top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

STOPPEN MET PIEKEREN? ZO KUN JE DAT DOEN!Piekeren kan erg vervelende gevolgen hebben voor jouw leven. Hoe kun je stoppen met piekeren? In dit artikel duik ik wat verder in op wat er allemaal in je hoofd gebeurt.


Dagelijks hebben we allemaal negatieve gedachtes die je kunnen beïnvloeden. Afhankelijk van hoe je hiermee omgaat, kun je wel of niet gaan piekeren. Lees snel verder om te stoppen met piekeren.

Inhoudsopgave 

Wat zijn piekergedachten?

Wanneer je te lang door blijft denken over bepaalde negatieve gedachtes en gevoelens, dan kun je gaan piekeren. Piekergedachten zijn gedachten waarin je de controle probeert te houden.


Ze kunnen gaan over je verleden of om de toekomst. Misschien is er iets gebeurt in het verleden waar je niets meer aan kunt doen. Als je daarover in blijft zitten, dan ben je aan het piekeren en jezelf zorgen aan het maken.


Daarnaast kan het ook over de toekomst gaan waarin je uit je comfortzone dient te stappen. Je kunt in je hoofd dan zaken erbij gaan verzinnen die nog niet zijn gebeurd. Je bent dan aan het piekeren en je vormt je eigen realiteit in je hoofd.


Er zijn wel verschillende vormen van piekeren waar je last van kunt hebben. Bij de een is het heftiger dan bij de andere persoon.


Iedereen heeft er wel eens last van, alleen sommige personen kunnen hier beter mee omgaan door oplossingsgericht te denken of om gebeurtenissen te omarmen.


Piekerstoornis


Ongeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een piekerstoornis of dwangmatig piekeren. Dit heb je als je overmatig aan het piekeren bent en constante zenuwen, spanningen en angsten ervaart.


Dit gaat om de lichte angsten zoals zorgen over je kinderen, ouders of over geld bijvoorbeeld. Je kunt de gedachtes bij een piekerstoornis niet goed onder controle houden en in de nacht zelfs wakker van liggen.


Piekerstoornis symptomen:

 1. Regelmatig angstgevoelens en voorgevoelens

 2. Je kunt je gedachtes niet onder controle houden

 3. Je piekert over meerdere onderwerpen

 4. Vermoeid zijn

 5. Last hebben van concentratieproblemen

 6. Snel geïrriteerd zijn

 7. Stress en spierspanningen

 8. Hartkloppingen, zweten, gevoel van stikken


Oorzaak van piekeren

Piekeren kan verschillende oorzaken hebben. Bij de een komt het uit zijn of haar verleden en bij de ander is het door de huidige omstandigheden. Hieronder zal ik een aantal oorzaken toelichten.


Veel piekeren door (jeugd)trauma’s


Je kunt in jouw jeugd of nog niet zo lang geleden bepaalde trauma’s hebben opgelopen. Vaak zijn trauma’s gebeurtenissen waar je niets meer aan kunt doen, dus deze zul je dienen leren te omarmen vanuit liefde.


Wanneer er personen bij kwamen kijken, dan kun je jezelf eens gaan verdiepen in de kracht van vergeving.


Hoe erg de situatie of gebeurtenis ook was, leer de personen die erbij betrokken waren te vergeven, vanuit liefde en meer rust voor jezelf en leer gebeurtenissen te omarmen.


Te veel piekeren door jouw opvoeding


Jouw opvoeding kan een grote rol hebben gespeeld, waardoor je nu veel aan het piekeren bent. Hetgeen waarover je piekert kan deel uitmaken van jouw opvoeding.


Pieker je bijvoorbeeld over dat je niet goed genoeg bent? In je verleden kunnen je bepaalde zaken zijn aangeleerd waarvan je nu denkt dat dat zo is.


Een aantal bekende voorbeelden:

 1. Dat is nu eenmaal hoe de wereld werkt

 2. Dat kun je niet behalen

 3. Alleen als je geluk hebt


Overmatig piekeren door ziekte

Misschien ben je ziek en dat is enorm vervelend. Ik wil het hier hebben over een griep die je te pakken hebt. Je kunt wel blijven piekeren over dat je jezelf niet lekker voelt en dat het zo lang duurt, maar wat doe je eraan?


Probeer ook de oorzaak van de ziekte goed te onderzoeken. Misschien had je een slechte weerstand doordat je ongezond eet en een ongezonde leefstijl hebt.


Leer om gezond te eten en zorg goed voor jouw eigen lichaam. In plaats van te piekeren dien je wat gezonder te leven.


Piekeren door depressie


Ben je aan het piekeren door een depressie of heb je een depressie gekregen door je piekeren? Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen. Een depressie is erg vervelend.


Ik heb nooit deze stempel laten onderzoeken bij een dokter, maar ik denk wel dat ik hier aardig in de buurt zat. Waardoor het kwam? Mijn omstandigheden waarvan ik hoopte dat het ooit beter zou worden, zonder er daadwerkelijk per direct iets aan te veranderen.


Onderzoek goed waardoor je een depressie hebt opgelopen. Heeft het te maken met je gezondheid, je sociale contacten, jouw werk of misschien jouw verleden? Zodra je daarachter bent, dan kun je verandering gaan aanbrengen in deze verschillende gebieden.


Piekeren en stress


Wanneer je veel stress ervaart, dan kun je meer gaan piekeren over de kleinste dingen. Stress houdt je lichaam alert op een negatieve manier. Je kunt veel spanningen en vermoeidheid ervaren.


Piekeren is een reactie om stress te verminderen. Je kunt over oplossingen gaan piekeren die jou te moeilijk lijken bijvoorbeeld. Piekeren en stress zijn samen hangers en versterken elkaar. Zorg ervoor dat je de oorzaak direct bij de bron aanpakt.


Piekeren door huidige omstandigheden


Kijk eens naar de verschillende vlakken in je leven. Ben je daar tevreden? Jouw sociale leven, relaties, jouw werk, je gezondheid en ben je gelukkig?


Wanneer iets niet op orde is, dan kun je daarover gaan lopen piekeren. Het piekeren kun je stoppen door het probleem in dat gebied direct aan te pakken.


Leer omgaan met piekeren

Leer omgaan met piekeren

Je dient te leren omgaan met jouw piekergedrag. Alles wat er in je hoofd gebeurt kan voor de rest van je leven bepalend zijn. Je gaat alles aantrekken hoe jij denkt.


Wanneer je vooral positief bent, dan zul je een mooi leven kunnen lijden, maar wanneer dit negatief is, dan zal je leven erg zwaar zijn. Je hebt zelf de keuze om het te veranderen, dat gaat niemand voor je doen! Get up!


Het zal zo bevrijdend voor je zijn. Je zult successen gaan behalen door te stoppen met piekeren.


De PiekerSTOP methode

Je zou het misschien niet verwachten maar stoppen met piekeren is eigenlijk heel simpel. En je kunt het ook nog eens zelf, zonder de hulp van een psycholoog in te schakelen.


Over de PiekerSTOP Methode:

De PiekerSTOP Methode is een onlinetraining van 4 weken waarin je stap voor stap wordt meegenomen om zelf je piekeren aan te pakken. Volledig online te volgen wanneer het jou uitkomt.


Aan de hand van de video’s word je 4 weken lang begeleid (28 dagen) om je piekergedachten te verminderen.


Door het volgen van de PiekerSTOP Methode:

 1. Verminder zelf je piekergedachten

 2. Meer rust in je hoofd

 3. Meer energie

 4. Kom tot actie

 5. Geen psycholoog nodig

 6. Handvatten als je piekergedachten terugkomen

 7. Kom tot oplossingen van problemen waar je al jaren mee rondloopt

 8. Meer controle over je problemen

 9. Minder stress

 10. Weer genieten


Bonussen: Je krijgt toegang tot het werkboek (in pdf-vorm) en verschillende ontspanningsoefeningen in de vorm van geluidsopnamen en oefeningen die je kunt uitprinten.

Stoppen met piekeren? 10 tips

Als je voorgoed wilt stoppen met piekeren, dan zijn hieronder een aantal tips voor je die je kunt gaan gebruiken in je leven.


1. Minder piekeren door ademhalingsoefeningen


Ademhalingsoefeningen brengen je hartslag omlaag en je zult meer tot rust en tot jezelf komen. Ikzelf doe regelmatig de ademhalingsoefeningen van Wim Hof.


