top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

WAT IS NLP? NEURO LINGUÏSTISCH PROGRAMMERENNeuro-linguïstisch programmeren, of kortweg NLP, is een psychologische benadering die zich richt op het verkrijgen van inzicht in hoe mensen communiceren, denken en leren.


Het doel van NLP is om mensen te helpen beter te communiceren en te leren, zowel met zichzelf als met anderen. Het is gebaseerd op de theorie dat de manier waarop we onszelf en de wereld om ons heen bekijken, beïnvloedt hoe we ons gedragen.


Als we ons bewust zijn van onze eigen gedachten en houdingen, kunnen we onszelf en onze omgeving beter begrijpen en veranderen. In dit artikel duik ik wat verder in op Neuro-linguïstisch programmeren en de kracht ervan.

Wil jij met NLP aan de slag? Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.

Inhoudsopgave 

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro-linguïstisch programmeren, wat betekent dat het gebruik maakt van onze neurologische processen (neuro), linguïstische processen (linguïstisch) en gedragspatronen (programmeren) om ons bewustzijn en ons gedrag te beïnvloeden.


Het doel van NLP is om ons bewuster te maken van onze eigen gedachten en gevoelens, zodat we beter kunnen communiceren met anderen en onze doelen kunnen bereiken.


Dit zijn de drie basisprincipes van NLP:

 1. We communiceren voornamelijk met onze gedachten.

 2. Onze gedachten worden beïnvloed door onze manier van informatie verwerken.

 3. We kunnen onze gedachten beïnvloeden door onze manier van informatie verwerken te veranderen.


Neuro-linguïstisch programmeren is een manier van denken en communiceren die gebaseerd is op de theorieën van Chand Foodprocessor, Richard Bandler en John Grinder.

Deze theorieën stellen dat we onze gedachten en gedragingen kunnen veranderen door onze woordkeuze en communicatiepatronen aan te passen.


Als we het woord neuro-linguïstisch programmeren vertalen naar het Nederlands, kunnen we het woord vertalen als “zenuwtaalprogrammeren”. Dit geeft al aan dat het programmeren van zenuwen en taal een belangrijk onderdeel is van deze methode.

Neuro


Het woord neuro is afkomstig van het Griekse woord voor zenuw en staat dus voor alles wat te maken heeft met de zenuwen. De methode gaat ervan uit dat we bepaalde manieren van denken, voelen en handelen aanleren door onze zenuwen en taal te gebruiken.


We kunnen onze zenuwen gebruiken om bepaalde handelingen aan te leren, en we kunnen taal gebruiken om bepaalde manieren van denken en voelen aan te leren.


Dit betekent dat we bepaalde manieren van denken, voelen en handelen kunnen aanleren door onze zenuwen en taal te gebruiken.


We kunnen onze zenuwen gebruiken om bepaalde handelingen aan te leren en we kunnen taal gebruiken om bepaalde manieren van denken en voelen aan te leren.Linguïstisch

Het woord linguïstisch komt van het Latijnse woord lingua, wat taal betekent. Het is een term die gebruikt wordt in de taalkunde en heeft betrekking op de structuur, geschiedenis en gebruik van talen.


In neuro-linguïstisch programmeren (NLP) wordt het woord linguïstisch gebruikt om aan te geven dat de taal die we gebruiken een belangrijke rol speelt in ons denken en gedrag.

John Grinder, een Amerikaanse taalkundige, heeft samen met Chand Foodprocessor en Richard Bandler NLP ontwikkeld. NLP maakt gebruik van taal en communicatie om ons gedrag te beïnvloeden.


We communiceren continu met onszelf en met anderen, door woorden te gebruiken, maar ook door onze lichaamstaal, toon van stem en gebaren. Taal is dus een belangrijk middel om ons gedrag te beïnvloeden.


In NLP wordt er veel aandacht besteed aan de taal die we gebruiken. We leren om bewust te zijn van de woorden die we gebruiken, zowel hardop als in onze gedachten.


We leren ook om bewust te zijn van onze lichaamstaal en toon van stem. Door bewust te zijn van de taal die we gebruiken, kunnen we ons gedrag beïnvloeden en veranderen.


NLP is een krachtige methode, die mensen kan helpen hun doelen te bereiken. Door bewust te zijn van de taal die we gebruiken, kunnen we ons gedrag veranderen en ons leven verbeteren.


