top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

MOE WAKKER WORDEN TEGENGAAN? DEZE 5 TIPS GAAN JE HELPEN!Moe wakker worden kan vervelend zijn. Waardoor komt het en hoe kun je uitgerust wakker worden? In deze blog geef ik je verschillende tips tegen het moeilijk wakker worden. Zelf heb ik er af en toe ook last van dat ik niet uit bed wil komen.


Door mijn geheugen op te frissen over waardoor het komt, word ik in de ochtend weer makkelijker wakker. Lees snel verder om te ontdekken hoe je makkelijker kunt opstaan!

Inhoudsopgave 

Vermoeid wakker worden oorzaken


Vele mensen hebben last van moe wakker worden, maar waardoor komt dat? Wanneer je 7 tot 9 uur slaap hebt, dan verwacht je dat je uitgerust wakker zult worden, maar dit alleen is niet voldoende. Het kan te maken hebben met verschillende oorzaken.


Natuurlijk is het niet erg om af en toe moe wakker te worden, alleen het kan vervelend zijn als je hier bijna dagelijks last van hebt. Ik zal hieronder de verschillende oorzaken voor je opsommen.


 1. Een tekort aan vitamines

 2. Niet voldoende slaap

 3. Een slaapstoornis

 4. Tandenknarsen

 5. Snurken

 6. Stress

 7. Te veel licht in de kamer

 8. Allergieën


Gevolgen van altijd moe wakker worden

Moe wakker worden kan vele gevolgen hebben voor je dagelijkse leven. Zorg er dus altijd voor dat je een goede nachtrust hebt voor je eigen gezondheid en ga na of de oorzaken voor jou van toepassing zijn.


Daarnaast helpt het niet bij het nastreven van een gezonde leefstijl. Wat voor gevolgen zijn er bij het dagelijks moe wakker worden?


 1. Lusteloosheid

 2. Niet productief zijn

 3. Weinig motivatie

 4. Een verstoord ritme

 5. Negatieve gedachtes


Hoe kun je moe wakker worden tegengaan?


moe wakker worden tegengaan

Er zijn verschillende manieren om het moe wakker worden tegen te gaan. Ik zal ze hieronder opsplitsen tussen te weinig slaap, een tekort aan vitamines en door stress.


Bij een slaaptekort

Het is belangrijk om 7 tot 9 uur per nacht te slapen. Wanneer je te weinig slaap hebt of slecht slaapt door verschillende oorzaken, dan kun je moe wakker worden. Hoe kun je dit tegengaan?


Tip 1: Geen beeldschermen voor het slapen


Begin eens met 30 minuten voor het slapengaan om geen beeldscherm meer te gebruiken. Je kunt dit wekelijks opbouwen tot dat je uiteindelijk 2-3 uur voor het slapengaan geen beeldscherm meer gebruikt.


Het blauwe licht verstoord namelijk je slaapritme en daarnaast zorgen de schermen ervoor dat je alert bent, waardoor je niet goed in slaap valt. Wil je toch nog iets kijken? Zorg dan voor een goede slaap- of beeldschermbril die het blauwe licht tegenhoudt.


Tip 2: Geen alcohol


Zorg ervoor dat je ‘s avonds voor het slapengaan geen alcohol meer drinkt. Het lijkt alsof we hierdoor beter in slaap komen, maar het is absoluut slecht voor andere delen in de nacht.


De remslaap wordt namelijk door de alcohol verstoord, waardoor we minder diep slapen en niet uitgerust wakker worden.


Tip 3 Geen cafeïne


Drink geen cafeïne 8 tot 10 uur voor het slapengaan. Dit is net zoals alcohol niet bevorderend voor je nachtrust. Cafeïne maakt namelijk het stofje adrenaline aan waardoor je meer energie krijgt en scherp bent.


Bij een vitaminetekort

Tip 4: De juiste vitamines


Zorg voor voldoende zink, magnesium, calcium, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6 en vitamine C. Deze zorgen voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine en tryptofaan, waardoor je beter zult slapen. Daarnaast moet je elke dag gezonde voeding binnenkrijgen.

“Bij je huisarts kun je laten testen of je een te kort hebt aan deze vitamines. Begin nooit zomaar met het nemen van extra vitamines!”

Moe wakker worden door stress

Stress is niet altijd goed voor je lichaam. Lichte stress is wel goed om scherp te blijven, maar bij een grote hoeveelheid stress loop je het risico dat je nachtrust wordt verstoord.

Jouw lichaam staat dan namelijk in een vecht of vlucht stand die de slaap niet gaat bevorderen. Daarnaast moeten jouw bijnieren harder werken in de nacht.


Tip 5: Ontspanning


Voor dat je gaat slapen is ontspanning belangrijk, want dit zal zorgen voor een goede nachtrust. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het nemen van een lekker warm bad of aan een slaapmeditatie. Dit zal er ook voor zorgen dat je stress tegengaat.


Misschien ook interessant:

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

留言


bottom of page