top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

HOE KRIJG JE MOTIVATIE? GEBRUIK DEZE 9 TIPS!Iedereen kent het wel. Je wilt iets nieuws gaan bereiken of doen, maar het ontbreekt aan motivatie. Je krijgt jezelf niet vooruit om aan je doelen te gaan werken. Hoe kan dat? Hoe krijg je meer motivatie?


Lees snel verder om te ontdekken hoe je weer de power krijgt om voor je doelen te gaan!


Wil jij motivatie ontwikkelen voor succes in je leven? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.Inhoudsopgave 

Wat betekent motivatie?


Ten eerste het begrip motivatie. Wat is motivatie precies? In principe betekent het dat je ervoor bereid bent om dingen te doen en laten om je doelen te behalen. Het is een bepaald gevoel dat je van binnen hebt wat ervoor zorgt dat je de benodigde taken zult gaan uitvoeren.


Motivatie zorgt ervoor dat je gedrag verandert, waardoor je zult gaan handelen om je doelen te behalen. Hoe komt het eigenlijk dat we soms een te kort hebben aan motivatie? Hoe krijg je motivatie? Ik leg het je verder uit in dit artikel.


Intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie

Wat is het verschil tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie? In principe is dit gemakkelijk uit te leggen. Intrinsiek betekent bijvoorbeeld dat je vanuit jezelf zult gaan handelen.


Extrinsiek betekent dat je iets van buitenaf nodig hebt om de juiste actie te gaan zetten.

Hierbij kun je denken aan iemand die tegen je zegt dat je het moet gaan doen, omdat je alleen maar beter van wordt en dat het nieuwe kansen voor je biedt. Zie hieronder een aantal kenmerken van intrinsieke en extrinsieke motivatie.


Intrinsieke motivatie


  1. Iets doen omdat je het zelf wilt.

  2. Je zult betere resultaten halen.

  3. De reden om het te doen is groot genoeg.

  4. Beleven meer plezier tijdens het uitvoeren van de taken.

  5. Creatief en productief.


Extrinsieke motivatie


  1. Iets doen omdat het moet.

  2. De motivatie komt van buitenaf.

  3. Minder productief en creatief.

  4. Leveren minder goed werk.

  5. Hebben een leidinggevende nodig.


“Wanneer je écht iets wilt behalen, dan zul je verder komen met intrinsieke motivatie, dan met extrinsieke motivatie. Zorg ervoor dat de reden groot genoeg is om het doel te behalen.”

9 tips. Hoe krijg je motivatie?

motivatie krijgen tips

We gaan nu verder met de 9 tips! Hoe krijg je motivatie? Motivatie vinden is misschien nog niet het allermoeilijkste, maar om het ook echt te behouden is een ander verhaal. Natuurlijk hoef je niet elke dag in de week volledig aan te staan, het zal met ups en downs gaan.


Dit is volkomen normaal het zal soms moeilijk zijn en daar moeten we doorheen gaan. Accepteer deze momenten en laat je door tegenslagen niet van je droomleven afwijken.


1. Hoe krijg je motivatie door positieve mensen?


Wanneer je jezelf gaat omringen met positieve mensen, zul je meer energie krijgen om voor jouw doelen te gaan. Zoek de mensen op die je ondersteunen en luisteren naar jouw plannen.


Wanneer je in een omgeving zit waar jouw doelen afgekraakt worden, dan dien je daar zo snel mogelijk weg te gaan, want dat houdt je alleen maar tegen om verder te komen. Daarnaast is het zonde van je eigen positieve energie die je moet beschermen.


2. Weeg de voor- en nadelen met elkaar af


Wanneer je het moeilijk vindt om te beginnen of om een keuze te maken, dan is het goed om de voor- en nadelen met elkaar af te wegen.


Maak een lijstje met alle voordelen die het je gaat brengen en van wat eventueel de nadelen kunnen zijn. Vervolgens kun je een beslissing gaan nemen door het lijstje.


3. Jezelf motiveren door doelen stellen

Waar wil je over 6 maanden, 12 maanden en bijvoorbeeld over 2 jaar staan? Zorg ervoor dat je doelen gaat stellen in verschillende tijdsvlakken. Je hoeft niet realistisch te zijn.


Stel grote doelen. Dit zal ervoor zorgen dat je in ieder geval gaat groeien en ontwikkelen, wanneer je de juiste kleine stappen zet. Alles begint bij de juiste mindset.


Teken een trap bijvoorbeeld en zet per trede een doel of handeling die je kunt doen om dichter bij je doelen te komen. Wanneer je kleine doelen stelt, dan zul je ook klein gaan handelen. Zorg ervoor dat je doelen zo groot zijn dat mensen je voor gek gaan verklaren.


4. Motivatie vinden door niet te perfectionistisch zijn


Fouten maken is goed, omdat je hiervan leert en dit zal ervoor zorgen dat je jezelf gaat ontwikkelen in het proces.


Daarnaast zul je meer zelfvertrouwen krijgen. Wees niet te perfectionistisch, want dit kun je tegenhouden om ook echt die benodigde stappen te gaan zetten.


5. Visualiseer het eindresultaat


Door het eindresultaat te visualiseren, gaan je hersenen automatisch denken dat je daar al bent. Hierdoor ga je jezelf gedragen als die persoon in de toekomst, wat ervoor zal zorgen dat je deze ook wordt.


Pas wel op met negatieve visualisatie, dit werkt namelijk ook en zie je vaak bij angsten terugkomen.


6. Bekijk motivatievideo’s, quotes en luister podcasts

Dit is misschien een vorm van extrinsieke motivatie, maar het kan je wel helpen om intrinsieke motivatie te gaan krijgen en op te bouwen.


Door diverse video’s te bekijken en quotes te lezen en door podcasts te luisteren, zul je de motor aan geslingerd krijgen, waardoor je jouw doelen gaat behalen. Luister bijvoorbeeld elke dag een video en kijk wat het je gaat opleveren.


7. Hoe krijg je motivatie door een ochtendroutine?


Door bijvoorbeeld een ochtendroutine te maken heb je een productief begin van de dag. Eerder in de blog: Ochtendroutine? 10 tips. Waar is het goed voor? Vertelde ik je al over wat een ochtendroutine allemaal voor voordelen heeft.

Lees de blog en start met jouw ochtendroutine!


8. Zelf motivatie door lief voor jezelf zijn


Wees lief voor jezelf en niet te streng. Natuurlijk moet je af en toe even doorzetten om iets af te maken bijvoorbeeld, maar zorg ervoor dat je wel vanuit liefde voor jezelf gaat handelen.


Zeg voortaan, ah jammer dat het vandaag niet is gelukt, ik zal het morgen opnieuw op pakken en ervoor zorgen dat ik mijn doelen ga behalen, maar blijf niet negatieve gedachtes in je hoofd aanpraten.


9. Hoe krijg je motivatie door zelfreflectie?


Doordat je aan zelfreflectie doet, zul je gaan merken dat je stappen gaat zetten. Bekijk eens waar je over 1 maand staat vergeleken met nu. Omdat je dit opschrijft, krijg je een inzicht in je dagelijkse handelingen en zie je wat je allemaal gedaan hebt.


Je kunt bijvoorbeeld een dagboek bijhouden om meer inzicht en bewustzijn te creëren voor jezelf.

Wil jij motivatie ontwikkelen voor succes in je leven? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.
Gerelateerde blogposts en pagina’s:

4 weergaven0 opmerkingen

Comments