top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

VERSCHILLENDE SOORTEN YOGA. HOE KIES JE DE JUISTE STIJL DIE BIJ JE PAST?
Het kiezen van de juiste yoga stijl is niet altijd gemakkelijk. Er zijn zo vele verschillende soorten yoga stijlen en het kan lastig zijn om te bepalen welke het beste bij je past.

Soms probeer je verschillende stijlen uit, maar je kunt ook wat hulp gebruiken bij het maken van de keuze.


In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten yoga en geven we je tips hoe je de stijl kunt kiezen die het beste bij je past.

Wil jij direct beginnen met online yogalessen? Bekijk dan het online platform Practice Happy with Yoga! 

Inhoudsopgave 

Hoe kies je de juiste soort yoga?

De meeste mensen kennen de twee populairste soorten yoga, namelijk Hatha en Ashtanga yoga. Hatha yoga is de meest voorkomende vorm van yoga en perfect voor beginners.


Ashtanga yoga is een wat intensievere vorm van yoga en geschikt voor mensen die wat meer ervaring hebben.


Er zijn echter nog veel meer soorten yoga dan alleen Hatha en Ashtanga. Andere populaire stijlen zijn onder andere Bikram, Iyengar, Kundalini en Sivananda yoga.


Elk van deze stijlen heeft weer andere kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om een keuze te maken die bij je past. Wat je levensstijl is, heeft ook invloed op de keuze voor de juiste yoga stijl.


Als je bijvoorbeeld een druk leven hebt, dan is een rustige vorm van yoga misschien beter voor je. Als je juist wat meer energie wilt, dan kun je beter kiezen voor een wat intensievere vorm.


Ook je doelen spelen met yoga een rol bij het maken van de juiste keuze. Wil je bijvoorbeeld afvallen of juist wat meer spieren kweken? Dan is er altijd wel een yoga stijl die daarbij past.


Als je nog niet precies weet welke yoga stijl het beste bij je past, dan kun je ook een cursus of workshop volgen. Zo kun je verschillende stijlen uitproberen en ontdekken welke het beste bij je past.


Ook kun je bij een yoga docent terecht voor advies. Zij kunnen je helpen bij het maken van de juiste keuze.

13 verschillende soorten yoga

vrouw die verschillende soorten yoga doet

Laten we eens kijken naar de verschillende soorten yoga die er bestaan. Er zijn veel verschillende soorten yoga, dus waar moet je beginnen? Om je een idee te geven van de verschillen, hebben we de verschillende soorten yoga hieronder opgesomd.


1. Hatha yoga


Hatha yoga is de meest populaire vorm van yoga en is geschikt voor beginners. Deze yoga houdingen beoefen je rustig, waardoor je je lichaam en spieren kunt ontspannen.


Er worden verschillende houdingen (asana’s) aangeleerd, waarbij je spieren, gewrichten en organen stimuleert. Hatha yoga is een goede optie als je op zoek bent naar een rustige vorm van yoga.


2. Vinyasa yoga


Vinyasa yoga is een snellere vorm van yoga, waarbij de bewegingen vloeiend in elkaar overlopen. Het is fysiek uitdagender dan hatha yoga, omdat je constant in beweging bent.


Je kunt bijvoorbeeld een zonnegroet (salutation) doen, waarbij je verschillende houdingen achter elkaar uitvoert. Vinyasa yoga is een goede optie als je een uitdagende yoga-workout zoekt.


3. Kundalini yoga


Kundalini yoga is een vorm van yoga die zich richt op het activeren van de kundalini-energie, die zich in het lichaam bevindt. Het bevat krachtige oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie.


Deze yoga is uitdagend, dus het is belangrijk om een ervaren leraar te vinden als je deze vorm van yoga wilt beoefenen.


4. Iyengar yoga

Iyengar yoga is een vorm van hatha yoga die zich richt op het uitvoeren van de houdingen (asana’s) met precisie. Je maakt gebruik van hulpmiddelen, zoals blokken, om je te helpen de houdingen goed uit te voeren.


Deze vorm van yoga is geschikt voor mensen met een fysieke beperking, omdat de hulpmiddelen je kunnen helpen de houdingen uit te voeren.


5. Bikram yoga


Bikram yoga is een vorm van hatha yoga die wordt beoefend in een verwarmde kamer. De kamer is verwarmd tot ongeveer 40 graden, waardoor je spieren sneller ontspannen.


Bikram yoga bevat 26 houdingen die elk twee keer worden uitgevoerd. Deze vorm van yoga is uitdagend, dus als je een beginner bent, dan is het misschien beter om een andere vorm van yoga te kiezen.


6. Ashtanga yoga


Ashtanga yoga is een fysiek uitdagende vorm van yoga die beoefenaars door een reeks moeilijke houdingen (asana’s) leidt.


Het is een zeer dynamische vorm van yoga, dus als je een beginner bent, dan is het misschien beter om een andere vorm van yoga te kiezen.


7. Power yoga


Power yoga is een fysiek uitdagende vorm van yoga die lijkt op ashtanga yoga. Het bevat een reeks moeilijke houdingen (asana’s) die je kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit testen.


Power yoga is een zeer dynamische vorm van yoga, dus als je een beginner bent, dan is het misschien beter om een andere vorm van yoga te kiezen.


8. Yin yoga

Yin yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je in een houding blijft staan voor een langere periode van tijd. Dit is een meditatieve vorm van yoga waarbij je de houdingen voor een langere periode van tijd aanhoudt, waardoor je spieren en gewrichten kunt ontspannen.


Yin yoga is een goede optie als je op zoek bent naar een rustige vorm van yoga.


9. Restorative yoga


Restorative yoga is een rustige vorm van yoga waarbij je in een houding blijft staan voor een langere periode van tijd. Je maakt gebruik van hulpmiddelen, zoals kussens en dekens, om je lichaam te ondersteunen in de houdingen.


Restorative yoga is een goede optie als je op zoek bent naar een rustige vorm van yoga.


10. Prenatal yoga


Prenatal yoga is een vorm van yoga die speciaal is ontworpen voor vrouwen die zwanger zijn. Het bevat houdingen en ademhalingsoefeningen die je kunnen helpen bij de bevalling.

Prenatal yoga is een goede optie als je op zoek bent naar een rustige vorm van yoga.


11. Sivananda yoga


Sivananda yoga is een unieke vorm van yoga die gebaseerd is op de traditie van de Sivananda Ashram. Deze vorm van yoga is gericht op het bereiken van een optimale gezondheid door middel van een goede lichamelijke en geestelijke balans.


Sivananda yoga wordt gezien als een zeer krachtige en helende vorm van yoga die perfect is voor mensen die op zoek zijn naar een manier om fit te worden en te blijven.


12. Yoga nidra

Yoga nidra, ook wel bekend als yogische slaap, is een unieke vorm van yoga waarbij je in een diepe staat van ontspanning komt. Tijdens yoga nidra worden je lichaam en geest rustig en kun je heel diep ontspannen.


Het is een fantastische manier om stress te verminderen en je lichaam en geest tot rust te brengen.


13. Hot yoga


Hot yoga is een populair fenomeen onder yogabeoefenaars. Het is bedoeld om je lichaam en spieren soepeler te maken, voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen en het stimuleren van je bloedsomloop.


Het klinkt misschien alsof je je in een sauna bevindt, maar hot yoga is eigenlijk een vorm van yoga die in een verwarmde ruimte wordt beoefend. De temperatuur in deze ruimtes is meestal tussen de 37 en 40 graden Celsius.


Je zweet veel tijdens een hot yoga sessie, waardoor je lichaam sneller ontgift en je huid gehydrateerd blijft.

Practice Happy with Yoga – Cursussen & Lessen


Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.


Wil jij direct beginnen met online yogalessen? Bekijk dan het online platform Practice Happy with Yoga! 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments