top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

STOPPEN MET BEVESTIGING ZOEKEN? DE REDEN WAAROM! 10 TIPS.Bevestiging zoeken. Waarom doen we het en hoe kunnen we stoppen met bevestiging zoeken bij anderen? In dit artikel ga ik wat verder in op waar bevestiging zoeken vandaan komt, waarom het niet nodig is en hoe je het kunt stoppen.


Wil jij stoppen met bevestiging zoeken bij anderen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een

Inhoudsopgave


 

Wat is bevestiging zoeken bij anderen?


Wanneer je bevestiging bij andere zoekt, betekent het dat je niet in jezelf vertrouwd. Je zoekt bij anderen goedkeuring voor iets wat je wilt gaan doen, al gedaan hebt of over bijvoorbeeld je uiterlijk. Je hebt de feedback van anderen nodig om te weten of iets goed of fout is.


Daarnaast voel je jezelf alleen goed als anderen dat ook zo vinden. Hieronder zie je een aantal voorbeelden en kenmerken van bevestiging zoeken bij anderen.


 1. Social media foto’s plaatsen om likes en reacties te krijgen

 2. Complimentjes uitlokken bij anderen over bijvoorbeeld uiterlijk of werk

 3. Continu vragen naar de meningen van anderen

 4. Je koppelt kritiek aan wie je bent, niet aan wat je doet

 5. Je wilt graag aandacht van anderen


Waarom bevestiging zoeken goed voelt

Bevestiging zoeken kan goed voelen om jezelf zelfverzekerder te voelen. Je hebt het gevoel dat anderen je aardig vinden en mogen, alleen jij kan dit niet over jezelf zeggen.


Dit is alleen een pleister die je op de wond plakt, want van binnen zul je jezelf nooit echt zelfverzekerd kunnen voelen. Als alles wegvalt en jij alleen nog jezelf hebt, dan ga je jezelf slecht voelen.


Wat zegt dit over jou?


Als je veel bevestiging zoekt bij anderen, dan komt dit doordat je een tekort hebt aan zelfvertrouwen hebt. Doordat je niet in jezelf vertrouwd, ga je bevestiging van buitenaf zoeken om jezelf goed te voelen.


Misschien wil je altijd aardig gevonden worden en kun je niet goed tegen kritiek van anderen, omdat dit helemaal je zelfvertrouwen schaadt. Je koppelt fouten maken aan: ik ben niet goed, in plaats van aan: ik doe het niet goed.


Waarom stoppen met bevestiging zoeken?


Dit kan een hoop stress geven om op deze manier te leven, want je hebt het echt nodig om jezelf goed te voelen. Als het er niet is, dan word je misschien angstig of op de langere termijn zelfs depressief.


Stoppen met bevestiging zoeken zorgt er dus voor dat je gaat groeien als persoon. Je zult meer successen behalen in je leven en jouw eigen leven beter kunnen indelen.


Hieronder een aantal mogelijke gevolgen en kenmerken van personen die vaak bevestiging zoeken bij anderen.


 1. Geen zelfliefde en onzekerheid

 2. Gevoelig voor manipulatie

 3. Prestatiedruk en perfectionisme

 4. Ontlopen van sociale situaties (feestjes, bijeenkomsten)

 5. Angst voor afwijzing

 6. Veel last van stress

 7. Angstgevoelens

 8. Depressie

 9. Faalangst


Waar komt bevestiging zoeken vandaan?


Dit kan te maken hebben met gebeurtenissen uit het verleden, jouw opvoeding of misschien heb je wel trauma’s opgelopen die je nog niet hebt verwerkt.


Je hebt nog niet echt de verbinding met jezelf kunnen maken, omdat je altijd dingen deed of had waar je trots op was. Je had houvast van buitenaf.


Daarnaast koppelde je hetgeen wat je deed en had aan wie je bent, maar dit staat los van elkaar. Zodra hetgeen wat je doet en hebt allemaal wegvalt en als er niets meer is om trots op te zijn, dan heb je alleen jezelf nog.


Doordat je jezelf niet goed genoeg vindt, ga je bevestiging van buitenaf vragen.


10 tips om te stoppen met bevestiging zoeken


Bevestiging zoeken gaat ten koste van je zelfliefde en zelfvertrouwen. Door geen bevestiging meer te zoeken bij anderen zul je jezelf gaan trainen om zelfverzekerder te worden. Hieronder volgen 10 tips die je gaan helpen!


1. Stop met meningen vragen van anderen


Leer om voor jezelf te gaan staan en om jouw eigen mening te hebben. Natuurlijk kun je wel om meningen van anderen vragen, maar wees er niet afhankelijk van. Als jij iets wilt doen, doe het dan!


Wees niet afhankelijk van de mening van een ander voordat je beslissingen gaan maken. Fouten maken is niet erg, je zult ervan leren en groeien als persoon.


2. Je bent het niet, je doet het


Wanneer je kritiek krijgt, koppel dit dan niet aan de persoon wie je bent, maar aan wat je doet. Als iets verkeerd gaat, heeft dat namelijk niets te maken met wie jij bent.


Daarnaast zal het de volgende keer beter gaan. Hierdoor zul je meer in jezelf gaan geloven en het zoeken naar bevestiging of je goed genoeg bent, zal dan afnemen.


3. Stoppen met bevestiging zoeken door waarde te creëren


Door waarde te gaan creëren voor anderen kun je een gevoel van voldoening krijgen. Je weet dat je waarde geeft aan anderen. Je doet iets goed. Dit kan een sterk gevoel van zelfvertrouwen opleveren.


Gebruik waarde creëren daarnaast niet als invulling om jezelf goed te voelen, maar als aanvulling voor de persoon die je bent.


4. Start een minimalistisch leven


Tegenwoordig is materialisme een groot probleem in de samenleving. We koppelen wat we hebben aan wie we zijn. Dit geeft ons vertrouwen. We zijn alleen afhankelijk van spullen om onszelf goed te voelen.


We hebben steeds meer en meer nodig om onszelf goed te voelen en daarnaast kunnen we het ook nog eens alleen voor de buitenwereld doen. Wanneer alles wegvalt, dan blijf alleen jij nog over.


Zoek geen bevestiging meer met spullen die je bezit. Doe alles weg wat je niet meer nodig hebt. Ga minimalistisch leven. Het bevestiging zoeken bij anderen door jouw bezittingen zal dan verdwijnen.


5. Stoppen met bevestiging zoeken door meer zelfvertrouwen


Zoals al eerder in deze blog genoemd, heb je een tekort aan zelfvertrouwen als je continu bevestiging zoekt. Een cursus zelfvertrouwen kan jou helpen om dit te gaan ontwikkelen.


Houdt er daarnaast rekening mee dat zelfvertrouwen krijgen een proces is van jouw ontwikkeling en dat dit niet zomaar van de een op andere dag komt aanwaaien. Dit heeft tijd nodig.


6. Stop met verwachtingspatronen


Van verwachtingen komt teleurstelling. Misschien verwacht je te veel van de mensen die je liefhebt. Voor jou gevoel heb je ze nodig. Doordat ze om je geven, geeft jou dat een gevoel van waardering.


Als er aan je wordt gedacht, dan voel jij jezelf goed, maar dit is ook een manier van bevestiging zoeken. Jij hebt niemand nodig. De enige persoon die je nodig hebt dat ben je zelf. Wees lief voor jezelf en werk daarnaast aan een gezonde leefstijl.


7. Let op jouw gevoelens en gedachtepatronen


Wanneer je het gevoel hebt dat je niet gewaardeerd wordt door anderen, schrijf dan eens op wat je precies voelt en denkt. Ga vervolgens na of dit echt waar is. Is het gebaseerd op feiten of ben je aan het invullen wat mogelijk aan de hand kan zijn?


Als dit echt op feiten is gebaseerd, dan kun je met de andere persoon in gesprek gaan. Als dit niet zo is, wees jezelf er dan van bewust dat dit alleen maar in je hoofd zit en dat het niet waar is.


8. Stoppen met bevestiging zoeken door uit de schaduw te stappen


Laat jezelf zien. Misschien ben je meestal op de achtergrond en sta je niet graag in de spotlight. Dat is ook niet erg, alleen anderen weten dan niet wie je bent en wat je doet.


Je kunt jezelf hierdoor eenzaam voelen en niet begrepen voelen. Wees je ervan bewust dat dit aan jou ligt en niet aan anderen. Hoe kunnen anderen weten wie jij bent als je nooit iets van jezelf laat zien?


Stap uit die schaduw. Laat zien wat jij te bieden hebt en wat je kwaliteiten zijn. Wees niet bang om te laten zien wie jij echt bent.


“Ik heb jarenlang in de schaduw gezeten. In mijn topsportcarrière stond ik altijd in de spotlight. Doordat dit is afgelopen had ik mezelf erg teruggetrokken en liet ik niets meer van mezelf zien. Ik had toen niets meer om trots op te zijn. Hierdoor ontstond dat ik bevestiging ging zoeken van buitenaf.” – Kaz Willer

9. Ga de verbinding met jezelf aan


Door de diepere connectie met jezelf aan te gaan, zul je jezelf beter leren kennen. Je zult meer geluk en succes gaan ervaren in je leven. Dit is een proces van jaren.


Sommigen zullen nooit de verbinding met zichzelf vinden en blijven zich hen hele leven aanpassen aan situaties, mensen en omstandigheden. Ze komen nooit tot hun ware ZIJN.


Als jij dit wel wilt en meer geluk wilt in het leven, dan die je dit mooie proces aan te durven gaan. Je kunt jezelf bijvoorbeeld persoonlijk en spiritueel verder gaan ontwikkelen.


10. Zet jezelf op nummer 1, stop met tevredenstellen


Zet jezelf niet op de 2e plaats, maar ga voor jezelf staan. Stop met het tevredenstellen van andere personen dat ten koste gaat van jezelf. Kies voor jezelf, omdat je van jezelf houdt en omdat je het waard bent.


Nee, dit is niet egoïstisch. Je mag en moet voor jezelf kiezen. Het is jouw leven. Een ander kan ook makkelijk voor zichzelf kiezen. Daarnaast zullen anderen meer respect voor jou en je keuzes krijgen en dan kunnen ze geen misbruik meer van je maken.

Anderen hebben pas echt wat aan jou als jij voor jezelf gaat staan.


Wil jij stoppen met bevestiging zoeken bij anderen? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen & pagina’s over zelfvertrouwen:2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comentarios


bottom of page