top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

WAAROM IS COMMUNICATIE BELANGRIJK?We doen het zo goed als elke dag. Communiceren met anderen. Wat is communicatie? Waarom is communicatie belangrijk en hoe doen we het op de goede manier? In dit artikel neem ik je mee in het onderwerp communicatie.


Dit kan vele voordelen hebben in ons leven als we het op de juiste manier toepassen. Daarnaast kan het ons ook flink tegenwerken als we hier niet goed in ontwikkeld zijn. Lees snel verder om te ontdekken wat het voor je kan betekenen!


Wil jij je beter leren communiceren naar anderen en naar jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.Inhoudsopgave


 

Waarom is communicatie belangrijk?


Communicatie is verbinding maken met mensen. Dit gebeurt overal in jouw leven, zowel op het werk als privé. Wanneer je dit op de juiste manier toepast, dan zul je gemakkelijk een verbinding kunnen maken met mensen en elkaar kunnen begrijpen.


Het helpt bij het creëren van goede resultaten, zelfvertrouwen en bij samenwerkingen. Het is een onderdeel van jouw eigen succes. Bij de meeste succesverhalen heeft communicatie een belangrijke rol gespeeld.


Wanneer je slecht communiceert, dan kan dat leiden tot misverstanden en spanningen.


Wat is communicatie en wat betekent het?

Communicatie is een manier van informatie overbrengen aan de ander. Je kunt het op verschillende manieren toepassen. Daarnaast zijn er verschillende communicatiemiddelen beschikbaar waarmee je kunt communiceren.


Denk bijvoorbeeld aan Instagram, whatsapp of fysiek. Uiteindelijk willen we dat onze boodschap op de juiste manier bij de ander terecht komt en dat ze begrijpen wat we bedoelen.


Het kan nog wel eens verschillen in de manieren waarop we een boodschap brengen aan de ander. Soms kan de persoon aan de andere kant jouw boodschap op de verkeerde manier interpreteren.


Dit risico loop je het meeste bij het niet fysiek communiceren, door bijvoorbeeld alleen het lezen van woorden. Een spraakbericht kan al meer helpen om dit te voorkomen.


Wat is non-verbale communicatie?


Non-verbale communicatie gebeurt zonder worden. Dit kun je aflezen aan het gedrag en de houding van mensen. Een ander krijgt vaak een eerste indruk van je als ze je zien.


Dit kan een verkeerde indruk zijn of het kan kloppen. Er zijn verschillende manieren van non-verbale communicatie. Denk bijvoorbeeld aan communiceren via aanraking of de toon in een stem.


Daarnaast heeft de manier hoe we ons bewegen en onze gezichtsuitdrukking hier ook mee te maken. Soms wordt gebarentaal hier ook mee vergeleken, maar dit valt daar niet onder.

Dit komt omdat gebarentaal een vervanging is voor woorden. Het kan dus zo zijn dat mensen aan jou aflezen hoe je jezelf voelt, maar dit hoeft niet waar te zijn.


Wat is verbale communicatie?

Wanneer je met iemand praat, geluiden maakt of schrijft, dan ben je bezig met verbale communicatie. Het is het uitspreken of opschrijven van woorden.


Het hoeft niet altijd per se een gesprek met woorden te zijn. Ook het maken van geluiden valt hieronder. Meestal gaan verbale en non-verbale communicatie samen met elkaar.

Een boek lezen of bellen wordt gezien als verbale communicatie. Daarnaast is fluiten bijvoorbeeld ook een vorm van verbale communicatie. Verbale communicatie maakt niet per se altijd de grootste impact.


Gezichtsuitdrukkingen of bewegingen kunnen soms meer betekenen dan woorden alleen. In de volgende blog zal ik je verschillende tips en geven om goed te leren communiceren.


Wil jij je beter leren communiceren naar anderen en naar jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.
Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer over communicatie:3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments


bottom of page