top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

ONRUST IN HOOFD EN LICHAAM? ZO LOS JE HET OP!
Je hebt wel eens van die dagen dat je denkt: ‘Vandaag is weer écht zo een dag dat het even tegenzit. Wat komt er veel op mij af, ik voel me daar eigenlijk helemaal niet prettig bij. Je voelt je onrustig. Je voelt onrust in zowel je hoofd en lichaam.


Daarnaast merk je dat je niet helemaal lekker in je vel zit en dat alles al heel snel als te veel en negatief aanvoelt.

Dit gevoel geeft je nog meer stress en je ziet het even helemaal niet meer zitten.


Komt dit je bekend voor? Weet in ieder geval dat je niet de enige bent en dat hetgeen dat jij nu voelt niet blijvend is.

Je kunt er zeker wat aan doen en je kunt ervoor zorgen dat je deze gevoelens net zo lang mindert tot het op een gegeven moment verdwijnt. Hoe je dat kunt aanpakken leg ik je graag uit.


Inhoudsopgave

 

Wat is onrust?

Elk mens ervaart wel eens onrustige gevoelens. Je kunt je op verschillende momenten onrustig voelen en niet lekker in je vel zitten. Soms is er een hele duidelijke reden voor.


Onrust is jezelf opgejaagd, angstig of bezorgd voelen of je voelt een soort spanning en misschien druk op je borst. Bijvoorbeeld wanneer je heel veel moet doen, maar te weinig tijd hebt. Er kan dan onrust ontstaan omdat je even niet zo goed weet waar je moet beginnen.


Maar soms kun je je ook onrustig voelen en niet direct door hebben waar dit gevoel vandaan komt. Er is niet altijd een duidelijke reden en soms moet je iets dieper graven tot je antwoorden hebt.


Het is wel belangrijk dat je dit tijdig doet want onrust is een heel onprettig gevoel. Onrustige gevoelens in je hoofd kan ook zorgen voor onrustige gevoelens in je lichaam.

Je zult merken dat je steeds meer klachten constateert en je jezelf gaandeweg in het gevoel verliest.


Trek op tijd aan de bel en voorkom dat je klachten erger worden dan ze momenteel al zijn.


We zullen in dit artikel eerst een aantal onrust momenten omschrijven, hoe deze ontstaan en hoe dit invloed kan hebben op je mentale en fysieke gezondheid.


Daarna zullen we uitleggen hoe je de onrustige gevoelens in je hoofd en lichaam tegen kunt gaan. We zullen je tips geven en samen tot een oplossing proberen te komen zodat jij straks ook weer zonder de onrust in je hoofd en lichaam verder kunt gaan.


Wil jij direct beginnen met het verminderen van onrust in hoofd en lichaam? Bekijk dan de onlinecursus Rust in Lichaam & Brein!
Onrust in je hoofd


Onrust in je hoofd is een heel onbehaaglijk gevoel. Je voelt je rusteloos en merkt dat je moeilijk stil kunt zitten.


Er spookt van alles door je hoofd en het lukt je niet om je gedachten te ordenen.

Vaak neemt de emotie het ook over van de ratio. Je merkt dat je jezelf in de onrust in je hoofd verliest en even niet zo goed weet hoe je er weer uit kunt komen.


Onrust in je lichaam


Onrust in hoofd en onrust in lichaam worden vaak door elkaar getriggerd. Het ontstaat vaak als je ook onrust in je hoofd ervaart.


De onrust ontwikkelt zich verder in je lijf en heeft niet alleen invloed op je mentale gezondheid maar ook op je fysieke gezondheid.


Onrust in je lichaam kan zich uiten in krampen en spanningsklachten. Je kunt het voelen in je benen, rug, schouders. In sommige gevallen giert de spanning en onrust door het gehele lijf.


Oorzaken van innerlijke onrust

Innerlijke onrust wordt meestal veroorzaakt wanneer je in een stressvolle situatie beland of je zit met een ontevreden gevoel. Ook kan het ontstaan wanneer je problemen niet op tijd aanpakt. Een onrustig gevoel ontstaat niet ineens.


Vaak zijn er verschillende situaties die bijdragen aan de opstapeling van deze gevoelens. Wanneer deze niet tijdig verwerkt worden zal het zich uiteindelijk uiten in de vorm van innerlijke onrust.


En daarom is het vaak voor mensen lastig om te plaatsen waar de innerlijke onrust vandaan komt. Het is niet per se iets wat op dat moment speelt, het is vaak een opstapeling van verschillende gebeurtenissen die niet goed een plekje hebben gekregen.


Onrust en angst


Onrust gaat ook vaak samen hand in hand met angst. Angst kan een heel naar effect hebben op je gezondheid.


Als je met angsten kampt en deze niet aangaat, zal dit er hoe dan ook op een gegeven moment uitkomen. Het is daarom belangrijk dat je tijdig je angsten aangaat. Zo voorkom je ergere klachten zoals onrust in je hoofd en onrust in je lichaam.


Innerlijke onrust door een ongezonde leefstijl


Innerlijke onrust kan ook veroorzaakt worden door een ongezonde leefstijl. Hierbij spelen het slapen, voeding en beweging een grote rol.


Als jij te weinig of te veel slaapt, ongezond eet en weinig beweegt, zul je merken dat je in een neerwaartse spiraal terecht zult komen. Je voelt je steeds kriebeliger en kunt het gevoel niet plaatsen.


Dat gevoel wat je niet kunt plaatsen is onrust. Wellicht een lichtpuntje om te weten dat je deze vorm van onrust heel goed kunt aanpakken door de focus op een positieve manier te verleggen, maar daar straks meer over.


Onrust in je lijf door weinig zelfvertrouwen


Hoe jij tegen jezelf aankijkt, reflecteer je in alles wat jij in je leven doet. Heb je weinig zelfvertrouwen, omdat je misschien veel hebt meegemaakt of niet lekker in je vel zit?

Dan zul je merken dat je ook veel onrust in je lijf zult voelen. Je voelt je gestrest, je voelt spanning, je voelt alsof nooit iets goed genoeg is.


Innerlijke onrust door je werk of bedrijf

Ook kan je innerlijke onrust ervaren door prikkels uit het zakelijke leven. Als het even niet lekker gaat op je werk of in je bedrijf zal je merken dat je op privévlak ook onrustig voelt.


Een deal die niet doorgaat, een financiële tegenvaller, een aanvaring met een collega of werknemer. Het kan allemaal bijdragen aan de verstoring van je innerlijke rust.


Het is daarom belangrijk dat je tijdig de problemen aanpakt. Het is ook heel belangrijk dat jij je in een werkomgeving begeeft waar jij het naar je zin hebt.


Vaak is een goed begin al door te starten met werk wat je goed ligt, waar je goed in bent en jezelf in een omgeving bevinden waar jij je welkom voelt. Doen wat je leuk vindt zodat geen enkele dag als werken aanvoelt.


Onrust in je hoofd door anderen te pleasen


Pleasen, altijd aardig gevonden worden, het een ander altijd naar de zin willen maken en hierdoor compleet voorbijgaan aan je eigen gevoel. Ook dit kan een oorzaak zijn van onrustige gevoelens in je hoofd.


Het is heel belangrijk dat je jezelf op de eerste plaats zet. Als je jezelf niet gelukkig kunt maken zul je een ander ook nooit gelukkig kunnen maken.


Het is soms moeilijk om nee te zeggen omdat je mensen niet wilt teleurstellen. Maar is het dan de moeite waard om zelf elke keer met een teleurgesteld gevoel te zitten?


Wanneer je op zult houden met pleasen zul je merken dat de onrust in hoofd en onrust in lichaam ook af zullen nemen.


Door de lat te hoog te leggenOnrust in hoofd en onrust in lichaam ontstaat ook vaak door onhaalbare doelen. Veel perfectionisten hebben last van rusteloosheid en een onrustig gevoel in hun hoofd en lichaam.


Dit komt doordat ze de lat zo hoog leggen dat dit bijna niet of nooit haalbaar is. Door continu te streven naar perfectie zal je altijd het gevoel hebben dat het niet ‘goed genoeg is’.


Zelfs als je het level van perfectie hebt behaald wat je jezelf had voorgenomen zul je merken dat je toch wel weer iets vindt dat beter kan.


De lat leg je continu hoger, maar je bereikt de top nooit. Niet omdat je dat niet kunt, maar in feite omdat de top niet bestaat.


Door jezelf te verplichten


Een verplichting is een keuze die je zelf maakt. Je hebt zelf in de hand of je van iets wel of geen verplichting maakt. Dit voelt niet fijn. Wanneer je verplicht bent om iets te doen waar je geen zin in hebt, dan kunnen daaruit spanningsklachten ontstaan, want het gaat tegen je zin in.


Zodra je dit mentaal niet meer aan kunt, dan zul je ook lichamelijke klachten gaan ervaren. Beslis dus goed voor jezelf waar je wel en niet in mee wilt gaan.


Onrust hoofd en lichaam oplossen? 5 tips

Onrust in hoofd en onrust in lichaam ervaren is heel naar, maar gelukkig valt dit ook op te lossen. Vaak vloeit de onrust voort uit een ontevreden gevoel.


Het is daarom belangrijk dat we dat gaan aanpakken en gaan oplossen. Hieronder kun je 5 tips vinden die je ermee kunnen helpen.


1. Ga jouw dromen achterna


Droom groot en ga je dromen achterna. Niks is te gek en alles kan. Je moet er gewoon voor gaan. Blijf niet in een situatie hangen die niet goed voor je is. Maak een plan, stel doelen en streef deze na.


Wat wil je nu écht doen? Wat vind je nu écht leuk? En wat houdt jou tegen om nu die dromen achter aan te gaan? Dat laatste is waarschijnlijk hetgeen dat je onrustige gevoelens bezorgd.


Niet genoeg geld, niet genoeg tijd? Maak een plan van aanpak en elimineer die obstakels zodat er ruimte ontstaat waarin jij aan je dromen kunt werken.


2. Ga om met positieve mensen


Je omgeving heeft een grote invloed op jou als mens. Als je omgaat met mensen die continu negatief zijn, continu ontevreden zijn over hun leven zal dat ook een invloed op jou hebben.


Het trekt je naar beneden in plaats van dat het je verder omhoogduwt. Omgeef je zelf met positieve mensen. Mensen met ambities, doelen en dromen.


Mensen die de dag met een lach beginnen en jou ondersteunen in wat jij wilt doen. Er is geen ruimte voor negativiteit of jaloezie.


3. Eet gezond en beweeg regelmatig

Voeding en beweging spelen een grote rol op jouw welzijn. Onrust in je hoofd en lichaam beperken doe je door goed op je voeding en beweging te letten.


Als je de hele dag in je bed ligt te Netflixen met een zak chips op je schoot en een blikje cola in je hand zul je jezelf niet heel gelukkig voelen. Tuurlijk hebben we allemaal wel eens zo een dag, maar het moet geen gewoonte worden.


Focus je op een gezonde voeding en beweeg regelmatig. Vul je bord met lekker veel groente en drink minstens 2 liter water per dag.


Geen tijd om naar de sportschool te gaan? Geen zorgen. Je kunt alsnog veel bewegen. Ga wandelen. Als 10k stappen per dag te veel is begin dan met 5k stappen per dag. Pak de trap in plaats van de lift.


Het zijn juist die kleine dingen die het grote verschil maken. Zeg maar dag tegen de onrust in je hoofd en lichaam.


4. Creëer meer zelfliefde


Zelfliefde is een hele belangrijke factor wanneer het aankomt op het ervaren van onrustige gevoelens. Als je lief bent voor jezelf zul je eerder aan de bel trekken.


Je herkent de rode vlaggetjes en hebt door dat jij jezelf niet zo wilt voelen. Naast het doorhebben zul je ook actie ondernemen. Doe leuke dingen voor jezelf. Het hoeven geen grote of dure gebaren te zijn.


Begin met je lijf gezonde voeding te voeden, maak een rustgevende wandeling door de natuur, neem een ontspannend bad of boek eens een keer een massage voor jezelf.


Geniet van de kleine dingen in het leven, doe waar jij je goed bij voelt en wat jou positieve energie geeft.


5. Kom tot rust met meditatie

We leven in een digitaal tijdperk en alhoewel je dat misschien niet direct aan meditatie zult koppelen biedt het internet je wel heel veel mogelijkheden aan om te oefenen met meditaties.


Online zijn er veel meditaties te vinden die je makkelijk thuis, in je eigen vertrouwde omgeving kunt volgen. Mediteren helpt om meer rust in je leven, hoofd en lichaam te creëren.


Onrust in hoofd en onrust in lichaam schakel je uit door regelmatig te mediteren en jezelf dit rustmomentje te gunnen.


Weg met onrust door de cursus rust in lichaam en brein

Ben jij ook helemaal klaar met het ervaren van onrustige gevoelens in je hoofd en lichaam en wil je het goed aanpakken? Wil jij af van dat onbehaaglijke gevoel en weer met een fijn en fris gevoel opstaan?


Dit is allemaal mogelijk. De cursus rust in lichaam en brein zal helpen meer rust in je lichaam en brein te ervaren. Je zult de stress en onrustige gevoelens die je ervaart elimineren en er zal weer ruimte ontstaan voor rust en positiviteit.


In plaats van elke dag doodmoe en ongelukkig wakker worden, zul je merken dat je door jouw mindset aan te pakken, steeds meer rust zult vinden.


Je gaat je focussen op de positieve dingen in je leven en zult gaandeweg de rust weer terugvinden. De kalmte zal terugkeren en je zult merken dat ook je lichamelijke klachten afnemen. Ben jij er ook klaar voor om echte verandering in je leven te creëren, de onrustige gevoelens te elimineren en weer met een positief gevoel het leven aan te gaan?

Ben jij klaar met de onrust in je hoofd en in je lichaam en wil je weer de rust in je leven ervaren? Bekijk dan snel deze cursus. De onrust in je hoofd en lichaam zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon.


✅ Waarom deze training volgen?

  1. Het prettige aan deze cursus is dat je slechts 15 minuten per dag hoeft te investeren. Niet uren achter je laptop zitten of eindeloze huiswerkopdrachten die juist meer stress kunnen veroorzaken. 15 minuten per dag is het enige wat je dagelijks hoeft te investeren.

  2. 6 modules die elk gepaard gaan met een videoles, een werkboek en een uitdaging.

  3. Door deze modules te doorlopen zul je langzaam maar zeker de regie over je eigen leven weer terugpakken.

  4. Je werkt aan je coping, hoe jij met situaties omgaat en leert hoe je negativiteit makkelijker los kunt laten.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen over stress:


Meer artikelen over gedachten:

3 weergaven0 opmerkingen

Comments