top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

LEREN ONTSPANNEN BIJ STRESS: HOE KUN JE DIT DOEN? 10 TIPS!Leren ontspannen is belangrijk. We leven in een dag en tijd waarin we continu worden geconfronteerd met stress. Of het nu gaat om onze baan, onze relaties of onze financiële situatie, het lijkt wel alsof er altijd wel iets is waar we ons druk over maken.


Dit kan ervoor zorgen dat we ons gaan voelen alsof we altijd aan het rennen zijn en nooit echt stil kunnen staan. Dit is echter niet goed voor ons lichaam of onze geest en daarom is het belangrijk om te leren hoe we moeten ontspannen.

Wil jij direct beginnen met het leren ontspannen bij stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein! 

Inhoudsopgave 

Waarom is leren ontspannen belangrijk?


Wanneer we ontspannen, dan geven we ons lichaam en onze geest de kans om te herstellen van de dagelijkse stress. Dit betekent dat we beter kunnen slapen, dat we ons fitter voelen, en dat we beter in staat zijn om met dagelijkse uitdagingen om te gaan.


Ook kan het ons helpen om beter te concentreren en om onze creativiteit te stimuleren. Kortom, er zijn veel redenen waarom het belangrijk is om te leren hoe we moeten ontspannen.


Als je nog nooit eerder hebt geleerd hoe je moet ontspannen, dan kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen. Er zijn echter verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals boeken, apps, websites en online cursussen.


Zoek een methode die bij je past, en neem de tijd om deze toe te passen in je dagelijkse leven. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je lichaam en geest de rust krijgen die ze nodig hebben.

Leren ontspannen bij stress

Wanneer we gestrest zijn voelen we ons vaak opgejaagd, geïrriteerd en moe. We hebben moeite om ons te concentreren en dingen rustig aan te doen.


Stress kan ervoor zorgen dat we ons minder lekker in ons vel voelen en kan zelfs lichamelijke klachten geven. Het is dus belangrijk om te leren ontspannen wanneer we last hebben van stress.


Er zijn verschillende manieren waarop je kunt leren ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld een ontspanningsmethode leren, zoals ademhalingsoefeningen, progressive muscle relaxation of autogene training.


Een andere manier om te leren ontspannen is door bewust te worden van je lichaam en je gedachten. Merk op wanneer je lichaam aanvoelt dat het gestrest is. Voel je je bijvoorbeeld gespannen in je schouders of nek?


Probeer je lichaam dan te ontspannen door deze spieren los te maken. Adem ook bewust door je neus in en door je mond uit en focus je aandacht op je ademhaling.


Wanneer je je bewust bent van je lichaam en je ademhaling, dan leer je ook om beter je aandacht te richten op het hier en nu. Dit kan stress verminderen omdat je je minder druk maakt over dingen die in het verleden of in de toekomst spelen.


10 leren ontspannen tips

Er zijn verschillende manieren waarop we kunnen ontspannen. Sommige mensen vinden het fijn om te mediteren, terwijl anderen liever een rustgevende activiteit als yoga of Tai-chi doen.


Anderen vinden het fijn om naar muziek te luisteren of om een goed boek te lezen. Wat je ook kiest, het is belangrijk om even stil te staan in het moment en jezelf de tijd te geven om te ontspannen.


Hieronder vind je de 10 tips om te leren ontspannen:


1. Leren ontspannen door tijd voor jezelf te nemen


Dit hoeft niet per se lang te zijn, maar zorg ervoor dat je even helemaal alleen bent en dat je niet gestoord wordt. Je kunt bijvoorbeeld even een kwartiertje gaan liggen met een oogmasker op, een boek lezen of mediteren.


2. Stap weg van alle prikkels


Dit kun je doen door bewust te kiezen voor rustige activiteiten, zoals een wandeling in het park of een yogales. Ook kun je ervoor kiezen om ‘s avonds vroeg naar bed te gaan, zodat je niet overprikkeld raakt van de dag.


3. Leren te ontspannen door naar buiten te gaan


Zeker in de winter is het belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Buitenlucht doet je ook goed, dus ga regelmatig wandelen of fietsen.


4. Maak je huis of werkplek aangenaam


Zorg ervoor dat je je comfortabel voelt op de plek waar je bent. Dat betekent bijvoorbeeld dat je je werkplek netjes en opgeruimd houdt en dat je thuis enkele fijne plekken hebt waar je kunt ontspannen.


5. Leren ontspannen door ontspanningsoefeningen

Er zijn verschillende soorten ontspanningsoefeningen, zoals yoga, Tai-chi, progressive muscle relaxation en autogene training. Vind een oefening die bij je past en probeer deze regelmatig te doen.


6. Luister naar ontspannende muziek


Er is bewezen dat muziek kan helpen bij het ontspannen. Luister bijvoorbeeld naar klassieke muziek, natuurgeluiden of muziek met een rustige en regelmatige beat.


7. Leren ontspannen door een ontspanningsritueel


Een ritueel is een vastgestelde volgorde van handelingen die je stap voor stap uitvoert. Het kan je helpen om je te ontspannen en je gedachten te verzetten.


Een voorbeeld van een ritueel is het volgen van een bepaalde routine voordat je gaat slapen, zoals het insmeren van je huid met olie, het drinken van een kopje thee en het lezen van een boek.


8. Sluit je even af van de buitenwereld


Dit kun je doen door je telefoon uit te zetten, de tv uit te laten en niet te werken aan een project. Kies er bijvoorbeeld eens voor om een avondje thuis door te brengen met een goed boek.


9. Leren ontspannen door mindfulness


Mindfulness houdt in dat je bewust in het moment bent. Je let dan bijvoorbeeld op je ademhaling en je lichaam. Mindfulness kan je helpen om je aandacht te verleggen van je negatieve gedachten en je beter te concentreren.


10. Praat over je stress


Het is belangrijk om over je stress te praten met iemand die je vertrouwt. Zo weet je dat je er niet alleen voor staat en kun je er samen over praten. Misschien heeft diegene ook nog goede tips voor je.


Leren ontspannen cursus – Bureau Breinfijn

Het is vaak moeilijk om in onze drukke levens echt rust te vinden. We hebben steeds meer aan ons hoofd en lopen vaak met stress rond. Dit kan leiden tot allerlei klachten, zoals hoofdpijn, spanningsklachten en vermoeidheid.


Gelukkig is het mogelijk om te leren hoe je meer rust in je lichaam en je brein kunt vinden. Iedereen kan het!


De cursus is geschikt voor iedereen die meer rust in zijn of haar leven wil. Er is geen voorkennis vereist. De cursus bestaat uit verschillende modules, waarin je veel oefeningen krijgt om alles wat je geleerd hebt direct toe te passen in je dagelijkse leven.


Zo leer je steeds beter om op een ontspannen manier met stress om te gaan. De cursus Rust in lichaam en brein is ontwikkeld door Marjon van den Berg, een ervaren yogalerares, massagetherapeut en coach. Ze heeft de cursus met veel plezier voor jou samengesteld!


In de cursus Rust in lichaam en brein leer je hoe je:


  1. spanningen in je lichaam kunt stoppen;

  2. je brein kunt ontspannen;

  3. meer energie kunt krijgen;

  4. beter kunt slapen;

  5. en nog veel meer!

Wil jij direct beginnen met het leren ontspannen bij stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein! 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

Meer artikelen over stress:1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments