top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

ZELFVERTROUWEN VERGROTEN VOOR VOLWASSENEN. 10 OEFENINGEN!Zowel kinderen als volwassenen hebben allemaal wel eens momenten van twijfel aan onszelf. Het is normaal om je af en toe onzeker te voelen, maar hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten?


Als je je onzeker voelt op een manier die invloed heeft op hoe je van dag-tot-dag leeft en op je relaties, dan is het tijd om wat aan je zelfvertrouwen te doen.


In dit artikel ga ik wat verder in op hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten en ik geef je diverse oefeningen hiervoor!

Wil jij blijvend zelfvertrouwen of het vergroten? Volg dan de online training blijvend zelfvertrouwen!
Inhoudsopgave 

Waarom jouw zelfvertrouwen vergroten?

We leven in een wereld waarin het steeds meer lijkt alsof we onszelf moeten bewijzen. Op social media zien we constant perfecte levens voorbijkomen en in het dagelijks leven vergelijken we onszelf te veel met anderen.


Dit kan ervoor zorgen dat we ons minderwaardig voelen en onzekerder worden. Het is dan ook belangrijk om aan je zelfvertrouwen te werken. Maar waarom is dat eigenlijk zo belangrijk?


Hier zijn 5 goede redenen:


1. Zelfvertrouwen geeft je een positieve kijk op het leven


Wanneer je zelfvertrouwen hebt, dan ben je positiever over het leven, jezelf en je eigen mogelijkheden. Je bent minder geneigd om negatief te denken en je bent optimistischer. Dit geeft je de kracht om door te gaan bij tegenslagen en om beter te presteren.


2. Zelfvertrouwen maakt je aantrekkelijker


Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfvertrouwen een van de aantrekkelijkste eigenschappen is die je kan hebben. Mensen die zelfvertrouwen uitstralen, worden gezien als leiders en als mensen die succesvol zijn. Dit maakt hen aantrekkelijker voor anderen.


3. Zelfvertrouwen geeft je meer energie


Wanneer je onzeker bent, dan ben je geneigd om je energie te verdelen over allerlei verschillende dingen. Je bent bang dat je iets verkeerd doet of dat je niet goed genoeg bent.


Dit kan ervoor zorgen dat je uitgeput raakt en dat je minder productief bent. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, dan kun je je energie richten op de dingen die echt belangrijk voor je zijn.


4. Zelfvertrouwen helpt je beter te presteren

Wanneer je onzeker bent, dan is het moeilijk om je te concentreren en om je volle potentieel te benutten. Je bent constant bezig met het beoordelen van jezelf en je maakt je zorgen over wat anderen over jou denken.


Dit kan ervoor zorgen dat je fouten maakt en dat je niet goed presteert. Wanneer je zelfvertrouwen hebt, dan kun je je beter concentreren en dan zul je ook beter presteren.


5. Zelfvertrouwen maakt je gelukkiger


Onzekerheid en negatieve gedachten kunnen ervoor zorgen dat je ongelukkig bent. Wanneer je voldoende zelfvertrouwen hebt, dan ben je gelukkiger met jezelf en met je leven.


Je voelt je minder gestrest en je hebt meer plezier in het leven. Dit maakt je ook aantrekkelijker voor anderen en het kan ervoor zorgen dat je meer succes hebt.


6. Je krijgt meer voor elkaar


Wanneer je zelfvertrouwen hebt, dan zul je ook merken dat andere mensen minder snel negatief over je denken. Ze zullen je meer kansen geven en je meer vertrouwen.


Daarnaast zul je ook eerder geneigd zijn om risico’s te nemen. Dit zal je helpen nog meer zelfvertrouwen op te bouwen.


Het is dus belangrijk om te blijven oefenen met het opbouwen van zelfvertrouwen. Het is een vicieuze cirkel, maar wanneer je eenmaal door het dal heen bent, dan zul je merken dat het steeds makkelijker wordt.


Wees dus geduldig en blijf oefenen, want uiteindelijk zal het je helpen om een beter en gelukkiger mens te worden.


Zelfvertrouwen opbouwen heeft tijd nodig

zelfvertrouwen opbouwen

Soms vinden we het moeilijk om vertrouwen in onszelf te hebben. We vergelijken onszelf vaak met anderen en denken dat we niet goed genoeg zijn. We kunnen echter wel degelijk zelfvertrouwen opbouwen, maar dat kost soms ook veel tijd.


Je kunt niet van de ene op de andere dag zelfvertrouwen opbouwen, het is een proces dat je steeds weer moet oefenen. Je moet jezelf steeds weer laten zien dat je kunt vertrouwen op je eigen kunnen en je eigen kracht.


