top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

ZORGEN MAKEN: 9 TIPS OM ERMEE STOPPEN



We kunnen ons allemaal wel eens zorgen maken om iets of iemand. Of het nu gaat om onze gezondheid, ons werk of onze relaties: er is altijd wel iets waar we ons druk over kunnen maken. Soms lijken onze zorgen echter onnodig en overmatig.


We maken ons dan druk om dingen die buiten onze macht liggen, of over dingen die waarschijnlijk helemaal niet zullen gebeuren. Dit artikel gaat je helpen om jezelf minder zorgen te maken!


Wil jij jezelf minder zorgen maken? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.




Inhoudsopgave



 

Verschillende oorzaken van overbezorgdheid

Overbezorgdheid kan verschillende oorzaken hebben. Soms is het een reactie op een ingrijpende gebeurtenis, zoals het verlies van een dierbare. Soms is het een symptoom van een onderliggende aandoening, zoals een angststoornis of depressie.


In sommige gevallen is overbezorgdheid simpelweg een kwestie van persoonlijkheid. Hieronder staan ​​enkele van de meest voorkomende oorzaken van overbezorgdheid.


Angststoornis


Een angststoornis is een aandoening die gekenmerkt wordt door extreme angst en angstgevoelens. Mensen met een angststoornis ervaren vaak aanhoudende en onredelijke angst.


Ze kunnen bang zijn voor specifieke situaties of dingen, zoals spinnen, hoogtes of open ruimtes. Of ze kunnen een algemene angst ervaren die niet gericht is op een specifiek iets.


Mensen met een angststoornis kunnen ook last hebben van fysieke symptomen, zoals een hoge hartslag, kortademigheid en een ontregelde spijsvertering.


Jezelf zorgen maken door een depressie


Depressie is een ernstige aandoening die gekenmerkt wordt door een verlies van interesse of plezier in dagelijkse activiteiten, een verminderde energie, een verandering in eetlust, slapeloosheid of slaapuitputting, vergeetachtigheid, een verminderd zelfvertrouwen, schuldgevoelens en wanhoop.


Mensen met depressie kunnen ook somberheid, prikkelbaarheid en agressie ervaren. Soms kan depressie leiden tot suïcidale gedachten of gedrag.


Persoonlijkheid ontwikkelingsstoornissen


Deze stoornissen, zoals autisme of Asperger, kunnen ook leiden tot overbezorgdheid. Mensen met deze aandoeningen ervaren vaak sociale angst en moeite met het interpreteren van sociale signalen.


Ze kunnen ook moeite hebben met het verwerken van veranderingen of het aanpassen aan nieuwe omgevingen. Sommige mensen met deze aandoeningen kunnen ook dwanggedachten of -gedrag ervaren.


Overbezorgdheid door stressvolle gebeurtenissen


Stressvolle gebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare, een echtscheiding of een werkverlies, kunnen ook leiden tot overbezorgdheid. Na een stressvolle gebeurtenis kan het moeilijk zijn om te gaan met dagelijkse activiteiten.


Mensen kunnen zich depressief voelen, angsten ervaren en moeite hebben met slapen. Sommige mensen kunnen ook een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelen.


PTSS is een ernstige aandoening die gekenmerkt wordt door flashbacks, nachtmerries, sociale angst en een verminderd zelfvertrouwen.


De risico’s van jezelf zorgen maken

Wat zijn de gevolgen van te veel zorgen maken? Dit is een vraag die vaak gesteld wordt, en terecht. Veel mensen ervaren namelijk negatieve gevolgen van te veel piekeren.


Dit kan allerlei vormen aannemen, van lichamelijke klachten tot geestelijke problemen. Ons lichaam is niet gemaakt om constant in een staat van stress te verkeren.


Lichamelijke klachten


De gevolgen van te veel zorgen maken kunnen in verschillende categorieën worden onderverdeeld. Lichamelijke klachten die vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld hoofdpijn, een slechte spijsvertering, een hoge bloeddruk en een verminderde weerstand.


Dit zijn slechts enkele voorbeelden, want in werkelijkheid zijn de mogelijke klachten oneindig.


Geestelijke problemen


Mentaal gezien zorgen maken vaak voor een negatieve spiraal. Wanneer je je druk maakt over iets, maak je je hier vaak nog meer druk over.


Dit kan leiden tot een negatieve vicieuze cirkel, waarbij je steeds meer gaat piekeren en steeds negatiever wordt. Op den duur kan dit leiden tot een depressie of andere geestelijke problemen.


Eenzaamheid en sociale isolatie


Ook je sociale leven kan onder de gevolgen van te veel zorgen lijden. Wanneer je je constant druk maakt, heb je hier vaak weinig energie voor over.


Dit kan ertoe leiden dat je minder contact met anderen onderhoudt, en je relaties verwaarloost. Dit kan op den duur leiden tot eenzaamheid en isolement.


Als je merkt dat je je steeds meer druk maakt en dat dit je leven negatief beïnvloedt, is het belangrijk om hier iets aan te doen. Er zijn verschillende manieren om je zorgen te verminderen, die we nu met je gaan bespreken.


Stoppen met zorgen maken? 9 tips!

Stoppen met zorgen maken

Onrust, piekeren, dwarsliggen ‘s nachts: we maken allemaal wel eens zorgen. Soms zijn ze terecht, maar vaak ook niet. We maken ons druk om dingen die (bijna) nooit gebeuren, of die we toch niet kunnen veranderen.


Het kan ons leven behoorlijk beïnvloeden en zorgen voor stress en angst. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kan doen om met je zorgen om te gaan, en om ze (hopelijk) sneller los te laten. Hieronder vind je 9 tips.


1. Kom jouw zorgen onder ogen


Een goede manier om met zorgen om te gaan, is door ze onder ogen te zien. Probeer ze eens op papier te zetten. Soms helpen een paar simpele vragen om je zorgen in perspectief te zetten.


Is het echt zo erg? Gaat het echt zo lang duren? Kan ik er iets aan doen? Is er echt niemand die me kan helpen? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Wat is de kans dat het echt zal gebeuren? Hoe zou je ermee omgaan als het wél zou gebeuren?


Als je je zorgen relativeert, worden ze vaak minder bedreigend en kunnen ze je minder snel uit balans brengen. Door je zorgen op deze manier te bekijken, kan je vaak al snel zien dat ze niet zo erg zijn als je eerst dacht.


2. Stel jezelf voor hoe het erger zou kunnen zijn


Als je je zorgen even relativeert, kan het helpen om je voor te stellen hoe het erger zou kunnen zijn. Hoe zou het voelen als je baan echt zou verloren gaan, of je relatie echt zou stranden?


Het kan helpen om je huidige situatie in perspectief te zetten en te beseffen dat je misschien niet zo slecht af bent als je denkt.


3. Bedenk wat je kan doen om het probleem op te lossen


Als je je zorgen relativeert en je beseft dat het misschien niet zo erg is als je denkt, kan het helpen om na te denken over wat je kan doen om het probleem op te lossen. Is er echt niets wat je kan doen?


Of zijn er misschien wel dingen die je kan doen, maar die je tot nu toe nog niet hebt geprobeerd? Probeer actief bezig te zijn met het oplossen van je problemen, in plaats van alleen maar te piekeren over hoe erg ze zijn.


4. Ga iets anders doen om je af te leiden


Als je constant bezig bent met je zorgen, kan het helpen om even iets anders te doen om je af te leiden. Ga een wandeling maken, lees een boek, of doe een leuke activiteit met vrienden of familie. Het kan helpen om even je gedachten te verzetten en je zorgen even te vergeten.


5. Praat met iemand anders over je zorgen

Als je je zorgen met iemand anders kunt delen, kan dat helpen om ze minder bedreigend te maken. Je hoeft niet alles alleen te dragen, en kan fijn zijn om te weten dat er iemand is die naar je luistert en je begrijpt.


Praat dus gerust met vrienden, familie, of een professional over je zorgen.


6. Accepteer dat sommige zorgen onoplosbaar zijn


Soms zijn er zorgen die we niet kunnen oplossen, of die we niet snel genoeg kunnen oplossen. Het kan helpen om hiermee te accepteren, in plaats van je ertegen te verzetten.

Op deze manier kunnen we ons focussen op de dingen die we wel kunnen veranderen, en ons niet druk maken over de dingen die we niet kunnen veranderen.


7. Wees dankbaar voor wat je wel hebt


Als je je druk maakt over de dingen die je niet hebt, of die je niet kan veranderen, kan het helpen om je te concentreren op de dingen die je wel hebt. Wees dankbaar voor de mooie momenten in je leven, en voor de mensen om je heen.


Dit kan helpen om je situatie in perspectief te zetten, en om je zorgen even te vergeten.


8. Vertrouw erop dat je kan omgaan met wat komen gaat


Soms zijn er zorgen die we nog niet eens hebben, maar die we ons wel druk maken over wat er in de toekomst zou kunnen gebeuren.


Het kan helpen om te beseffen dat we niet weten wat de toekomst gaat brengen, en dat we ons daarom niet druk hoeven te maken over dingen die misschien wel nooit gebeuren. Heb vertrouwen in jezelf, en wees er zeker van dat je kan omgaan met wat komen gaat.


9. Volg een cursus of praat met een therapeut


Als je merkt dat je je vaak onnodig zorgen maakt, kan het helpen om een ​​cursus te volgen of te praten met een therapeut. Ook kun je een boek lezen over het onderwerp, of een van de vele artikelen die online beschikbaar zijn.


Wil jij jezelf minder zorgen maken? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.




 



Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page