top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

CHRONISCHE STRESS VERMINDEREN? DIT KUN JE ERAAN DOENChronische stress is een aandoening die optreedt wanneer iemand te maken krijgt met langdurige stressvolle omstandigheden. In de huidige samelenving wordt het steeds moeilijker om chronische stress te verminderen.


Dit kan zowel fysiek als emotioneel zijn en het kan leiden tot allerlei fysieke en mentale klachten.


Chronische stress kan iemand uitputten en het kan zelfs leiden tot een burn-out. In dit artikel gaan we dieper in op chronische stress: wat is het precies, wat zijn de symptomen, gevolgen en hoe kun je het verminderen?

Wil jij direct beginnen met het verminderen van chronische stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein! 


Inhoudsopgave 

Wat is chronische stress?


Chronische stress is een aandoening die ontstaat wanneer iemand gedurende een lange periode stress ervaart. Het is een aandoening waarbij een persoon blijvend gestrest is.

De fysieke en mentale klachten die hieruit ontstaan, kunnen een verminderde weerstand opleveren, waardoor iemand vatbaarder is voor ziektes.


Dit kan komen door verschillende factoren, zoals een slechte werkomgeving, een traumatische ervaring of een ongezonde levensstijl.


Chronische stress kan je leven flink verpesten, want het kan allerlei mentale en lichamelijke klachten veroorzaken, zoals depressie, burn-out, slapeloosheid en concentratiestoornissen.


Ook je immuniteit wordt erdoor aangetast, wat betekent dat je vatbaarder bent voor infecties en andere ziektes. Bovendien kan chronische stress leiden tot gewichtstoename, want wanneer je gestrest bent, maak je meer van het stresshormoon cortisol aan.


Dit hormoon verhoogt je eetlust en je verbrandt minder energie. Uiteindelijk kan chronische stress zelfs leiden tot hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk om chronische stress per direct aan te pakken.

Chronische stress symptomen

Lichamelijke symptomen van chronische stress kunnen onder andere zijn:


 1. Hoofdpijn

 2. Spierpijn en gewrichtspijn

 3. Maag- en darmklachten

 4. Hartkloppingen

 5. Hormonale veranderingen

 6. Vermoeidheid en slapeloosheid


Ook kan het lichaam in een continue staat van alertheid verkeren, waardoor je je prikkelbaar en geïrriteerd voelt.


Mentale symptomen van chronische stress kunnen onder andere zijn:


 1. Angst

 2. Depressie

 3. Geheugenproblemen

 4. Concentratieproblemen

 5. Stemmingswisselingen

 6. Verminderd zelfvertrouwen


Chronische stress kan ervoor zorgen dat je je emotioneel uitgeput voelt en sneller geïrriteerd raakt. Het kan ook leiden tot een verhoogde kans op depressie en andere angststoornissen.


Chronische stress heeft dus zowel lichamelijke als mentale gevolgen. Als je last hebt van een of meer van deze symptomen, dan kan het zijn dat je chronisch gestrest bent.


Het is belangrijk om hiernaar te laten kijken door een arts of psycholoog, want chronische stress kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.


Gevolgen van chronische stress niet aanpakken


Chronische stress is een probleem dat veel mensen negeren. Het lijkt erop dat we gewoon door moeten gaan met ons leven, ondanks de voortdurende stress. Maar als geen chronische stress verminderen, dan kan dat funest zijn voor onze gezondheid.


Het kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals depressie, angst, hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen, hoofdpijn en migraine.


Ook kan chronische stress leiden tot een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder bent voor infecties en andere ziektes.


Chronische stress verminderen? 10 tips

Chronische stress verminderen tips

Ongemakkelijke waarheid: stress is een onvermijdelijk onderdeel van het leven. Het kan optreden wanneer je een deadline nadert op het werk, een teleurstelling meemaakt of gewoon een dag hebt waarop alles lijkt mis te gaan.


Hoewel korte termijn stress ervoor kan zorgen dat je je scherp voelt en je beste prestaties levert, kan chronische stress schadelijk zijn voor je gezondheid.


Het kan leiden tot een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, immuniteitsproblemen, depressie en angst. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om chronische stress te verminderen en het beheersbaar te houden.


1. Stel grenzen


Een van de beste manieren om chronische stress te verminderen is door het stellen van grenzen. Dit kan betekenen dat je ‘nee’ zegt tegen verplichtingen die je niet aankunt of niet wilt, of dat je een grens stelt met je baas of collega’s.


Wanneer je duidelijke grenzen stelt, dan zul je minder geneigd zijn om je overbelast te voelen en zal je meer tijd hebben voor de dingen die je echt wilt doen.


