top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

CAFEÏNE: GEVOLGEN VAN TEVEEL ERVAN EN HOE KUN JE ERMEE STOPPEN?



Cafeïne is een drug die wordt gebruikt om je wakker te maken en je alertheid te vergroten. Het is een van de populairste psychoactieve middelen ter wereld en wordt gebruikt door mensen van alle leeftijden.


Het wordt ook gebruikt in medicijnen zoals pijnstillers, antihistaminica en koortsremmers. Het kan een verslavend middel zijn, maar het is ook veilig te gebruiken in kleine hoeveelheden.


Er zijn veel mensen die dagelijks cafeïne gebruiken zonder er verslaafd aan te raken. In dit artikel ga ik wat verder in op wat het is, de gevolgen van teveel ervan en hoe je ermee kunt stoppen.

Wil jij aan een gezond lichaam werken onder begeleiding inclusief benodigde supplementen? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan!




Inhoudsopgave



 

Wat is cafeïne?


Cafeïne is een organische stof die voorkomt in koffie, thee, chocolade, energiedranken en cola. Het stimuleert het zenuwstelsel, verhoogt de bloeddruk en heeft een uitdrogend effect.


Het is een verslavende stof, waardoor mensen die er veel van gebruiken hierna steeds meer van nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Bij teveel cafeïnegebruik kunnen er bijwerkingen optreden, zoals nervositeit, slapeloosheid en een onregelmatige hartslag.


De gevolgen van teveel cafeïne

In onze maatschappij wordt cafeïne steeds vaker geconsumeerd, onder andere door verminderde slaapkwaliteit en toenemende stress.


Het is een stof die het centrale zenuwstelsel stimuleert en kan daarom de concentratie, het uithoudingsvermogen en de reactiesnelheid verbeteren.


Hoewel het in kleine hoeveelheden relatief onschuldig lijkt, kunnen grote hoeveelheden ervoor zorgen dat je last krijgt van onplezierige bijwerkingen. Wat zijn precies de gevolgen van teveel cafeïne? Dan leg ik je hieronder uit.


1. Cafeïne kan leiden tot een hoge bloeddruk


Cafeïne kan de bloeddruk verhogen door het vernauwende effect ervan. Dit betekent dat de bloedvaten kleiner worden, waardoor er minder bloed door je aderen kan stromen.


Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Dit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, dus het is belangrijk om het gebruik van cafeïne te beperken als je een hoge bloeddruk hebt.


2. Cafeïne kan leiden tot een onregelmatige hartslag


Cafeïne kan ervoor zorgen dat het hart sneller gaat kloppen door het stimulerende effect ervan op het centrale zenuwstelsel. Dit kan een onregelmatige hartslag veroorzaken, wat weer een risicofactor is voor hart- en vaatziekten.


3. Cafeïne kan leiden tot meer angst


Cafeïne kan jouw angsten verhogen. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller last krijgt van angstaanvallen of bijvoorbeeld een paniekaanval. Als je last hebt van angst, dan is het belangrijk om het zo veel mogelijk te beperken.


4. Cafeïne kan leiden tot een slechtere nachtrust


Cafeïne kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. Dit komt doordat het de slaap vertraagt door het stimulerende effect ervan op het centrale zenuwstelsel. Als je last hebt van slaapgebrek, dan is het belangrijk om het zoveel mogelijk te beperken.


5. Cafeïne kan leiden tot een verminderde eetlust


Cafeïne kan ervoor zorgen dat je minder honger hebt. Als je wilt afvallen, dan is het belangrijk om de consumptie ervan te beperken. Dit komt doordat als je wilt afvallen je vaak meer moet eten en juist anders moet eten.


Hoeveel cafeïne zit in koffie?

De hoeveelheid cafeïne in koffie varieert sterk. Dit is afhankelijk van welk merk je drinkt, hoe je koffiezet en zelfs welke koffiebonen je gebruikt.


In Nederlandse koffieshops wordt vaak Arabica-koffie geserveerd, die over het algemeen minder bevat dan de Robusta-variant.


Volgens de website Caffeine Informer, bevat een kop koffie van 30 ml ongeveer 95 mg. Dit komt overeen met ongeveer 3 mg per 100 ml. Een kop koffie van 200 ml bevat dus ongeveer 60 mg cafeïne.


De website geeok geeft aan dat er ongeveer 80-135 mg in een kop espresso zit, en ongeveer 30-50 mg in een cappuccino. Decafeïne koffie is overigens niet helemaal cafeïnevrij: er zit nog ongeveer 2-3 mg cafeïne per 100 ml in.


Zit er cafeïne in thee?


We kennen het allemaal wel: een kopje thee ‘s ochtends om wakker te worden of ‘s middags om even bij te komen. Thee wordt door velen gezien als een gezonde drank, en dat is ook zo.


Thee bevat namelijk antioxidanten en daardoor is het goed voor je weerstand. Maar wat veel mensen niet weten, is dat thee ook cafeïne bevat. Thee wordt gemaakt van de Camellia sinensis-plant en bevat daardoor deze stof.


De hoeveelheid cafeïne in thee is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het soort thee, de bereidingswijze en hoe lang je de thee in laat trekken. Zo bevat groene thee minder ervan dan zwarte thee en zwarte thee bevat weer meer dan witte thee.


Thee wordt vaak gezien als een gezonde drank, maar voor mensen die gevoelig zijn voor cafeïne kan het toch een probleem zijn. Het kan namelijk leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, een rusteloos gevoel en een verhoogde hartslag.


Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel je ervan binnenkrijgt als je theedrinkt. Een kopje zwarte thee bevat ongeveer 35 milligram.


Als je ‘s ochtends vaak theedrinkt, dan kun je er dus beter voor kiezen om groene thee of witte thee te drinken. Deze theesoorten bevatten minder cafeïne en zijn dus beter voor je.


Hoeveel cafeïne mag je per dag?

Hoeveel cafeïne mag je per dag?

Volgens de Gezondheidsraad is de maximale hoeveelheid cafeïne die je dagelijks binnen mag krijgen 400 mg. Dit is ongeveer gelijk aan 4 koppen koffie. Mensen die hiervoor gevoelig zijn kunnen al een verslaving ontwikkelen bij een dagelijkse inname van 100 mg.


Dit is ongeveer 1 kop koffie. Het kan ook worden gevonden in andere producten zoals thee, chocolade, frisdranken, energiedranken en medicijnen. Let daarom goed op de etiketten van deze producten om te zien hoeveel cafeïne ze bevatten.


Hoe zit het met cafeïne en zwanger zijn?


Er is onderzoek gedaan naar de effecten van cafeïne op ongeboren baby’s en er is nog geen bewijs dat het schadelijk is voor de ongeboren baby.


Echter, sommige experts zijn van mening dat er te weinig onderzoek is gedaan om hier zeker van te zijn. Daarom is het belangrijk om voorzichtig te zijn tijdens de zwangerschap.


Er is geen vastgestelde hoeveelheid die veilig is tijdens de zwangerschap. De experts raden aan om minder dan 200 mg per dag te drinken. Dit komt neer op ongeveer 2 koppen koffie per dag.


Hoelang blijft cafeïne in je lichaam?


Cafeïne is een stof die je lichaam snel opneemt. Het wordt meestal gemetaboliseerd binnen 6 uur. Dit betekent dat het niveau in je bloed na 6 uur weer halveert.


De hoeveelheid in je bloed hangt af van verschillende factoren, zoals je gewicht, leeftijd, gezondheid en of je rookt.


Het blijft gemiddeld 2-3 uur lang in het bloed van een volwassene. Dit betekent dat de helft van de cafeïne die je hebt gedronken na 2-3 uur weer uit je bloed is verdwenen. Het blijft langer in het bloed van kinderen en ouderen.


Dit komt doordat hun lever deze stof langzamer afbreekt. Sommige onderzoeken suggereren dat het bij kinderen tot wel 10 uur in het bloed blijft. Cafeïne kan ook langer in je bloed blijven als je een hoge dosis hebt gedronken of als je er gevoelig voor bent.


Bijvoorbeeld, als een kind minder dan 30 kg weegt, dan kan cafeïne tot 5 uur in je bloed blijven. Het kan ook langer in je bloed blijven als je rookt of een chronische aandoening hebt, zoals COPD of astma.


Roken vermindert de snelheid waarmee het uit het lichaam verdwijnt. Dit komt doordat de nicotine in sigaretten de activiteit van het enzym vermindert dat cafeïne afbreekt. COPD en astma verminderen ook de snelheid waarmee het uit je lichaam wordt verwijderd.


Dit komt doordat deze aandoeningen de activiteit van het enzym verminderen dat cafeïne afbreekt. Het kan ook langer in je bloed blijven als je een hoge dosis hebt gedronken of als je er gevoelig voor bent.


Stoppen met cafeïne? 5 handige tips!

We kunnen er niet omheen: cafeïne is overal. Van onze ochtendkoffie tot onze favoriete energieboost tussendoor, het lijkt er soms wel op dat ons leven draait om koffie, thee en energiedrankjes.


Maar soms is het tijd om afscheid te nemen van je verslaving en je leven weer zonder cafeïne in te richten. Dit kan echter makkelijker gezegd dan gedaan zijn, want hoewel het natuurlijk gezond is om het te laten staan, is het soms moeilijk om helemaal koffievrij te leven.


Om je te helpen te stoppen met cafeïne, hebben we hier 5 handige tips:


1. Begin met het verminderen van je inname


Als je dagelijks veel cafeïne binnenkrijgt, dan kan het verstandig zijn om langzaam af te bouwen in plaats van er meteen mee te stoppen. Probeer elke dag een kopje koffie of thee minder te drinken en vervang deze dan door water of koffie vervangers.


2. Probeer cafeïnevrije alternatieven


Er zijn tegenwoordig steeds meer drankjes en koffie vervangers op de markt die cafeïnevrij zijn. Probeer deze uit om te kijken of ze bij je passen.


3. Let op je inname op andere momenten van de dag


Koffie is niet de enige bron van cafeïne, er zitten ook cafeïnehoudende stoffen in chocolade, thee, frisdranken en energy drinks. Probeer deze dus ook te vermijden of in ieder geval te beperken.


4. Ga naar bed op tijd


Een goede nachtrust is belangrijk als je koffievrij wilt leven. Als je moe bent, dan zul je eerder de verleiding krijgen om toch een kop koffie te drinken. Probeer daarom elke avond op tijd naar bed te gaan om ervoor te zorgen dat je uitgerust bent.


5. Zoek een andere manier om wakker te worden


Koffie was misschien je ochtendritueel, maar er zijn genoeg andere manieren om wakker te worden. Probeer eens een koude douche, een wandeling of een andere energieke activiteit om de dag mee te beginnen.


Wil jij aan een gezond lichaam werken onder begeleiding inclusief benodigde supplementen? Vraag dan nu een vrijblijvende offerte aan!






Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

3 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page