top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

UITSTELGEDRAG AANPAKKEN EN OVERWINNEN MET DEZE 10 TIPS!



Uitstelgedrag. Iedereen heeft er wel min of meer last van. Hoe kun je uitstelgedrag aanpakken en overwinnen? In dit artikel vertel ik je waar uitstelgedrag vandaan komt, wat de oorzaken zijn, waarom het goed is om dit aan te pakken en tenslotte ik geeft je diverse tips om uitstelgedrag voor altijd af te leren. Lees snel verder en pak je uitstelgedrag aan.

Inhoudsopgave



 

Wat is uitstelgedrag?


Uitstelgedrag is het uitstellen van taken die je moet doen. Je weet van jezelf dat het moet gebeuren, maar steeds verschuif je het verder dan andere taken. Je denkt bij jezelf van: o … dat komt morgen wel. Je voelt geen druk of juist wel om het te gaan doen. Misschien heb je er geen zin in en vind je het niet belangrijk genoeg.


Daarnaast kunnen er vele andere oorzaken zijn waarom je deze taken steeds uitstelt. Wanneer je bewust bent over je uitstelgedrag, dan zul je het ook kunnen oplossen.


Uitstelgedrag voorbeelden


Uitstelgedrag kun je herkennen aan bepaalde gevoelens en gedachtepatronen. Daarnaast heb je misschien last van belemmerende overtuigingen die je tegenhouden om aan taken te beginnen en om ze af te ronden. Hieronder zie je een aantal voorbeelden die je kunnen tegenhouden.


  1. Dat komt morgen wel ik heb nog tijd genoeg

  2. Ik weet niet of ik dat nog wil doen

  3. Andere taken zijn voor nu belangrijker

  4. Ik heb er geen tijd voor

  5. Ik voel mezelf onrustig en gestrest, maar ik weet niet waarom

  6. Het is niet belangrijk genoeg (maar toch gaat het me veel brengen)

  7. Ik doe het alleen als het wordt gevraagd

  8. Dat gaat me niet lukken

  9. Ik heb er geen zin in (zonder duidelijke reden)

6 oorzaken van uitstelgedrag


Waar komt uitstelgedrag vandaan? Er zijn diverse oorzaken waar het aan kan liggen. Zoals hierboven genoemd vertelde ik je dat het kan zijn dat je er geen zin in hebt of dat je het niet belangrijk genoeg vindt.


Uitstelgedrag komt voort uit dat je achteraf of vooraf niet om wilt gaan met bepaalde emoties, zoals angst, frustratie en onzekerheden. Hieronder zal ik een aantal mogelijke oorzaken zetten waardoor uitstelgedrag kan ontstaan.


1. Je vindt het niet belangrijk genoeg


De taak die je moet doen vind je niet belangrijk genoeg, waardoor je het steeds uitstelt. Je weet dat je het ooit zult moeten doen, maar andere taken vind je leuker of deze hebben naar jouw idee meer prioriteit.


2. Je vindt het spannend


Misschien is het de eerste keer dat je iets moet gaan doen en voel je wat positieve druk. Dit kan er wel voor zorgen dat je het steeds gaat uitstellen omdat je zenuwachtig bent. Je vindt het lastig om uit je comfortzone te stappen.


3. Prioriteiten stellen vindt je lastig


Je kunt niet beslissen wat nu belangrijker is op dit moment. Andere taken lijken voor jou belangrijker en je kunt geen inschatting maken van wat het je op de korte of langere termijn gaat opleveren.


4. Onzeker zijn over jouw kennis en kunnen

Je weet niet of je het wel gaat lukken. Hierdoor blijf je maar uitstellen om te voorkomen dat je zult falen. Fouten maken vind je lastig en je bent bang dat anderen je niet goed genoeg vinden.


5. Je denkt dat je geen tijd hebt


Altijd, maar druk, druk en druk. Je hebt geen tijd om deze taak tussendoor te plannen, want dan zal al het andere mislukken en dan dien je over te werken voor je gevoel.


