top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

HET IKIGAI MODEL UITGELEGD EN DE BETEKENISIkigai: Het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven . Misschien heb je de term ikigai al wel eens voorbij horen komen. Maar wat is het precies en hoe ziet het ikigai model eruit?


Wat is de betekenis en hoe vind ik mijn ikigai? In dit artikel geven we uitleg over ikigai en wat het Japanse geheim is voor een lang en gelukkig leven.


Er zit een bepaalde methode achter het leven van de Japanners die ouder zijn geworden dan 100 jaar. Ik hoop dat je naar het lezen van dit artikel een goede richting zet naar een lang en gelukkig leven. Vindt jouw persoonlijke ikigai.

Inhoudsopgave 

Het ikigai model

Zie hierboven een foto van het ikigai model. In dit schema komen een aantal vraagstellingen terug die je voor jezelf kunt beantwoorden. Het wordt onderverdeeld in jouw passie, missie, beroep en roeping.


Waar houd je van? Wat heeft de wereld nodig? Waar ben je goed in en hoe kun je daarvoor betaald worden? Iedereen heeft een ikigai in zich. Sommige zijn er bewust van en hebben deze al gevonden. Er zijn ook genoeg mensen waarbij het wel aanwezig is, maar ze zijn nog zoekende.


Het ikigai model kan jou helpen om de reden van jouw leven te ontdekken. Waarom sta jij ’s Ochtends elke dag op en wat motiveert jou?


De betekenis van ikigai


Ikigai komt oorspronkelijk uit Japan. Het is een therapie die betrekking heeft tot de betekenis van het leven. We kunnen onszelf bijvoorbeeld de volgende vragen stellen:

Wat is de zin van mijn leven? Is het simpel van dag tot dag leven of heb ik een hogere missie in de wereld?


Hoe kan het zo zijn dat sommige mensen erg gepassioneerd leven en sommige niet weten wat ze moeten doen, wat ze leuk vinden en waar ze mee bezig zijn?

Hieruit is ikigai ontstaan. Het staat in principe voor het geluk om altijd bezig te zijn.


Hoe vind ik mijn ikigai?


ikigai vinden

Wanneer je deze hebt gevonden, dan zal het meer tevredenheid, geluk en betekenis in jouw leven geven. Allereerst dienen we ervan bewust te zijn dat stress in het hedendaagse leven een grote rol speelt. Een leven vol stress kan nadelige gevolgen hebben voor jouw gezondheid.


Ook al denken we dat we er geen last van hebben, dan is het puur de gewenning ervan. Een melding op jouw telefoon kan er al voor zorgen dat je onbewust gestrest bent.

Daarnaast dien je uiteraard rekening te houden met voldoende beweging en een uitgebalanceerde voeding. Hieronder sommen we nog een keer de 4 vragen uit het ikigai model voor je op.


Zorg ervoor dat je deze voor jezelf open en eerlijk kunt beantwoorden. Wanneer Je dit helder in beeld hebt voor jezelf, dan kun je beginnen met het stellen van doelen en een missie en visie creëren.


Vraag 1 uit het ikigai model – Waar ben ik goed in?


Door deze vraag te beantwoorden krijg je een inzicht in jouw ervaringen die je kunt gebruiken op het gebied van werk. Iedereen is wel ergens goed in. Maak een lijst met dingen waar je goed in bent. Je kunt hier van alles neerzetten.


Vraag 2 uit het ikigai model – Waar hou ik van?


Wat vind je zo leuk om te doen dat je er elke dag wel je bed voor uit zou willen komen? Denk niet te specifiek beroepsgericht. Denk echt aan wat je leuk vindt om te doen.


Vraag 3 uit het ikigai model – Wat heeft de wereld nodig?


Wat heeft de wereld nodig volgens jou? Welke problemen ervaar je tijdens het dagelijks leven en zie je veel bij anderen terugkomen? Kijk of je dit kunt combineren met waar je van houdt en waar je goed in bent.


Vraag 4 uit het ikigai model – Hoe kun je daarvoor betaald worden?


Heb je de eerste 3 vragen duidelijk en uitgebreid beantwoord? Dan kun je gaan kijken naar hoe je ervoor betaald kunt worden.

Wanneer je een goed inzicht hebt gecreëerd voor jezelf, dan kun je dichter bij jouw ikigai komen en een start maken voor een lang en gelukkig leven.


Start jouw weg naar een lang en gelukkig leven

Nu je de basis van ikigai weet, kun je er mee aan de slag gaan. Om optimaal ermee aan de slag te gaan, kun je het beste het boek helemaal lezen. Hier wordt er enorm uitgebreid op ingegaan en het bevat vele tools die je kunnen helpen om een lang en gelukkig leven te creëren.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer blogs over doelen bereiken:

10 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Commentaires