Dit kan door kleine dingen te doen, zoals een nieuwe uitdaging aangaan.


Zelfvertrouwen vergroten voor volwassenen? 10 oefeningen

Volwassenen hebben vaak moeite om zichzelf te accepteren en te vertrouwen. Het kan daardoor lastig zijn om een goede relatie met anderen aan te gaan en vol zelfvertrouwen te leven.


Gelukkig zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om jouw zelfvertrouwen te vergroten.


Oefening 1 – Zelfvertrouwen verbeteren door zelfliefde


Het is belangrijk om vriendelijk te zijn voor jezelf. Accepteer je fouten en probeer ze in de toekomst te vermijden. Wees trots op je successen en leer van je missers. Streef ernaar om elke dag iets te doen wat je belangrijk vindt en waar je plezier aan beleeft.


Oefening 2 – Richt je aandacht op je positieve eigenschappen


Probeer je aandacht te richten op je positieve eigenschappen in plaats van op je negatieve eigenschappen. Schrijf bijvoorbeeld een lijstje met dingen waar je trots op bent of gebruik affirmaties om jezelf dagelijks te herinneren aan je sterke punten.


Oefening 3 – Zelfvertrouwen opbouwen door te doen waar je bang voor bent


Angst kan een grote rem zijn voor je zelfvertrouwen. Probeer elke dag iets te doen waar je bang voor bent, hoe klein ook. Dit kan bijvoorbeeld zijn om iemand aan te spreken op straat, een gesprek aangaan met een onbekende of een spannende activiteit uitproberen.

Je zult dan zien dat je meer kunt dan je denkt. Wanneer je steeds weer iets nieuws leert, zul je ook steeds meer zelfvertrouwen krijgen.


Oefening 4 – Eigenwaarde vergroten door uitdagende doelen


Het stellen van uitdagende doelen kan ervoor zorgen dat je je meer bewust bent van je eigen kunnen. Probeer elke dag iets te doen wat je normaal niet zou doen. Zo vergroot je je comfort zone en leer je jezelf steeds beter kennen.


Oefening 5 – Wees dankbaar

Dankbaarheid is een krachtige emotie die je kan helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen. Probeer iedere dag dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven.

Het kan helpen om een dankbaarheidsdagboek bij te houden waarin je elke dag schrijft over dingen waarvoor je dankbaar bent.


Oefening 6 – Wees voorzichtig met woorden


Words are powerful. Hoe je tegen jezelf praat, heeft invloed op hoe je je voelt. Wees voorzichtig met de woorden die je kiest en probeer positieve affirmaties te gebruiken wanneer je tegen jezelf praat.


Oefening 7 – Zelfvertrouwen opbouwen door lichaamsbeweging


Lichaamsbeweging is niet alleen goed voor je lichamelijke, maar ook voor je geestelijke gezondheid. Probeer dagelijks een half uur tot een uur te bewegen. Dit hoeft niet per se hardlopen te zijn, elke vorm van lichaamsbeweging is goed.


Oefening 8 – Maak contact met anderen


Het aangaan van sociale contacten is belangrijk voor je mentale gezondheid. Probeer dagelijks contact te maken met anderen, bijvoorbeeld door een praatje te maken met een collega, een vriend te bellen of een wandeling te maken met je buurman.


Oefening 9 – Zelfvertrouwen opbouwen door gezonde voeding


Gezonde voeding is belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende groente en fruit eet en probeer ongezonde snacks te vermijden.

Een gezond voedingspatroon geeft je namelijk meer energie en maakt je weerbaarder tegen stress en andere gezondheidsklachten.


Oefening 10 – Neem contact op met een professional


Als je je onzeker voelt en er zelf niet uitkomt, dan kan het helpen om contact op te nemen met een professional. Een therapeut of coach kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en je angsten te verkennen.

Blijvend Zelfvertrouwen – Online Training


Wil jij meer zelfvertrouwen en sterker in je schoenen staan? Dan is deze online cursus zelfvertrouwen zeker iets voor jou! In een stappenplan ga je leren hoe je meer zelfvertrouwen kunt krijgen.


✓ Blijvend Zelfvertrouwen ✓ Jezelf voor 100% accepteren ✓ Duidelijk je grenzen aangeven ✓ Stoppen met zelfkritiek


Meer dan 15.000 cursisten hebben de trainingen gevolgd van Newstart!


Wil jij blijvend zelfvertrouwen of het vergroten? Volg dan de online training blijvend zelfvertrouwen! 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen & pagina’s over zelfvertrouwen:

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Commentaires