Verplichtingen. Wat zijn dit eigenlijk? Wat maakt een verplichting nou eigenlijk een verplichting? Welke soorten verplichtingen zijn er? Welke risico’s dragen verplichtingen met zich mee? Kunnen verplichtingen ook verdwijnen? Heeft het überhaupt een nuttige zin?
Wat staat er tegenover een verplichting en hoe kan ik ervoor zorgen dat ik mezelf niet meer verplicht? In deze blog deel ik mijn inzichten en tips over verplichtingen en vertel ik mijn ervaring over een verplichting die ik mezelf had opgelegd, namelijk het behalen van succes.
Inhoudsopgave
Wat is een verplichting?
Het woord zegt het eigenlijk zelf al. Ik doe iets wat ik niet leuk vind, maar het moet. Moet het ook echt of denken we dat alleen? Uiteraard moeten we helemaal niets, alleen we kiezen er af en toe toch voor om iets te doen wat we niet leuk vinden. Wat is de reden daarachter? Kiezen we er bewust voor om het te doen, omdat we dan de consequenties niet mee hoeven te dragen als we het wel zouden doen?
Doen wat je leuk vindt
Stel jezelf eens de volgende vraag: wat is het ergste dat er kan gebeuren als ik het niet zou doen? Wanneer je dit opschrijft, dan krijg je wat meer inzichten in de gevolgen. We hebben in principe alle vrijheid om te doen wat we leuk vinden. We maken zelf de keuze of we iets wel of niet doen. Het is alleen zonde om iets te doen wat we niet leuk vinden, omdat we bang zijn voor de gevolgen. Wat zou jij echt graag willen en wat doe je nu?
Onze eigen keuze
Een verplichting kan het gevoel geven dat we geen andere keuze hebben, maar deze hebben we wel. Eigenlijk zetten we onszelf letterlijk klem, door te denken dat we geen andere keuze hebben. Dit ligt aan jouw mindset. We kiezen er uiteindelijk zelf voor of iets een verplichting wordt of niet. Het is een bewuste of onbewuste keuze die we maken voor iets waar we eigenlijk geen zin in hebben.
Zolang we ervoor zorgen dat al onze keuzes bewust zijn en dat we weten waarom we iets doen en zolang we kunnen ZIJN wie we willen zijn is het allemaal goed. Dus uiteindelijk leggen we een verplichting onszelf op en dit hebben we zelf in de hand. Het kan ook anders. Niets moet, alles mag. Doen wat we leuk vinden om te doen. Wij hebben zelf de keuze.
We doen dingen met een onderliggende reden
Er zijn verschillende soorten verplichtingen die we onszelf zouden kunnen opleggen. Hier volgen er een aantal: mezelf vasthouden aan een bepaalde tijd om te gaan eten, altijd het idee hebben dat ik aardig moet overkomen op een ander, verplicht sporten, succes behalen, geld verdienen, sociaal zijn, mezelf willen bewijzen, sterk willen overkomen, er altijd voor een ander willen zijn, per se iets moeten doen, structuur hebben, verplichte ontspanning, werken, bezittingen en zo zijn er nog veel meer verplichtingen die we onszelf kunnen opleggen.
We bepalen zelf of iets een verplichting wordt of niet. Er zit altijd een reden achter waarom we iets doen, alleen we zijn onszelf niet altijd bewust van de échte onderliggende reden.
Mijn verhaal over succes behalen
Laten we het succes behalen even als voorbeeld nemen. Samen met succes behalen hangen er een hele hoop samen van het hierboven genoemde. Voor mij hing namelijk geld verdienen, mezelf willen bewijzen, vrijheid en bezittingen samen met succes. Ik wilde graag succes om vrijheid te creëren en omdat ik ervan uitging dat ik dan de persoon ben die ik altijd wilde zijn.
Wat er gebeurde, is dat ik mezelf verplichte keihard te werken, mijn vrijheid op te geven om vervolgens meer vrijheid te creëren. Best raar, ik geef mijn vrijheid op om meer vrijheid te creëren.
Nou… Het werd alleen maar drukker en er kwamen vele taken bij kijken die ik niet leuk vond om te doen. 90% van de dagelijkse bezigheden gaven mij stress, verdriet en geen vertrouwen. Ik liep achter de feiten aan. Ik heb me gerealiseerd dat ik geen bedrijf op moet zetten om iets te ontvangen.
Ik zet een bedrijf op omdat ik dagelijks kan doen wat ik leuk vind en omdat ik een boodschap wil overdragen aan de wereld. Niet om geld te ontvangen, maar om iets moois te creëren. Ik weet nog niet waar mijn pad eindigt, maar ik zorg er wel voor dat ik de juiste route bewandel.
Comments