top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

BLOGPOSTS

DIVERSE BLOGS VOOR JOUW FYSIEKE & MENTALE GEZONDHEID

CORTISOL VERLAGEN? BEKIJK DE FUNCTIE, SYMPTOMEN EN 12 TIPSCortisol is een stresshormoon dat in ons lichaam wordt aangemaakt door de bijnierschors. Het speelt een belangrijke rol in het stressrespons van het lichaam, maar kan ook gevaarlijk zijn als het te hoog wordt.


In dit artikel leer je alles wat je moet weten over cortisol: wat het is, wat het doet, de symptomen en hoe je jouw cortisolgehalte kunt verlagen.

Wil jij direct beginnen met het verlagen van jouw cortisol gehalte en stress? Bekijk dan de cursus Rust in Lichaam & Brein! 


Inhoudsopgave 

Wat is cortisol?

Cortisol is een stresshormoon dat door de bijnierschors in ons lichaam wordt aangemaakt. Het komt voor in twee vormen: acuut en chronisch.


Acute stress is een kortdurende stressreactie die optreedt wanneer je bijvoorbeeld een deadline moet halen of een spannende situatie meemaakt.


Chronische stress is een langdurige stressreactie die optreedt wanneer je bijvoorbeeld een drukke baan hebt of een moeilijke relatie.


De functie


Cortisol heeft verschillende functies, waaronder het reguleren van onze bloeddruk, het bevorderen van de aanmaak van glucose en het activeren van ons immuunsysteem. Cortisol is ook betrokken bij het geheugen en leervermogen.

Symptomen van een te hoog cortisolgehalte


Cortisol is een stresshormoon dat in ons lichaam wordt aangemaakt in reactie op bedreigingen of stressvolle situaties. Het is een belangrijk hormoon dat ons helpt om te vechten of te vluchten in moeilijke tijden.


Helaas kan overmatige aanmaak van cortisol ook leiden tot gezondheidsproblemen. Het is een normale lichaamsreactie op stress, maar te veel cortisol kan gevaarlijk zijn. Te veel cortisol kan leiden tot hoge bloeddruk, hartproblemen, obesitas, depressie en zelfs kanker.


Cortisol is een gevaarlijk hormoon wanneer het in te hoge mate aanwezig is in het lichaam. Dit kan leiden tot een aantal gezondheidsrisico’s, waaronder:


  1. Gewichtstoename

  2. Diabetes

  3. Hoge bloeddruk

  4. Hart- en vaatziekten

  5. Verminderde immuniteit

  6. Depressie

  7. Slaapstoornissen


Cortisol meten? Doe een test

Er zijn verschillende manieren waarop je je cortisolspiegel kunt meten. Hieronder vertel ik je over de 3 meest gebruikte methodes om je cortisol te meten.


Dag- en nachtmeting


Een van de meest gestandaardiseerde methoden is de dag- en nachtmeting. Bij deze meting wordt je bloed elke twee uur gedurende 24 uur getest op cortisol.


Deze test wordt meestal gegeven aan mensen die een verhoogd risico op stress-gerelateerde aandoeningen hebben, zoals mensen met een hoge bloeddruk of mensen die lijden aan depressie of angst.


Cortisol meten door een bloedtest


Een andere manier om je cortisolspiegel te meten is door middel van een bloedtest. Dit is een enkele test die je cortisolspiegel meet in een momentopname.


Deze test wordt ook meestal gegeven aan mensen die een verhoogd risico op stress-gerelateerde aandoeningen hebben, zoals mensen met een hoge bloeddruk of mensen die lijden aan depressie of angst, net zoals bij de dag- en nachtmeting.


Urine- of speekseltest


Een derde manier om je cortisolspiegel te meten is via een urine- of speekseltest. Deze tests zijn minder betrouwbaar dan bloedtests, maar ze kunnen wel een goede indicatie geven van je cortisolspiegel.


Cortisol verlagen? 12 tips

Cortisol verlagen tips

Gelukkig kunnen we cortisol verminderen door ons levensstijl aan te passen. Dit betekent vooral het vermijden van stressvolle situaties en het aanpakken van onderliggende problemen die stress kunnen veroorzaken.


Ook een gezonde voeding en voldoende beweging helpen om de aanmaak van cortisol in het lichaam te reguleren. Hieronder geef ik je 12 tips om je cortisol te verlagen.


1. Stress vermijden en verminderen


Allereerst is het belangrijk om stress te vermijden. Probeer je dagelijkse activiteiten zo ontspannen mogelijk te doen en neem regelmatig rustpauzes.


Ook kan het help een ​​gedeeltelijke aan vasten te doen, waarbij je een aantal dagen per week volledig vast. Dit kan je cortisolgehalte verlagen.


