top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

DE VOORDELEN VAN JOURNALLING VOOR JONGERENJongeren, studenten en andere groepen kampen tegenwoordig met veel dagelijkse stress en onzekerheden.


Wij van Studentendrukwerk vinden mentale gezondheid erg belangrijk en daarom willen we aandacht schenken aan het volgende onderwerp: journaling.


Maar wat is journalling eigenlijk? En wat zijn nou precies de voordelen ervan?

Inhoudsopgave 

Wat is journalling?

Journalling is een krachtige oefening waarbij je gedachtes in je hoofd omzet in woorden op papier. Het is een goede manier om los te komen van de dagelijkse stress en hectiek.

Journaling doe je uiteraard in een speciaal boekje of schriftje, waar je al jouw gedachtes, ervaringen, frustraties en overdenkingen opschrijft. Je pakt pen en papieren je schrijft op hoe je je voelt en wat je bezig houdt.


Journalling is eigenlijk een soort van zelftherapie; het zorgt ervoor dat je beter slaapt, minder stress ervaart en jezelf beter leert kennen. Maar pas op! Je journal is erg persoonlijk en is dus niet voor iedereen bestemd.


Beter slapen


Ken je dat? In bed liggen na een lange dag en maar niet in slaap kunnen komen. Door voor het slapen even de tijd te nemen om je gedachtes, emoties en ervaringen van die dag op papier te zetten, creëer je rust in je hoofd.


Dit hoeft overigens helemaal niet veel tijd in beslag te nemen.  Door 5 tot 10 minuten te journalen voor het slapen, maak je je hoofd leeg en bereid je jezelf voor op een goede nachtrust.


Verminderd stress


Naast dat het je slaap verbetert, is journaling een uitstekende tool om je dagelijkse stress te verminderen. Door iedere dag even de tijd te nemen en je frustraties van je af te schrijven, kom je in een kalmere state-of-mind.


Dit geeft je een goed gevoel. Het is vergelijkbaar met je hart luchten tegen je beste vriend of vriendin. Het voordeel van journaling is dan weer dat je frustraties en gevoelens privé blijven.


Je leert jezelf beter kennen

journalling voor zelfontdekking

Door dagelijks te journallen, leer je jezelf beter kennen. Je hoofd kan soms vol zitten met verschillende gedachtes en emoties. Deze kunnen soms erg verwarrend zijn. Door ze concreet op papier te zetten, leer je je emoties beter onder woorden te brengen.


Uiteindelijk zal dit er voor zorgen dat je jezelf beter leert kennen. Bovendien is het soms ‘leuk’ om na een aantal weken je oude journals terug te lezen.


Dan pas besef je pas hoe hard je bent gegroeid in je persoonlijke ontwikkeling. Geloof me, daar krijg je een enorme boost van in je zelfvertrouwen.


Hoe start je met journaling?

Er bestaan verschillende vormen van journalling. In een ‘morning journal’ schrijf je ‘s ochtends je doelen en taken voor die dag op. Een ‘gratitude journal’ is bedoeld om de dingen op schrijven waarvoor je dankbaar bent.


Ook bestaat er een zogenaamde ‘rage journal’ waarin je al je opgekropte woede los laat. Welke vorm van journalling het best bij je past, ligt aan jouw verkeur en je persoonlijke situatie.


Wat heb je nodig?


Wat helemaal top is aan journalling is dat je maar 3 dingen nodig hebt: een rustige ruimte, pen en papier. Een ruimte waarin je niet gestoord wordt tijdens het journallen is erg belangrijk. Je slaapkamer is bijvoorbeeld een ideale plek om te beginnen met journalling.

Naast een rustige plek heb je natuurlijk iets nodig om mee te schrijven en iets om op te schrijven. Een goed notitieboekje is daarom dé basis om met journalling te beginnen!*Deze blog bevat een betaalde samenwerking met studentendrukwerk

Recente blogposts

Commentaires


bottom of page