top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

OPRECHTHEID NAAR ANDEREN EN JEZELF: WAAROM IS HET BELANGRIJK?We weten allemaal dat oprechtheid goed is, maar waarom zijn we dit niet altijd en waarom is het belangrijk? In dit artikel duik ik wat verder in oprecht zijn. Het kan je hele leven namelijk veranderen. Daarnaast ook de vraag of altijd oprecht zijn je kan tegenwerken. Lees snel verder!

Inhoudsopgave 

Wat is oprechtheid?


Oprechtheid is naar mijn mening dat je intenties altijd juist zijn. Ook eerlijkheid en openheid komt hierbij kijken. Wanneer je oprecht bent, dan is dit altijd goed bedoeld voor de medemens en gaat het niet ten koste van om zelf van te profiteren. Je meent echt wat je zegt en je draait nergens omheen. Je bent oprecht geïnteresseerd in iemand. Hieronder meerdere kenmerken van oprecht zijn.


  1. Je bedoelingen en intenties zijn juist

  2. Het gaat niet ten koste van de medemens

  3. Je hebt geen vooroordelen

  4. Fouten maken is niet erg en je geeft ze toe

  5. Je bent transparant

  6. Een mening geven is gemakkelijk

  7. Je bent oprecht geïnteresseerd

  8. Geven om te geven en niet om terug te nemen

  9. Je wilt niet winnen, maar helpen

Waarom is oprechtheid belangrijk?


Oprechtheid is belangrijk om vertrouwen en goede relaties op te bouwen. Het is een belangrijk onderdeel van communicatie. Door oprecht te zijn weten anderen wat ze aan je hebben en ze voelen zich veilig bij je.


Het is een fijne en betrouwbare energie die je uitstraalt. Anderen zullen meer openheid naar je tonen omdat je te vertrouwen bent en oprecht geïnteresseerd bent in anderen.


Oprecht zijn is een zeldzame eigenschap


Wanneer je oprecht bent, dan ben je een van de weinigen. Tegenwoordig in de maatschappij willen velen de macht hebben en zijn we erg materialistisch. Velen streven naar succes wat helaas vaak ten koste gaat van anderen. Geld en macht is helaas een van de grootste redenen waarom mensen steeds minder oprecht worden.


We vergelijken onszelf te veel met andere personen en vinden het maar moeilijk om zelfliefde te creëren. Volg jouw eigen route, jouw eigen pad.

Oprechtheid kun je trainen


Het vergt wel wat moed om jezelf te trainen om oprecht te zijn. Je zult jezelf kwetsbaar moeten opstellen en openheid moeten tonen over jouw emoties en gedachtes. Ga oprechtheid niet faken, want dan wordt het weer onoprecht. Als je niet geïnteresseerd bent, ga dan niet doen alsof. Natuurlijk is dit lastig, maar pas jezelf niet aan.


Anderen zullen meer aan je hebben als je gewoon jezelf bent ook al is het niet altijd leuk. Zorg ervoor dat je niet oordeelt over anderen, maar jezelf altijd eerst in de spiegel aankijkt.


Wat is onoprecht zijn?


Onoprecht zijn betekend niet dat je oneerlijk bent. Je kunt nog steeds eerlijk zijn en je goede bedoelingen erbij hebben. Naar mijn mening is onoprecht zijn jezelf vormen naar de buitenwereld om goed over te komen. Je bent niet voor 100% jezelf, maar je past je aan de omgeving of situatie aan om bijvoorbeeld aardig gevonden te worden.


Je interesse is niet echt gemeend en sommige mensen zijn daar gevoelig voor. Ze voelen het aan of je iets wel oprecht meent of niet. Onoprecht zijn kost een hoop energie en kan je veel stress opleveren. Zorg ervoor dat je gewoon kunt ZIJN wie je bent, want dan ben je goed genoeg.


Kan oprecht zijn jou tegenwerken?

oprecht zijn

Wanneer je oprecht bent, dan is dat naar mijn mening een prachtige eigenschap. Kan altijd oprecht zijn je tegenwerken? Ja, ik denk dat je genoeg situaties tegen zult komen waar jouw eerlijkheid en oprechtheid niet gewaardeerd zal worden. Is dit erg? Nee, absoluut niet. Je mag weten dat je altijd voor jezelf mag kiezen en dat dit niet egoïstisch is. Jij weet dat je intenties goed zijn.


Natuurlijk kun je wel rekening houden met de manier waarop je iets zegt. Zodra je weet dat je iemand kwetst als je voor 100% oprecht bent, dan kun je rekening houden met deze situatie en het op een andere manier brengen. Vanuit de juiste intenties en goede bedoelingen is het vrijwel niet mogelijk om iemand te kwetsen, maar dit ligt er ook aan hoe zelfverzekerd iemand is.


Ben jij oprecht tegen jezelf?


Naast dat je oprecht kunt zijn naar anderen toe, kun je dit ook naar jezelf toe zijn. Hoe oprecht ben je naar jezelf toe? In hoeverre houd je jezelf bijvoorbeeld wel eens voor de gek? Zeg je wel eens iets wat je gaat doen, maar doe je het vervolgens dan toch niet? Het is goed om dit bij jezelf te onderzoeken.


In hoeverre ben jij de persoon die je wenst te zijn? Oprechtheid naar jezelf toe geeft een hoop voldoening. Hou jezelf aan je eigen afspraken. Misschien heb je last van belemmerende overtuigingen die je tegenhouden om persoonlijk te kunnen groeien.

Cursus Grip op je Gedachten


Heb je vaak last van negatieve gedachtes? Dan is deze cursus Grip op je Gedachten zeker iets voor jou! Ontdek een manier van omgaan met alles wat in je hoofd zit op een andere manier dan vaak verkondigd wordt.


✓ Stappenplan voor meer rust in je hoofd ✓ Negatieve gedachten gaan naar de achtergrond ✓ Praktisch, concreet en makkelijk uitvoerbaar in je dagelijks leven


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments


bottom of page