Natuurlijk haalt het je piekeren niet weg, maar je zult wel even meer in het moment komen en uit je hoofd gaan. Je kunt dan wat neutraler tegen je piekergedachten aankijken en een goede oplossing bedenken.

2. Stop met piekeren door meditatie


Net als de ademhalingsoefeningen zal meditatie je meer in het nu brengen. Piekeren zit in je hoofd, dus door uit je hoofd te gaan zul je het piekeren wat omlaag brengen.


Je komt in een bewuste staat van zijn waarin je vanaf een helicopterview de situatie kunt bekijken. Je kunt de oorzaak van het piekeren nader onderzoeken en tot mogelijke oplossingen komen.3. Angst en piekerstoornis tegengaan door goede nachtrust

Wanneer je slecht slaapt, dan ben je overdag meer geprikkeld en vermoeid. Hierdoor kun je meer gaan piekeren om de kleinste dingen waardoor dit je erg kan belemmeren in het leven.


Een goede nachtrust is belangrijk en vele zaken hebben invloed op de kwaliteit van je slaap. Je kunt elke nacht 8 uur slapen, maar de kwaliteit van de slaap kan ook jouw dag beïnvloeden.

4. Hoe stop ik met piekeren door de natuur in te gaan?


De natuur kan je veel rust brengen. Ga een rondje wandelen, fietsen, hardlopen of zoek een parkje op en ga op een bankje zitten en de natuur observeren. Kom even tot rust en laat al je gedachtes en gevoelens bezinken.


Vraag jezelf af wat er werkelijk aan de hand is en of je er op dit moment iets aan kunt veranderen. Zo nee, heb dan geduld en voer de oplossing uit wanneer mogelijk. Als je er direct iets aan kunt veranderen, doe het nu!

5. Hoe stop je met piekeren door een goede structuur?


Een goede structuur zorgt ervoor dat je niet eens tijd hebt om te piekeren. Maak een goede ochtendroutine en avondroutine en plan jouw werkzaamheden over de dag in je agenda in.

Verdeel alle taken en werkzaamheden over de dagen, weken, maanden en zelfs jaren zodat je weet wat je te wachten staat en wat je wilt bereiken.

6. Stop piekeren door een goede uitgebalanceerde voeding

Een slechte gezondheid kan een oorzaak zijn van je piekergedachten. Misschien ben je te zwaar of juist te dun. Je kunt weinig energie ervaren, waardoor je continu aan jezelf vraagt hoe dat komt.


Jouw voedingspatroon kan een grote oorzaak zijn. Zorg ervoor dat je dagelijks de juiste voeding binnenkrijgt.

7. Hoe stoppen met piekeren door uit je comfortzone te stappen?


Wanneer je regelmatig uit je comfortzone stapt, dan zul je jezelf gaan beseffen dat je aan het groeien bent als persoon. Jouw piekergedachten zullen afnemen naar mate je jezelf aan het ontwikkelen bent.


Dat gebeurt alleen als je regelmatig uit je comfortzone stapt. Uiteindelijk zijn je zorgen toch niet zo erg als je denkt en je hebt er zelf invloed op hoe erg het is.

8. Niet piekeren door het bijhouden van een dagboek


Piekeren gebeurt in je hoofd. Schrijf je deze gedachten ook wel eens op papier? Het helpt om een dagboek bij te houden en daarin jouw piekergedachten en emoties op te schrijven.

Wat denk en voel je dagelijks? Waardoor denk en voel je dit? Is er een mogelijke oplossing of hoe kan ik dit leren accepteren?


9. Piekeren loslaten door meer zelfvertrouwen

Je kunt piekeren omdat je onzeker bent en een tekort aan zelfvertrouwen ervaart. Door aan je zelfvertrouwen te werken zullen dit soort piekergedachten automatisch afnemen.

Je zult sterker in je schoenen staan en meer voor jezelf durven op te komen. Je weet wat je waard bent en je zult hierdoor minder piekeren.

10. Piekeren stoppen door acceptatie


Door situaties uit jouw verleden en op dit moment te leren accepteren, zal dat een hoop meer rust voor je geven. Wanneer er geen oplossing is, dan is het enige wat je kunt doen leren accepteren zoals het is op dit moment.


Vanuit liefde voor jezelf het leren te omarmen en vergeven.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:

1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments