top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

SMART DOELEN STELLEN: WAAROM? UITLEG MET VOORBEELDENSmart doelen stellen. Waarom is het belangrijk en hoe doe je dit op de juiste manier? Doelen stellen kan je helpen om richting te geven in het leven. Je maakt taken meetbaar volgens de smart methode en het gaat je voldoening geven wanneer je jouw doelen behaald. In dit artikel duik ik wat verder in op wat smart doelen stellen is en hoe je dit kunt doen.

Inhoudsopgave 

Wat zijn smart doelen?


Smart staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Door op deze manier jouw doelen te stellen voor verschillende vlakken in je leven maak je het concreet en meetbaar. Op deze manier heb je ook de hoogst mogelijke kans van slagen.


Zeker wanneer je samenwerkt met anderen, dan zijn jouw doelen duidelijk als je het volgens de smart methode formuleert. Smart doelen gebruik je om kortetermijndoelen te stellen die je formuleert vanuit je missie en visie.


Waarom smart doelen stellen?


Je kunt jezelf afvragen waarom smart doelen stellen belangrijk is. Zeker wanneer je meer successen wilt behalen in je leven of als je meer structuur wilt, dan kan doelen stellen je helpen dit te bereiken. Smart doelen stellen geeft een richting in jouw leven en je gaat er veel voldoening uithalen wanneer je deze behaald. Je maakt zaken concreet en meetbaar.


Je kunt jouw doelen gaan stellen vanuit een missie en visie die je hebt. Verdeel de smart doelen in verschillende categorieën in. Denk hierbij aan werk, gezondheid, relaties met mensen en aan jouw vrije tijd en ontspanning.


5 voordelen van smart doelen stellen


Smart doelen stellen brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder zal ik een aantal van de meest belangrijke voordelen voor je neerzetten.


1. Meer zelfvertrouwen


Smart doelen kunnen je gaandeweg meer zelfvertrouwen geven, omdat je weet waar je naartoe gaat in het leven. Daarnaast maak je het ook meetbaar en kun je het behalen van kleine tussendoelen vieren. Je loopt niet meer als een kip zonder kop rond en je weet waar je voor staat en waarom je het doet.


2. Productiever werken en snel resultaat


Door smart te formuleren ga je productiever te werk. Vanuit een groot einddoel heb je kleine tussendoelen volgens de smart methode. Je zult op deze manier ook sneller jouw gewenste resultaat behalen omdat je precies weet wat je moet doen om jouw doelen te behalen.


3. Meer levenslust en geluk


Geniet vooral van alle tussendoelen die je hebt gesteld. Focus jezelf niet alleen maar op het eindresultaat. Door alle tussendoelen te vieren ervaar je meer voldoening en geluk in je leven. Geniet van de reis naar het einddoel toe, want in de reis dien je het meeste te genieten. Weet je nog niet precies waar je naartoe wilt in het leven, dan kan de ikigai methode je helpen!


4. Motivatie en discipline


Je zult ook meer motivatie en discipline gaan ervaren. Dit komt puur doordat je weet wat je te doen staat en waarvoor je het doet. Dagelijks ben je bezig met jouw toekomst. Je weet wat je wilt, waarom je het wilt en hoe je dit gaat behalen.


5. Jouw droomleven leven


De smart methode helpt je om jouw droomleven te gaan creëren. Denk groot en formuleer alle tussenstapjes volgens de smart methode. Heb daarnaast ook geduld en probeer niet alles in een keer te veranderen. Alles is mogelijk. Zorg ervoor dat je jouw droomleven kunt gaan leven door te werken volgens de smart methode.

Smart formuleren


Hieronder de betekenis van smart wat verder uitgewerkt. Leer jezelf smart formuleren van doelen aan. Zorg ervoor dat je vanuit jouw missie en visie doelen kunt gaan stellen. Begin met een groot einddoel in zicht en werk deze vervolgens met tussendoelen uit volgens de smart methode.


Specifiek


Wees zo specifiek mogelijk bij het formuleren van je doelstellingen. Gebruik geen vage woorden die niet precies omschrijven wat je wilt. Wees specifiek en werk bijvoorbeeld met getallen en percentages. Als voorbeeld: ik wil dit jaar 10 kilo afvallen in plaats van: ik wil dit jaar wat kilo’s kwijtraken.


 1. Wat wil ik bereiken?

 2. Waarom wil ik dit bereiken?

 3. Met wie en waar?

Meetbaar


Maak jouw doelen meetbaar. Hoe weet je ook echt dat je een tussendoel hebt behaald? Welke getallen of percentages kun je eraan hangen om tussentijds een controle uit te voeren van hoe het ervoor staat?


 1. Hoeveel?

 2. Hoe kan ik de resultaten meten?

 3. Wat levert het me op?


Acceptabel


Zijn de doelen acceptabel voor jezelf en voor anderen. Sta jij zelf en bijvoorbeeld jouw collega’s helemaal achter de doelstellingen. Het dient wel acceptabel te zijn voor iedereen en het moet niet zomaar uit de lucht komen vallen.