Programmeren


Programmeren is een belangrijk woord in de NLP-terminologie. Het betekent simpelweg het aanpassen van je communicatie en gedrag, zodat je beter kunt presteren in welk gebied dan ook.


Dit kan je helpen om je doelen te bereiken, beter te worden in sociale situaties, of gewoon je algemene welzijn te verbeteren.


In de praktijk betekent programmeren dat je bewust bent van je eigen communicatie en gedrag en dat je deze aanpast aan de situatie waarin je je bevindt.


Dit kan betekenen dat je bepaalde woorden gebruikt in plaats van andere of dat je bepaalde gebaren of houdingen aanneemt. Het belangrijkste is dat je bewust bent van wat je doet, en dat je weet waarom je het doet.


Wat is NLP Coaching?

NLP Coaching is een effectieve methode om je doelen te bereiken. Het is een methode die is ontwikkeld door Dr. Richard Bandler, de grondlegger ervan.

NLP Coaching is een unieke combinatie van NLP-technieken, gespreksvaardigheden en psychologische inzichten.


Hiermee leer je jezelf beter kennen, je doelen helder te krijgen en je uitdagingen aan te gaan. Je leert ook hoe je je krachtige innerlijke bronnen kunt aanwenden om je doelen te bereiken.


Kortom; NLP Coaching is een krachtige methode die je kan helpen je leven volledig te veranderen. Als je je doelen helder hebt, weet je wat je wilt bereiken. Je weet ook wat je nodig hebt om je doelen te bereiken.

Wat is een NLP Practitioner?

NLP Practitioner volgen

Een NLP Practitioner is iemand die NLP heeft doorlopen. Dit is een meerdaagse opleiding waarin je leert hoe je praktische vaardigheden kunt toepassen in je dagelijkse leven.


Het is kortgezegd een manier om je communicatievaardigheden te verbeteren. Je leert hoe je beter kunt communiceren met jezelf en anderen. Je leert ook hoe je je eigen gedachten en emoties kunt beïnvloeden.


Het is dus vooral praktisch gericht. De NLP Practitioner is iemand die deze praktische kennis heeft doorlopen. Hij of zij is in staat deze kennis toe te passen in het dagelijkse leven. Dit kan zowel in het werk als privé.


Met een NLP Practitioner leer je onder andere:

 1. beter te communiceren met jezelf en anderen;

 2. je eigen gedachten en emoties beter te begrijpen en te beïnvloeden;

 3. beter te luisteren naar je lichaam;

 4. beter te ontspannen.


Het is dus een heel praktische methode. De NLP Practitioner is iemand die deze methode goed beheerst en kan toepassen in zijn of haar dagelijkse leven.


Wil jij een NLP Practitioner volgen? Bekijk dan de beste NLP opleidingenIs NLP Wetenschappelijk Bewezen?


De wetenschappelijke basis van NLP is echter sterk in twijfel gebracht. Veel wetenschappers zijn het er niet over eens of het echt werkt en er is maar weinig bewijs dat het echt effectief is.


Sommige mensen geloven echter wel in de kracht ervan en er zijn veel mensen die beweren dat het hen heeft geholpen om beter met zichzelf en met anderen om te gaan.


Als je overweegt om NLP te proberen, dan is het belangrijk om eerst te bedenken of het iets is waar je in gelooft. Als je denkt dat het je kan helpen, dan is er niets mis mee om het te proberen.


Maar als je twijfelt of het wetenschappelijk is bewezen, dan is het misschien beter om een andere benadering te proberen.


De kracht van NLP


Mensen die bekend zijn met NLP, kennen de kracht ervan om je leven te verbeteren. Het is een methode die je leert hoe je effectief met anderen kunt communiceren, hoe je je doelen kunt bereiken en hoe je jezelf en anderen kunt beïnvloeden.


Het is een krachtige tool die je leven kan verbeteren door je bewuster te maken van je gedachten, emoties en gedrag.

NLP opleiding volgen? De beste cursussen op een rijtje!


Een NLP opleiding of cursus kan ervoor zorgen dat je krachtiger in het leven gaat staan.

 1. Effectiever en beter communiceren

 2. Meer zelfvertrouwen

 3. Leer daarnaast omgaan met emoties van jezelf en anderen

 4. Verbeter jouw relaties met mensen

 5. Wordt ten slotte succesvoller in het leven

 6. Persoonlijke groei & ontwikkeling


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments