We hebben allemaal wel eens last van negatieve gedachten in plaats van helpende gedachten. Het kan zijn dat we onszelf afvragen waarom we bepaalde dingen doen of dat we over onze fouten uit het verleden blijven nadenken.
Daarnaast kan het zo zijn dat we onszelf vergelijken met anderen en ons minderwaardig voelen. Dit zijn allemaal vormen van storende gedachten die ons leven negatief beïnvloeden.
Wil jij helpende gedachten ontwikkelen? Misschien kan de cursus Grip op je Gedachten je daarbij helpen!
Inhoudsopgave
Wat zijn helpende gedachten
Gelukkig zijn er ook helpende gedachten die ons kunnen helpen onze levens te verbeteren. Helpende gedachten zijn positieve gedachten die ons kunnen helpen om onze problemen op te lossen en die ons leven positief veranderen.
Ze kunnen ons helpen te leren omgaan met storende gedachten en met het bereiken van onze doelen. Het zijn positieve, realistische en optimistische gedachten over onszelf en onze toekomst.
Ze helpen ons om beter om te gaan met stress en problemen en geven ons het vertrouwen en de kracht om door te gaan.
Van niet helpende gedachten naar positiviteit
Als je helpende gedachten wilt gebruiken, dan is het belangrijk dat je eerst leert hoe je negatieve gedachten kunt omzetten in positieve gedachten. Dit kan je doen door bijvoorbeeld het volgende toe te passen:
Stel jezelf positieve vragen
Visualiseer wat je wilt bereiken
Stel realistische doelen
Maak positieve affirmaties
Doe dagelijks iets waar je blij van wordt
Als je deze dingen doet, dan zul je merken dat je storende gedachten steeds minder worden en dat je helpende gedachten steeds meer worden. Helpende gedachten kunnen je leven veranderen en je helpen om gelukkiger en succesvoller te zijn.
Oorzaak van niet helpende gedachten
In de samenleving van tegenwoordig leven we vaak in een hoog tempo. We hebben constante prikkels van buitenaf en worden overspoeld met informatie.
Dit kan ervoor zorgen dat we ons gestresseerd, moe en uitgeput voelen. Soms lijkt het alsof er geen einde komt aan onze problemen en uitdagingen.
Onze drukke samenleving en problemen die op je pad terecht komen, kunnen de mogelijke oorzaak zijn van onze niet helpende gedachten.
Waar zijn helpende gedachten goed voor?
Helpende gedachten zorgen ervoor dat we onszelf beter voelen op verschillende manieren. Ze kunnen ons helpen om onze problemen in perspectief te zien en ons herinneren aan onze sterke punten en mogelijkheden.
Helpende gedachten kunnen ons ook motiveren om door te gaan in moeilijke periodes en om onze doelen te bereiken.
Ze kunnen ons helpen om onze focus te verleggen van negatieve gedachten en gevoelens naar meer positieve en productieve gedachten en gevoelens.
Daarnaast helpen ze ons om beter te functioneren. Doordat we erdoor beter leren omgaan met stress en problemen, kunnen ze ons ook helpen om beter te slapen, een gezondere levensstijl te volgen en beter te concentreren.
Helpende gedachten kunnen ons ook helpen om onze relaties te verbeteren. Het is wel belangrijk dat we ze geloven. Soms is het makkelijker gezegd dan gedaan om onze negatieve gedachten los te laten en ons te concentreren op de positieve.
Maar met een beetje oefening kan iedereen leren hoe hij of zij zijn of haar gedachten kan veranderen.
Helpende gedachten bij onzekerheid
Onzekerheid is een normaal onderdeel van het leven. Het is een gevoel dat we kunnen ervaren wanneer we ons ongeduldig, onzeker of bezorgd voelen over toekomstige gebeurtenissen.
We kunnen ook onzekerheid voelen als we ons afvragen of we wel goed genoeg zijn.
Het is belangrijk om te beseffen dat onzekerheid een normaal gevoel is en dat het oké is om onzeker te zijn. We hoeven onszelf niet schuldig te voelen over onzekerheid, want het hoort er nu eenmaal bij.
