top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

HATHA YOGA: WAT IS HET EN WAAROM IS HET GESCHIKT VOOR JOU?Hatha yoga is een fysieke en geestelijke vorm van yoga die steeds populairder wordt. Het is een effectieve workout voor lichaam en geest, en kan door iedereen beoefend worden, ongeacht leeftijd of fitnessniveau.


In dit artikel duik ik wat verder in om wat het precies is, waar het vandaan komt en wat je eraan hebt. Tot slot geef ik diverse tips om rekening mee te houden tijdens het beoefenen van Hatha yoga.

Wil jij direct beginnen met Hatha yoga? Bekijk dan de Practice Happy with Yoga Cursussen & Lessen!
Inhoudsopgave 

Wat is Hatha Yoga?

Hatha yoga is een klassieke vorm van yoga die bestaat uit fysieke oefeningen (asana’s), ademhalingsoefeningen (pranayama) en meditatie. Hatha betekent ‘kracht’ en staat voor een evenwichtige aanpak van fysieke en mentale kracht.


Het is bedoeld om het lichaam soepel en sterk te maken, de geest rustig te maken en het lichaam en de geest in balans te brengen.


Het is een rustige vorm van yoga, waarbij de nadruk ligt op de fysieke oefeningen. Het doel van deze oefeningen is om het lichaam soepeler en sterker te maken, en de geest tot rust te brengen.


In de loop der jaren is Hatha yoga steeds populairder geworden, en wordt het tegenwoordig over de hele wereld beoefend.


De geschiedenis van Hatha yoga


Hatha yoga is afgeleid van de traditionele vorm van yoga, die teruggaat tot de 6e eeuw voor Christus in India.


De oorspronkelijke bedoeling van yoga was om het lichaam en de geest voor te bereiden op meditatie, door middel van lichamelijke oefeningen, ademhalingsoefeningen en concentratieoefeningen.


In de loop der eeuwen is yoga steeds meer geïntegreerd in de westerse wereld, en zijn er steeds meer verschillende stijlen van yoga ontstaan. Hatha yoga is een van deze stijlen, en is ontstaan in de 15e eeuw in India.


Hatha Yoga oefeningen


In de Hatha yogaoefeningen (asana’s) wordt gewerkt aan de spieren, het hart- en longsysteem en de soepelheid van het lichaam. Deze oefeningen zijn goed voor lichamelijke klachten en helpen bij het ontspannen van het lichaam en de geest.


De ademhalingsoefeningen (pranayama’s) helpen bij het beheersen van de ademhaling en het kalmeren van de geest. Meditatie is een belangrijk onderdeel van Hatha yoga en helpt bij het ontwikkelen van een heldere en rustige geest.


Voor wie is Hatha Yoga geschikt?

Voor wie is Hatha Yoga

Het is geschikt voor iedereen, ongeacht leeftijd of lichamelijke gesteldheid.


Het kan je helpen bij het ontspannen, het verminderen van stress, het verbeteren van de lichamelijke conditie, het verbeteren van de spijsvertering, het verminderen van hoofdpijn en het verbeteren van de nachtrust.


De voordelen van Hatha yoga

Het kan een ideale manier zijn om lichamelijke en geestelijke rust te komen, en er zijn verschillende onderzoeken die de voordelen van deze vorm aantonen.


Verminderen van rug- en nekklachten


In een onderzoek uit 2012 werd bijvoorbeeld vastgesteld dat Hatha yoga kan helpen bij het verminderen van rug- en nekklachten.


In het onderzoek werd aan een groep mensen met chronische rug- en nekklachten aangeboden om deel te nemen aan wekelijkse lessen gedurende 12 weken.


Na afloop van het onderzoek bleek dat de klachten significant waren afgenomen bij degenen die de yoga lessen hadden gevolgd, in vergelijking met degenen die geen yoga hadden gedaan.


Verminderen van stress


Een ander onderzoek uit 2012 toonde aan dat Hatha yoga ook kan helpen bij het verminderen van stress.


In het onderzoek namen deelnemers deel aan wekelijkse lessen gedurende acht weken, en na afloop van het onderzoek werd vastgesteld dat de deelnemers significant minder gestrest waren.


Er werd ook vastgesteld dat de deelnemers beter in staat waren om te gaan met dagelijkse stressoren, in vergelijking met degenen die geen yoga hadden gedaan.


5 redenen om vandaag met Hatha yoga te beginnen


Hiermee kun je de kracht, kennis en wijsheid die je in je hebt aanspreken. Het is een geweldige manier om in contact te komen met je lichaam en je innerlijke kracht.


  1. Dit is een geweldige manier om in contact te komen met je lichaam.

  2. Het helpt je om de kracht, kennis en wijsheid die in je ligt aan te spreken.

  3. Hatha yoga geeft je een dieper bewustzijn van jezelf.

  4. Deze vorm maakt je meer flexibel.

  5. Het vermindert stress en brengt je lichaam en geest in balans.


Wat is het verschil tussen Hatha yoga en Yin yoga?