6. Een gebrek aan focus


Je bent snel afgeleid en wanneer het een beetje lastig wordt, dan switch je van taak. Eigenlijk weet je dat je het moet afmaken, maar je blijft, maar naar afleiding zoeken om het niet te hoeven doen.


“Ik zelf ben ook redelijk snel afgeleid. Zeker wanneer er een telefoon in de buurt is als ik met taken bezig ben. Het is goed om alle afleidingen weg te leggen wanneer je taken wilt afmaken.” -Kaz Willer

Waarom uitstelgedrag aanpakken?


Jouw uitstelgedrag aanpakken kan ervoor zorgen dat je sneller resultaat zult boeken en je doelen zult behalen. Uitstelgedrag is over het algemeen een slechte eigenschap die je niet gaat helpen om successen te behalen.


Een klein voorbeeld. Een belangrijk telefoontje dat jouw gehele situatie kan veranderen blijf je maar uitstellen. Uiteindelijk kom je erachter dat het helemaal niet zo spannend of lastig was en dat er een enorme last van je schouders is afgevallen. Dit had ook eerder kunnen gebeuren.


Daarnaast kan uitstelgedrag ook een hoop stress veroorzaken, omdat je weet dat je het eigenlijk wel moet doen, maar je doet het niet vanwege bepaalde emoties die je erbij hebt.


Uitstelgedrag is een gevaarlijk iets, want als je achteraf de opluchting voelt als je het hebt gedaan, dan beloon je jezelf voor het uitstelgedrag, waardoor je het de volgende keer weer zult doen. Hieronder een aantal gevolgen opgesomd van uitstelgedrag:


  1. Angstgevoelens

  2. Depressie

  3. Slechte productiviteit

  4. Chronische stress

  5. Mogelijk kans op hart- en vaatziekten

  6. Uiteindelijk is het slecht voor jouw fysieke en mentale gezondheid


Uitstelgedrag aanpakken doe je zo!


Uitstelgedrag dien je direct aan te pakken. Zeker als het je beperkt in je dagelijkse leven en als je weet dat het je na afloop meer gaat brengen. Zodra je merkt dat je wat makkelijker gaat denken over bepaalde zaken en dat je geen actie onderneemt. Herinner jezelf er dan aan dat je aan het uitstellen bent en dat je hierdoor minder snel zult groeien als persoon.


Doe het direct en stel het niet uit.


10 tips tegen uitstelgedrag



Er zijn diverse tips die je kunnen helpen om meer bewust te worden over jouw uitstelgedrag. Kijk er goed naar en ga er direct mee aan de slag.

1. Wat gaat het je opleveren?


Bekijk goed voor jezelf wat deze taak je gaat opleveren wanneer je hem afmaakt of eraan begint. Wat zul je ervan leren? Maak een lijstje met alle voordelen die het je gaat opleveren op de korte- en lange termijn en begin direct als het je voorruit helpt.


2. Stel prioriteiten


Vaak denken we dat we druk bezig zijn, maar waarmee zijn we eigenlijk bezig. Is deze taak wel echt zo belangrijk of doe ik dit om de tijd te vullen? Wat is nu echt belangrijk en wat gaat me helpen om verder te komen? Stel duidelijke prioriteiten en onderscheid jouw taken tussen belangrijk en minder belangrijk. Korte taken kun je direct afmaken en belangrijke taken dien je niet uit te stellen vanwege jouw emoties.


3. Creëer bewustwording over jouw uitstelgedrag


Probeer jezelf te trainen. Wanneer je merkt dat je iets uit aan het stellen bent, doe het dan direct. In het begin kun je hier best wel agressief mee omgaan. Gooi alles aan de kant waar je mee bezig bent en doe direct het andere. Na verloop van tijd zul je beter leren plannen en prioriteiten kunnen stellen.


4. Zorg voor een goede planning en structuur


Planning en structuur is nodig om jouw doelen te behalen. Maak ook niet te grote stappen in een keer, maar begin stapje voor stapje om taken af te handelen. Geef jezelf bijvoorbeeld 2 uur per dag om echt focus te houden voor een belangrijke taak. Wanneer er een deadline op zit, zorg er dan voor dat je op tijd begint.


