top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

WAT IS EPIGENETICA? EPIGENETISCHE VERANDERINGENWe kunnen steeds meer invloed uitoefenen op onze genen door middel van epigenetica. Dit zijn kleine veranderingen in de structuur van onze genen die ervoor zorgen dat ze beter of slechter functioneren.


Op deze manier kunnen we onze genen optimaliseren voor meer energie, geluk en vitaliteit. In dit artikel duik ik wat verder in op wat epigenetica is en wat voor effect het heeft.

Wil jij je genen optimaliseren voor meer energie, geluk en vitaliteit? Bekijk dan de EpiGenetica BluePrint!
Inhoudsopgave 

Wat is epigenetica?

Epigenetica is de wetenschap die zich bezighoudt met de niet-genetische factoren die wel invloed hebben op onze genen. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van onze levensstijl, voeding of omgeving.


Deze factoren kunnen de manier beïnvloeden waarop onze genen uitgeschakeld of geactiveerd worden. Op deze manier kunnen ze onze gezondheid en welbevinden beïnvloeden, zonder dat onze genetische code wordt aangepast.


Onze genetische code is de blauwdruk voor ons lichaam. Het bepaalt onze huidskleur, oogkleur en haarkleur. Het regelt ook hoe we groeien en hoe onze organen functioneren.

Het is een heel complex systeem, maar gelukkig hebben wetenschappers er een wetenschap van gemaakt: epigenetica.


Voedingsgeneeskunde


Een bekende vorm van epigenetica is het concept van de “voedingsgeneeskunde”. Dit houdt in dat bepaalde voedingsstoffen het vermogen hebben om onze genen te activeren of deactiveren.


Op deze manier kunnen ze onze gezondheid positief of negatief beïnvloeden. Bepaalde vitamines, mineralen en kruiden kunnen epigenetische veranderingen teweegbrengen.

Dit kan de ontwikkeling van bepaalde ziekten voorkomen of de klachten ervan verminderen.


Erfelijke stress


Een andere vorm van epigenetica is het concept van de “erfelijke stress”. Dit houdt in dat onze genen niet alleen worden beïnvloed door onze eigen levensstijl, maar ook door die van onze ouders of grootouders.


Studies hebben aangetoond dat erfelijke stress het risico op bepaalde ziekten kan vergroten. Dit komt doordat de stresshormonen die vrijkomen tijdens een stressvolle gebeurtenis de epigenetische code van onze genen kunnen veranderen.


Epigenetica is dus een wetenschap die ons kan helpen begrijpen hoe onze genen werken en hoe we ze kunnen beïnvloeden. Het is een belangrijke wetenschap, want door onze genen te beïnvloeden, kunnen we onze gezondheid en welbevinden verbeteren.

Epigenetica voeding

Epigenetica kan worden beïnvloed door de voeding die we eten. De voeding die we eten kan onze genen ‘activeren’ of ‘deactiveren’.


Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om gezonde voeding te eten: omdat het ons kan helpen om een gezondere toekomst tegemoet te gaan.


Een van de manieren waarop voeding onze genen kan beïnvloeden, is door epigenetische markeringen aan te brengen. Epigenetische markeringen zijn kleine aanpassingen in de DNA-sequentie die ervoor zorgen dat bepaalde genen wel of niet worden uitgeschakeld.

Voeding kan deze markeringen aanbrengen, en dus ook beïnvloeden welke genen worden uitgeschakeld. Dit betekent dat de voeding die we eten kan helpen bepalen welke eigenschappen we ontwikkelen en welke niet.


Tegen kanker


De wetenschap van epigenetica is nog relatief nieuw, maar er wordt al steeds meer onderzoek gedaan naar de manieren waarop voeding onze gezondheid kan beïnvloeden. Er zijn al enkele interessante bevindingen gedaan.


Zo is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar de effecten van bepaalde voedingsmiddelen op de gezondheid van mensen met kanker.


Er is aangetoond dat sommige voedingsmiddelen de groei van kankercellen kunnen stimuleren, terwijl andere voedingsmiddelen de groei van kankercellen kunnen vertragen.

