top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

STRESS VERMINDEREN? BEKIJK DE SYMPTOMEN EN LEER ERMEE OMGAAN
We hebben allemaal wel eens last van stress. We zijn ons er alleen niet altijd van bewust. Hoe kun je stress verminderen? Er zijn verschillende redenen waarom we dit af en toe voelen.


Wat is stress? Wat kun je doen tegen stress? Wat doet stress met je lichaam?


In deze blog bespreken we van alles over stress en kijken we naar de verschillende symptomen van stress. Lees snel verder hoe je het kunt beperken.


Wil jij direct beginnen met het verminderen van stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein! 
Inhoudsopgave


 

Wat is stress?


Dit is in principe een natuurlijke reactie van het lichaam door druk en moeilijke en gevaarlijke situaties. Het is een reactie die opkomt vanuit het verre verleden waar we nog jaagden.


Het is een teken van acute dreiging en gevaar, alleen tegenwoordig associëren we het al met een melding op onze de telefoon.


Natuurlijk hebben we wel enige vorm van stress nodig om goed te kunnen blijven functioneren. Het zorgt ervoor dat er een hormoon vrijkomt, zodat we in actie komen. Maar wat doet stress met je lichaam?

Een lichte vorm van stress is gezond

Het is niet zo dat stress volledig ongezond is. Een lichte vorm hiervan kan zorgen voor meer toewijding en prestatiegerichter werken.


Het is bewezen dat personen die lijden onder een lichte vorm, langer leefden dan diegene die kozen voor een vroege pensionering volgens professor Howard Friedman van de Universiteit van Californië.


Na zijn onderzoek die 20 jaar lang duurde, concludeerde hij dat deze lichte vorm een positieve invloed kan hebben, omdat ze er ook gezondere gewoontes aan overhielden. Ze roken en drinken minder alcohol.


Wat doet stress met je lichaam?


Stress kan vele negatieve gevolgen hebben. Deze gevolgen hebben invloed op jouw gezondheid en op jouw levensduur.


In het boek ikigai wordt verteld dat het Amerikaans Instituut voor stress tot de conclusie is gekomen dat het merendeel van de gezondheidsproblemen hierdoor veroorzaakt wordt.


Hieronder sommen we een aantal nadelige gevolgen voor je op.


 1. Veel mensen lijken hierdoor ouder dan dat ze zijn.

 2. Het lichaam slijt sneller.

 3. Het kan depressie en andere psychische klachten veroorzaken.

 4. Jouw slaap zal verslechteren.

 5. Je kunt last krijgen van angstgevoelens.

 6. Een verhoogde bloeddruk.

 7. Het kan verstoringen in het maag- en darmkanaal.

 8. Je huid zal verslechteren.

 9. Een vervelend drukkend gevoel op je borst.

Waarvan kun je stress krijgen?

Stress wordt veroorzaakt doordat we continu alert zijn hedendaags. We zijn 24/7 bereikbaar en willen continu het maximale uit onszelf halen en presteren.


We zitten te veel in ons hoofd en leven bijna niet in het hier-en-nu. Het wordt veroorzaakt door de dingen die meer energie kosten dan dat we werkelijk aankunnen. Zie hieronder verschillende oorzaken waardoor stress kan ontstaan.


 1. Doordat we 24/7 bereikbaar zijn voor meldingen op onze telefoon.

 2. Door multitasking. Bijvoorbeeld op je telefoon scrollen of tv kijken wanneer je aan het eten bent.

 3. Door perfectionistisch te zijn.

 4. Door jezelf continu op prestatiegerichte dingen te focussen in plaats van genieten van hetgeen wat je op dat moment aan het doen bent.

 5. Door te willen winnen van een ander op verschillende vlakken.

 6. Doordat je niet voor jezelf durft op te komen.

 7. Doordat je al jouw gevoelens op kropt en deze niet uit aan je omgeving.

 8. Door geen hulp te vragen aan anderen, maar alles zelf willen doen en kunnen.

 9. Geen zelfwaardering hebben en dit zoeken bij naasten.

 10. Door een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

 11. Door financiële problemen.

 12. Door eenzaamheid.

Zo zijn er nog vele andere dingen waar je stress door kunt krijgen. Zorg ervoor dat je jezelf bewust wordt waar het vandaan komt en doe er alles aan om het te voorkomen.


Stress symptomenStress symptomen vullen en heel lijstje met verschillende oorzaken. Denk hierbij aan je somber voelen na het beëindigen van een relatie, hoofdpijn meedragen tijdens het maken van een tentamen en gespannen zijn voor een sollicitatiegesprek.


Dit zijn een soort verrichtingen die ontstaan in een negatieve situatie waarbij de spanning het initiatief overneemt van een rustige gemoedstoestand.


Er is echter een oplossing om een indicatie de deur te wijzen en je innerlijke rust te herpakken. Is bijvoorbeeld het aantonen van je vaardigheden aan een potentiële werkgever een lastige opgave?


Train het, je zult merkt dat de angst ongegrond blijkt, met meteen stress verminderen als gevolg.


Chronische stress verminderen?


Wanneer een teken van druk een blijvertje is, sleutel je onbewust aan een patroon, waardoor je de handeling dagelijks herhaalt.


Dat betekent iedere dag onder andere nog eens de studieboeken doorspitten om te concluderen: ik ken de lesstof voldoende om een goed cijfer te behalen.


Je snapt dat de controle een negatieve gewoonte wordt, doordat je het spanningslevel continu oprekt, waarmee het een plek inneemt naast de vaste taken als ontbijten, tandenpoetsen en je pyjama aantrekken.


Doorbreek je dit niet, dan is de kans op een burn-out, depressie en angststoornis aanwezig. Chronische stress dien je snel op te lossen.


Omgaan met stress


Het antwoord daarop is mindfulness, omdat het een methode is om niet verder te kijken dan het moment en daarmee zowel de toekomst als het verleden afsluiten.


Zo focus je alleen op wat er nu plaatsvindt. Zoals een verslag schrijven, luisteren naar de bewegingen van de wind, genieten van een maaltijdsoep in een plaatselijk café of verdwijnen in een goede roman.


Je smartphone, afspraken, gedachtegang, doelen, afwijzingen en tegenslagen laat je los en schenkt ze geen aandacht. Vervolgens is de stilte en kalmte de enige aanwezigen in je ruimte en is stress verminderen een feit.Stress verminderen tips

Stress verminderen ligt ook in jouw mogelijkheden, de enige opdracht die je leidt naar deze activiteit is beginnen, hiervoor delen we 3 tips. Daarnaast kan stress kan ook negatieve gevolgen hebben voor jouw lichaam.


Tip1: Stress verminderen door een dagboek bijhouden


Het leven van vandaag de dag is een snelkookpan aan prikkels dankzij het internet en hierdoor leven we een actief bestaan, omdat we festivals bezoeken, meerdere avonden zaken bespreken op het terras en onze toekomstige levenspartner hopen te vinden via datingapps.


Door de gebeurtenissen te noteren leeg je je geheugen. Daarnaast is er alleen aandacht voor wat in handbereik is, de rest is immers toevertrouwd aan het papier.


Tip2: Stress vermindering door wandelen


Een stukje lopen overhandigt je inspiratie en een overzicht, de puzzelstukjes vallen vanzelf in elkaar, terwijl je de hondeneigenaren groet uit de buurt.


Tip3: Hoe verminder je stress door controle loslaten?


Heb ik er controle over? Dit is een stoïcijnse vraag waaruit je duidelijkheid schept: is je reactie ja zet je een eerste stap, en met nee als respons sla je het hoofdstuk dicht. En geniet je van het stress verminderen.


Hoe kan je stress verminderen?

We dienen onszelf bewust te worden van wanneer we stress veroorzaken. Dit kan door middel van mindfullness. We dienen aandacht te hebben voor onszelf. Onze ik.

De automatische piloot die we hebben dienen we in de gaten te houden. Zorg ervoor dat je op allerlei soorten manieren stress kunt beperken en zorg goed voor jouw eigen gezondheid.


Zie hier verschillende Japanse hulpmiddelen om stress te verlichten volgens het boek ikigai


 1. Langer in een warm bad gaan dan normaal en naar muziek luisteren waarmee je tot rust komt. Badzout werkt extra ontspannend voor de spieren.

 2. Zorg ervoor dat je jouw omgeving schoon en opgeruimd houdt.

 3. Doe rek- en strekoefeningen. Je kunt hierbij denken aan yoga.

 4. Zorg voor een uitgebalanceerde voeding.

 5. Je kunt jezelf een hoofdmassage geven waarbij je druk uitoefent met je vingers.

 6. Doe aan meditatie. Wanneer je dit moeilijk vindt, dan kun je dit in groepsverband doen om het langer vol te houden.

Cursus Rust in lichaam en brein


Spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel o.a. lijken te verergeren naarmate de tijd vordert. Je hebt al van alles ingezet om deze te verminderen, maar helaas slechts voor korte tijd resultaat.


De best verkochte en populairste cursus binnen Bureau Breinfijn!


Bewezen effectief Lange termijn resultaat Pak de regie terug Stap voor stap methodeWil jij direct beginnen met het verminderen van stress? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein! 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:3 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comentários


bottom of page