 1. Sta ik en anderen achter mijn doel?

 2. Is het een logisch doel?


RealistischZijn de doelen ook echt haalbaar? Zorg ervoor dat jouw doelstellingen niet te makkelijk, maar ook niet te moeilijk zijn. Als ze te gemakkelijk zijn, dan loop je groeikansen mis en als ze te moeilijk zijn, dan weet je vooraf al dat je deze doelen niet gaat behalen en dat werkt demotiverend.


 1. Is het haalbaar en uitvoerbaar?

 2. Zijn de kennis en middelen aanwezig om het te realiseren?

 3. Is het zinvol?

Tijdgebonden


Maak jouw smart doelen tijdgebonden. Wanneer wil je deze af hebben? Zorg ervoor dat je een begin- en einddatum hebt voor al jouw doelen. Aan de hand hiervan kun je na de deadline even reflecteren en kijken wat er wel en niet goed ging. Zorg ervoor dat je ook genoeg smart tussendoelen hebt voor de korte termijn. Hierdoor kun je snel gaan schakelen als iets niet helemaal werkt.


 1. Wanneer begin ik?

 2. Wanneer wil ik het behaald hebben?


Doelen stellen voor jezelf


Doelen stellen voor jezelf is noodzakelijk als je iets wilt gaan bereiken in het leven. Daarnaast zorgt doelen stellen voor jezelf ervoor dat je achteraf ook kunt gaan evalueren. Leef ik nog steeds zoals ik dat graag zou willen of wil ik verandering? Door doelen te stellen voor jezelf, zul je uiteindelijk meer succes en geluk gaan ervaren in je leven.


Hoe stel je smart doelen?


Smart doelen stellen werkt niet altijd. Zeker niet als je grote doelen hebt. Wanneer je bijvoorbeeld 10 kg wil gaan afvallen, dan kun je geen smart doel gaan stellen voor ik wil 10 kg afvallen. Dit komt doordat dit doel bestaat uit vele tussendoelen. Je zult dit doel dus eerst moeten verdelen in verschillende tussendoelen. Voor de tussendoelen kun je wel de smart methode gebruiken.


Daarnaast is het moeilijk om een smart doel te stellen voor onderwerpen zoals: ik wil meer zelfvertrouwen krijgen, omdat dit moeilijk meetbaar is. Je kunt niet precies meten of je meer zelfvertrouwen hebt. Dit meet je aan de hand van jouw gevoel of emotie.


Smart doelen voorbeelden


Hieronder zie je een aantal smart doelen voor verschillende gebieden in jouw leven.

Smart doelen voor gezondheid


Misschien loop je al langer tegen een slechte conditie aan en wil je daar verandering in brengen. Wat is daar precies voor nodig en wanneer heb je volgens jou het doel behaald?


Specifiek: Wat wil je precies behalen?


Ik wil graag binnen 2 maanden 5 km kunnen hardlopen zonder dat ik tussendoor moet stoppen.


Meetbaar: Hoe weet je of je op de goede weg bent?


Hiervoor zal ik elke week minimaal 3 dagen moeten gaan hardlopen. Elke week wil ik 500 meter meer rennen dan de week ervoor. Ik snack niet meer tussendoor en zondig alleen 1 dag in het weekend.


Acceptabel: Sta ik achter mijn doelstelling?


Ja, ik sta achter mijn doelstelling, omdat het me uiteindelijk veel voordelen gaat opleveren.


Realistisch: Is het haalbaar?


Ja, het is realistisch omdat ik het haalbaar maak door elke week 500 meter meer te rennen.


Tijdgebonden: Wanneer wil ik dit bereikt hebben?


Ik wil dit binnen 2 maanden behaald hebben.


Smart doelen voor financiën


Misschien vind je jouw huidige inkomen niet genoeg en wil je daarnaast 500 euro per maand extra bijverdienen.


Specifiek: Wat wil je precies behalen?


Ik wil graag 500 euro extra per maand verdienen.


Meetbaar: Hoe weet je of je op de goede weg bent?


Elke maand wil ik mijn inkomen met minimaal 100 euro zien stijgen. Ik doe de eerste maand 3 × per week onderzoek naar een extra inkomen verdienen, naar wat ik leuk vind en meld me vervolgens aan bij interessante opdrachtgevers.


Acceptabel: Sta ik achter mijn doelstelling?


Ja, ik sta achter mijn doelstelling, omdat het me uiteindelijk veel voordelen gaat opleveren.


Realistisch: Is het haalbaar?


Ja, het is realistisch, omdat ik het haalbaar maak door elke maand 100 euro extra te verdienen.


Tijdgebonden: Wanneer wil ik dit bereikt hebben?


Ik wil dit binnen 6 maanden behaald hebben.

Online trainingen persoonlijke ontwikkeling


Persoonlijke ontwikkeling gaat niet vanzelf. Jezelf ontwikkelen en veranderen kan behoorlijk ingewikkeld en spannend zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen en kan je samen met anderen het pad bewandelen naar vooruitgang. Een cursus persoonlijke ontwikkeling kan dan ook de steun zijn die je nodig hebt om stappen zetten naar een nog betere versie van jezelf.Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogs over doelen bereiken:Recente blogposts

Kommentarer


bottom of page