top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

OMGAAN MET EMOTIES: 10 OEFENINGEN DIE JE GAAN HELPEN!Hoe kun je omgaan met emoties en waarom is het belangrijk? Emoties kunnen een grote invloed hebben op hoe jij in het leven staat en handelt. Het is niet meer dan normaal dat we af en toe last hebben van negatieve gevoelens.


Daarnaast kan het je zowel vooruithelpen als tegenwerken. In dit artikel geef ik je 10 oefeningen om te leren omgaan met jouw emoties.


Wil jij leren omgaan met emoties? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.

Inhoudsopgave


 

Waarom leren omgaan met emoties?


Er zijn verschillende soorten emoties. Sommige zijn positief, anderen zijn negatief. Negatieve gevoelens kunnen ook positief zijn, want dit ligt er maar net aan hoe je het bekijkt. Leren omgaan met emoties zorgt ervoor dat je jezelf beter kunt gaan begrijpen. Wanneer je bewustzijn creëert over jouw emoties, dan kun je ook gaan werken aan verandering.


Vanuit negatieve gevoelens komt groei als je hier op de juiste manier mee omgaat. Positieve veranderingen komen vaak voort vanuit vervelende emoties en tegenslagen. Het leren omgaan met emoties zorgt er dus voor dat je vanuit een neutraal standpunt kunt gaan bekijken wat er aan de hand is en daar vervolgens aan werken.

5 redenen waarom leren omgaan met emoties goed is


Hieronder volgen 5 redenen waarom het goed is om te leren omgaan met jouw emoties.


1. Persoonlijke groei en ontwikkeling


Wanneer jij je emoties beter leert te begrijpen, accepteren en omarmen, dan zul je persoonlijk groeien. Je leert neutraal tegen situaties aan te kijken, waardoor je beter oplossingsgericht kunt denken. Vervelende gevoelens horen er nu eenmaal bij. Het is alleen de kunst om er op de juiste manier mee om te gaan.


2. Zelfliefde


Wanneer jij je emoties onderdrukt, dan straf je jezelf eigenlijk automatisch. Je mag niet voelen wat je wilt of moet voelen om te kunnen veranderen. Dit gaat ten koste van jouw zelfliefde.


Je kunt jezelf, maar moeilijk uiten en je bent te streng voor jezelf. Laat je emoties lekker stromen en omarm jouw emoties. Leer jezelf te begrijpen en wees liefdevol naar jezelf toe. Jij hebt jezelf het hardste nodig.


3. Betere relaties door omgaan met emoties


Je zult door open te zijn over jouw gevoelens betere banden met de mensen om je heen creëren. Je zult ook de juiste mensen aantrekken die je willen helpen en ondersteunen. De mensen om je heen zullen meer begrip, respect en waardering voor je hebben als je gewoon jezelf bent.


Wanneer er vooroordelen over jou zijn als je gewoon open en eerlijk bent, dan heb je waarschijnlijk de verkeerde mensen om je heen die een negatieve invloed op je kunnen hebben.


4. Meer levenslust


Negatieve emoties zijn er om verwerkt te worden. Wanneer je ze op de juiste manier kunt verwerken, dan zul je meer geluk en levenslust creëren voor jezelf. Het voelt als een last van je schouders en je hebt het geaccepteerd. Ze zijn er om persoonlijk te groeien. Je loopt ergens tegenaan, dus het heeft geen zin om in een slachtofferrol te gaan hangen. Kijk er positief en met liefde naar.


5. Minder kans op mentale en fysieke gezondheidsklachten

Wanneer je niet om kunt gaan met jouw eigen emoties of ze niet kunt uiten, dan kun je op langere termijn veel last gaan krijgen van mentale en uiteindelijk fysieke lichaamsklachten. Denk hierbij aan depressiviteit en aan stress bijvoorbeeld. Als je dit mentaal niet oplost, dan zal het zich fysiek gaan uiten.


De gevolgen van emoties onderdrukken


Emoties onderdrukken is niet goed, omdat dit uiteindelijk zal opstapelen en alsnog eruit zal komen. Vaak zijn de gevolgen dan veel heftiger, dan wanneer je direct open bent over jouw emoties en ze gewoon lekker laat stromen. Accepteer en omarm dat jouw emoties er zijn en onderdruk ze niet. Het is niet voor niets wat ze opkomen.


Zie het als een geschenk wat voor positieve verandering en persoonlijke groei kan zorgen. Hieronder een aantal negatieve gevolgen van het opstapelen en onderdrukken van je emoties.


  1. Depressiviteit

  2. Een tekort aan zelfvertrouwen

  3. Angstgevoelens

  4. Relatieproblemen

  5. Je ervaart veel stress en druk

  6. Mentale en fysieke gezondheidsklachten

“Ik onderdrukte zelf ook altijd mijn emoties. Mensen wisten niet waar het vandaan kwam als ik ineens ergens helemaal klaar mee was. Het is goed om over jouw emoties te praten. Voor jezelf en voor anderen.” – Kaz Willer

Leer omgaan met emoties van anderen


Omgaan met emoties van anderen zorgt ervoor dat je meer vertrouwen creëert bij deze persoon. Probeer jezelf in te leven in de ander. Waarom voelt deze persoon zich op deze manier? Zeker wanneer je goede relaties wilt bouwen met mensen om je heen, dan is het belangrijk op open en eerlijk naar elkaar toe te zijn.


Laat de ander in zijn of haar waarde. Heb een goed luisterend oor, want dit zal ervoor zorgen dat je goede vragen kunt stellen aan deze persoon. Goede communicatie en begrip tonen is belangrijk in dit soort situaties.

10 oefeningen voor omgaan met emoties en gevoelens

omgaan met emoties en gevoelens

Hieronder volgen 10 oefeningen die je kunt gebruiken om negatieve emoties te verwerken. Besteed even aandacht aan jezelf en jouw gevoel. Je zult er later dankbaar voor zijn.


1. Omgaan met emoties door ademhalingsoefeningen

Zelf doe ik regelmatig op Youtube de Wim Hof breathing exercise. Dit kun je doen als je even rust wilt en tot jezelf wilt komen. Ga uit je hoofd en kom in het hier en nu door deze ademhalingsoefening te doen, want het zal een gevoel van rust meebrengen.


2. Schrijf je gevoelens en gedachtes op


Wanneer je veel aan het piekeren bent of als je jezelf even niet goed voelt, dan is het goed om jouw gevoelens en gedachtes op papier te zetten. Je zult merken dat als je het opschrijft dat je meer bewustzijn creëert over je emoties.


Houdt bijvoorbeeld een dagelijks dagboek bij. Jouw gedachtes en gevoelens zullen minder heftig worden wanneer je ze uitschrijft.


3. Praat erover met anderen


Zit je ergens mee? Praat er dan over met mensen die dicht bij je staan. Door er over te praten met anderen, zul je meer stilstaan bij je gevoelens en negatieve gedachtes. Dit is beter dan het allemaal voor jezelf te houden en het op te kroppen. Het zal een last van je schouders zijn.


4. Neem even een stapje terug


Het kan zijn dat je altijd druk, druk en druk bent. Waarom zo gehaast? Neem even een stapje terug en vraag jezelf af of hetgeen wat je doet wel van toegevoegde waarde is, want is dit echt wat je wilt of ren je ergens achteraan? Blijf goed voor jezelf zorgen en neem bijvoorbeeld even rust van alle dagelijkse werkzaamheden.


5. Focus je op de gedachtes en het gevoel


Probeer eens om 30 min stil te zitten en je aandacht te leggen op je gedachtes en gevoelens. Leg alle afleidingen aan de kant. Ben even met jezelf in alle stilte. Leg je hand op je buik. Sluit je ogen. Wat voel en denk je? Wat is de reden dat je jezelf zo voelt? Hoe kun je jouw problemen op de juiste manier oplossen of omarmen als je er geen invloed op hebt?


6. Wandel of fiets een rondje


Ga de natuur in en kom in beweging. Zoek de rust op en kom tot jezelf. Laat alle gedachtes en gevoelens langzaam aan je voorbijgaan, maar veroordeel het niet. Accepteer het dat het op dit moment zo is en dat het niet erg is. Geef daarnaast wat liefde aan jezelf terug en begrijp de situatie. Wanneer je dit vaker doet, dan zul je onbewust verandering gaan merken.


7. Verdiep jezelf in NLP


NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Het is de studie van alles wat we waarnemen en hoe het filteren van informatie kan leiden tot onze gedachtepatronen en ons gedrag. Bij het toepassen van NLP ga je bewustwording creëren over jouw gedachtepatronen, waarnemingen, emoties en gedrag.


Dit kan zorgen voor blijvende veranderingen in jouw leven en het behalen van gewenste successen. Het NLP Praktijk Doe-Boek is perfect voor beginnende NLP’ers die hen communicatie en relaties met mensen willen verbeteren. Daarnaast kun je het blijvend toepassen.


Je kunt jezelf daarnaast ook eens verdiepen in verschillende NLP trainingen en opleidingen. We hebben de beste voor je bij elkaar gezet!


8. Ga op onderzoek uit en ontwikkel jezelf


Druk je emoties en gedachtes niet weg, maar sta er even bij stil en kijk naar hoe je het op kunt gaan lossen. Blijf jezelf persoonlijk ontwikkelen en sta open voor verandering. Lees bijvoorbeeld boeken, volg persoonlijke ontwikkeling cursussen, luister naar podcasts en blijf investeren in jouw mentale en fysieke gezondheid.


9. Omgaan met emoties door mediteren


Bij meditatie ga je even terug naar binnen. Sta stil in het hier en nu. Laat jouw gedachtes en emoties stromen. Verminder stress en zorg daarnaast voor een betere emotionele balans.


10. Accepteer en omarm je emoties met liefde


Het is altijd goed om jouw emoties en gedachtes te accepteren en omarmen met liefde. Veroordeel jezelf niet, maar wees liefdevol naar jezelf toe. Druk ze niet weg. Probeer te begrijpen waar het vandaan komt en los het op als je er invloed op hebt. Indien je er geen invloed op hebt, leer het dan te accepteren en omarmen.


Wil jij leren omgaan met emoties? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.
 Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogs over emoties & gevoelens:


8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments