top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

ACCEPTATIE VAN SITUATIES EN JEZELF LEREN ACCEPTEREN.Acceptatie gaat je een hoop onrust besparen en geluk met zich meebrengen. Jezelf leren accepteren is een vaardigheid waar je voor altijd dankbaar voor zal zijn. Het maakt je leven een stuk gemakkelijker en je bespaart daarnaast een hoop stress.


In dit artikel ga ik wat verder in op wat acceptatie is en hoe je jezelf en verschillende situaties kunt leren accepteren door middel van verschillende oefeningen.

Inhoudsopgave


 

Wat is acceptatie?


Acceptatie is het loslaten van iets wat je niet fijn vindt of wat je belemmert in het dagelijkse leven. Door jezelf en situaties te accepteren laat je het voor wat het is en maak je jezelf er niet meer druk over. Het heeft niets te maken met dat je opgeeft of dat je slap bent.


Leren accepteren is juist positief! Je geeft ruimte aan je emoties en op deze manier kun je stapje voor stapje het verleden verwerken en situaties accepteren zoals ze zijn. Wanneer je wel invloed hebt op situaties, dan is het goed om oplossingsgericht te denken.


Accepteren is niet opgeven


Ik wil wel een duidelijk standpunt maken en dat is dat accepteren niet van de negatieve kant moet worden gezien of misbruikt. Wanneer je tegen een probleem aanloopt, dan dien je niet als excuus te gebruiken dat je dit accepteert zoals het is.


Je dient dan wel actie te ondernemen om het probleem op te lossen en dit doe je niet door zielig in een slachtofferrol te blijven hangen. Raap jezelf weer bij elkaar en onderneem actie om het te veranderen.


Jezelf accepteren met 5 tips

Zelfacceptatie is het grootste cadeau dat je jezelf kunt geven, maar hoe kun je dit doen? Hieronder zal ik je verschillende tips geven om jezelf te leren accepteren. Het zal niet altijd even fijn zijn of dit toe te passen, maar durf de realiteit onder ogen te komen en kijk jezelf in de spiegel aan.


Tip 1 – Mindfullness acceptatieDoor mindfullness kom je meer in het hier-en-nu. Vaak zitten onze lastige gedachtes en gevoelens in het verleden of in de toekomst, maar in het nu is alles oké. Door in deze staat van zijn te komen, leer je om jezelf te accepteren zoals het is.


Tip 2 – Jezelf accepteren door bewustwording

Wees jezelf bewust over jouw dagelijkse gedachtes en gevoelens. Stop daarnaast met anderen naar beneden praten om jezelf erboven te plaatsen. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks jouw gevoelens en emoties op papier.


Wat voel en denk je eigenlijk dagelijks? Is dit ook echt de realiteit of verzin je zaken erbij die gebaseerd zijn op jouw angsten?

Tip 3 – Zoek geen afleidingen


Wat er vaak gebeurt als we onszelf niet goed voelen is dat we afleiding van buitenaf gaan zoeken. Dit kan in allerlei vormen voorkomen. Denk aan het duiken in social media of het kijken van series en films op bijvoorbeeld Netflix.


Daarnaast kun je misschien erg materialistisch zijn en je geluk in spullen vinden. Dan is het goed om minimalistisch te gaan leven.


Dit doen we om de echte realiteit niet onder ogen te komen. We plakken pleisters op de wonden, maar de wond geneest nooit op deze manier. Je dient het probleem in de kern aan te pakken, jouw emoties te laten stromen en situaties te accepteren zoals ze zijn.

Tip 4 – Leer loslaten als er geen oplossing is


Stel jezelf de vraag of je er iets aan kunt doen op dit moment? Als het antwoord nee is, leer dan om het probleem los te laten en te omarmen. Als er wel een oplossing is, neem dan direct actie en zorg ervoor dat je er alles aan doet om het probleem op te lossen.

Tip 5 – Wees lief voor jezelf


Wees tenslotte niet te streng voor jezelf, maar wees juist lief voor jezelf. Werk aan jouw zelfliefde. Jij bent het enige wat je je hele leven bij je draagt. Verzorg jezelf goed en besteed genoeg aandacht aan zelfliefde. Wat zeg je eigenlijk dagelijks tegen jezelf?

Leren accepteren in verschillende situaties

Hieronder volgen een aantal verschillende situaties. Ik geef je vanuit een neutraal standpunt mijn inzichten over hoe je deze situaties kunt leren accepteren.


Burn-out accepteren


Een burn-out is het gevolg van te hard werken aan iets wat je niet leuk vindt om te doen. Wanneer je daadwerkelijk dag in dag uit iets doet waar je energie van krijgt, dan kan een burn out nooit voorkomen.


Dit is een gevolg van omstandigheden die je niet aanstaan. Wanneer je niet met oplossingen komt, dan zul je in een burn out terecht komen.


Het accepteren van een burn-out kun je doen door te kijken naar waar het vandaan komt. Bijvoorbeeld het werk wat je niet leuk vindt, heeft je nu een burn out opgeleverd. Zie het als een mooie les en kies ander werk wat je wel leuk vindt om te doen.


Lichaam accepteren


Je bent niet tevreden over je lichaam als je jezelf te veel gaat vergelijken met anderen. Ten eerste: wie zegt hoe een lichaam er uit moet zien? Tegenwoordig is veel nep en lijkt het een perfect plaatje van buitenaf tot dat je weet wat er bij deze mensen in de innerlijke wereld gebeurt.


Je kunt jezelf een diepere vraag gaan stellen over waarom je jouw lichaam anders wilt hebben. Heeft dit te maken met dat je een relatie wilt bijvoorbeeld of dat je er voor de buitenwereld goed uit wilt zien?


Weet dat jouw lichaam slechts iets is wat je is gegeven in deze wereld, jij bent niet je lichaam. Dit is een plaats waarin je bent beland. Wat er binnenin gebeurt, is veel belangrijker. Kijk naar de schoonheid vanbinnen, niet naar het jasje dat je aan hebt.


Acceptatie ziekte


Een ziekte is erg vervelend. Wanneer je niet meer beter kunt worden, dan kun je er de mooiste tijd van maken. Realiseer jezelf dat het na dit leven niet stopt. Jij zult er altijd zijn. Jij bent energie. Je zult alleen je lichaam achterlaten.


Maak er voor nu de mooiste tijd van die je graag zou willen hebben en wees niet bang voor de dood. Je zult hierna overstappen naar iets veel groters, maar geniet voor nu zo vaak als het kan. Heel veel sterkte gewenst en ik denk aan je.


Pijn accepteren

Je kunt lichamelijke of mentale pijn ervaren. Beide zijn vaak een gevolg van wat er vooraf aan is gebeurd. Bekijk de oorzaak van de pijn en realiseer je dat de pijn je verandering gaat brengen. Deze pijn is het resultaat van hoe je altijd hebt geleefd.


Het universum geeft aan dat je een ander pad moet gaan bewandelen. Daarom heb je deze pijn gekregen. Jij verdient namelijk beter dan wat je altijd hebt gehad.


Fouten accepteren


In principe hoeven we het niet eens zo te noemen. Fouten accepteren heeft namelijk een negatieve lading. Fouten brengen je juist naar waar je naartoe wilt gaan. Doordat het fout gaat zul je het de volgende keer beter doen.

Hierdoor groei je als persoon en krijg je uiteindelijk wat je hart wenst. Noem het liever fouten vieren.


Verlies accepteren


Verlies is erg vervelend. Soms kan het plotseling gebeuren en wenste je dat je nog 1 woord kon spreken. Het accepteren van verlies kan erg lastig zijn. Weet wel dat dit onderdeel is van dit leven en dat je zelf ook ooit zult gaan.


Vertrouw erop dat de persoon die je hebt verloren nog altijd bij je is. De energie blijft hangen en er wordt naar je geglimlacht. De persoon aan de andere kant kijkt nog steeds naar je en staat jou op te wachten aan de andere kant.


Deze persoon wil dat jij nog het mooiste maakt van je leven en dat je er niet te veel over inzit. Hij of zij ervaart geen pijn meer en is naar iets veel groters gegaan.


Verleden accepteren


Het verleden accepteren is een lastige heb ik zelf ervaren. Dit kan een proces van jaren zijn. Wat je gaat helpen om het te accepteren is om in te zien dat het niet voor niets is gebeurd. Het universum heeft jou een wijze les geleerd die je aan anderen kunt onderwijzen.


Je kunt anderen behoeden voor de foute keuzes die jij ooit hebt gemaakt. Hierdoor voorkom je dat een ander dezelfde fout zal maken. Zie het verleden als een extra zetje dat je nu in de goede richting gaat brengen. Je zult nu het pad volgen dat voor jou is weggelegd.


Wat er ook is gebeurd, weet dat dit met een reden is gebeurd om jou meer geluk te brengen in je leven. Als het niet was gebeurd, dan zal het op een later tijdstip jou alsnog overkomen en dan is het misschien al te laat.

NLP opleiding volgen? De beste cursussen op een rijtje!


Een NLP opleiding of cursus kan ervoor zorgen dat je krachtiger in het leven gaat staan.

  1. Effectiever en beter communiceren

  2. Meer zelfvertrouwen

  3. Leer daarnaast omgaan met emoties van jezelf en anderen

  4. Verbeter jouw relaties met mensen

  5. Wordt ten slotte succesvoller in het leven

  6. Persoonlijke groei & ontwikkeling


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogs over emoties & gevoelens:4 weergaven0 opmerkingen

Comments