Hatha yoga en Yin yoga lijken op het eerste gezicht erg op elkaar. Beide vormen van yoga richten zich op het stillen van de geest en het ontspannen van het lichaam.


Toch zijn er ook verschillen tussen deze twee vormen van yoga. Hieronder gaan we dieper in op het verschil ertussen.


Hatha yoga is actiever


Het is een dynamische vorm. Er wordt veel nadruk gelegd op de houdingen (asana’s), die je steeds vaker en langer aaneengesloten uitvoert.


Het is een fysiek uitdagende vorm van yoga, waarbij je spieren en gewrichten getraind worden. Daarnaast is het een goede keuze als je een actieve vorm van yoga wilt beoefenen, die je lichaam uitdaagt.


Yin yoga is rustgevender


Yin yoga is een stillere vorm van yoga, waarbij de houdingen (asana’s) langer achtereen aangehouden worden. Het is een rustgevende vorm van yoga, waarbij je lichaam en geest tot rust komen.


Daarnaast is het een goede keuze als je een rustige vorm van yoga wilt beoefenen, die je lichaam en geest tot rust brengt.


6 Hatha yoga tips voor beginners

Wist je dat je ademhaling de sleutel is tot het beoefenen van Hatha yoga? De ademhaling is namelijk de bron van onze energie.


Wanneer we onze ademhaling bewust beheersen, kunnen we onze energie beter sturen en diepgang in onze asana’s (houdingen) bereiken.


1. Begin met bewuste ademhaling


Bij het beoefenen van Hatha yoga is het belangrijk om bewust bezig te zijn met je ademhaling. Let bijvoorbeeld eens op je ademhaling tijdens het volgen van een les of tijdens het oefenen thuis. Voel hoe je buik beweegt wanneer je in- en uitademt.


Je kunt je ademhaling bijvoorbeeld vertragen wanneer je een lastige houding aan het uitvoeren bent of wanneer je wilt ontspannen.


2. Begin rustig


Ga niet meteen voor de moeilijkste yoga houdingen. Het is belangrijk om rustig aan te doen, zodat je je spieren kunt laten wennen aan de nieuwe houdingen.


Als je spieren niet gewend zijn aan de houdingen, kan het zijn dat je sneller vermoeid raakt of blessures oploopt. Begin dus rustig en bouw langzaam op naar moeilijkere houdingen.


3. Gebruik hulpmiddelen


Wanneer je net begint met Hatha yoga, kan het fijn zijn om hulpmiddelen te gebruiken. Dit zijn hulpmiddelen die je kunt gebruiken om bepaalde houdingen gemakkelijker uit te voeren of om dieper in een houding te komen.


Denk bijvoorbeeld aan yoga blokken, yoga banden of een yoga bolster.


4. Doe yoga met een vriend(in)


Yoga is niet alleen een fysieke oefening, maar ook een mentale oefening. Wanneer je yoga beoefent met een vriend(in), kun je je beter concentreren en doorzetten. Bovendien is het altijd fijner om yoga met iemand te doen die je kent en vertrouwt.


5. Doe yoga op een rustige plek


Yoga vraagt concentratie en soms is het lastig om je te concentreren wanneer er om je heen in huis waar je ongestoord kunt oefenen. Zorg ervoor dat de plek waar je yoga doet schoon is en leg eventueel een yoga matje neer.


6. Wees geduldig


Hatha yoga is een krachtige vorm, maar het kost tijd om de houdingen goed onder de knie te krijgen. Wees daarom geduldig met jezelf en blijf oefenen.


Wanneer je vooruitgang boekt, zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om de houdingen uit te voeren en dat je steeds dieper in de houdingen komt.

Practice Happy with Yoga – Cursussen & Lessen


Practice van Happy with Yoga is een online Yoga platform met honderden Yogalessen en cursussen in verschillende stijlen, lengtes en intensiteit. Je kunt hierdoor overal, altijd en onbeperkt je practice doen! We noemen het voor het gemak even ‘De Netflix van de Yoga’.


Wil jij direct beginnen met Hatha yoga? Bekijk dan de Practice Happy with Yoga Cursussen & Lessen! 
 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Veelgestelde vragen


Wat is het verschil tussen Hatha yoga en andere vormen?


Hatha yoga is een vorm van yoga die zich richt op lichamelijke oefeningen en houdingen, in contrast met andere vormen van yoga die vooral gericht zijn op de ademhaling en het ontspannen van de geest.


Waarom is Hatha yoga geschikt voor beginners?


Hatha yoga is dé perfecte yoga voor beginners. De houdingen die je tijdens hatha yoga uitvoert, zijn namelijk niet al te moeilijk. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je ergens fout gaat doen. Bovendien is de focus bij hatha yoga vaak op de ademhaling, waardoor je lichaam en geest tot rust komen.


Naast dat hatha yoga rustgevend is, kan het ook helpen om je lichaam soepeler te maken. Je leert namelijk hoe je op een juiste manier beweegt en ademt. Zo kun je straks ook makkelijker andere soorten yoga uitvoeren.


Misschien ook interessant:


1 weergave0 opmerkingen

Comments