top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

GEEN ZIN IN SOCIALE CONTACTEN? DIT IS DE REDEN WAAROMVeel mensen denken dat ze de enige zijn die weleens geen zin in sociale contacten hebben. Maar het tegendeel is waar: ongeveer de helft van alle Nederlanders kent het wel.

We willen gewoon lekker thuisblijven, Netflixen en onder een warme deken kruipen. Maar waarom hebben we eigenlijk zo vaak geen zin in sociale contacten?


Geen zin in sociale contacten hebben kan verschillende oorzaken hebben. NLP kan voor verschillende oorzaken helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.Inhoudsopgave 

Geen zin in sociale contacten

Volgens deskundigen is er niet één antwoord op deze vraag. Het kan bijvoorbeeld te maken hebben met een slechte ervaring in het verleden of met het feit dat we niet lekker in ons vel zitten.


Soms is het ook gewoon een kwestie van de verkeerde timing: we hebben geen zin in sociale contacten omdat we op dat moment moe zijn of omdat we iets anders aan ons hoofd hebben.


Hoe dan ook, het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent als je weleens geen zin hebt in sociale contacten. Veel mensen hebben hiermee te maken.


Dus als je denkt dat je gek bent omdat je liever thuisblijft dan dat je naar een feestje gaat, dan kun je gerust ademhalen: je bent niet gek, je bent gewoon menselijk.


Gevolgen van geen sociale contacten hebben


Het kan je misschien verbazen, maar uit onderzoek is gebleken dat sociale contacten net zo belangrijk zijn voor onze gezondheid als gezonde voeding en lichaamsbeweging. Een tekort aan sociale contacten kan zelfs leiden tot een hogere sterftekans.


Dit komt doordat er bij sociale isolatie sprake is van een verhoogde cortisolspiegel en een hogere bloeddruk. Dit kan op de lange termijn leiden tot hart- en vaatziekten. Daarnaast is sociale isolatie ook een van de risicofactoren voor depressie.


Mensen die weinig sociale contacten hebben, hebben ook een verhoogd risico op dementie. Dit komt doordat ze minder uitdagingen hebben en hun brein minder ‘geleefd’ wordt.


Sociale isolatie is dus niet alleen eenzaamheid, maar het kan ook vervelende lichamelijke en geestelijke gevolgen hebben. Probeer daarom zo vaak mogelijk in contact te komen met andere mensen, ook al is het maar heel kort.


Meer sociale contacten opdoen? 10 tips


Meer sociale contacten opdoen

Over het algemeen zijn we sociale wezens die graag contact hebben met anderen. Het is echter niet altijd even gemakkelijk om sociale contacten te maken of te onderhouden.


Misschien ben je een beetje verlegen of voel je je niet altijd even comfortabel in sociale situaties. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om je sociale kring te vergroten en nieuwe contacten te leggen.


1. Doe mee aan activiteiten die je interesseren


Of het nu een sport, een cursus of vrijwilligerswerk is, je ontmoet er altijd mensen met dezelfde interesses. Dit is een makkelijke en leuke manier om nieuwe contacten te maken.


2. Ga naar (open)bare evenementen


Er zijn altijd allerlei soorten activiteiten in de stad of het dorp waar je woont. Kijk eens rond op het internet of er iets interessants voor je bij is.


3. Praat met mensen die je kent


Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar soms is het makkelijker om contact te maken met mensen die je al kent. Ga eens bij iemand langs, spreek mensen aan op het werk of in de supermarkt.


4. Wees open en vriendelijk


Mensen voelen zich vaak aangetrokken tot mensen die open en vriendelijk zijn. Wees dus niet verlegen of afstandelijk, maar m