“Je kunt beter 10 dagen lang 2 uur aan iets werken, dan 2 dagen 10 uur lang. Dit gaat ten koste van je productiviteit en het zal zorgen voor een minder goed eindresultaat” – Kaz Willer

5. Leer omgaan met faalangst en perfectionisme


Faalangst kan een grote reden zijn waarom je taken steeds uitstelt. Leer hiermee om te gaan en wees niet altijd perfectionistisch. Vertrouw op jezelf en wees niet bang voor de reactie van anderen. Jij bent goed genoeg en je kan het! Fouten maken helpt om jezelf te blijven ontwikkelen.


6. Leg alle afleidingen aan de kant


Leg alle afleidingen, zoals je telefoon aan de kant als je iets wilt gaan doen. Zorg voor optimale focus en begin met het uitvoeren van de taak. Neem tussendoor even pauze. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van de pomodoro techniek.


7. Werk aan jouw zelfvertrouwen


Een tekort aan zelfvertrouwen kan ervoor zorgen dat je taken uitstelt, want je vertrouwt niet op jezelf en op jouw kunnen. Dit kan je erg belemmeren in jouw dagelijkse leven. Leer hiermee om te gaan.


Een cursus zelfvertrouwen kan jouw helpen om steviger in je schoenen te gaan. Door gebeurtenissen uit het verleden ben je misschien wat onzekerder geworden over jou kunnen in het heden.


8. Krijg grip op je gedachten


Jouw gedachtepatronen kunnen je belemmeren in je dagelijkse bezigheden en dit veroorzaakt uitstelgedrag. Misschien heb je veel last van negatieve gedachtes en vind je het bijvoorbeeld moeilijk om hier geen aandacht aan te besteden.


Een cursus grip op je gedachten kan je helpen beter leren om te gaan met dit soort gedachtepatronen en overtuigingen.


9. Heb geduld


Geduld is een schone zaak. Zeker wanneer je grote plannen hebt, begin dan stapje voor stapje met het afmaken van taken. Geen geduld hebben en te grote stappen zetten kunnen ervoor zorgen dat je tegen de taken op gaat kijken en deze uit gaat stellen of dat je er uiteindelijk zelfs mee stopt.


10. Stop met zelfsabotage


Door jezelf te saboteren houd je jezelf voor de gek. Zelfsabotage komt voort uit jouw onderbewustzijn. Onbewust heb je bepaalde overtuigingen waardoor het je maar niet lukt om jouw doelen te behalen. Zorg er daarnaast voor dat je in jezelf kunt vertrouwen en blijf jezelf persoonlijk ontwikkelen om onbewuste belemmerende overtuigingen los te laten.


Voor altijd uitstelgedrag afleren


Nu je weet hoe met uitstelgedrag om te gaan dien je direct met de tips aan de slag te gaan, want zodra je meer bewustwording creëert over jouw uitstelgedrag, dan zul je het voor altijd afleren.


Na verloop van tijd zul je merken dat je bijvoorbeeld meer motivatie, discipline en zelfvertrouwen zult krijgen om echt voor jouw doelen te gaan in je leven. Ga hier serieus mee aan de slag, want het kan jouw hele leven veranderen.


Dit boek voor uitstelgedrag raad ik aan


Getting Things Done van David Allen is een boek waarin je gaat leren om productiever te zijn. Wat is bijvoorbeeld echt belangrijk om verder te komen? Leer om informatie snel te filteren en de belangrijke taken voorop te zetten, want dit zal ervoor zorgen dat je uiteindelijk beter omgaat met uitstelgedrag, omdat je inziet wat de taken je gaan opleveren.


getting things done tegen uitstelgedrag

Getting Things Done


✔︎ Uitstelgedrag aanpakken ✔︎ Leer prioriteiten stellen en zet belangrijke taken voorop ✔︎ Het boek voor meer productiviteit ✔︎ Minder stress en meer rust bij het uitvoeren van taken






1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

bottom of page