top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

LEREN OMGAAN MET STRESS? DEZE 25 TIPS GAAN JE HELPEN!Stress is een normale fysieke reactie op een mogelijke bedreiging in jouw omgeving. Je dient te leren omgaan met stress. Het is het “vechten of vluchten”-syndroom dat ons helpt om in moeilijke tijden te overleven.


Maar als je dagelijks wordt blootgesteld aan stress, dan kan dit leiden tot een toename van je bloeddruk, een hogere hartslag en een verhoogde aanmaak van stresshormonen.

Dit kan op de lange termijn allerlei gezondheidsklachten veroorzaken.


Daarom is het belangrijk om te leren omgaan met stress. In dit artikel geven we je 25 tips om te leren omgaan met stress. Lees snel verder!


Wil jij leren omgaan met stress? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout.Inhoudsopgave


 

25 tips voor omgaan met stress

Hieronder volgen de 25 tips voor het omgaan met stress. Lees ze zorgvuldig door en kijk of je iets herkent waar je op dit moment last van hebt. Vervolgens kun je dit als eerste aanpakken om te leren omgaan met stress.


1. Omgaan met stress door identificatie


Stress kan veroorzaakt worden door allerlei verschillende dingen, van je werk tot je relatie tot financiële problemen. Het is belangrijk om te weten wat je stress kan geven, zodat je hier beter mee om kunt gaan.


Misschien is het bijvoorbeeld mogelijk om bepaalde zaken te vermijden, of om er anders mee om te gaan.


2. Geef jouw grenzen aan


Als je merkt dat je snel gestrest raakt, dan is het belangrijk om jouw eigen grenzen aan te leren geven. Zeg eens een keer nee als je iets aangeboden krijgt waar je eigenlijk geen tijd of energie voor hebt.


Leer ook om je gevoelens beter te uiten en duidelijk te communiceren wanneer je iets dwarszit.


3. Maak tijd vrij voor ontspanning


Zorg ervoor dat je dagelijks even tijd voor jezelf neemt, om te ont stressen. Besteed genoeg aandacht aan een leuke activiteit waar je van geniet, zoals bijvoorbeeld een boek lezen, een wandeling maken of door naar je favoriete muziek te luisteren.


Op deze manier kun je even alles loslaten, ontspannen en tot jezelf komen.


4. Hoe omgaan met stress door de natuur?


Probeer dagelijks even naar buiten te gaan en ga in de frisse lucht wandelen of een rondje fietsen. Dit kan je helpen om je hoofd leeg te maken en weer even bij te komen. De natuur geeft je rust en kan je helpen om stress tegen te gaan.


5. Beweeg voldoende

Lichamelijke oefeningen helpen je niet alleen gezond te blijven, maar kunnen ook een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Wanneer je lichaam endorfine aanmaakt tijdens het sporten, dan kan dit je helpen om jezelf beter te voelen.


Probeer dus dagelijks even een half uurtje te bewegen.


6. Eet gezond


Je voeding heeft ook invloed op je stressniveau. Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg vitamines, mineralen en antioxidanten binnenkrijgt. Eet bijvoorbeeld veel groente en fruit, volkoren producten, noten en zaden.


Vermijd suikers en cafeïne, want dit kan je stressniveau juist weer verhogen.


7. Drink voldoende water


Het is belangrijk om dagelijks voldoende water te drinken, omdat je lichaam hierdoor optimaal kan functioneren. Wanneer je uitgedroogd bent, dan kan dit je gestrest laten voelen.


Ik raad altijd minimaal 1 liter water er 30kg aan lichaamsgewicht aan. Weeg je 60kg? Drink dan minimaal 2 liter water per dag.


8. Leren omgaan met stress door voldoende slaap


Wanneer je moe bent, dan kan je lichaam minder goed tegen stress. Probeer daarom om dagelijks tussen de 7 en 9 uur slaap te hebben. Zorg ervoor dat je slaapkamer rustig en donker is, zodat je lichaam optimaal kan ontspannen.


9. Mediteer


Mediteren kan je helpen om emotionele rust te vinden. Probeer dagelijks even een halfuurtje te mediteren, door je aandacht te richten op je ademhaling. Op deze manier kom je even helemaal tot rust en kun je weer met frisse energie aan de dag beginnen.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de Wim Hof breathing technique toepassen.


10. Omgaan met stress therapie

Als je het gevoel hebt dat je niet meer zelfstandig met stress kunt omgaan, dan kun je altijd professionele hulp inschakelen. Er zijn bijvoorbeeld therapeuten die je kunnen helpen met het aanleren van stress reducerende technieken.


11. Doe aan yoga


Yoga helpt je om je lichaam en geest te ontspannen. Er zijn verschillende soorten yoga, dus er is altijd wel een vorm die bij je past. Probeer eens een yogales of een online training uit.


12. Neem een ontspanningsmassage


Een ontspanningsmassage kan je helpen om je spieren los te maken en je lichaam weer helemaal tot rust te laten komen. Je kunt bijvoorbeeld een afspraak maken bij een massagesalon, of natuurlijk je partner vragen om je een massage te geven.


13. Ga naar een sauna


Sauna’s zijn niet alleen ontspannend, maar kunnen je ook helpen om je lichaam te detoxen. Door de warmte gaat je hart sneller kloppen en maakt je lichaam meer endorfine aan, waardoor je je beter voelt.


14. Beter omgaan met stress door rustgevende muziek


Rustgevende muziek kan je helpen om je lichaam en geest te ontspannen. Er is speciale ontspanningsmuziek die je kunt luisteren of je kunt gewoon naar je favoriete muziek luisteren. Muziek kan je ook helpen om bepaalde stressvolle situaties te verwerken.


15. Probeer aromatherapie

Aromatherapie is een holistische benadering van gezondheid en welzijn, waarbij verschillende essentiële oliën worden gebruikt. Deze oliën worden verdampt, ingeademd of op de huid aangebracht.


Aromatherapie kan je helpen om je lichaam en geest te ontspannen en kan je daarnaast ook helpen bij het verwerken van stressvolle situaties.


16. Doe aan acupunctuur


Acupunctuur is een oude Chinese geneeswijze waarbij dunne naaldjes op bepaalde plekken in het lichaam worden gestoken. Dit stimuleert het zenuwstelsel en kan het lichaam helpen om zichzelf te herstellen.


Acupunctuur kan je helpen om je lichaam en geest te ontspannen, en kan je ook helpen bij het verwerken van stressvolle situaties.


17. Progressieve spierontspanning


Progressive muscle relaxation (PMR) is een ontspanningstechniek waarbij je verschillende spieren in je lichaam achtereenvolgens aanspant en ontspant. Dit kan je helpen om je lichamelijke en mentale stress te verminderen.


PMR kan je ook helpen bij het slapen als je last hebt van slaapproblemen door stress.


18. Omgaan met stress oefeningen


Mindfulness betekent aandachtig zijn in het hier en nu, en niet piekeren over het verleden of de toekomst. Er zijn verschillende mindfulness-oefeningen die je kunt doen, zoals bijvoorbeeld aandachtig wandelen of een aandachtsmeditatie.


Mindfulness kan je helpen om beter om te gaan met stress.


19. Maak een prioriteitenlijstje


Als je het gevoel hebt dat je dagelijks veel te veel moet doen, dan is het belangrijk om je prioriteiten goed te bepalen. Maak een lijstje van de dingen die echt belangrijk voor je zijn, en focus je hier dan op.


Op deze manier kun je je tijd en energie beter indelen en voorkom je dat je overweldigd raakt door alles wat je moet doen.


20. Leer ‘nee’ te zeggen

Als je makkelijk ‘ja’ zegt tegen alles wat er gevraagd wordt, dan kan dit ervoor zorgen dat je overweldigd raakt en gestrest bent. Leer daarom om ‘nee’ te zeggen wanneer je iets aangeboden krijgt waar je eigenlijk geen tijd of energie voor hebt.


Op deze manier kun je beter je eigen grenzen aangeven, en voorkom je dat je overprikkeld raakt.


21. Stel realistische doelen


Als je hoge verwachtingen hebt van jezelf, dan is de kans groot dat je teleurgesteld raakt en gestrest bent. Stel daarom realistische doelen voor jezelf, zodat je ze ook echt kunt behalen. Op deze manier voel je je niet alleen beter, maar kom je ook minder snel in de stress.


22. Leer plannen


Als je alles maar ‘op het laatste moment’ doet, dan is de kans groot dat je in de stress schiet. Probeer je tijd beter in te delen door te leren plannen. Stel een schema op waarin je aangeeft wanneer je wat gaat doen.


Op deze manier weet je precies wat er op welk moment van de dag op je afkomt, en kun je je hier beter op voorbereiden.


23. Maak gebruik van de nieuwe technologie


Er zijn tegenwoordig allerlei handige apps en gadgets die je kunnen helpen om beter met stress om te gaan. Probeer bijvoorbeeld eens een app te gebruiken die je helpt om je ademhaling te reguleren, of een app waarmee je een dagboek bijhoudt.


Op deze manier kun je beter inzicht krijgen in wat je stress geeft, en kun je hier beter mee omgaan.


24. Omgaan met stress door ‘me-time’


Als je het gevoel hebt dat je dagelijks maar door blijft gaan, dan is het belangrijk om even tijd voor jezelf te nemen. Plan elke week een paar uur in waarin je iets leuks voor jezelf gaat doen, zonder dat je je hoeft te haasten of druk hoeft te maken.


Op deze manier kun je weer tot rust komen, en kun je weer met frisse energie verder.


25. Laat jouw perfectionisme los


De realiteit is dat niet alles perfect hoeft te zijn. Probeer daarom je verwachtingen aan te passen aan de realiteit en focus je op de positieve dingen in plaats van op de negatieve dingen. Op deze manier word je minder snel gestrest en kun je beter genieten van het leven.


Wil jij leren omgaan met stress? Het No Stress programma helpt tegen langdurige stress, overspannenheid/burnout.  

 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Misschien ook interessant:

3 weergaven0 opmerkingen

Comments