2. Cortisol verlagen met supplementen


Ten tweede kun je bepaalde supplementen nemen die je cortisolgehalte helpen reguleren. Een van de beste supplementen is omega-3, dat je lichaam helpt om stresshormonen af ​​te breken. Andere goede supplementen zijn vitamine C, magnesium en probiotica.


3. Doe aan regelmatige lichaamsbeweging


Gemiddelde tot intensieve lichaamsbeweging kan ervoor zorgen dat het lichaam meer cortisol aanmaakt, maar regelmatige lichaamsbeweging kan het cortisolgehalte op lange termijn verlagen.


Het is dus belangrijk om dagelijks te bewegen, maar probeer niet te overdrijven.


4. Stresshormoon verlagen door voldoende slaap

Te weinig slapen is een van de grootste stressveroorzakers en kan ervoor zorgen dat het lichaam meer cortisol aanmaakt. Slaap is dus cruciaal voor het verlagen van het cortisolgehalte. Probeer elke dag minimaal 7-8 uur te slapen.


5. Cortisol verlagen met voeding


Een gezonde, gevarieerde en uitgebalanceerde voeding is belangrijk voor het verlagen van het cortisolgehalte. Eet veel verse groenten en fruit, voedzame granen, magere proteïnen en gezonde vetten.


6. Voldoende water drinken


Een van de manieren waarop cortisol in het lichaam wordt gereguleerd, is door voldoende water te drinken. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer mensen voldoende water drinken, hun cortisolspiegel verlaagt.


Dit komt doordat het water helpt om het lichaam hydrateren, wat kan helpen bij het verminderen van stress. Bovendien kan voldoende water drinken ervoor zorgen dat het lichaam minder cortisol aanmaakt in reactie op stress.


Zorg ervoor dat je elke dag voldoende water drinkt, ongeveer 2 liter per dag.


7. Vermijd cafeïne


Cafeïne is een stof die vaak wordt geconsumeerd in de vorm van koffie of thee. Veel mensen zijn zich er niet van bewust, maar cafeïne kan een significante invloed hebben op het stresshormoon cortisol.


Cafeïne stimuleert het lichaam om meer cortisol te produceren, wat kan leiden tot een verhoogd stressniveau.


8. Cortisol omlaag brengen door alcohol te vermijden

Studies hebben aangetoond dat alcohol het cortisolgehalte in ons bloed verhoogt. Dit komt doordat alcohol de aanmaak van cortisol stimuleert.


Dit kan gevaarlijk zijn voor mensen die al onder chronische stress staan, omdat het hun cortisol levels nog verder kan laten oplopen.


Het is dus belangrijk om te weten hoe alcohol je cortisol levels beïnvloedt, zodat je je alcohol inname kan verminderen als je last hebt van stress.


9. Ontspanningsoefeningen doen


Ontspanning kan helpen om onze cortisolspiegels te verlagen. Er zijn verschillende soorten ontspanningsoefeningen die je kunt doen, zoals ademhalingsoefeningen, progressive muscle relaxation (PMR) en yoga.


Deze oefeningen zijn niet alleen goed voor je fysieke, maar ook voor je mentale gezondheid. Door ze regelmatig te doen, kun je je stressniveau verlagen en je weerbaarder maken tegen de negatieve effecten van cortisol.


10. Cortisolspiegel verlagen door sociale contacten te onderhouden


Een studie uit 2012 toonde aan dat mensen die een gebrek aan sociale contacten ervaren, een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een hoge cortisolspiegel.


Gelukkig is het mogelijk om de negatieve effecten van sociale isolatie te verminderen door vaker sociale contacten te hebben. Dit kan bijvoorbeeld door vaker af te spreken met vrienden, familie of kennissen, of door lid te worden van een club of vereniging.


Ook het aangaan van sociale contacten via internet, sociale media of telefoon kan helpen.


11. Nieuwe dingen leren


Het leren van nieuwe dingen kan helpen om stress te verminderen en het cortisolgehalte te verlagen. Probeer elke dag iets nieuws te leren, of het nu een nieuwe taal, een nieuwe hobby of een nieuwe vaardigheid is.


12. Genieten van de kleine dingen in het leven


Het leven is te kort om je druk te maken over kleine dingen. Probeer elke dag een paar kleine dingen te doen die je gelukkig maken, zoals een wandeling in de natuur, een lekker kopje koffiedrinken of een goed boek lezen.

Cursus Rust in lichaam en brein


Spanningsklachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen, gejaagd of onrustig gevoel o.a. lijken te verergeren naarmate de tijd vordert. Je hebt al van alles ingezet om deze te verminderen, maar helaas slechts voor korte tijd resultaat.


De best verkochte en populairste cursus binnen Bureau Breinfijn!


Bewezen effectief Lange termijn resultaat Pak de regie terug Stap voor stap methode


Wil jij direct beginnen met het verlagen van jouw cortisol gehalte en stress? Bekijk dan de cursus Rust in Lichaam & Brein! 


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Comments