2. Chronische stress verminderen door tijd voor jezelf


Een van de grootste oorzaken van stress is het gevoel dat je nooit voldoende tijd voor jezelf hebt. Het is belangrijk om dagelijks even tijd voor jezelf te nemen, zelfs als het maar een paar minuten is.


Je kunt bijvoorbeeld een kopje theedrinken in stilte, een boek lezen of een wandeling maken in de natuur. Doe wat jij nodig hebt om jezelf te ontspannen en de dag door te komen.


3. Beweeg elke dag

Stress kan een neerwaartse spiraal veroorzaken van negatieve emoties en een slechte lichamelijke gezondheid. Beweging is een van de beste manieren om hiermee om te gaan.


Het kan je helpen je lichaam en je geest te ontspannen, je stemming te verbeteren en je energie te geven. Zorg ervoor dat je elke dag minstens 30 minuten beweegt, of het nu gaat om een wandeling, een fietstocht of een work-out in de sportschool.


4. Chronische stress verminderen door gezonde voeding


Als je gestrest bent, dan kan het makkelijk zijn om voor ongezonde, junkfood te kiezen. Hoewel dit je misschien even een boost geeft, zal het je op de lange termijn alleen maar meer gestrest maken.


Een gezonde, gevarieerde voeding geeft je lichaam de vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die het nodig heeft om goed te functioneren.


5. Slaap genoeg


Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar veel mensen lijden aan een chronisch slaaptekort. Slaap is cruciaal voor het herstellen van je lichaam en het verminderen van chronische stress.


Probeer elke nacht minstens 7-8 uur te slapen. Als je moeite hebt om in slaap te komen, overweeg dan een ontspannend avondritueel, zoals een warm bad of een goed boek lezen.


6. Ontwikkel een hobby


Een van de beste manieren om chronische stress aan te pakken is door je te concentreren op iets wat je leuk vindt. Door een hobby te ontwikkelen, kun je je aandacht verleggen van de dingen die je gestrest maken en je ontspannen door iets te doen wat je echt leuk vindt.

Of je nu gaat hardlopen, een instrument leert bespelen of een nieuwe taal leert, zorg ervoor dat je iets hebt waar je naar toe kunt werken.


7. Socialiseer met vrienden en familie

Eenzaamheid is een van de grootste oorzaken van stress. Het is belangrijk om een ​​sterke sociale support-systeem te hebben, waar je je aan kunt wenden wanneer je je gestrest voelt. Probeer regelmatig af te spreken met vrienden en familie, zowel in persoon als online.


Het hoeft niet altijd moeilijk of tijdrovend te zijn. Je kunt bijvoorbeeld een wandeling met iemand maken, een kopje koffiedrinken of een spelletje spelen.


8. Chronische stress verminderen door meditatie


Meditatie is een krachtige stress bestrijdende techniek die je snel kunt leren. Het kan je helpen om rustiger te worden, beter te slapen en je concentratie te verbeteren.


Er zijn veel verschillende manieren om te mediteren, dus experimenteer een beetje om erachter te komen wat voor jou werkt. Een van de eenvoudigste manieren is door gewoon een paar minuten stil te zitten en je aandacht te richten op je ademhaling.


9. Doe aan yoga of Tai Chi


Yoga en Tai Chi zijn oude Oosterse beoefeningen die je helpen je lichaam en je geest in balans te brengen. Ze zijn beide rustgevend en verlichten stress, angst en depressie.

Er zijn veel verschillende soorten yoga en Tai Chi, dus experimenteer een beetje om erachter te komen wat voor jou werkt.


10. Ga naar een sauna of stoombad


Als je geen tijd of geld hebt om naar een spa te gaan, dan kun je thuis een sauna of stoombad maken. Het zitten in een warm bad of sauna kan je helpen je lichaam en je geest te ontspannen.


Het is een perfecte manier om de dag door te komen en de stress van de week kwijt te raken.


Chronische stress aanpakken door deze training


De training Rust in Lichaam en Brein helpt bij het verminderen van chronische stress. Tijdens deze training leer je onder andere hoe je de focus van je stressklachten af kunt halen, hoe je ontspant, hoe je beter gaat slapen en hoe je je concentratie verbetert.


Na deze training voel je je rustiger en minder gestrest. Wil jij direct minder spanning ervaren? Dan is deze training zeker iets voor jou!

Cursus Rust in lichaam en brein


Spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel o.a. lijken te verergeren naarmate de tijd vordert. Je hebt al van alles ingezet om deze te verminderen, maar helaas slechts voor korte tijd resultaat.


De best verkochte en populairste cursus binnen Bureau Breinfijn!


Bewezen effectief Lange termijn resultaat Pak de regie terug Stap voor stap methode


 Wil jij direct beginnen met het verminderen van chronische stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein! Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments