top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

KERNWAARDEN BEPALEN? VOORBEELDEN EN 5 OEFENINGEN!Iedereen heeft bepaalde kernwaarden waarnaar je leeft. Ook al weet je ze niet, je hebt ze wel bewust of onbewust. In dit artikel ga ik je helpen om jouw kernwaarden te bepalen.


Hoe doe je dit en wat is de magische kracht erachter als je het naleeft? Ik geef je een aantal voorbeelden en vertel je hoe je deze in je missie en visie kunt verwerken.

Inhoudsopgave 

Wat zijn kernwaarden?


Kernwaarden zijn overtuigingen die je zelf hebt over het leven. Je leeft op een bepaalde manier, omdat je kernwaarden hebt die voor jou belangrijk zijn. Hierdoor filter je ook snel mensen die wel en niet bij jou passen.


Je handelt op bepaalde manieren in het leven. De kernwaarden vertellen je waarom je bepaalde dingen doet. Het geeft aan wat voor jou belangrijk is in het leven en het stuurt je de juiste richting op.


Kernwaarden voorbeelden

Hieronder volgen een aantal kernwaarden op alfabetische volgorde:

Letter

Kernwaarde

Letter

Kernwaarde

A

Authenticiteit

N

Nauwkeurigheid

B

Betrouwbaarheid

O

Openheid

C

Creativiteit

P

Professionaliteit

D

Duurzaamheid

Q

Kwaliteit

E

Eerlijkheid

R

Respect

F

Flexibiliteit

S

Samenwerking

G

Groei

T

Transparantie

H

Hartelijkheid

U

Uniciteit

I

Innovatie

V

Veerkracht

J

Justitie

W

Welwillendheid

K

Klantgerichtheid

X

X-factor

L

Leiderschap

Y

Yields (opbrengsten)

M

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Z

Zorgvuldigheid

De kracht van kernwaarden

Kernwaarden zijn een belangrijk onderdeel voor jouw eigen geluk. Wanneer je jouw kernwaarden niet naleeft, dan kun je jezelf niet voldaan en ongelukkig voelen. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot een depressie.


Wanneer je jouw kernwaarden naleeft, dan ben je in flow met wat voor jou belangrijk is in het leven. Alles in jouw leven kun je afstemmen op jouw kernwaarden. De baan die je hebt, de mensen met wie je omgaat, de dingen die je dagelijks doet.


Als vrijheid bijvoorbeeld een belangrijke kernwaarde voor je is, maar je zit van 9 tot 5 op kantoor, dan leef je niet zoals je zou willen leven en daar kun je depressief van worden.


Jouw kernwaarden weten zorgt voor:


 1. Richting in je leven

 2. Meer empathisch vermogen naar anderen

 3. Beter communiceren

 4. Onderliggende emoties beter begrijpen

 5. Duidelijkheid voor jezelf en jouw omgeving

 6. Jouw droomleven werkelijkheid maken

 7. Meer zelfvertrouwen en geluk

Gevolgen van leven zonder kernwaarden


Wanneer je jouw kernwaarden niet duidelijk in beeld hebt, dan kan het zo zijn dat dit vele nadelen met zich meebrengt. Dit komt doordat er een stukje bewustzijn bij je ontbreekt over wat je in het dagelijks leven doet.


Je weet misschien niet waarom je op bepaalde manieren handelt en je hebt geen hoger doel in het leven. Je hebt bepaalde gevoelens en gedachtes waarvan je niet weet waardoor dat komt en dat kan een hoop stress veroorzaken.


Jouw leven heeft misschien niet voldoende betekenis en je doet dingen die niet bij jouw kernwaarden passen.


Leven zonder kernwaarden in beeld zorgt voor:


 1. Weinig betekenis in je leven

 2. Stress

 3. Depressie en overige mentale gezondheidsklachten

 4. Fysieke gezondheidsklachten

 5. Leven als een kip zonder kop

 6. Ongelukkig zijn zonder te weten waarom

Jouw kernwaarden bepalen. 5 oefeningen


kernwaarden bepalen oefeningen

Het is belangrijk om voor jezelf jouw 5 belangrijkste kernwaarden te bepalen. Hierdoor creëer je bewustwording over hetgeen dat je belangrijk vindt in het leven.


Oefening 1 – Kies jouw 10 kernwaarden


Kies uit de lijst voorbeelden 10 kernwaarden die voor jou belangrijk zijn en zet ze vervolgens op de juiste volgorde van belangrijk naar minder belangrijk. Als je er geen tien hebt, dan is dat ook prima, maar bepaal er minimaal 5.


Wat kan helpen bij de volgorde is om te bepalen welke kernwaarde de meeste invloed gaat hebben in je leven als je dit volledig naleeft.


Hoe bepaal je jouw kernwaarden?


 1. Waar word je gelukkig van in het leven?

 2. Wat vind je belangrijk?

 3. Hoe ziet jouw droomleven eruit?

 4. Als alles mogelijk is, wat zou je dan doen?

Door deze vragen aan jezelf te stellen, wordt het al een stuk gemakkelijker om de juiste kernwaarden uit de voorbeelden lijst te kiezen.

Oefening 2 – Waarom is dit belangrijk voor jou?


Schrijf per kernwaarde op waarom dit belangrijk voor je is. Wanneer je dit opschrijft, dan krijg je een beter inzicht of het daadwerkelijk belangrijk voor je is. Als dit niet zo is, kies dan een andere kernwaarde die beter bij je past.


Oefening 3 – Ja of nee?

Schrijf per kernwaarde een ja of nee op. De vraag die hierachter zit is of je daadwerkelijk ook jouw kernwaarden naleeft. Ben je op dit moment tevreden met hoe je de kernwaarde naleeft?


Oefening 4 – In welke vlakken van je leven ben je niet tevreden?


Als je een nee hebt opgeschreven bij jouw kernwaarde, bepaal dan voor jezelf in welke vlakken van het leven dit geldt. Is dit bijvoorbeeld door je werk, onderneming of komt het door de mensen met wie je omgaat bijvoorbeeld of door je gezondheid?


Schrijf dit per kernwaarde voor jezelf uit. Heb je een ja opgeschreven? Kijk dan of er nog verbetering is op dat vlak.


Oefening 5 – Hoe wil je het wel zien?


Hoe zou je het graag anders willen zien? Schrijf bij elke kernwaarde op hoe jouw ideale droomleven eruitziet als je bij alles een ja hebt staan. Wat zou je dan doen? Met wie ben je dan? Hoe voel jij jezelf op dat moment? Wat speelt er dan allemaal in jouw leven?

Oefening 6 – Missie en visie bepalen

Nu je weet hoe je jouw leven graag zou willen indelen, kun je een passende missie en visie gaan maken. Wat is je missie in het leven. Welke boodschap draag je uit naar de wereld toe?


Wat is voor jou belangrijk in het leven en hoe kun je anderen daarbij helpen? Bij je visie mag je enorm groot dromen. Als je jouw droomleven hebt bepaald, maak het dan nog 10x zo mooi en groot om bij je visie uit te komen.

Oefening 7 – SMART doelen stellen


Wanneer je jouw missie, visie en kernwaarden hebt bepaald, dan is het nu tijd om SMART doelen te gaan stellen. Doe dit per kernwaarde. Schrijf alle taken en stappen die je hiervoor wilt gaan ondernemen tot in de details uit op papier.

Online trainingen persoonlijke ontwikkeling


Persoonlijke ontwikkeling gaat niet vanzelf. Jezelf ontwikkelen en veranderen kan behoorlijk ingewikkeld en spannend zijn. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen en kan je samen met anderen het pad bewandelen naar vooruitgang. Een cursus persoonlijke ontwikkeling kan dan ook de steun zijn die je nodig hebt om stappen zetten naar een nog betere versie van jezelf.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments