top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

ZELFREFLECTIE: WAT IS HET EN WAAROM? [OEFENINGEN + VRAGEN]Zelfreflectie helpt om jezelf te blijven ontwikkelen. Sta even stil bij het leven, jouw dagelijkse handelingen, gevoelens en overtuigingen en kom daarnaast meer in het NU.


Durf jezelf in de spiegel aan te kijken. Ik zal je in dit artikel diverse oefeningen en vragen geven die je kunt gebruiken bij het toepassen van zelfreflectie.


Door bijvoorbeeld het dagelijks schrijven in een dagboek zul je meer bewustzijn creëren. Wat wil ik nou echt en sluit dit ook aan bij hetgeen dat ik op dit moment doe?

“Ik weet wat zelfreflectie voor je kan betekenen, omdat ik vroeger altijd mijn gevoelens en emoties opstapelde. Ineens ontplofte ik als een vulkaan en niemand begreep waarom ik me zo voelde en ik zelf ook niet! Hierdoor voelde ik mezelf vaak verdietig en onbegrepen. Zelfreflectie heeft mij geholpen om mezelf te begrijpen en vrolijker te voelen” — Kaz Willer

Inhoudsopgave 

Wat is zelfreflectie?


Bij zelfreflectie houd je jezelf letterlijk of figuurlijk een spiegel voor. Ben je bijvoorbeeld bewust van jouw dagelijkse acties en gevoelens?


Het is goed om hierbij alleen naar de feiten te kijken en om jouw gevoel even buiten beschouwing te laten, want dit zal ervoor zorgen dat de waarheid sneller boven tafel komt.


Je staat even stil bij het leven en je gaat alle aspecten langs waar je mee bezig bent.

Welke overtuigingen heb ik die misschien niet waar zijn? Hoe voel ik mezelf eigenlijk dagelijks? Dragen mijn dagelijkse handelingen bij aan de persoon die ik graag wil zijn?


Waarom is zelfreflectie belangrijk?

Zelfreflectie is belangrijk, omdat dit ervoor zal zorgen dat je overtuigingen los kunt gaan laten die niet waar zijn. Dit kan je namelijk enorm tegenhouden in het dagelijkse leven. Vanaf jongs af aan praten we onszelf dingen aan of deze worden ons aangepraat.


Een voorbeeld. “Nee dat is niks voor jou!” Of bijvoorbeeld: “Als je dit niet doet dan ben je echt raar” Of: “Dit is niet voor mij weggelegd” Dit soort zinnen merken we niet altijd op, maar deze gaan toch onbewust in jouw gedachtes zitten, waardoor we op een gegeven moment gaan denken dat het echt waar is.


Door het toepassen van zelfreflectie zul jij jezelf persoonlijk gaan ontwikkelen. Je kijkt namelijk naar al jouw dagelijkse handelingen en overtuigingen. Natuurlijk gaat het je ook confronteren, de waarheid is soms het hardst, maar dit zorgt wel voor groei.


Durf jezelf aan te kijken in de spiegel. Hieronder kort een opsomming waar het goed voor is.


  1. Het loslaten van overtuigingen die niet waar zijn

  2. Jezelf persoonlijk ontwikkelen

  3. Meer stilstaan bij wat voor jou belangrijk is

  4. Ontdekken wat je echt leuk vindt om te doen

  5. Verwerken van het verleden, vervelende emoties en gedachtes

  6. Meer in het NU zijn

  7. Voor het behalen van doelen en succes

  8. Laat anderen in hun waarde

  9. Creëer meer zelfliefde

  10. Zorg voor innerlijke rust


Hoe kun je zelfreflectie toepassen?

zelfreflectie toepassen

Er zijn verschillende zelfreflectie oefeningen en vragen die je kunt uitwerken. Deze gaan je helpen om meer bewustzijn te creëren over jouw dagelijkse handelingen en gevoelens. Zie hieronder een aantal manieren die je kunt gebruiken voor zelfreflectie.


1. Houdt een dagboek bij


Door te schrijven over jouw dagelijkse gevoelens, handelingen en overtuigingen kun je meer bewustzijn gaan creëren. Dit kun je bijvoorbeeld aan het einde van de dag doen.


Schrijf het op in een schriftje of houdt een dagboek bij. Hoe is deze dag verlopen? Wat ging er goed? Wat ging er fout? Hoe voelde ik mezelf daarbij? Had ik vandaag bepaalde overtuigingen?


2. Zoek een rustige plek op


Maak eens een wandeling en zoek bijvoorbeeld een rustig plekje op waar je tot jezelf kunt komen en niet gestoord kunt worden. Geniet van de natuur en sta even stil bij het leven. Stel jezelf de vraag: Hoe gaat het nu eigenlijk echt en is dit wat ik wil?


3. Zelfreflectie door te mediteren


Meditatie kan ook helpen bij zelfreflectie. Er zijn diverse geleide meditaties die je helpen om meer zelfinzicht te creëren. Daarnaast kom je tot een innerlijke staat van zijn en zul je meer bewustzijn creëren en stress verminderen.


4. Beoefen yoga


Door het beoefenen van yoga creëer je naast het hebben van een flexibel lichaam ook meer innerlijke rust. Er zijn allerlei soorten yoga die je kunt beoefenen van in de ochtend tot wanneer je naar bed gaat. Je kunt het gebruiken voor verschillende doeleinden.


5. Praat over zelfreflectie met anderen


Door simpelweg het met anderen te hebben over zelfreflectie kun je het al gaan toepassen. Vraag eens of ze de goede en slechte eigenschappen over jou kunnen opnoemen. Is dit iets wat je verwachte of is dit compleet nieuw voor je en had je het niet in de gaten?


6. Stel verschillende vragen aan jezelf


Doordat je verschillende vragen aan jezelf gaat stellen over jouw dagelijkse handelingen, gevoelens en overtuigingen, zul je meer bewustzijn creëren en dit gaat helpen bij jouw zelfreflectie proces.


7. Pas zelfreflectie toe bij zowel positieve als negatieve situaties


Zelfreflectie pas je niet alleen bij negatieve situaties toe. Ook bij positieve zaken kun je zelfreflectie toepassen. Waarom gaat dit bijvoorbeeld wel goed? Door dit inzicht te creëren kun je het misschien ook gebruiken voor de zaken die wat minder goed gaan.


8. Investeer in jouw persoonlijke ontwikkeling


Door jezelf continu te blijven ontwikkelen zal het zelfreflectie proces steeds beter gaan, want je leert van alle kanten tegen bepaalde gebeurtenissen aankijken. Misschien is het namelijk wel helemaal niet waar hoe jij over dingen denkt.


Deze overtuigingen zullen minder de overhand nemen, wanneer je jezelf gaat ontwikkelen. Lees bijvoorbeeld verschillende boeken of volg online trainingen die je helpen jezelf verder te ontwikkelen.

23 weergaven0 opmerkingen

Comments