top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

ZELFLIEFDE: HOE KUN JE DIT VERGROTEN? 10 OEFENINGEN!Tegenwoordig hebben velen een tekort aan zelfliefde. Wat is dit precies, waar komt dat eigenlijk door en wat zijn de gevolgen voor mensen zonder zelfliefde?


Je kunt misschien alles hebben wat je ooit wenste, maar waarom heb je dan soms nog het gevoel dat er iets ontbreekt? In dit artikel geef ik je 10 oefeningen om jouw zelfliefde te vergroten!

Inhoudsopgave 

Wat is zelfliefde?


De betekenis van zelfliefde is in principe liefde voor jezelf. Je bent lief voor jezelf, je houdt van jezelf en je bent goed zoals je bent. Daarnaast weet je ook heel goed voor jezelf te zorgen. Diep van binnen voel je de liefde voor jezelf stromen.


Je leeft vanuit je hart en je leeft niet meer vanuit angsten die je tegenhouden. Je hebt niets meer van buitenaf nodig om jezelf van binnen goed te voelen. Waar liefde voor jezelf is, is deze voor iedereen. Je doet wat jij belangrijk vindt.


We weten bijna allemaal wel wat zelfliefde betekend, maar hoe komt het dan toch dat het overgrote gedeelte van onze bevolking een tekort aan zelfliefde heeft?


Zelfliefde is:


 1. Jezelf goed genoeg vinden

 2. Weten wat je te bieden hebt

 3. Positieve gedachtes over jezelf

 4. Goed voor je lichaam en geest zorgen

 5. Jezelf persoonlijk ontwikkelen

 6. Eerlijk zijn naar jezelf toe

 7. Imperfectie accepteren

 8. Jouw emoties volledig omarmen

 9. Fouten durven maken

 10. Mogen i.p.v. moeten

 11. Jezelf onder ogen komen

 12. Voor jezelf kiezen en opkomen

 13. Zijn wie je bent

Oorzaak van een zelfliefde tekort

Wanneer je een tekort aan zelfliefde hebt, dan kan dat verschillende oorzaken hebben. Helaas zijn er tegenwoordig maar weinig mensen op de wereld die een goede dosis zelfliefde hebben.


Je kunt jezelf belemmerende overtuigingen hebben aangepraat, waardoor je weinig zelfliefde ervaart. Hieronder leg ik de mogelijke oorzaken uit waarom mensen weinig zelfliefde hebben.


Gebrek aan zelfliefde door jouw opvoeding


Jouw opvoeding kan een grote rol hebben gespeeld, waardoor je op dit moment weinig zelfliefde hebt.


Als je niet genoeg zorg, veiligheid, aandacht, respect en liefde hebt gekregen vanuit jouw ouders of van de personen die jou hebben opgevoed, dan kan dat een lage eigenwaarde hebben gegeven.


Daarnaast kunnen je ouders jou misschien juist te veel beschermd hebben, waardoor je niet om kunt gaan met tegenslagen en jezelf daarop afkeurt dat je niet goed genoeg bent.


Door jezelf wegcijferen


Wanneer je altijd iedereen graag wilt helpen, zonder eerst aan jezelf te denken, dan kan dat op de langere termijn ten koste gaan van jouw eigen geluk. Als je jezelf continu op de 2e plaats zet, dan vergeet je eigenlijk wat je zelf wilt.


Je denkt iets goed te doen voor de ander, maar toch is er een ontbrekend puzzelstukje waardoor je niet optimaal gelukkig bent. Dat is de liefde voor jezelf. Zet jezelf altijd op de 1e plek. Als je dat doet, dan kun je ook echt pas wat voor anderen gaan betekenen.


Gebrek aan zelfliefde door onze samenleving

In de maatschappij van tegenwoordig dienen we allemaal goed te presteren. De prestatiedruk wordt steeds groter en we vergelijken onszelf te veel met afbeeldingen op social media of reclames op tv. Steeds herinneren we ons eraan dat we niet perfect zijn.


We praten onszelf hierdoor naar beneden en zullen nooit tevreden zijn met onszelf als we ons vergelijken met anderen. Vergelijk jezelf als je in de spiegel kijkt met jezelf.


Door afleidingen


Er zijn vele afleidingen om ons heen waardoor we dopamine kicks krijgen en onszelf goed voelen. Denk aan Netflix, shoppen, social media, ongezond eten en vieze filmpjes op internet kijken etc. Steeds verdoven we onszelf om niet bij ons eigen gevoel te komen.

Wanneer deze afleidingen wegvallen, dan kunnen we onszelf depressief en niet geliefd voelen. Hierdoor voelen we maar weinig liefde voor onszelf en we hebben dit echt van buitenaf nodig.


Gebrek aan zelfliefde door afhankelijkheid


Wanneer je jezelf afhankelijk opstelt, dan heb je de liefde van andere personen nodig om jezelf goed te voelen. Dit lijkt op de afleidingen hierboven genoemd zoals Netflix en social media, maar nu gaat het om personen.


Je vraagt misschien veel bevestiging van mensen of je wel goed genoeg bent. Als je jezelf zo afhankelijk opstelt tegenover anderen, dan blijft er een leegte over wanneer er niemand om je heen is.


De kracht van zelfliefde

Wanneer je genoeg zelfliefde hebt, dan zit daar een enorme kracht achter. Zo schijnt het te zijn dat er vele gezondheidsvoordelen aan zitten. Denk bijvoorbeeld aan stress wat minder zal zijn wanneer je genoeg zelfliefde hebt.


Daarnaast zullen de relaties met mensen om je heen verbeteren, je zult een diepere connectie ervaren en je bent minder gevoelig voor de mening van anderen. Je leidt simpelweg een gelukkiger leven. Ook zul je jezelf meer spiritueel gaan ontwikkelen.


Je voelt je voldaan en niets kan jou nog naar beneden halen, want ook al heb je helemaal niets meer, dan voel je jezelf nog steeds goed vanbinnen.


Dit is de kracht van zelfliefde:


 1. Een diepere connectie met mensen

 2. Minder gezondheidsproblemen

 3. Minder last van faalangst en perfectionisme

 4. Beter sociaal leven

 5. Leven vanuit je hart zonder angsten

 6. Emotionele weerbaarheid

 7. Meer positieve gedachtes

 8. Een succesvol en gelukkig leven

 9. Meer zelfvertrouwen

Gevolgen voor mensen zonder zelfliefdeWanneer je geen zelfliefde hebt, dan voelt het continu alsof er iets ontbreekt in je leven, terwijl je misschien alles al hebt wat je kunt wensen. Een mooi huis, een auto, een lief gezin, een goede leuke baan of onderneming, voldoende vrije tijd en een goede gezondheid.


Wat is dat dan steeds dat je jezelf nog niet helemaal voldaan voelt? Dat kan een tekort aan zelfliefde zijn. Alles van buitenaf geeft je voldoening, maar als het wegvalt, dan voel je jezelf ongelukkig.


Je dient jezelf bewust te worden dat je niets nodig hebt om jezelf van binnen gelukkig te voelen.


Als je te materialistisch bent ingesteld, dan is dit een verslaving om jezelf goed te voelen en je zult steeds weer nieuwe dingen of uitdagingen nodig hebben om dat stukje voldoening te kunnen ervaren.


10 zelfliefde oefeningen en tips

De oefeningen of tips die ik hieronder neerzet gaan je helpen om meer zelfliefde te creëren voor jezelf. Kijk wat er bij je pakt en kies iets uit wat op dit moment het beste bij jou past. Houdt dit minimaal 2 maanden lang vol.


Mocht het geen effect hebben, dan kies je iets anders uit dat bij je past.


Je kunt ook een combinatie maken van de verschillende tips en oefeningen, maar pas ervoor op dat je niet alles tegelijk wilt doen, want dat houdt je op de langere termijn niet vol en het gaat geen effect hebben.


1. Zelfliefde boeken


Er zijn verschillende zelfliefde boeken die je kunnen helpen om meer inzicht te krijgen in wat zelfliefde nu precies is en hoe je dit kunt vergoten.


Vaak zijn het verhalen van de schrijvers zelf en zij delen hun ervaringen met je om je te helpen meer zelfliefde te krijgen. Kies een boek uit waarvan jij denkt dat deze het beste bij je past en begin met dagelijks lezen.

2. Zelfliefde vergroten door bewustwording


Bewustwording over jezelf is erg belangrijk als je meer zelfliefde wilt gaan ervaren. Welke gedachtes en gevoelens heb je dagelijks. Wat zeg je eigenlijk tegen jezelf in je hoofd?


Het helpt om dagelijks een dagboek bij te houden en daarin al jouw gevoelens en gedachtes van deze dag te noteren. Stel jezelf daarin goede vragen waardoor het komt en of dit ook echt waar is of dat je dit jezelf alleen verbeeld.

3. Zelfliefde quotes

Zelfliefde quotes kunnen je helpen om meer bewustwording en inzichten te krijgen. Soms kan dat ene zinnetje jou in een keer anders laten nadenken.


Dit zorgt ervoor dat je anders tegen het leven gaat aankijken en misschien wel een oplossing vindt voor jezelf om meer zelfliefde te krijgen. Op onze pagina zelfliefde quotes vindt je diverse quotes die je gaan helpen om meer zelfliefde te krijgen.


Deze quotes worden maandelijks aangevuld en ik ben momenteel ook bezig om een quote boekje te maken.


4. Goede gezondheid


Wanneer je niet gezond bent, dan betekend dit dat je niet lief voor je lichaam bent. Het gevolg is dat jouw zelfbeeld dus ook omlaaggaat en jouw gezondheid niet belangrijk genoeg is. Jij bent dus niet belangrijk genoeg.


Zorg ervoor dat je een goede gezondheid gaat creëren. Eet gezond, beweeg voldoende, drink genoeg water en zorg ervoor dat je ook aan jouw mentale gezondheid blijft werken.

5. Meditatie zelfliefde

Door middel van meditatie kun je een staat van rust bereiken. Hierin laat je jouw gevoelens en gedachten voor wat het is en deze veroordeel je niet.


Je omarmt het gevoel. Wanneer jouw innerlijk in balans is, dat je kunt bereiken door meditatie, dan zul je automatisch meer zelfliefde krijgen.

6. Zelfliefde vergroten door soloseks


Zowel voor dames als heren is soloseks een goede manier om in contact te komen met je eigen lichaam. Dit gaat erom om echt even helemaal aandacht aan jezelf te geven en te doen wat je fijn vindt.


Ik heb het hier niet over vieze internetfilmpjes kijken, maar volledig in verbinding met jezelf. Jij alleen zonder afleidingen. Het is gezond, spiritueel, emotioneel, energetisch en seksueel. Het is helemaal privé en de hormonen geven je een natuurlijke high.

7. Zelfliefde affirmaties

Affirmaties voor meer zelfliefde kunnen je helpen om het beeld over jezelf in jouw onderbewuste te programmeren. Je zult er meer zelfvertrouwen door krijgen en tenslotte meer zelfliefde natuurlijk.


Je herhaalt deze affirmaties elke dag bijvoorbeeld wanneer je op staat, tijdens het tandenpoetsen, autorijden en voordat je naar bed gaat.


Herhaal deze zinnen elke dag een aantal keren achterelkaar:


 1. “Ik ben goed zoals ik ben”

 2. “Ik omarm al mijn gevoelens en gedachtes”

 3. “Ik ben dankbaar voor wat ik heb”

 4. “Ik mag zijn wie ik ben”

 5. “Ik zit vol met liefde, kracht en zelfvertrouwen”

 6. “Ik hoef mezelf voor niemand aan te passen”

 7. “Ik mag doen wat ik leuk vind”

 8. “Ik verdien het om liefde te ontvangen”

 9. “Ik hou van mezelf”


8. Zelfacceptatie


Het verleden is geweest en de toekomst is er nog niet. Je leeft in het hier-en-nu. Leer jezelf accepteren zoals je bent. Omarm jouw verleden en kijk naar de kracht van vergeving.


Wat is geweest kun je niets meer aan veranderen, de manier hoe je hierop terugkijkt en wat je nu doet wel. Laat het verleden los. Wees blij met waar je nu staat en werk aan een liefdevolle toekomst door jezelf volledig te accepteren.


9. Meer zelfliefde ontwikkelen door jezelf te zijn


Misschien ben je de laatste jaren niet meer de persoon die je graag zou willen zijn. Dit komt doordat je jezelf steeds aanpast aan andere mensen. Misschien ben je bang voor afwijzing of bang om gekwetst te worden. Zorg ervoor dat je weer vanuit je hart kunt gaan leven.


Pas jezelf niet meer aan andere mensen aan. Wees altijd jezelf en kies voor jezelf omdat je dit waard bent. Als je wordt afgewezen om de persoon wie je bent, dan zegt dit meer over dat deze persoon zelf niet zo durft of kan leven.


10. Schrijf brief aan jezelf

Schrijf eens een supermooie brief aan jezelf. Zie jezelf van een afstandje bijvoorbeeld op een stoel zitten. Schrijf een brief aan deze persoon. Wat vind je zo mooi aan jezelf en waar ben je trots op? Wat heb je in het verleden allemaal meegemaakt en hoe kijk je daarop terug.


Wees lief voor jezelf in deze brief en omarm alles wat is gebeurd. Schrijf een brief vol liefde aan jezelf en vertel jezelf wat voor mooie toekomst nog komen gaat.

Online trainingen persoonlijke ontwikkeling


Persoonlijke ontwikkeling gaat niet vanzelf. Jezelf ontwikkelen en veranderen kan behoorlijk ingewikkeld en spannend zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen en kan je samen met anderen het pad bewandelen naar vooruitgang.


Een cursus persoonlijke ontwikkeling kan dan ook de steun zijn die je nodig hebt om stappen zetten naar een nog betere versie van jezelf.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments