top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

MINDFULNESS OEFENINGEN VOOR BEGINNERS THUIS. VOORDELEN EN TIPSMindfulness oefeningen zijn heel simpel, maar kunnen toch heel effectief zijn. Wanneer je ze regelmatig doet, kan je merken dat je meer rust ervaart in je dagelijkse leven.


Je leert beter omgaan met stress en je bent beter in staat om je aandacht te richten op het hier en nu. Wanneer je interesse hebt om mindfulness oefeningen te gaan doen, is het aan te raden om een cursus te volgen of een boek te lezen over het onderwerp.


Zo leer je de oefeningen goed uitvoeren en krijg je meer inzicht in het effect ervan. In dit artikel duik ik wat verder in op wat je aan mindfulness oefeningen hebt en de verschillende soorten die je thuis kunt doen.

Wil jij meer rust in jouw leven? Bekijk dan de beste mindfulness trainingen!
Inhoudsopgave 

Wat zijn mindfulness oefeningen?


Mindfulness oefeningen kunnen helpen bij het ontwikkelen van aandacht en bewustzijn. Ze kunnen ook helpen bij het verminderen van stress, angst en depressie. Er zijn verschillende soorten mindfulness oefeningen, dus er is voor iedereen wel een passende oefening.


Mindfulness oefeningen zijn eigenlijk heel simpel. Het enige wat je hoeft te doen is je aandacht richten op het hier en nu. Dit kan door simpelweg bewust te zijn van je ademhaling, of door naar een voorwerp te kijken en alle details ervan in je op te nemen.

Je hoeft niet per se stil te zitten tijdens een mindfulness oefening, je kunt ze ook doen terwijl je aan het wandelen bent of aan het werk bent. Mindfulness oefeningen kunnen overal en altijd gedaan worden.


Voordelen van mindfulness oefeningen

Mindfulness oefeningen zijn een geweldige manier om je lichaam en geest te ontspannen. Ze helpen je om bewuster te zijn van je lichaam en je omgeving, en om beter te focussen op het hier en nu.


Ze kunnen je ook helpen stress te verminderen, beter te slapen en je overall welbevinden te verbeteren.


Als je nog nooit mindfulness oefeningen hebt gedaan, kan het een beetje intimiderend zijn om te weten waar je moet beginnen. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten mindfulness oefeningen die je kunt doen, dus er is voor iedereen wel iets geschikts.


Hieronder geven we je een aantal voordelen van mindfulness oefeningen.


Een paar minuten per dag


Mindfulness oefeningen hoeven niet lang te duren. Een paar minuten per dag is al genoeg om de voordelen te ervaren. Je kunt bijvoorbeeld een mindfulness oefening doen wanneer je opstaat, in de auto zit of even pauze neemt tijdens het werk.


Het is belangrijk om een moment te kiezen waarop je niet gestoord wordt door andere dingen. Zo kun je je volledig concentreren op je lichaam en je ademhaling, en de oefening zo effectief mogelijk maken.


Ze zijn niet moeilijk


Mindfulness oefeningen zijn heel eenvoudig. Ze gaan vaak gepaard met diepe ademhalingen, en het is de bedoeling dat je je volledig concentreert op je lichaam en je ademhaling.


Soms worden er ook eenvoudige meditatieve oefeningen gedaan, zoals het tellen van je ademhalingen. Door je te concentreren op je lichaam en je ademhaling, leer je beter om te gaan met stress en spanning.


Je leert ook beter om je aandacht te richten op het hier en nu, en om je gedachten niet constant af te laten dwalen.


Ze zijn voor iedereen geschikt


Mindfulness oefeningen zijn geschikt voor iedereen. Je hoeft geen ervaring te hebben met meditatie of yoga om ze te kunnen doen.


Iedereen kan de oefeningen aanpassen aan zijn of haar eigen niveau, en ze op een manier doen die het beste bij hem of haar past. Mindfulness oefeningen zijn veilig voor iedereen, en je hoeft geen speciale kleding of uitrusting te hebben om ze te kunnen doen.


7 mindfulness oefeningen voor beginners thuis

Mindfulness is een fantastische manier om je lichaam en geest te ontspannen. Het kan je helpen om beter te slapen, je humeur te verbeteren en je focus te vergroten.


Helaas is het niet altijd makkelijk om een mindfulness oefening in je dagelijkse routine in te passen. Daarom hebben we een aantal eenvoudige mindfulness oefeningen voor beginners op een rijtje gezet die je gewoon thuis kunt doen.


1. Body Scan


Ga liggen op je rug met je benen uitgestrekt en je armen langs je zij. Begin bij je tenen en focus je aandacht op elk lichaamsdeel, terwijl je langzaam omhoog werkt. Voel hoe je lichaam aanvoelt en laat alle spanning los.


2. Aandacht voor je ademhaling


Ga ergens rustig zitten met je rug recht en sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling en probeer die zo rustig mogelijk te laten verlopen. Voel hoe je buik zich opblaast wanneer je inademt en weer samentrekt wanneer je uitademt.


3. Stilte oefening


Ga ergens zitten waar het rustig is en sluit je ogen. Concentreer je op alle geluiden die je hoort. Luister naar het tikken van de klok, het ruisen van de wind, het geluid van je ademhaling, enzovoort. Laat de geluiden komen en gaan zonder erop te reageren.


4. Oefening met een object


Kies een klein object uit, zoals een steen of een lepel. Zet het object voor je neer en concentreer je er helemaal op. Let goed op alle details, zoals de kleur, de vorm, de textuur, enzovoort. Voel hoe het object aanvoelt wanneer je het aanraakt.


5. Mindful wandelen


Ga naar buiten en focus je aandacht op elke stap die je zet. Voel hoe je voeten de grond raken en hoe je lichaam zich beweegt. Let ook op je ademhaling en probeer je aandacht niet te laten afdwalen.


6. Aandacht voor je eten


Kies een simpel gerecht uit, zoals een appel of een biscuit. Zet het gerecht voor je neer en concentreer je er helemaal op. Let goed op alle details, zoals de kleur, de geur, de smaak, enzovoort. Probeer je aandacht niet te laten afdwalen en eet langzaam en bewust.


7. Meditatie


Ga ergens zitten met je rug recht en sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling en probeer die zo rustig mogelijk te laten verlopen. Laat alle gedachten die door je hoofd spoken komen en ga er niet mee in discussie. Blijf rustig zitten en focus je op je ademhaling.


11 tips voor het doen van mindfulness oefeningen

mindfulness oefeningen tips

Mindfulness is een unieke manier van aandachtig zijn. Het is niet moeilijk om mindful te zijn, maar het vraagt enige oefening. Het helpt je om rust te vinden in een drukke wereld. Hieronder geven we je 11 tips.


1. Let op je ademhaling


De eerste stap om mindful te worden is om je aandacht naar je ademhaling te richten. Het is belangrijk om bewust te worden van je ademhaling, zodat je je aandacht kunt verleggen wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen.


2. Word je bewust van je lichaam


Neem de tijd om bewust te worden van je lichaam. Voel hoe je lichaam aanvoelt wanneer je in een houding zit of ligt. Voel de spanning in je spieren en hoe je lichaam ontspant wanneer je ademt.


3. Word je bewust van je omgeving


Open je ogen en let op de dingen om je heen. Voel de aanraking van je kleren op je huid. Luister naar de geluiden om je heen. Kijk naar de kleuren en vormen om je heen.


4. Aanvaard wat je aan het ervaren bent


Het is belangrijk om aan te nemen wat je aan het ervaren bent. Wees vriendelijk voor jezelf en probeer je niet druk te maken over de dingen die je niet kunt veranderen.


5. Laat je gedachten voorbijgaan


Laat je gedachten voorbijgaan zonder ertegen te vechten. Probeer niet te oordelen over je gedachten of je ervaringen. Laat ze gewoon voorbijgaan.


6. Keer terug naar je ademhaling

Wanneer je merkt dat je gedachten afdwalen, keer dan terug naar je ademhaling. Neem een paar diepe ademhalingen en focus je aandacht weer op je ademhaling.


7. Oefen elke dag


Elke dag een klein beetje oefenen helpt je om je mindfulness vaardigheden te verbeteren. Begin met een paar minuten per dag en bouw langzaam op naar een langere duur.


8. Vind een comfortabele houding


Je kunt mindfulness oefenen in een stoel, op de grond of zelfs in bed. Zorg ervoor dat je je lichaam comfortabel kan bewegen zodat je niet afgeleid wordt door ongemak.


9. Wees geduldig


Mindfulness vraagt oefening en geduld. Het is normaal om afgeleid te worden door je gedachten en je aandacht af te laten dwalen. Het is ook normaal om moeite te hebben om je aandacht op je ademhaling te richten.


10. Wees vriendelijk voor jezelf


Wees vriendelijk voor jezelf wanneer je oefent. Probeer niet te oordelen over je ervaringen of te al of moeite hebt om je aandacht bij je ademhaling te houden.


11. Volg een cursus of lees een boek


Als je nieuw bent in mindfulness oefeningen, is het verstandig om een beetje hulp te vragen. Je kunt bijvoorbeeld een cursus of workshop volgen, of een app downloaden die je stap voor stap door de oefeningen leidt.


Er zijn ook veel boeken en online tutorials die je kunt gebruiken. Als je eenmaal weet hoe je de oefeningen moet doen, kun je ze elke dag toepassen in je dagelijkse routine, op een tijdstip en op een plek waar je je het meeste comfortabel voelt.


Conclusie over mindfulness oefeningen


Mindfulness oefeningen zijn een geweldige manier om je lichaam en geest te ontspannen. Door je te concentreren op je lichaam en je ademhaling, leer je beter om te gaan met stress en spanning.


Je leert ook beter om je aandacht te richten op het hier en nu, en om je gedachten niet constant af te laten dwalen. Ze zijn geschikt voor iedereen, en je hoeft geen speciale kleding of uitrusting te hebben om ze te kunnen doen.


Als je nieuw bent in mindfulness oefeningen, is het verstandig om een beetje hulp te vragen. Je kunt bijvoorbeeld een cursus of workshop volgen, of een app downloaden die je stap voor stap door de oefeningen leidt.

Mindfulness training volgen? De beste cursussen!


Heb jij geen tijd om een cursus over mindfulness te volgen? Dan is dat direct de beste reden om het wél te doen! Mindfulness kan er namelijk voor zorgen dat je minder stress ervaart tijdens drukke perioden.


  1. Het kan angst en spanning verminderen

  2. Slaapproblemen nemen af;

  3. Vermindering van depressieve klachten

  4. Handvatten voor situaties die zich in de toekomst nog voor kunnen doen.

  5. Positief effect op je energie.


Wil jij meer rust in jouw leven? Bekijk dan de beste mindfulness trainingen! 
 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:


1 weergave0 opmerkingen

Comments