top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

WATER DRINKEN: DE VOORDELEN. WAAROM IS HET BELANGRIJK?Jouw lichaam bestaat voor 60% uit water. Gedurende de dag verliezen we veel vocht. Dat komt doordat we zweten, naar de wc gaan en dit gebeurt ook met andere processen in je lichaam zoals bijvoorbeeld uitademen. Dit is ook de reden dat het belangrijk is om voldoende water te drinken. Zeker als het warm weer is. In dit artikel bespreek ik de verschillende voordelen van water drinken en waarom het belangrijk is.

Inhoudsopgave


 

Hoeveel water moet je drinken per dag?


Een goede richtlijn om te gebruiken is het drinken van 1 liter water per 30 kg aan lichaamsgewicht, dus als je 60 kg weegt, drink dan 2 liter water per dag! Dit is slechts de basis.


Bij warme dagen of wanneer je gaat sporten, dan zul je nog meer water moeten drinken, omdat je lichaam hierbij ook veel vocht verliest. Zorg er dus altijd voor dat je jouw lichaam voorziet van voldoende water.

“Ga niet extreem veel meer drinken dan deze richtlijn, want dit kan net als een tekort aan water ook schadelijke gevolgen hebben.”

De symptomen van te veel water drinken


Te veel water drinken kan schadelijke gevolgen hebben. Je loopt dat een watervergiftiging op. Wat hier gebeurt, is dat de zoutconcentratie in je bloed daalt door een toename in je bloedvolume. Het vocht uit je bloed gaat hierdoor in omringende weefsels doordringen, waardoor het kan opzwellen.


Als dit in de hersenen gebeurt, dan kan dat een levensbedreigende situatie zijn. Hieronder een aantal symptomen van te veel water drinken. Het lijkt erg op uitdrogingsverschijnselen.


 1. Opgezwollen handen en voeten

 2. Misselijkheid en overgeven

 3. Hoofdpijn

 4. Spierpijn en spierkrampen

 5. Verwardheid en slaperigheid

“Wees niet te snel bang voor een watervergiftiging. Een normale volwassen persoon kan tot 15 liter water drinken per dag. Als je een streng dieet volgt, dan kan de grens rond de 5 liter water liggen per dag. Wanneer je onze richtlijn volgt dan is dat gezond.”

De symptomen van te weinig water drinken


Net als te veel water drinken is te weinig water drinken ook niet goed voor je. Hierdoor kun je uitdrogingsverschijnselen krijgen. Uitdroging kan ervoor zorgen dat je nieren niet meer goed functioneren. Hieronder zie je een aantal symptomen van te weinig water drinken.


 1. Dorst en een droge mond

 2. Snelle hartslag

 3. Duizelig en kans op flauwvallen

 4. Weinig energie en nergens zin in hebben

 5. Minder plassen

 6. Moeite met de stoelgang

 7. Gewichtsverlies

 8. Vermoeid en verward

De voordelen van water drinken

voordelen van water drinken

Water drinken brengt vele voordelen met zich mee. Het helpt bij verschillende processen van het lichaam. Wanneer je te weinig water drinkt, dan zal jouw lichaam niet goed kunnen functioneren. Zie hieronder de voordelen van genoeg water drinken.


1. Goed functionerende hersenen


Jouw hersenen bestaan ook voor een groot gedeelte uit water. Dit is nog meer dan het gemiddelde van jouw lichaam. Op het moment dat jouw hersenen voldoende vocht bevatten, dan zal het goed gaan functioneren.


Hierbij kun je denken aan een hogere energie en een verhoogde concentratie. Daarnaast helpt het voor jouw geheugen en zelfs je humeur. Een cursus rust in lichaam en brein kan helpen om spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel te verminderen.


2. Water drinken helpt bij afvallen


Ja! Je kunt van water afvallen, maar hoe kan dit? Dit komt doordat water een plek in jouw maag in beslag neemt in eerste instantie. Dit zorgt ervoor dat je minder snel een hongerig gevoel hebt. Vaak als je honger hebt, heeft dat eerder te maken met dat je dorst hebt in plaats van dat je moet gaan eten.


Op het moment dat je gaat drinken, dan zal het gevoel van honger hebben verminderen. Daarnaast zitten er 0 calorieën in water, dus je kunt er ook niet van aankomen.


3. Een jongere uitstraling


Water drinken helpt ook om jou er jonger uit te laten zien. Jouw huid is een hele belangrijke indicatie voor hoe je eruitziet. Op het moment dat je voldoende water drinkt, dan is jouw huid in staat om beter te functioneren en eruit te zien. Op het moment dat jouw huid gezond is, dan zie je er ook jonger uit.


4. Het boost je immuunsysteem


Water drinken speelt een hele belangrijke rol in het transport van voedingsstoffen. Zowel voor het aanvoeren als verplaatsen en verdelen in je lichaam van allerlei stoffen, zoals mineralen, zout, eiwitten en meerdere voedingsstoffen. Daarnaast zorgt het ook voor het afvoeren van gifstoffen en afvalstoffen. Dit alles bij elkaar geeft een boost aan je immuunsysteem.

5. Het helpt blessures te voorkomen in de sport


Water drinken helpt ook om blessures te voorkomen terwijl je sport. Dit heeft te maken met dat jouw spieren ook grotendeels uit water bestaan. Wanneer je voldoende water drinkt dan zal dit goed zijn voor zowel je spieren als pezen, kraakbeen en gewrichten.


Het is als het ware goed ingesmeerd en soepeler, waardoor het beter in staat is om klappen op te vangen. Dit zorgt ervoor dat je minder snel blessures krijgt.


6. Regulatie van jouw lichaamstemperatuur


Genoeg water drinken is ook belangrijk voor het reguleren van jouw lichaamstemperatuur. Het kan jouw lichaam koele en fris houden. Vocht in de vorm van zweet kan je helpen om af te koelen als je het warm hebt. Door te zweten brengt je lichaam zijn eigen temperatuur onder controle en dit heeft een groot voordeel voor prestatie leveren.


Jouw lichaam heeft niet voor niets een bepaalde temperatuur. Dit is omdat je lichaam op deze temperatuur het beste kan functioneren. Denk hierbij aan verschillende processen zoals verteringen en aan hormonen en eiwitten die beter functioneren.


7. Jouw lichaam presteert beter


Genoeg water drinken helpt je lichaam om beter te presteren. Hierboven hadden we het al even over hydratatie van de spieren. Op het moment dat je voldoende water drinkt en daarmee dus je spieren voedt, dan kunnen je spieren beter gaan functioneren.

De zenuwaansturing kan beter plaatsvinden.


Dit heeft te maken met de mineralen magnesium, kalium en natrium. Dit zijn belangrijke mineralen die de regulatie en zenuwaansturing van je spieren beïnvloeden.


Op het moment dat dit achteruitgaat, dan zul je dus merken dat jouw spieren minder goed aangestuurd kunnen worden. Dit heeft niets te maken met verlies van spierkracht of energie, maar jouw spieren worden niet meer volledig benut. Het heeft te maken met de aansturing van je spieren, dus vocht en mineralen spelen hierin een belangrijke rol.


8. Het helpt met je stoelgang


Genoeg water drinken helpt om jouw stoelgang soepel te laten verlopen. Het helpt om jouw darmen goed te hydrateren en dus goed te laten functioneren. Het helpt met het afvoeren van afvalstoffen via je darmen. Op het moment dat je vocht tekortkomt, dan wordt het moeilijk om dit proces op een fijne en soepele manier te laten plaatsvinden.


Dit zorgt uiteindelijk voor problemen met je spijsvertering. Water speelt dus ook een belangrijke rol voor jouw spijsvertering. Dit komt doordat alles wat je lichaam binnenkrijgt via je darmen en maag wordt verteerd.


9. Het houdt je hoofd blij


Misschien heb je wel gemerkt dat je tijdens de warme dagen wat eerder last hebt van hoofdpijn en eerder naar paracetamol grijpt. Dit is vaak een teken van te weinig water drinken. Dus kortom: drink voldoende water, want dit helpt absoluut om jezelf fit te voelen.


10. Water drinken kan je bloeddruk verlagen


Wanneer je voldoende water drinkt, dan kan dit je bloeddruk verlagen. Het is namelijk goed voor de bloedsomloop, waardoor er minder schadelijke stoffen in je bloed blijven zitten.


Deze schadelijke stoffen kunnen voor een verhoogde bloeddruk zorgen. Wanneer je voldoende water drinkt, dan zullen deze stoffen afgevoerd worden, waardoor je bloeddruk omlaaggaat.Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Commenti


bottom of page