emotie die ons kan helpen om gelukkiger te worden. We kunnen ons allemaal wel eens iets meer dankbaar opstellen.


Niet alleen voor de dingen waar we dagelijks mee te maken krijgen, maar ook voor de kleine dingen in het leven.

Inhoudsopgave 

Wat is dankbaarheid?


Dankbaarheid is een diepgevoel van erkenning en waardering. Het is het besef dat er in je leven mensen en dingen zijn die je rijkdom en vreugde geven. Daarnaast is het niet alleen een gevoel, maar ook een houding.


Het is een bereidheid om aandacht te schenken aan de goede dingen in je leven of het nou groot of klein is. En daarnaast te beseffen dat ze het waard zijn. Dankbaarheid maakt je gelukkiger en gezonder. Het is een krachtige emotie die je leven kan verrijken.


Wat voor positieve effect heeft dankbaarheid?


Uit onderzoek is gebleken dat dankbaarheid een aantal positieve effecten heeft op ons welbevinden. Mensen die dankbaar zijn, ervaren minder stress, slapen beter, zijn gezonder en kunnen zich beter concentreren.


Ook heeft het een positief effect op onze sociale relaties. Mensen die dankbaar zijn, zijn namelijk vriendelijker en meer geneigd om anderen te helpen.

Dit komt omdat dankbaarheid ons menselijk maakt. Wanneer we dankbaar zijn, ervaren we namelijk meer verbinding met anderen.


De kracht van dankbaarheid

We kunnen allemaal wel iets vinden om ons druk over te maken. Of het nu je baan, relatie, gezondheid of bankrekening is, er is altijd wel iets wat ons gestrest kan maken.

Maar steeds meer wetenschappelijk bewijs toont aan dat een klein beetje dankbaarheid een groot verschil kan maken. Het is niet alleen goed voor je mentale welzijn, het kan je leven echt veranderen.


Het kan je helpen een succesvoller te zijn in je werk, een gelukkiger persoon te worden en zelfs een gezondere levensstijl te leiden. Kortom, het is het geheime ingrediënt voor een gelukkiger en gezonder leven.


Laten we eens kijken naar de manier waarop dankbaarheid je leven kan veranderen.


1. Het maakt je gelukkiger


Er is veel wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat dankbaarheid gelukkiger maakt.

Een onderzoek van Robert A. Emmons, professor aan de universiteit van California, toonde bijvoorbeeld aan dat mensen die een dankbaarheid dagboek bijhouden gelukkiger zijn, meer positieve emoties ervaren en minder last hebben van stress.


2. Dankbaarheid kan je helpen beter te slapen


Als je moeite hebt om in slaap te vallen of slecht slaapt, dan kan het je helpen om beter te slapen.


Een onderzoek van de universiteit van California wees uit dat mensen die een dankbaarheid dagboek bijhouden vaker een goede nachtrust hadden en minder last hadden van slapeloosheid.


3. Het kan je helpen succesvoller te zijn in je werk

Als je je afvraagt waarom je baas je niet meer aandacht geeft of waarom je niet wordt gepromoveerd, dan kan dankbaarheid je helpen om dit te bereiken.


Volgens een onderzoek van de Universiteit van Manchester ervoeren werknemers die dankbaar waren voor hun werk meer plezier en engagement op het werk en hadden ze minder last van stress.


4. Dankbaarheid kan je helpen een gezondere levensstijl te leiden


Ervaar je weleens weinig energie of voel je je altijd moe? Dan kan dankbaarheid je helpen een gezondere levensstijl te leiden.


Een onderzoek van het University Medical Center Utrecht toonde aan dat mensen die dankbaar zijn voor hun gezondheid vaker een gezonde levensstijl volgen, zoals regelmatig sporten en gezond eten.


5. Het kan je helpen een gelukkiger persoon te zijn


Als je wel eens nadenkt over waarom je niet gelukkig bent, dan kan dankbaarheid je helpen een gelukkiger persoon te zijn.


Een onderzoek van de Universiteit van Berkeley toonde aan dat mensen die dankbaar zijn voor hun leven gelukkiger zijn, meer voldoening ervaren in het leven en minder last hebben van depressie.


Het is dus niet alleen goed voor je mentale welzijn, het kan je leven echt veranderen. Probeer dus elke dag een paar dingen te bedenken waarvoor je dankbaar bent, schrijf dit op en je zult merken dat je leven een stuk beter wordt.


Dankbaarheid oefenen? 6 tips

vrouw is dankbaar in bed

Dankbaarheid is een krachtige emotie die ons kan helpen gelukkig en gezond te blijven. Helaas ervaren velen van ons niet genoeg ervan in ons dagelijks leven. Daarom hebben we hier 6 tips voor je om meer dankbaarheid te oefenen in het dagelijks leven.


1. Doe een dankbaarheidsmeditatie


Een meditatie voor dankbaarheid is een krachtige manier om je bewust te maken van de dingen waarvoor je dankbaar bent. Er zijn veel verschillende soorten dankbaarheidsmeditaties, dus experimenteer om te zien welke het beste bij je past.


Een van de eenvoudigste manieren om een dankbaarheidsmeditatie te doen is om gewoon een paar minuten stil te zitten en na te denken over de dingen waarvoor je dankbaar bent.2. Lees een dankbaarheid boek


Een andere manier om je bewust te maken van dankbaarheid is door een dankbaarheid boek te lezen. Er zijn veel verschillende soorten dankbaarheidsboekjes, dus er is vast wel een boek dat bij je past.


Een van onze favorieten is Focus on the Good Stuff: The Power of Appreciation van gratitude coach Mike Robbins. In het boek leer je hoe je meer dankbaarheid kunt voelen in je dagelijks leven en hoe je het kunt gebruiken om je leven te verbeteren.


3. Houdt een dankbaarheid journal bij


Een dankbaarheid journal is een geweldige manier om dagelijks stil te staan bij de dingen waarvoor je dankbaar bent. Het werkt simpel: elke dag schrijf je een aantal dingen op waarvoor je dankbaar bent.


Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn voor je partner, je vrienden, je gezondheid, je werk, of voor kleine dingen zoals een mooie zonsondergang of een lekker kopje koffie.


4. Geef een dankbaarheidscadeau

Een dankbaarheidscadeau is een cadeau dat je geeft aan iemand waarvoor je dankbaar bent. Het is een geweldige manier om je dankbaarheid te tonen en het is ook nog eens een leuk cadeau om te geven.


Een dankbaarheidscadeau kan iets kleins zijn, zoals een kaartje of een bloemetje, of iets groters, zoals een cadeaubon of een etentje.


5. Dagboek voor dankbaarheid


Een manier is door dagelijks een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Elke dag schrijf je dan in je dagboek drie dingen op waarvoor je die dag dankbaar bent. Dit kan iets kleins zijn, zoals het lekkere weer, een goede kop koffie of een fijne wandeling.


Of iets groots, zoals een nieuwe baan, de geboorte van een kind of een mooie vakantie. Het maakt niet uit, zolang je maar iets opschrijft in een boekje waarvoor je dankbaar bent.

Op die manier leer je namelijk steeds beter om dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven en dat is precies wat we willen.


6. Zeg elke dag ‘dank je wel


’Als laatste tip: zeg elke dag ‘dank je wel’. Dit lijkt misschien een kleine tip, maar het kan een groot verschil maken in je dagelijks leven. Wanneer je ‘dank je wel’ zegt, dan leg je de nadruk op de positieve dingen in je leven.


Dit kan ervoor zorgen dat je je meer bewust bent van de dingen waarvoor je dankbaar bent, en dat je meer dankbaarheid voelt.


Probeer deze tips eens uit, en je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken.Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogs over spiritualiteit:1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments