top of page

Tijdloos Bewustzijn

Volg jouw eigen pad

Dry Woods

INZICHTRIJKE BLOGBERICHTEN

DIVERSE ONDERWERPEN VERKENNEN VOOR UW KENNIS

BEWUSTWORDING VAN JEZELF: WAT IS HET EN HOE DOE JE DIT?Bewustwording en bewustzijn. Misschien heb je dit wel eens voorbij horen komen, maar wat is dit nu eigenlijk en wat heb je eraan? Hoe kun je bewust worden van jezelf en zijn er verschillende soorten fases?


In dit artikel neem ik je verder mee in het bewustwordingproces en in hoe je bewust kunt worden en waarom dit belangrijk is.


Wil jij bewuster worden van jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.

Inhoudsopgave


 

Wat is bewustwording?

Bij bewustwording word je jezelf bewust over wie je bent, waarom je op bepaalde manieren denkt en handelt en waarom je leeft zoals je leeft. Je leert inzicht te krijgen in bepaalde situaties, waardoor ze ontstaan en hoe jij daar zelf invloed op hebt gehad.


Wanneer je je bewust bent van jezelf, dan heb je jouw emoties onder controle en je kunt bepaalde situaties van het leven en waarin je jezelf verkeerd heel goed doorzien.


Wanneer je volledig bewust bent over jezelf en over de gehele wereld, dan wordt dat ook wel “wakker worden” of “ogen openen” genoemd.


Bewustwording van jezelf


Bij bewustwording van jezelf zul je gaan merken dat hoe je altijd hebt geleefd een grote verbeelding was van hoe je dacht dat alles in elkaar zat. Sommige mensen zullen nooit bewust worden, omdat ze de realiteit niet onder ogen durven te komen.


Bewustwording over jezelf is niet altijd fijn, maar dit gaat er wel voor zorgen dat je niet meer vanuit angsten uit je hoofd gaat leven. Wanneer je bewust bent, dan kun je dat als kracht gebruiken die zeer sterk is om successen in je leven te bereiken.


Daarnaast kun je met jouw bewustzijn velen anderen helpen om bepaalde vervelende situaties te doorzien. Je ziet de realiteit en je oogkleppen heb je afgezet.


Het proces van bewustwording

Bewustwording bestaat uit verschillende fases. Hoe bewuster je aan het worden bent, hoe verder je in deze fases beland. Deze fases worden ook wel de leercirkel van Maslow genoemd. Hieronder de verschillende fases met de gevolgen kort toegelicht.


Onbewust onbekwaam


Wanneer je onbewust onbekwaam bent, dan ben je jezelf niet bewust over je eigen leven. Je leeft van dag tot dag zonder te weten waarom en je reageert direct vanuit emotie op bepaalde situaties en gebeurtenissen.


Wanneer je onbewust onbekwaam bent, dan kan dat vervelende gevolgen voor jou en je omgeving hebben.


 1. Niet bewust van negatieve emoties en gedachtes hebt

 2. Je hebt geen doel in het leven

 3. Niet bewust over je valkuilen en goede eigenschappen

 4. Je doet werk dat niet bij je past

 5. Wie je zegt en denkt dat je bent klopt niet

 6. Jouw relaties met anderen zijn oppervlakkig

 7. Je kunt jezelf overschatten en daardoor problemen krijgen

 8. Ongewenste resultaten blijven komen


Bewust onbekwaam


Dit is de 2e fase in de leercirkel van Maslow. Wanneer je bewust onbekwaam bent, dan word je al wat bewuster van jezelf, alleen je weet nog niet zo goed hoe je zaken moet aanpakken.

Je weet wie je bent, wat je kunt en wat wel en niet bij je past en je legt de schuld niet zo snel meer bij andere mensen. Je wordt jezelf bewust over jouw eigen ongewenste gedrag. Later kom je erachter dat je je oude gedrag hebt toegepast, omdat je aan zelfreflectie kunt doen.


 1. Je kiest bewust voor verandering of niet

 2. De schuld leg je niet meer snel bij anderen

 3. Je weet wat bij jou past als persoon


Bewust bekwaam

Wanneer je bewust bekwaam wordt, dan weet je wat je niet kunt, maar dit is ook aan het veranderen, want je neemt de benodigde stappen die daarvoor nodig zijn.

Langzaam begin je te merken dat je gedragskeuzes je iets op beginnen te leveren en dat voelt goed. Je moet echter jezelf nog wel goed focussen om dit voor elkaar te krijgen. Het nieuwe gedrag gaat nog niet op de automatische piloot.


 1. Je zet je kwaliteiten bewust in

 2. Verantwoordelijkheid nemen doe je goed

 3. Je doet werk dat bij je past

 4. Gedragsverandering is merkend, maar gaat nog niet automatisch


Onbewust bekwaam


Als het je lukt om heel het bewustwordingproces door te lopen, dan eindig je met onbewust bekwaam zijn. Het nieuwe gedrag dat je hebt aangeleerd gaat op de automatische piloot.


Je bewandelt jouw eigen pad. Je hebt jezelf her geprogrammeerd, nieuw gedrag aangeleerd en hoeft hier niet meer over na te denken.


 1. Jouw nieuwe gedrag gaat op de automatische piloot

 2. Je bewandelt jouw eigen pad

 3. Vervelende gevoelens en gedachtes hebben geen invloed meer


Spirituele bewustwording


Spirituele bewustwording wordt ook wel spiritueel ontwaken genoemd. Dit is een bewustwording proces waarin je diep naar binnen gaat en jezelf de vragen stelt als. Wie ben ik? Wat kom ik hier doen en is dit alles wat er is of is er meer wat we niet kunnen zien?


Het doel is om jezelf niet meer als individueel persoon te zien, maar als onderdeel van een groter geheel. Het universum. Jezelf ervan bewust worden dat alles uit energie bestaat.

Daarnaast ga je werken aan je zelfbeeld en kun je alle negatieve overtuigingen over jezelf loslaten. Je gaat vanuit je hart leven.


Hoe kun je bewust worden? 10 tips!

bewustwording tips

Bewustwording stopt nooit. Er is geen eind aan het bewust worden over jezelf en over de wereld. Zie dit dus ook niet als einddoel, maar als een visie die je naleeft.


Je zult door bewust te worden over jezelf en de wereld gaan groeien als persoon en gewenste resultaten boeken. Jouw droomleven is op je aan het wachten. Hoe kun je het bewust worden in gang zetten? Hieronder geef ik je 10 tips!


1. Kernwaarden en redenen opschrijven


Wat vind jij nu echt belangrijk in het leven? Zorg ervoor dat je jouw eigen kernwaarden gaat ontdekken, want dit is de basis waaruit jij jouw leven kunt gaan afstemmen.


Is dat bijvoorbeeld vrijheid, gezondheid, plezier, bewustzijn, assertiviteit, avontuur, vernieuwing etc.… Schrijf al jouw kernwaarden op en geef een duidelijke reden waarom dit voor jou belangrijk is.


2. Bewustwording door een dagboek bijhouden


Het bijhouden van een dagboek is goed voor jouw bewustwording proces. Je schrijft elke dag op wat je denkt en hoe jij jezelf voelt. Door dit consistent te doen zul je uiteindelijk meer inzicht krijgen in je gevoelens, gedachtepatronen en handelingen.


Vervolgens kun je kijken hoe je verbetering gaat krijgen door passende oplossingen te bedenken en uit te voeren.


3. Mediteer regelmatig

Door te mediteren ga je uit je hoofd en kom je meer in het nu. Je gaat stilstaan bij wat er werkelijk speelt en je ziet in dat alles wat er in je hoofd gebeurt niet waar is. Door meditatie kom je tot rust en het brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee.


Zo kun je stress verminderen en kom je echt tot ontspanning toe. Hierdoor kunnen nieuwe mogelijkheden voor jezelf ontstaan, omdat je vanuit een goede basis kunt gaan handelen.


4. Bewust worden door jouw missie, visie en doelen


Heb jij een missie en visie in het leven en zijn al jouw doelen daarop afgestemd? Zodra je jouw echte missie en visie hebt gevonden kun je daar beslissingen op gaan maken in je leven wat er wel en niet bij je past.


Je zult meer geluk en voldoening uit je leven halen als je vanuit jouw hart gaat leven. Besteed genoeg aandacht aan het vinden van je hogere levensmissie. Als je een verkeerde levensmissie hebt, dan zul je vroeg of laat flinke tegenslagen krijgen.


Dat maakt ook niet uit, want hierdoor zul je dan alsnog gaan inzien dat dit niet het juiste pad voor je is. Wanneer je jouw missie en visie hebt gevonden, dan kun je vervolgens smart doelen gaan maken om jouw droomleven te gaan leven.


5. Werk aan je persoonlijke ontwikkeling


Door aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, zul je automatisch stapje voor stapje ook steeds meer bewust worden over jezelf en de wereld. Je kunt dit doen door boeken te lezen, podcasts te luisteren en online trainingen en lokale trainingen te volgen.


Verdiep jezelf in de wereld van persoonlijke ontwikkeling en ga de successen behalen die je graag wilt.


6. Bewustwording van jezelf door een mentor

Door een mentor of leraar te zoeken die jou inspireert, zul je snel en veel leren in een korte tijd. Goede mentoren hebben vaak al heel veel meegemaakt en vele tegenslagen gehad waar jij van kan leren.


Dit kan online een persoon zijn waarvan je bijvoorbeeld veel YouTube video’s bekijkt, maar het kan ook een persoon bij jou in de buurt zijn waar je regelmatig mee praat.


Zorg er wel voor dat je jouw mentor nauwkeurig uitkiest. Ze dienen wel al successen te hebben behaald in bepaalde vlakken van het leven. Als dat niet zo is, dan heeft het ook geen zin om naar ze te luisteren.


7. Antwoorden in de stilte


Alle antwoorden vind je in de stilte. Heb jij wel eens een uur lang stilgezeten buiten in de natuur zonder afleidingen om je heen? Er kunnen hieruit nieuwe ideeën ontstaan en je zult antwoorden vinden die voor verandering in je leven gaan zorgen.


Laat al jouw gedachtes en gevoelens voorbijstromen en besteed genoeg aandacht om ze te observeren en onderzoeken.


8. Bewustwording door gewoontes en routines


Leer jezelf goede gewoontes en routines aan die je helpen om successen te behalen. Zorg ervoor dat je een goede structuur hebt dag in en dag uit die in lijn staan met jouw hogere levensmissie.


Wanneer je denkt dat dat niet kan, omdat je van 9 tot 5 moet werken, dan zul je jezelf er eerst van bewust moeten worden of het werk dat je doet überhaupt wel iets is wat bij je past. Wil je dit voor de rest van je leven blijven doen? Zo nee, onderneem dan snel actie.


9. Krijg inzicht in belemmerende overtuigingen

Om jezelf bewust te worden van je belemmerende overtuigingen is een hele kunst. Vaak weten we namelijk niet dat we ze hebben, want als we dit wel wisten dan konden we actie ondernemen. Dan nog zal niet iedereen actie ondernemen om het te veranderen.


De eerste stap is om jezelf bewust te worden van je belemmerende overtuigingen en de tweede stap is om vervolgens op andere manieren te gaan denken om wel gewenst resultaat te boeken.


10. Bewust worden door vragen stellen aan jezelf


Blijf continu vragen stellen aan jezelf als iets je niet aan staat. Voel je jezelf down? Vraag dan jezelf af waardoor het komt. Voel je jezelf vrolijk, vraag jezelf dan ook af hoe dat komt. Gaan dingen fout? Hoe komt dat?


Op deze manier kun je jezelf vragen blijven stellen over je gedachtes, emoties en handelingen. Waarom denk ik dit? Hoezo voel ik dit? Wat is de reden dat ik op deze manier handel? Als je dit consistent kunt doen op een dagelijkse basis, dan zul je heel ver komen!


Wil jij bewuster worden van jezelf? Dan kan NLP jou helpen. Ontvang een Gratis NLP Video & Wekelijks Gratis NLP-Momentjes.


Deze blog bevat één of meerdere affiliate links, meer info hierover lees je hier.


Meer artikelen over bewustzijn:


1 weergave0 opmerkingen

Recente blogposts

Commentaires


bottom of page