top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

MINIMALISTISCH LEVEN? DIT IS DE REDEN WAAROM! 11 TIPS EN VOORDELEN
Minimalisme, misschien heb je het wel eens voorbij horen komen. Waarom brengt simpel leven vele voordelen met zich mee? Kan een minimalistische levensstijl misschien de oplossing zijn voor meer geluk, rust en tevredenheid? Wat is minimalisme, wat zijn de voordelen en hoe kan ik er mee beginnen? In dit artikel ga ik je helpen om minimalistisch te leven.

Inhoudsopgave


 

Wat is minimalisme?


Minimalisme is in principe zo min mogelijk spullen bezitten. Hoe minder hoe beter. Naast een minimalistisch leven heb je ook minimalistisch wonen en kunst. Dit uit zich door iets heel simpels wat heel mooi en uniek kan zijn. Gooi alles weg wat je niet meer nodig hebt en stop met het overbodige. Het zal je veel voordelen opleveren.


Minimalistisch leven heeft niet alleen te maken met spullen. Dit gaat veel verder dan alleen ontspullen. Een minimalistisch leven kan ook betekenen dat je maar heel weinig geld uitgeeft aan overbodige zaken. Je haalt bijvoorbeeld nooit eten en drinken onderweg, want je let goed op je centjes. Je smeert je boterhammen thuis en neemt deze mee met een flesje water.


De reden om minimalistisch te leven


Tegenwoordig zijn we eigenlijk best wel verwend. We kunnen veel dingen doen en kopen wat eigenlijk overbodig is. In plaats van minimalistisch te leven worden we materialistisch.


We halen voldoening uit het kopen van nieuwe spullen. Steeds weer opnieuw kopen we spullen om onszelf gelukkig te moeten voelen. We stappen weg van onszelf voelen ons gestrest en velen creëren hierdoor een tekort aan zelfliefde. Daarnaast zijn we afhankelijkheid van gebeurtenissen en andere mensen. Dit geldt niet voor iedereen natuurlijk.


Met nieuwe spullen kopen is helemaal niets mis natuurlijk, maar als we het doen om onszelf gelukkiger te voelen vanbinnen, dan gaat er iets goed fout. Zorg ervoor dat je zelfliefde en zelfvertrouwen gaat creëren. De volgende keer kun je dan iets moois kopen omdat je het verdient en niet omdat je bevestiging zoekt van de buitenwereld of om jezelf van binnen goed te voelen.


“Voor mij is de beste reden om minimalistisch te gaan leven meer geluk, rust en tevredenheid.” – Kaz Willer

De maatschappij is niet minimalistisch


De maatschappij is niet minimalistisch. We streven allemaal naar succes, zo veel mogelijk geld, macht en hard werken en zo veel mogelijk bezitten. Hard werken wordt beloond en we zijn bijna slaaf van ons eigen leven. Wanneer je een minimalist bent, dan streef je naar vrijheid en echt geluk. Wat is echt belangrijk voor jou als geld niet bestond?


Koppel jezelf los van het “systeem” dat alles draaiende houdt en problemen veroorzaakt. Ga je eigen dromen achterna en doe er alles aan om dit na te leven. Wil jij je hele leven blijven werken voor geld of wil je dat het geld voor jou gaat werken?


De risico’s van leven in chaos


Leven in een chaos gaat ten koste van jouw productiviteit, gezondheid en veel spullen om je heen kunnen voor meer stress zorgen. Ook al lijkt het niet zo te zijn, toch gebeuren er onbewust veel zaken waardoor je tegengehouden wordt. Je ervaart bijvoorbeeld minder innerlijke rusten jouw geluk komt vaker van buiten dan vanbinnen.


Daarnaast vernietigen we het milieu door overmatig te consumeren. Het is niet duurzaam en het zal op langere termijn ten koste gaan van de wereld.

Voordelen van minimalistisch leven


Een minimalistische levensstijl brengt vele voordelen met zich mee. Hieronder zal ik er een aantal kort toelichten.


1. Meer rust en minder stress


Je zult meer rust ervaren in je leven, want alles wat overbodig is, neem je afscheid van. Je zult jezelf hier dus ook niet meer druk om kunnen maken, wat uiteindelijk voor minder stress zal zorgen. Heerlijk die last van je schouders.


2. Betere focus en productiviteit


Zeker als je aan het werk bent, dan is het goed om zo min mogelijk afleidingen om je heen te hebben. Doe bijvoorbeeld je telefoon weg en leg niets op je bureau wat je af kan leiden. Je zult jezelf beter kunnen focussen, wat vervolgens weer tot meer productiviteit en betere resultaten zal zorgen.


3. Bespaar een hoop geld


Je zult een hoop geld besparen door geen overbodige zaken meer te kopen. Koop alleen nog maar wat je echt nodig hebt en leuk vindt. Koop bijvoorbeeld maar één keer in de maand iets duurs in plaats van elke week wat kleine dingetjes.


4. Meer geluk en tevredenheid


Geluk en tevredenheid vind je vanbinnen. Door geen overbodige spullen te hebben, zul je minder geluk in je spullen vinden en dit kan de schakel zijn naar het geluk dat binnen in jezelf zit. Maak jezelf niet meer afhankelijk van geluk van buitenaf. Het enige wat je nodig hebt, dat ben jij.


5. Het is duurzamer


Wij mensen consumeren overmatig. Dit is slecht voor het milieu. Al het overbodige afval dat we produceren gaat ten koste van de wereld. Als jij minimalistisch gaat leven, dan zul je een steentje bijdragen aan het milieu.


6. Kwaliteit boven kwantiteit


In plaats van veel spullen kopen zorg je ervoor dat je alleen nog kwalitatief goede spullen koopt. Misschien 1 shirtje van 80 euro in plaats van 20 shirts van 10 euro. 1 keer per maand naar een leuk festival gaan voor 100 euro in plaats van 2 avonden in de week de kroeg in gaan voor 100 euro per week. Ga voor kwaliteit en leuke ervaringen boven kwantiteit.


7. Voel jezelf vrijer


Ook zal er een last van je schouders vallen, omdat je simpelweg niet zo veel meer hebt om jezelf druk over te maken. Je voelt je vrijer en levendiger, doordat je meer overzicht hebt en alleen nog doet wat je leuk vindt.


8. Ineens meer tijd vrij


Je kunt gaan ervaren dat je ineens meer tijd over hebt. Misschien weet je niet wat je met je tijd aan moet, dit is een mooie mogelijkheid om jezelf wat verder persoonlijk te ontwikkelen en om echt stil te staan in het hier en nu. Wat wil ik nu echt?

11 Tips voor een minimalistische levensstijl


minimalistische levensstijl tips


Hoe kun je minimalistisch leven? De 11 tips hieronder zullen je helpen om meer vrijheid, geluk en tevredenheid te geven.


1. Minimalistisch interieur


Een minimalistisch interieur hoeft niet per se weinig spullen te betekenen. Dit is ook een woonstijl, waarbij vooral gebruik wordt gemaakt van natuurlijke lichte kleuren zoals wit, bruin en beige. Daarnaast kun je wel veel overbodige accessoires en meubels uit je woning verwijderen om meer rust te creëren. Verkoop het bijvoorbeeld op marktplaats of breng het naar de kringloop. Iemand anders zal er blij mee zijn.


2. Start met ontspullen


Hierboven had ik het al even kort over ontspullen in je interieur. Naast je interieur kun je nog veel meer spullen wegdoen die je niet meer gebruikt. Doe alles weg wat je niet meer gebruikt of nodig hebt. Wat is overbodig? Pak een vuilniszak, laat je emoties los en gooi het weg. Waardevolle spullen en herinneringen kun je natuurlijk wel bewaren.


3. Digitaal opruimen


Digitaal kan het natuurlijk ook een rommeltje zijn. Het lijkt misschien maar 1 computerscherm of telefoon, maar toch kan dit voor veel onrust in je hoofd zorgen. Zet alles netjes in mapjes en doe documenten weg die je niet meer nodig hebt. Dit geld ook voor apps op je telefoon en foto’s etc.…


4. Koop alleen wat je nodig hebt


Door alleen nog maar te kopen wat je nodig hebt, zul je ten eerste een hoop geld besparen, ten tweede zorgt het voor minder rommel en tenslotte voor meer rust in je hoofd.


5. Stop met prikkels


Ben je iemand die snel is afgeleid? Zorg er dan voor dat je begint met het stoppen van het opnemen van prikkels van buitenaf. Denk bijvoorbeeld aan alle meldingen in je telefoon, jouw dagelijkse e-mails en aan het lezen van het nieuws of tv kijken. Zorg ervoor dat niets of niemand je nog kan afleiden als je met iets bezig bent of als je iets wilt behalen.


6. Verwijder negatieve mensen uit je leven


Misschien is dit moeilijk voor je, maar denk aan jezelf. Het is niet arrogant of egoïstisch om voor jezelf te kiezen en je mooiste leven te gaan leven. Negatieve mensen kosten je een hoop energie die je voor jezelf goed kunt gebruiken. Laat jezelf niet afleiden en voor de gek houden. Kies voor positiviteit. Het zal je een hoop mentale rust geven.


7. Stop met verplichtingen


Een tijdje terug heb ik een stukje geschreven over verplichtingen. We denken vaak dat we van alles moeten doen en dat we afhankelijk zijn van personen of omstandigheden. Weet dat je zelf altijd de keuze hebt om iets anders te doen, hoe moeilijk het ook is.


“We willen vaak de consequenties niet met ons meedragen, daarom accepteren we de verplichtingen zoals ze zijn, maar als je verandering wilt, kies dan wat anders.” – Kaz Willer

8. Pas je voedingspatroon aan


Misschien ligt de hele kast wel vol met snoepjes, koekjes, chips en chocolade. Ten eerste is dit niet goed voor je gezondheid, ten tweede is het zonde van je geld en tenslotte gaat je energieniveau ervan achteruit. Is dit wat je wil? Natuurlijk af en toe een snackje is lekker!


Maar om de hele kast nu vol te gooien is misschien een beetje overdreven?


9. Zorg voor meer innerlijke rust


Minimalisme kan ook in je hoofd. We hebben dagelijks vele gedachtes en gevoelens die ons onbewust tegenhouden in ons dagelijkse leven. In mijn blog over innerlijke rust leg ik je uit hoe dit komt en hoe je tot deze staat van zijn kunt komen.


10. Doe alleen iets als je het leuk vindt


Dit komt een beetje overeen met tip nummer 7. Het stoppen met verplichtingen zal ervoor zorgen dat je alleen nog maar gaat doen wat je wil en leuk vindt. Stel jezelf de vraag: Waarom doe ik dit als ik het niet leuk vind, wat levert het me op en is dit ook echt de moeite waard?


“Mijn motto is echt: Doe alleen iets als je dat leuk vindt! We hebben maar één leven. Jij kan zelf bepalen hoe jij je leven wilt indelen. Stop met jezelf verplicht te voelen om iets te doen. Dit is jouw eigen keuze.” – Kaz Willer

11. Stapje voor stapje


Verandering komt niet van de een op andere dag. Verwacht niet ineens heel jouw leven om te gooien en minimalistisch te gaan leven, maar doe het rustig aan. Plan bijvoorbeeld elke week één dag in waar je 1 uur besteed aan minimalisme. Op de lange termijn zul je verbaasd zijn van de resultaten. Stapje voor stapje zal verandering plaatsvinden.


Start vandaag met minimalistisch leven


Wat maakt jou nu echt gelukkig in het leven? Schrijf dit eens voor jezelf uit. Doe alles weg wat overbodig is en stop met zaken die er niet echt toe doen voor jou. Start vandaag met jouw droomleven. Ga terug naar je innerlijke kind. Jij bent de enige die kan bepalen hoe jij je eigen leven wilt gaan indelen. Start vandaag, het is nooit te laat om te veranderen.

Online minimalisme cursus


Een online cursus om aan de slag te gaan met Minimalisme. Het doel van deze cursus is om meer tijd ruimte en vrijheid in je leven te vinden. De cursus is verdeeld in 4 modules om dit te bereiken.


✔︎ Module 1 ‘Ontspullen’ om de externe omgeving op te ruimen en opnieuw in te richten.

✔︎ Module 2 ‘Consuminderen’ om meer financiële ruimte te vinden, beter met de aarde om te gaan en te werken aan onthechting van spullen.

✔︎ Module 3 ‘Versimpelen’ om meer tijd vrij te maken in het leven, en

✔︎ Module 4 ‘Bewustwording’ om de vrijgekomen vrijheid te optimaliseren door middel van focus en te benutten door doelen op te stellen.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

留言