top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

BELEMMERENDE OVERTUIGINGEN LOSLATEN: 10 TIPS EN VOORBEELDEN!Vanaf jongs af aan krijgen we steeds meer belemmerende overtuigingen. Deze kunnen je worden aangepraat of deze praat je jezelf aan. Wat is het en waarom hebben belemmerende overtuigingen zo’n negatieve impact op jouw leven en hoe kun je ze loslaten?


In dit artikel geef ik je 10 voorbeelden van belemmerende overtuigingen met de oplossingen. Lees snel verder om te ontdekken hoe je dit kunt doen!


Wil jij jouw belemmerende overtuigingen leren loslaten? Dan kan de cursus grip op je gedachten jou helpen!““Vanaf jongs af aan heb ik mezelf belemmerende overtuigingen aangepraat en laten aanpraten. Ik had geen idee dat ik hier last van had, totdat ik meer bewustzijn ging creëren en erachter kwam dat ik op een bepaalde manier dacht wat me tegenhield om verder te komen in het leven. De voorbeelden en tips in dit artikel gaan je helpen om ze los te laten” — Kaz Willer

Inhoudsopgave 

Wat is een belemmerende overtuiging?

Ten eerste de vraag: wat is eigenlijk een belemmerende overtuiging? Dit is een beknopte manier van denken die niet waar hoeft te zijn. Het zijn vaak negatieve overtuigingen die je beperken om verder te komen in het leven ook al heb je soms niet eens door dat je ze hebt.

Ik heb ze ook gehad. Ik schetste mezelf een beeld voor van hoe ik dacht dat ik was, maar iedereen dacht daar anders over. Waar ik zelf negatief naar mezelf toe keek, keken anderen juist positief. En dit kan natuurlijk ook andersom zo zijn.


Dat komt doordat er vroeger dingen zijn gezegd die ik onbewust in mijn hoofd heb laten programmeren en wat er dan gebeurt, is dat je ernaar gaat handelen.


10 belemmerende overtuigingen voorbeelden


Belemmerende overtuiging voorbeeld 1 – Ik ben niet goed genoeg


Er wordt iets aan je gevraagd om te doen. Meteen schiet er bij je binnen, ja, maar ik ben niet goed of kundig genoeg, want ik heb dat nog nooit gedaan of ik heb geen hoge opleiding.


Misschien vind je het spannend en ben je bang om fouten te maken, maar in plaats van eerlijk zijn zeg je ik ben niet goed genoeg. Dit kan ook een gevolg zijn van een tekort aan zelfvertrouwen.


Voorbeeld 2 – Dit is niet voor mij weggelegd


Hé Kaz, zou je het tof vinden om …? Deze vraag heb ik wel eens gehad. Meteen dacht ik, ja, maar dit is niet voor mij weggelegd. Waarom dacht ik dat? Ten eerste omdat het buiten mijn expertise ligt en ten tweede omdat ik het nog nooit gedaan had.


Belemmerende gedachte voorbeeld 3 – Hier ben ik te oud voor


Deze hoor ik regelmatig voorbijkomen bij mensen die graag een eigen bedrijf willen starten, maar zeggen dat ze daar nu te laat mee zijn en dat ze te oud zijn.


Dit is onzin. Als je het graag genoeg wilt, dan zul je het alsnog doen. Lijkt simpel, maar dit is wel de waarheid. Je zult alle mogelijke oplossingen bedenken om alsnog ermee aan de slag te gaan.


Voorbeeld 4 – Wat een raar persoon is dat


Zie je wel eens iemand lopen en denk je dan: wat een raar figuur of wat doet hij of zij nou weer? Dit denk je alleen omdat je zelf niet zo leeft of omdat je niet zo durft te leven.

Misschien wil je graag door zo veel mogelijk mensen als “normaal” worden gezien en tussen de menigte passen. Als je verandering wilt, dan zul je dingen moeten doen die je nog nooit hebt gedaan.


Belemmerende overtuiging voorbeeld 5 – Dit is onmogelijk

Je hoort wat ideeën voorbijkomen en denkt meteen: ja, maar dat is onmogelijk. Simpelweg omdat je het nog nooit gezien hebt of er nog nooit van hebt gehoord. Het is nieuw en onbekend voor je. Niets is onmogelijk als je maar graag genoeg wilt en actie onderneemt.


Voorbeeld 6 – Gewoon omdat het zo is


Misschien ken je wel van die mensen die vaak roepen: Tja, gewoon omdat het zo is. Dit is simpelweg omdat ze niet op een andere manier kunnen of durven denken. Er is niets mis met een beetje out of the box denken. Misschien opent er wel een hele nieuwe wereld voor je.


Belemmerende gedachte voorbeeld 7 – Dit is niet de manier van handelen


Wat gebeurt er als je al jarenlang op een bepaalde manier werkt en ineens wordt het hele systeem omgegooid, waardoor je op een andere manier zult gaan moeten werken. Dan kan er een overtuiging bij je opkomen van, ja, maar dit is niet de manier van handelen.


We hebben het altijd zo gedaan, dus waarom nu anders? Het is goed om met de tijd mee te gaan en niet vast te blijven hangen in hoe je het altijd hebt gedaan.


Voorbeeld 8 – Wat slecht!


Iemand maakt een fout en je roept. Wat slecht! Fouten maken is niet erg. Dit is juist goed om te groeien. Zorg er juist voor dat je niet bang bent om fouten te maken. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Weeg de voor- en nadelen eens met elkaar af.


Belemmerende overtuiging voorbeeld 9 – Hier heb ik geen tijd voor


Dit is een hele populaire tegenwoordig. Ja, maar daar heb ik geen tijd voor. Nee, … je wilt het gewoon niet graag genoeg. Je kunt beter zeggen dat je er geen zin in hebt, dan dat je geen tijd hebt, want tijd kun je altijd vrijmaken als je iets graag genoeg wilt.


Voorbeeld 10 – Ze zullen mij toch niet begrijpen


Hier heb ik zelf heel lang last van gehad. Ze zullen toch niet begrijpen wat ik bedoel. Komt dit doordat ik gewoon anders ben of komt dit omdat ik het niet goed uitleg?


Communicatie heeft hier ook een hele belangrijke rol in gespeeld. Je kunt iets zeggen en bedoelen, maar personen kunnen het heel anders opvatten dan je denkt.


Belemmerende overtuigingen loslaten? 10 tips

Belemmerende overtuigingen loslaten tips

Negatieve overtuigingen kun je loslaten door ten eerste het bewustzijn te creëren dat ze er zijn. Vervolgens kun je ze gaan onderzoeken en een plan maken hoe je het gaat aanpakken. Hoe kun je dit doen?

Ik zal hieronder een aantal manieren neerzetten die mij hebben geholpen om ervan af te komen.


Tip 1 – Belemmerende overtuigingen loslaten door schrijven


Door het dagelijks opschrijven van mijn gedachtes en emoties in een schriftje ben ik meer bewustzijn gaan creëren over hetgeen dat ik dagelijks denk en doe. Dit heeft mij geholpen om belemmerende overtuigingen los te laten.


Tip 2 – Mediteren


Van meditatie kom je tot rust. Ga uit je hoofd en kom in het hier en nu. Wat is nu eigenlijk de realiteit? Is het ook echt waar wat ik zeg en denk of denk ik dat alleen?


Tip 3 – Belemmerende overtuigingen loslaten door openheid


Door open en eerlijk met anderen te praten over belemmerende overtuigingen zul je al meer bewustzijn en inzicht creëren. Wanneer je samen er een aantal hebt gevonden, dan kun je eens kijken of je deze kunt gaan loslaten.


Tip 4 – Belemmerende overtuigingen loslaten door ontwikkeling


Ik blijf het zeggen, maar blijf investeren in jouw eigen persoonlijke ontwikkeling. Lees verschillende boeken, luister naar podcasts en volg verschillende trainingen die jou helpen om verder te komen in het leven.

Beslis wel van tevoren waar je mee aan de slag wilt gaan om te voorkomen dat je als een kip zonder kop rond gaat rennen en informatie opneemt die voor jou niet van toepassing is.


Tip 5 – Probeer van alles uit en laat je door niemand tegenhouden

Wil je verder komen in het leven? Probeer dan echt alles uit waardoor je verder kunt komen. Laat jezelf niet tegenhouden door iemand die daar anders over denkt. Probeer van alles uit, maak fouten en ga weer door met het volgende.


Tip 6 – Belemmerende overtuigingen loslaten door jouw spreektaal


Welke woorden gebruik je? Woorden zoals ja maar en eigenlijk gebruiken we vaak onbewust. Probeer daar eens op te letten. Wanneer jij jouw spreektaal aanpast, dan zul je automatisch ook anders gaan handelen.


Tip 7 – Durf groot te denken en te dromen


Denk zo groot dat anderen je voor gek verklaren en je raar gaan aankijken. Waarom? Omdat je dat verder zult komen dan je denkt. Onderschat de kracht van jouw eigen gedachtes niet. Hoe groter je denkt, hoe verder je komt als je ook op de juiste manier handelt.


Tip 8 – Belemmerende overtuigingen loslaten door moed


Wanneer je denkt dat iets niet kan, ga er dan juist voor. Je zult zien dat alles mogelijk is wanneer je maar graag genoeg wilt. Niet geschoten is altijd mis. Wanneer het niet werkt, dan ga je dat snel genoeg merken.


Houd het wel even een tijdje vol en ga niet naar één dag zeggen dat het niet werkt. Probeer het 30-90 dagen uit.


Tip 9 – Probeer anderen te begrijpen


Wanneer iemand anders een sterk standpunt of mening heeft, probeer dan eens te begrijpen waar die vandaan komt, voordat je er zomaar tegenin gaat. Hoe jij denkt wil niet per se zeggen dat dat de enige manier is.

Misschien zijn er wel heel veel manieren waar jij er ook een van kunt proberen.


Tip 10 – Denk oplossingsgericht en stap uit die slachtofferrol


Door oplossingsgericht te denken zul je uit de slachtofferrol komen. Beperkte overtuigingen zijn ook een soort slachtofferrol. Alles overkomt jou, maar je staat niet open voor verandering. Zorg ervoor dat je nuchter tegen situaties aan kunt kijken. Er zijn meerdere wegen naar Rome.


Wil jij jouw belemmerende overtuigingen leren loslaten? Dan kan de cursus grip op je gedachten jou helpen!

Meer artikelen over gedachten:

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Yorumlar


bottom of page