In plaats van ons schuldig te voelen over onzekerheid, kunnen we ermee leren omgaan door voedzame en helpende gedachten te hebben. Hier zijn 10 voedzame en helpende gedachten die je kunnen helpen om beter om te gaan met onzekerheid:
“Ik kan dit aan.”
“Ik ben niet perfect en dat is prima.”
“Ik mag fouten maken en dat is oké.”
“Ik mag vragen stellen als ik me onzeker voel.”
“Ik mag om hulp vragen als ik dat nodig heb.”
“Ik sta open voor feedback van anderen.”
“Ik weet dat ik niet alles weet.”
“Ik kijk uit naar hoe ik me in de toekomst voel.”
“Ik kan oefenen om beter om te gaan met onzekerheid.”
“Ik leer van mijn ervaringen met onzekerheid.”
Helpende gedachten bij depressie
Depressie is een ziekte die veel mensen treft. Het is een zware aandoening waarmee je dagelijks moet vechten. Wanneer je depressief bent, dan is het moeilijk om positief te blijven denken.
Maar soms kan een beetje hulp van buitenaf precies zijn wat je nodig hebt. Hieronder lees je 10 helpende gedachten die je kunnen opvrolijken wanneer je depressief bent.
1. “Depressie is een ziekte net zoals een griepje.”
Het is niet iets waar je zelf voor kiest of iets waar je zelf iets aan kan doen. Wanneer je depressief bent, dan is het belangrijk om je niet schuldig te voelen.
Je hebt niets verkeerds gedaan en je bent ook niet gek. Depressie is een ziekte waar veel mensen mee te maken hebben.
2. “Depressie is behandelbaar.”
Het is een ziekte waaraan je kunt werken. Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen, zoals medicatie, psychotherapie of een combinatie van beide. Wanneer je depressief bent, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Je bent niet alleen en er is hulp beschikbaar.
3. “Ik ben niet de enige die depressief is.”
Het is een veel voorkomende ziekte. Volgens onderzoeken heeft ongeveer 1 op de 5 mensen in hun leven te maken met depressie. Dit betekent dat je niet alleen bent. Er zijn veel mensen die depressieve gevoelens hebben. Je bent niet gek of raar.
4. “Depressie is niet voor eeuwig.”
Het is een tijdelijke aandoening. Het is niet iets wat voor altijd blijft. Er kunnen wel terugvallen zijn, maar dat betekent niet dat je voor altijd depressief bent. Het is belangrijk om hoop te blijven houden.
5. “Ik zal er weer bovenop komen.”
Het is een zware aandoening, maar je kunt er wel weer bovenop komen. Veel mensen die depressief zijn, komen er weer bovenop. Het is belangrijk om niet op te geven.
6. “Ik kan vandaag niet alles aan.”
Wanneer je depressief bent, dan is het belangrijk om realistisch te zijn. Je kunt niet alles aan. Je hoeft niet alles te doen. Geef jezelf de tijd om te herstellen.
7. “Depressie is niet mijn schuld.”
Depressie is niet iets waar je zelf voor kiest. Je kunt niet alles controleren. Depressie is niet jouw schuld.
8. “Depressie maakt me niet minder waardevol.”
Het maakt je niet minder waardevol. Je bent nog steeds dezelfde persoon, ondanks dat je depressief bent.
9. “Ik kan hulp vragen.”
Hulp vragen is niet erg. Je hoeft niet alles alleen te doen. Er is hulp beschikbaar.
10. “Ik ben niet gek.”
Het maakt je niet gek. Wanneer je depressief bent, dan is het belangrijk om je niet schuldig te voelen. Je hebt niets verkeerds gedaan.
Cursus Grip op je Gedachten
Heb je vaak last van negatieve gedachtes? Dan is deze cursus Grip op je Gedachten zeker iets voor jou! Ontdek een manier van omgaan met alles wat in je hoofd zit op een andere manier dan vaak verkondigd wordt.
✓ Stappenplan voor meer rust in je hoofd ✓ Negatieve gedachten gaan naar de achtergrond ✓ Praktisch, concreet en makkelijk uitvoerbaar in je dagelijks leven
Wil jij helpende gedachten ontwikkelen? Misschien kan de cursus Grip op je Gedachten je daarbij helpen!
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.
Meer artikelen over gedachten:
Yorumlar