Dit betekent dat voeding een belangrijke rol kan spelen in het voorkomen en behandelen van kanker.


Tegen chronische aandoeningen


Er wordt ook onderzoek gedaan naar de effecten van voeding op de ontwikkeling van chronische aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Er is al heel wat bekend over deze aandoeningen, maar er is nog veel onbekend.


Epigenetica kan helpen om meer inzicht te krijgen in deze aandoeningen, en misschien ook om nieuwe behandelingen te ontwikkelen. Er wordt dus steeds meer onderzoek gedaan naar de verschillen in genetische expressie tussen individuen.


Dit kan worden beïnvloed door de voeding die we eten. De voeding die we eten kan onze genen ‘activeren’ of ‘deactiveren’. Dit is de reden waarom het zo belangrijk is om gezonde voeding te eten: omdat het ons kan helpen om een gezondere toekomst tegemoet te gaan.


Hongerwinter en epigenetica

Hongerwinter en epigenetica

Hongerwinter is een term die wordt gebruikt om de periode te beschrijven van ongeveer drie maanden in het midden van de Tweede Wereldoorlog, van december 1944 tot april 1945, waarin Nederland werd geteisterd door een strenge winter en voedseltekorten.


Het was een gevolg van de Duitse bezetting, die ervoor zorgde dat de import van voedsel sterk werd beperkt. De Hongerwinter zorgde voor vele doden, vooral onder de kwetsbare bevolkingsgroepen, zoals ouderen, zieken en kinderen.


De gevolgen van de Hongerwinter zijn nog steeds voelbaar in de Nederlandse bevolking.

Een recente studie heeft aangetoond dat de gezondheidsschade die tijdens de Hongerwinter is opgelopen, nog steeds zichtbaar is in de genen van de kinderen en kleinkinderen van mensen die tijdens de Hongerwinter zijn geboren.


Deze gezondheidsschade is het gevolg van epigenetische aanpassingen die zijn gemaakt in reactie op de voedseltekorten tijdens de Hongerwinter.


Deze aanpassingen zijn doorgegeven van generatie op generatie, waardoor de gezondheidsschade die is ontstaan tijdens de Hongerwinter nog steeds zichtbaar is in de huidige generatie.


Epigenetische veranderingen voor meer energie, geluk en vitaliteit

Epigenetica is een nieuwe wetenschap die steeds meer invloed krijgt op onze gezondheid. We kunnen steeds beter begrijpen hoe we onze genen kunnen optimaliseren voor meer energie, geluk en vitaliteit.


Dit doen we door kleine veranderingen in de structuur van onze genen aan te brengen, zogenaamde epigenetische veranderingen. Deze veranderingen kunnen ervoor zorgen dat onze genen beter of slechter functioneren.


Op deze manier kunnen we onze genen optimaliseren voor meer energie, geluk en vitaliteit.

We kunnen bijvoorbeeld bepaalde genen activeren of deactiveren om ervoor te zorgen dat we beter gaan slapen, minder stress ervaren, meer energie krijgen of een betere weerstand hebben tegen ziektes.


Om epigenetische veranderingen aan te brengen in onze genen, kunnen we gebruik maken van verschillende technieken. Een van de bekendste technieken is het gebruik van CRISPR/Cas9.


Dit is een tool die we kunnen gebruiken om specifieke genen te veranderen. De tool wordt steeds beter en kan steeds meer genen aanpassen.


Op deze manier kunnen we steeds beter invloed uitoefenen op onze genen en onze genen optimaliseren voor meer energie, geluk en vitaliteit.

Epigenetica Blueprint


Optimaliseer je genen voor meer energie, geluk en vitaliteit.

Tijdens deze BluePrint leren we je niet alleen naar de ‘waarom’ achter je gezondheidsprobleem te kijken, maar geven we je ook alle middelen om direct aan de slag te gaan met het optimaliseren van je eigen gezondheid.


Wil jij je genen optimaliseren voor meer energie, geluk en vitaliteit? Bekijk dan de EpiGenetica BluePrint! 
 

 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments