top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

LEREN COMMUNICEREN IN 5 STAPPEN!Goede communicatie lijkt gemakkelijk, maar dit is vaak een van de grootste uitdagingen, vooral op de werkvloer en in relaties is goede communicatie van belang. Hoe kun je goed leren communiceren?


Je wilt dat jouw boodschap op een goede en duidelijke manier bij de ontvanger terecht komt, maar hoe doe je dit precies? In deze blog geef ik je verschillende tips voor een goede communicatie.Wil jij je beter leren communiceren naar anderen en naar jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.Inhoudsopgave 

Goede communicatie is belangrijk


Goede communicatie is de basis voor het bouwen van relaties met mensen, zowel zakelijk als privé. Het zorgt voor een goede verbinding en duidelijkheid.


Daarnaast bepaald communicatie voor het grootste gedeelte de kwaliteit van je leven. Wil je simpelweg een praatje maken of wil je iets anders bereiken met het gesprek?


Bedenk goed wie jouw doelgroep is en wat je wil. Hoe stel je jezelf bijvoorbeeld op bij het voeren van een belangrijk gesprek? Hoe kun je op een goede manier jouw boodschap overbrengen aan de ander? Communicatie is een groot onderdeel van jouw eigen succes.


Communiceren kun je leren

Al vanaf onze geboorte leren we praten en bewegen. Zowel verbale als non-verbale communicatie zijn van belang bij het beter leren communiceren, maar waar leren we dit nu eigenlijk echt?


Soms weten we onszelf geen houding aan te nemen of weten we simpelweg gewoon niet waar we over moeten praten. Daarnaast komt onze boodschap niet altijd even goed over, waardoor je niet het gewenste resultaat zal boeken.


Ik zal je hieronder een aantal tips geven voor het beter communiceren met mensen.


Hoe kun je jouw communicatie verbeteren?


vrouw lachen groep


Hieronder volgt een stappenplan voor het verbeteren van jouw communicatie. Het is niet in deze volgorde, maar dit zijn wel verschillende zaken waarmee je rekening kunt houden tijdens het voeren van een goed gesprek.


Stap 1 Leren communiceren door goede vragen te stellen


Wat bedoeld de ander precies? Probeer goed te begrijpen wat de ander jou duidelijk wilt maken. Soms kun je niet alleen aan de woorden horen, wat een ander probeert duidelijk te maken. Ook lichaamstaal kan erbij helpen om jouw communicatie te verbeteren.


Door een goed luisterend oor te hebben, kun je op de juiste manier vragen gaan stellen en ingaan op wat de ander aan het vertellen is. Toon oprechte interesse en wees eerlijk en open.


Onderzoek daarnaast ook wat de ander nodig heeft. Hoe kun jij de ander het beste helpen? Wat is de beste keuze voor de ander?


Stap 2 Luisterend oor en empathie

Het is van belang dat je leert luisteren naar de ander voordat je zelf begrepen wilt worden. Luister oprecht naar de woorden die een ander uitspreekt en focus jezelf niet op wat jij wilt gaan zeggen.


Wat is de emotie van de ander wanneer er iets wordt gezegd? Welke emotie kun je horen achter de woorden van de zender?


Een goede inleving, samen met goed luisteren zorgt ervoor dat je betere gesprekken kunt gaan voeren. Probeer onderstaande zaken uit de weg te gaan tijdens het voeren van een gesprek.


  1. Stop met het geruststellen van de ander. (Gaat vanzelf wel weer over…)

  2. Stop met het geven van goedbedoeld advies. (Je kunt het beter zo doen…)

  3. Stop met vergelijkingen geven. Het rationaliseren. (Bv. Zoveel mensen hebben hier last van…)

  4. Stop met het veranderen van onderwerp.

  5. Stop met het onderbreken. </